Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.873 μηνύματα σε 12.391 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 31 Ιουλ 2026, 18:31:14

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 31 Ιουλ 2026, 18:31:14

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:01]

από Nikolas K
    [Σήμερα στις 10:36]

[Χθες στις 23:25]

από dominicm
    [Χθες στις 19:33]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309873
    Σύνολο θεμάτων: 12391
    Online σήμερα: 134
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 66
    Συνολικά: 68
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μπαταριες + χωρητικότητα  (Αναγνώστηκε 5895 φορές)
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 3 Δεκ 2007, 20:06:40 »

Έχω ακούσει οτι στης Nicd &  NIMH μετριέται η χωρητικότητα τους στο 1C οπότε όταν τραβάς περισσότερο ρεύμα απο 1 C θα αδειάζουν αρκετά ποιο γρήγορα ειδικότερα οι NIMH εξαιτίας της μεγάλης εσωτερικής τους αντίστασης .

Το ερώτημα είναι αν οι Lipo μετριούνται στα ονομαστικά C τους δλδ μια 1000 mha 20 C είναι 1000 mha όταν τραβάς  20 Amper ή στο 1 C .

Όπως επίσης αν μια μπαταρία Lipo 20 C την αποφορτίσεις πχ με 5 C θα δώσει παραπάνω απο τα ονομαστικά της Mha ?

Γιατί τα ρωτάω όλα αυτα? Θέλω να επιλέξω μπαταρία για ενα μοντέλο μου και είμαι ανάμεσα σε μια 1600 mha 20-30c και μια 1800 15-25 C έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος και 1 gr διαφορά στο βάρος εγώ δεν πρόκειται να περάσω τα 15 Amper και αυτά σε peak και θέλω την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία (Το κοστος και τον δυο ειναι το ιδιο).

Έχω ήδη την 1600 20 c και σκέφτομαι να δοκιμάσω με την 1800 15  C

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

Αντώνης Σπύρου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 3 Δεκ 2007, 22:17:43 »

Καλησπέρα,

οι mAh σημαίνει milliamberHours.
    1000mAh σημαίνει 1Α την ώρα. Άρα όσο περισσότερο "τραβάς" τόσο μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος (mA)
    Οταν μία μπαταρία λέει ότι έχει δυνατότητα εκφόρτησης 20c ενοεί ότι μπορείς να "τραβήξεις" απο την μπαταρία 20 φορές την ονομαστικής χωρητικότητα (1000*20=20000mAh=20A)
    Εάν τραβάς 20c απο μία μπαταρία 1Α τότε μέχρι που η μπαταρία θα αδειάσει εντελώς θα περάσουν 3 λεπτά. (1Α / 20Α * 60).
    Στην Περίπτωση σου με 15Α και με την 1600 20c θα έχεις θεωρητικό χρόνο 6.4 λεπτά και με την 1800 15c 7,2.

Ελπίζω να βοήθησα,
    Αντώνης
    Καταγράφηκε
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 3 Δεκ 2007, 22:33:43 »

Αυτο το ξερω , εγω ρωτισα αν εχουν υπολογιση της απολειες απο την εσωτερικη αντισταση της μπαταριας .

Οσο ανεβενουν τα αμπερ τοσο μεγαλουν και αυτες , το οτι μπορει να σου δωσει μια 1000 mha 20 amper δεν συμενη οτι θα σου δωση 1000 mha στα 20 c εκει μπορει να σου δωσει και 800 , εξου και η ερωτιση που της μετρανε .

Ειναι σαν τους ενησχιτες ηχου που τους μετρανε στο 1 Khz με +- 6 db και σου πουλανε κατι για 100 W ενω ειναι 25 .
    Καταγράφηκε

Αντώνης Σπύρου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 3 Δεκ 2007, 22:47:55 »

Αυτο δέν το γνωρίζω αλλα έχε υποψη οτι 1000 δεν θα σοθ δώσει καμιά και αυτό επειδή το κάθε στοιχείο πρέπει να σταματήσει την αποφόρτιση στα 3v, περίπου 650-700mah

Αντώνης
    Καταγράφηκε
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 3 Δεκ 2007, 23:08:58 »

Ακριβος απο την 1600 τραβαω 1200-1300 καθε φορα και λεω για την 1800 ωστε να τραβαω κοντα 1400-1500 απλα δεν ξερω μη τελικα η 1800 τελικα κανει τα παραπανω Mha θερμοτιτα καθως θα ζεστενετε παραπανω κτλ κτλ απο την 20 c 1600 .

