Καλημέρα .
Προσωπικά Δέν έχω διαβάσει κάτι σχετικά με την 'Επίσημη' μέτρηση Χωρητικοτήτων που σίγουρα θα διενεργούν οι κατασκευαστές , αλλά μου άρεσε το Θέμα και σκέφτηκα να πώ τη γνώμη μου ...

Η μονάδα μέτρησης της Χωρητικότητας , είναι οι ΑμπερΏρες σε ελεύθερη Ελληνική μετάφραση και το έχουμε μάθει και συνηθίσει έτσι απ'το σχολείο και απ'τα διάφορα Ηλεκτρολογικά συνεργεία ή απο κουβεντούλες μεταξύ μας σχετικά με τις μπαταρίες των ΙΧ μας και λοιπά ...
Λέμε π.χ. ότι πήρα 60άρα μπαταρία Κλειστού τύπου (χωρίς υγρά) και εννοούμε πως η χωρητικότητά της είναι 60 ΑμπερΏρες ...
Στον μοντελισμό , οι χωρητικότητες είναι γενικά μικρότερες , έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε σ'αυτή με Υποδεκαπλάσιες τιμές . Γεννιέται λοιπόν το Μίλι ΑμπερΏριο , δηλαδή το 1 χιλιοστό (1/1000) της ΑμπερΏρας που προαναφέραμε . Στα Αγγλικά γράφεται σύντομα ώς mAh , και ανταποκρίνεται στον Αριθμό των Χιλιοστών του Αμπέρ (δηλ. των MilliAmper) που μπορεί να δώσει η μπαταρία για Μία (1) Ώρα ...
Εξ' ορισμού λοιπόν , άν εγώ κατασκεύαζα κάποια μπαταρία , θα ήθελα να μετρήσω την Χωρητικότητα που μπορεί να δώσει σε κάποιο συγκεκριμένο φορτίο σε Διάστημα Μίας (1) Ώρας ...
Καταλήγω λοιπόν πως , λογικά , η μέτρηση αυτή θα συνηθίζεται να γίνεται σε Εκφορτίσεις με Ρυθμό 1C , όπως αρχικά ανέφερε και ο mrkaza .
Άς μήν ξεχνάμε βέβαια πώς , Πρακτικά , ο ρυθμός εκφόρτισης Δέν θα είναι σταθερός , αλλά όσο περνά ο χρόνος η δυνατότητα του/των στοιχείων να δώσουν το ίδιο ρεύμα , Φθίνει ...
Δηλαδή , ένα πακέτο των 1000 mAh , θα έδινε για 50 λεπτά (π.χ.) συνεχόμενα 1000 mA στο κατάλληλο φορτίο , ενώ έπειτα για 10 λεπτά , το ρεύμα που θα παρείχε θα μειωνόταν συνεχώς .
Aπο εκεί και πέρα , μία 'καλή' μπαταρία θα μπορούσε σε αυτή τη Μία ώρα να 'δώσει' τα Περισσότερα απο όσα υπόσχεται (π.χ. να δώσει 995 στην περίπτωση της 1000άρας) , ενώ μία 'λιγότερο καλή' θα έδινε αρκετά λιγότερα της τυπικής αναγραφόμενης .
Εδώ πλέον , υπεισέρχεται ο παράγοντας της χημείας του/των στοιχείων , βάση της οποίας κρίνεται και η Απόδοσή του/των αυτή κάτω απο Συγκεκριμένο Φορτίο . Διαφορετική συμπεριφορά θα περιμέναμε λοιπόν απο το Νικέλιο σχετικά με το Λίθιο .
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πώς , άν οι Δύο μπαταρίες που θέλει να αγοράσει ο mrkaza είναι απο το ίδιο Υλικό (θεωρητικά χωρίς την ύπαρξη Ποιοτικού Ελέγχου) , θα περιμέναμε ακριβώς τα αποτελέσματα που έστειλε ο Αντώνης .
Επειδή όμως πλέον η αγορά της μπαταρίας έχει ξεφύγει και υπάρχουν Άπειρες μάρκες και έμποροι , πιστεύω πως Ποτέ Δέν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα άν δέν την πάρουμε για μελέτη και Τσεκάρισμα ...
Υπάρχει όντως περίπτωση λοιπόν η 1800άρα , άν και έχει σχεδόν τη μισή δυνατότητα ρυθμού εκφόρτισης απο την 1600άρα , να δώσει τα ζητούμενα 15 Αμπέρ εξίσου ΄ξεκούραστα' με την 'αντίπαλή' της .
Πώ , πώ , τί έγραψα πάλι ... !