Μαλλον θα την αγορασω και θα σας πω νεα . Αν και καθως εχψ κανει 20 κυκλους με την 1600 δεν θα ειναι δικαιος ο αγωνας Tongue

ευχαριστω παντος
    Καταγράφηκε

Αντώνης Σπύρου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 08:04:38 »

Α οχι οι lipo ζεσταιίνονται μόνο αν τραβάς περισσότερο απο ότι σου λέει ο κατασκευαστής και κατα συνέπεια φοθσκώνοθν κλπ κλπ...
    Πάντως αφού το βάρος είναι μόνο 1 γραμμάριο διαφορά πάρε κάλυτερα αυτή με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Αντώνης
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 10:33:58 »

Καλημέρα .

Προσωπικά Δέν έχω διαβάσει κάτι σχετικά με την 'Επίσημη' μέτρηση Χωρητικοτήτων που σίγουρα θα διενεργούν οι κατασκευαστές , αλλά μου άρεσε το Θέμα και σκέφτηκα να πώ τη γνώμη μου ... 

Η μονάδα μέτρησης της Χωρητικότητας , είναι οι ΑμπερΏρες σε ελεύθερη Ελληνική μετάφραση και το έχουμε μάθει και συνηθίσει έτσι απ'το σχολείο και απ'τα διάφορα Ηλεκτρολογικά συνεργεία ή απο κουβεντούλες μεταξύ μας σχετικά με τις μπαταρίες των ΙΧ μας και λοιπά ...
    Λέμε π.χ. ότι πήρα 60άρα μπαταρία Κλειστού τύπου (χωρίς υγρά) και εννοούμε πως η χωρητικότητά της είναι 60 ΑμπερΏρες ...
    Στον μοντελισμό , οι χωρητικότητες είναι γενικά μικρότερες , έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε σ'αυτή με Υποδεκαπλάσιες τιμές . Γεννιέται λοιπόν το Μίλι ΑμπερΏριο , δηλαδή το 1 χιλιοστό (1/1000) της ΑμπερΏρας που προαναφέραμε . Στα Αγγλικά γράφεται σύντομα ώς  mAh  , και ανταποκρίνεται στον Αριθμό των  Χιλιοστών του Αμπέρ (δηλ. των MilliAmper) που μπορεί να δώσει η μπαταρία για Μία (1)  Ώρα ...

Εξ' ορισμού λοιπόν , άν εγώ κατασκεύαζα κάποια μπαταρία , θα ήθελα να μετρήσω την Χωρητικότητα που μπορεί να δώσει σε κάποιο συγκεκριμένο φορτίο σε Διάστημα  Μίας (1)  Ώρας ...
    Καταλήγω λοιπόν πως , λογικά , η μέτρηση αυτή θα συνηθίζεται να γίνεται σε Εκφορτίσεις με Ρυθμό  1C , όπως αρχικά ανέφερε και ο mrkaza .
    Άς μήν ξεχνάμε βέβαια πώς , Πρακτικά , ο ρυθμός εκφόρτισης Δέν θα είναι σταθερός , αλλά όσο περνά ο χρόνος η δυνατότητα του/των στοιχείων να δώσουν το ίδιο ρεύμα , Φθίνει ...
    Δηλαδή , ένα πακέτο των 1000 mAh , θα έδινε για 50 λεπτά (π.χ.)  συνεχόμενα 1000 mA στο κατάλληλο φορτίο , ενώ έπειτα για 10 λεπτά , το ρεύμα που θα παρείχε θα μειωνόταν συνεχώς .

Aπο εκεί και πέρα , μία 'καλή' μπαταρία θα μπορούσε σε αυτή τη Μία ώρα να 'δώσει' τα Περισσότερα απο όσα υπόσχεται (π.χ. να δώσει 995 στην περίπτωση της 1000άρας) , ενώ μία 'λιγότερο καλή' θα έδινε αρκετά λιγότερα της τυπικής αναγραφόμενης .
    Εδώ πλέον , υπεισέρχεται ο παράγοντας της χημείας του/των στοιχείων , βάση της οποίας κρίνεται και η Απόδοσή του/των αυτή κάτω απο Συγκεκριμένο Φορτίο . Διαφορετική συμπεριφορά θα περιμέναμε λοιπόν απο το Νικέλιο σχετικά με το Λίθιο .

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πώς , άν οι Δύο μπαταρίες που θέλει να αγοράσει ο mrkaza είναι απο το ίδιο Υλικό (θεωρητικά χωρίς την ύπαρξη Ποιοτικού Ελέγχου) , θα περιμέναμε ακριβώς τα αποτελέσματα που έστειλε ο Αντώνης .

Επειδή όμως πλέον η αγορά της μπαταρίας έχει ξεφύγει και υπάρχουν Άπειρες μάρκες και έμποροι , πιστεύω πως Ποτέ Δέν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα άν δέν την πάρουμε για μελέτη και Τσεκάρισμα ...

Υπάρχει όντως περίπτωση λοιπόν η 1800άρα , άν και έχει σχεδόν τη μισή δυνατότητα ρυθμού εκφόρτισης απο την 1600άρα , να δώσει τα ζητούμενα 15 Αμπέρ εξίσου ΄ξεκούραστα' με την 'αντίπαλή'  της .

Πώ , πώ , τί έγραψα πάλι ... !

Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 10:43:15 »

Να διαφωνήσω επίσης με την τελευταία Απάντηση του Αντώνη ...  police

Οι Li-Po φουσκώνουν και ζεσταίνονται ΠΑΡΑ τις προτροπές του κατασκευαστή για Τρελές ικανότητες κ.λ.π.
    Τυγχάνει πολλές φορές , λόγω των διαφόρων χημειών και πειραμάτων των κατασκευαστών , να Μήν μπορούν να δώσουν ούτε Κάν το μισό απο όσα υπόσχονται . Βλέπε πακέτα των 3 στοιχείων με τιμές  στο 1/3 των 'επωνύμων' .
    Τώρα βέβαια , ο θεούλης του σύμπαντος να κάνει εκείνες τις 'άλλες' επώνυμες και αξιόπιστες . Ούτε που ξέρουμε άν γίνεται Διαλογή στην γραμμή παραγωγής ώστε να στέλνονται οι ΄καλές' στις ΄καλές' αγορές . Μερικές φορές δηλαδή μου φαίνεται παράξενο να πετάω με την ίδια Flight Power Που θα πέταγε ο Somenzini ...  Wink

Τυχαίνει πάλι η φθηνή Κινέζικη να βγεί καλή . Είπαμε ... Τυχαίνει ... 

Αλήθεια , mrkaza , είναι όντως η διαφορά των δύο πακέτων στο 1 γραμμάριο μόνο ?

DM  
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Αντώνης Σπύρου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 11:57:23 »

Να διαφωνήσω επίσης με την τελευταία Απάντηση του Αντώνη ...  police

Οι Li-Po φουσκώνουν και ζεσταίνονται ΠΑΡΑ τις προτροπές του κατασκευαστή για Τρελές ικανότητες κ.λ.π.
    Τυγχάνει πολλές φορές , λόγω των διαφόρων χημειών και πειραμάτων των κατασκευαστών , να Μήν μπορούν να δώσουν ούτε Κάν το μισό απο όσα υπόσχονται . Βλέπε πακέτα των 3 στοιχείων με τιμές  στο 1/3 των 'επωνύμων' .
    Τώρα βέβαια , ο θεούλης του σύμπαντος να κάνει εκείνες τις 'άλλες' επώνυμες και αξιόπιστες . Ούτε που ξέρουμε άν γίνεται Διαλογή στην γραμμή παραγωγής ώστε να στέλνονται οι ΄καλές' στις ΄καλές' αγορές . Μερικές φορές δηλαδή μου φαίνεται παράξενο να πετάω με την ίδια Flight Power Που θα πέταγε ο Somenzini ...  Wink

Τυχαίνει πάλι η φθηνή Κινέζικη να βγεί καλή . Είπαμε ... Τυχαίνει ... 

Αλήθεια , mrkaza , είναι όντως η διαφορά των δύο πακέτων στο 1 γραμμάριο μόνο ?

DM   

Συμφωνώ με τον DeltaMan. Εγώ μίλαω πάντα σε θεωρητικό επίπεδο και δηστυχώς σε πρακτικό, ειναι διαφορετικά τα πράγματα...

Αντώνης
    Καταγράφηκε
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 12:55:02 »

Μια απορία κι από μένα:
    Έχουμε ένα pack με 4 στοιχεία NiMh για δέκτη 2000Mah και μία Lipo επίσης 2000Mah
    Αν τραβάμε ρεύμα 2Α από κάθε μία θα μας δίνουν (θεωρητικά) ρεύμα για μία ώρα και οι δύο;
    Θέλω να πω οι δύο μπαταρίες έχουν την ίδια χωρητικότητα;

Επίσης γιατί δεν χρησιμοποιούμε Lipo στα θερμικά ελικόπτερα στον δέκτη;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 13:11:38 »

Καλησπέρα RAP

Ναι, θεωρητικά θα μας δίνουν ρεύμα για μια ώρα.  Πρακτικά θα μας δίνουν περίπου για μια ώρα.

Lipo στα θερμικά ελικόπτερα (και αεροπλάνα) δεν χρησιμοποιούσαμε λόγω του ότι υπάρχουν κραδασμοί και οι ευαίσθητες lipo ήταν επίφοβες να κάνουν μπαμ.  Τελευταία πάντως έχουν βγει πιο σταθερές lipo και πολλοί πλέον χρησιμοποιούν και στα θερμικά (με regulator πάντα).

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 13:31:43 »

Ευχαριστώ Σεραφείμ
    Καταγράφηκε
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 13:54:14 »

Αγαπητοι φιλοι
    Η χωρητικοτητα μιας μπαταριας εχει ,κατα την γνωμη μου, να κανει και με την διατηρηση (περιπου 95%) της ονομαστικης τασης της εκτος απο την δυνατοτητα  παροχης ρευματος επι καποιο χρονικο διαστημα,
    Αρα για  μια lipo 2 στοιχειων(2S) 7,4V 2000mAh 15C-20C θα πρεπει να δουμε επι ποση ωρα, σε φορτια αναλογα της χρησης που θα γινει ,αυτη θα διατηρησει το 95% των 7,4V δηλαδη 7,03V και αυτος ειναι ο ωφελιμος χρονος που θα προσδιορισει την χωρητικοτητα της.
    Θα εκπλαγειτε με τα αποτελεσματα των δοκιμων αυτων σε διαφορετικης προελευσης και ποιοτητας μπαταριων αν κανετε καποιες δοκιμες.

Οσον αφορα το αν οι lipo επηρεαζονται απο τους κραδασμους ,δεν εχω συγκεκριμενα στοιχεια ,αλλα η γνωμη μου ειναι οτι μαλλον κατι τετοιο δεν ισχυει εκτος και αν το προβλημα παρουσιασθει στις κολησεις της εσωτερικης συμδεσμολογιας του πακ.Δεν θα φταινε τα στοιχεια lipo αλλα η ποιοτητα της κατασκευης.
    Απο την δικη μου εμπειρια παντως μεχρι τωρα η λυση 2s+regulator για την τροφοδοσια του δεκτη και των servo ειναι παρα πολυ καλη και αποδοτικη.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    georgedr
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 4 Δεκ 2007, 16:43:27 »

Φιλε RAP να σου κι εγω ότι εδώ και 2 χρονια χρησιμοποιω αποκλειστικα Lipo για δεκτη και σερβο. Εχει γινει πλεον μονοδρομος τουλαχιστον για τα μεγαλυτερα μοντελα καθως οι NiMh και NiCd δεν εχουν πλεον την δυνατοτητα εκφορτισης που απαιτειται.
    Καταγράφηκε

GeorgeDr
    JR PROPO...Feel the difference !!!
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 5 Δεκ 2007, 02:20:23 »

Παιδιά για να δώ αν κατάλαβα καλά:
    Με μία NiMh 2000Mah και με μία Lipo 2000 Mha(+regulator) πετάω τον ΙΔΙΟ χρόνο απλά με την Lipo έχω τη δυνατότητα να τραβάω μεγαλύτερα ρεύματα.

Σωστά???
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Μπαταριες + χωρητικότητα
    Μεταπήδηση σε: