Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.908 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 18:22:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 18:22:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 15:31]

από TheLurker
    [Σήμερα στις 12:27]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309908
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 113
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 73
    Συνολικά: 75
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μέτρηση αμπέρ σε σέρβο  (Αναγνώστηκε 8820 φορές)
    aerpantelis
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

το χόμπυ που σε κανει να έχεις ψηλα το κεφάλι!!!

« στις: Σάββατο, 1 Νοε 2014, 18:54:22 »

Πως μετραμε την καταναλωση αμπερ σε σερβο?Εχω ενα μπεκ turnigy 8A -18 μεχρι 4 σελ λίπο μπαταριας,και θέλω να του βάλω επάνω 2 σερβο 17 κιλα αναλογικα 2 εξακιλα αναλογικα ενα 13 κιλα digital και ενα 4 κιλα αναλογικο.Λετε να εχω θέμα να μου κάψει το μπεκ?Το μοντελο ειναι ακροβατικο βενζινα 30 cc.Για την αναφλεξη θα μπει ξεχοριστα μπεκ 5 Α με δικια του lipo? worry
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 4 Νοε 2014, 07:53:09 από evan » Καταγράφηκε

aeromodelling Δινει φτερααααάαααάα!!!
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 1 Νοε 2014, 19:35:22 »

Δεν ξερω ακριβως  ποιο μπεκ εχεις αλλα αν είναι οσο λεει δεν εχεις κανενα πρόβλημα με αυτά τα σερβο.
    Αν θελεις να μετρήσεις καταναλώσεις μπορεις να συνδεσεις ένα πολυμετρο αφου το γυρισεις στα Αμπερ.Τα περισσοτερα πολυμετρα μπορουν να μετρησουν μεχρι 10 Α,πρεπει να διακοψεις το καλωδιο του ρεύματος (κοκκινο) από το μπεκ προς το δεκτη και να βαλεις ενδιάμεσα το πολυμετρο.Αν εχεις αμπεροτσιμπιδα δεν χρειαζετε.να κοψεις.
    Επισης αν εχεις wattmeter επισης γινετε .
    Οι καταναλωσεις που θα μετρήσεις όμως δεν θα είναι οι πραγματικες που εχεις εν πτηση.
    Προσωπικα με 8Α regulator δουλευω 3 digital 20κιλα,2-15κιλα και ηλεκτρονικη σε 30cc ακροβατικο.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 1 Νοε 2014, 23:38:04 »

Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να μετρησεις καταναλωση του ιδιου του BEC με καποιο απο τα αερομοντελιστικα πολυμετρα. Θα πρεπει να εχεις η να φτιαξεις βυσμα της μπαταριας προς το πολυμετρο και απο το πολυμετρο στον δεκτη. Οπως ειπε ο Ανδρεας η καταναλωση που θα μετρησεις στο εδαφος δεν θα ειναι η πραγματικη, δοκιμασε να γυρνας τα παντα στις ακραιες θεσεις του οσο πιο γρηγορα μπορεις, ισως ετσι να πλησιασεις λιγο στο πραγματικο.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 06:29:46 »

Μία ενδιαφέρουσα μέτρηση θα γίνει με ένα - ένα σέρβο σε ηρεμία. (αποσυνδεδεμένα τα άλλα)  Αν κάποιο από αυτά δεν κεντράρει εξ αιτίας τριβών, τότε θα τραβάει περισσότερο ρεύμα.

Επίσης ενδιαφέρον είναι να διαπιστώσει κανείς πόσο τραβάει κάθε σέρβο χωριστά, οταν περιστρέφεται, μία αποσυνδεδεμένο από την ντίζα του, και μία με την ντίζα/πηδάλιο. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά σημαίνει ότι η ντίζα έχει τριβές, ή ότι το πηδάλιο μπλοκάρει σε κάποια άκρη κ.λ.π.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    aerpantelis
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 07:06:27 »

το μπεκ που εχω ειναι αυτο https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6233__TURNIGY_8_15A_UBEC_for_Lipoly.html

οποτε δεν θα εχω προβλημα λογικα.Το συγκεκριμενο ubec εχει δυο εξοδους ρευματος,λετε να συνδεσω και την ηλεκτρονικη του dle 30?Η καλητερα επειδη ειναι κινεζος το μπεκακι να μην το φορτώσω πολυ?
    Καταγράφηκε

andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 08:31:32 »

Kαλημερα..εχω το ιδιο μπεκ εδώ και σχεδόν 3 χρονια σε διαφορα μοντελα και δεν με προδωσε ποτε ,επισης το εχω σε δεκτη και ηλεκτρονικη.Φυσικα κανεις δεν με διαβεβαιωνει ότι καποια στιγμη δεν θα τα τιναξει,ομως τα φορτια είναι μικροτερα από αυτά που τουλάχιστον αναγραφονται στο μπεκ.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 09:59:21 »

Κινεζος ξεκινεζος παντα μπορει να συμβει η ζημια και να αποφασισει να χαλασει στον αερα. Θα ελεγα να εξασφαλισεις το αεροπλανο σου οσο καλυτερα μπορεις. Βαλε και δευτερο τετοιο κινεζικο BEC με δευτερη μπαταρια. Φυσικα επειδη θα εχεις δυο παραλληλες τροφοδοσιες η μπαταρια δεν χρειαζεται να ειναι μια μεγαλη αλλα δυο μικροτερες. Εαν χαλασει το ενα θα εχεις κατι να το φερεις κατω με ασφαλεια.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    aerpantelis
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 12:48:58 »

εχω 2 τετοια μπεκ. Οταν λεσ παραληλες τροφοδοσιες πως να τα συνδεσω παραληλα?Να βαλω στο δεκτη 2 βισματα,ενα απο το ενα μπεκ κ ενα απο το αλλο?ετσι ο δεκτης δεν περνει διπλο ρευμα?δλδ 10 η 12 βολτ αναλογα που εχουμε το διακοπτη μα φοβο να καει!!Η τωρα το πιανω καθε καναλι ειναι ξεχοριστο στο ρευμα που βγαζει 5 η 6 βολτ οποτε γιατι να μην ειναι ξεχοριστο και στην εισοδο του ρευματος.Οποτε ο δεκτης τραβα απλα 5 η 6 βολτ απο καθε καναλι.ΣΩΣΤΑ?Α και κατι ακομα μπαταριες θα βαλω δισελες nanotech 2000 amp 20 c με βισμα το μικρο το κοκκινο της φοτο.Μηπως να τα αλαξω με πιο χοντρα βισματα κοκκινα nilon t για περισσοτερη ασφαλεια?
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 13:14:04 από aerpantelis » Καταγράφηκε

orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 17:12:45 »

εχω 2 τετοια μπεκ. Οταν λεσ παραληλες τροφοδοσιες πως να τα συνδεσω παραληλα?Να βαλω στο δεκτη 2 βισματα,ενα απο το ενα μπεκ κ ενα απο το αλλο?ετσι ο δεκτης δεν περνει διπλο ρευμα?δλδ 10 η 12 βολτ αναλογα που εχουμε το διακοπτη μα φοβο να καει!!Η τωρα το πιανω καθε καναλι ειναι ξεχοριστο στο ρευμα που βγαζει 5 η 6 βολτ οποτε γιατι να μην ειναι ξεχοριστο και στην εισοδο του ρευματος.Οποτε ο δεκτης τραβα απλα 5 η 6 βολτ απο καθε καναλι.ΣΩΣΤΑ?Α και κατι ακομα μπαταριες θα βαλω δισελες nanotech 2000 amp 20 c με βισμα το μικρο το κοκκινο της φοτο.Μηπως να τα αλαξω με πιο χοντρα βισματα κοκκινα nilon t για περισσοτερη ασφαλεια?

Δυο μπεκ τα οποια ειναι συνδεδεμενα σε δυο διαφορετικες μπαταριες (lipo/life στην περιπτωση σου). Η εξοδος του πρωτου παει στην θυρα BATTERY του δεκτη και η εξοδος του δευτερου παει σε ενα οποιαδηποτε ελευθερο κανναλι. Και τα δυο μπεκ εχουν ΙΔΙΑ ταση εξοδου 5 η 6 Volt, η παραλληλη ταση δεν αθροιζεται, ο δεκτης θα δουλεψει κανονικα με 5 η 6V.
    Με αυτον τον τροπο η καταναλωση που εχουν τα σερβο σου (οποια και εαν ειναι αυτη) θα μοιραζεται στα δυο μπεκ και στις δυο μπαταριες. Το πλεονεκτημα ειναι οτι εαν για καποιο λογο κοπει καποιο καλωδιο η χαλασει ενα μπεκ τοτε πετας οριακα μεν αλλα εχεις ακομη ελεγχο απο το αλλο. Εαν χαλασουν και τα δυο μαζι ελπιζεις να μην χτυπησεις ανθρωπο και πας να παιξεις τζοκερ.  Cheesy
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 19:18:27 »

Η εταιρεία Castle Creations, παραθέτει ιδιαίτερη συνδεσμολογία για δύο BEC παράλληλα.

http://www.castlecreations.com/support/cc_bec_usage_advisory1.html

Οπως θα διαπιστώσετε, ναι μεν μοιράζονται οι καταναλώσεις στα δύο BEC, αλλά αυτά ποτέ δεν λειτουργούν και με τους δύο πόλους παράλληλα ενωμένους.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το συγκεκριμένο BEC αναφέρεται ως 10Α, ενώ αντέχει για 5,5Α συνεχούς λειτουργίας.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    orck
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 19:54:10 »

Δεν εχω κανει καμια ιδιαιτερη μελετη, δεν μπορω να τεκμηριωσω τα πλεονεκτηματα, βλεπω ομως ενα μειονεκτημα. Εαν τυχει και χαλασει αυτο που τροφοδοτει τον δεκτη τοτε παει το αεροπλανο. Οποιος γνωριζει καποιο προβλημα με παραλληλη συνδεση στον δεκτη δυο μπεκ ας μας πει το προβλημα που αντιμετωπισε.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2014, 20:52:20 »

Αντί για bec μπορείς να βάλεις Regulator με 2 εισόδους για 2 μπαταρίες, έτσι αν τα παίξει η μία μπαταρία
    μπορεί να πάρει ρεύμα από την άλλη, ένα τυχαίο παράδειγμα εδώ!!  Wink

Καταγράφηκε
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 3 Νοε 2014, 07:47:39 »

Το πιο απλό και ασφαλές γα δέκτη είναι η χρήση 2 LiFe 2S με δίοδο 10Α (εγώ συνδέω την δίοδο μετά τον διακόπτη on-off).

Έτσι η τάση πέφτει 0,5V απο τα 6,6 στα 6,1V και μπορείς άφοβα να συνδέσεις και τις 2 μπαταρίες παράλληλα στον δέκτη (είτε σε 2 κανάλια ή με Υ σε ένα κανάλι) καθότι οι δίοδοι διασφαλίζουν ότι αν πέσει η τάση στην 1 μπαταρία δεν θα επηρρεαστεί η άλλη).

Το κόστος της διόδου είναι 0,30 λεπτά + 10 λεπτά δουλειά με το κολλητήρι.

Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    aerpantelis
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 3 Νοε 2014, 14:18:09 »

.Για το μοντελο που θελω να στησω χρειαζομαι 8 καναλια οποτε δεν μου περισευει καναλι για δευτερη τροφοδοσια επειδη o δεκτης μου ειναι 8 καναλος sanwa rds 8000.Θα περισευε αν εβαζα Υ στα ελερον και οχι 2 καναλια ξεχωρα αλλα επειδη προσφατος βραχικυκλοσε το y που ειχα στα ελερον στην τσεσνα μου(ευτυχως στο εδαφος!!!)πειρα φοβο!Θα βαλω ενα μπεκακι 8Α στο δεκτη και ενα 5Α στην αναφλεξη και βλεπουμε!Αμα ειναι να στραβωσει κατι θα στραβωσει!Ευχαριστω πολυ παιδια για το ενδιαφερον! Thumbs up
    Καταγράφηκε

mikrosdedalos
    Aeromodeller Hero Member

Η κρίση θέλει καλοπέραση και καλή παρέα !

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 3 Νοε 2014, 15:00:13 »

Στο ανεμόπτερο μου έβαλα δύο μοτέρ στον ίδιο άξονα με ξεχωριστά ίδια speed control.
    Μετά από ερώτηση σε φίλο μοντελιστή και φίλο τα ένωσα μεταξύ τους με Υ και έδωσα ρεύμα στο ESC.
    Κανένα πρόβλημα για ένα χρόνο περίπου.
    Θα μπορούσε να μπει παράλληλα και μπαταρία, φυσικά με δίοδο όπως περιγράφει παραπάνω ο w1ndsurfer.
    Σε αυτή την περίπτωση το ESC θα έπαιρνε ρεύμα από την πηγή με την περισσότερη τάση. Η δίοδος δεν αφήνει την μπαταρία να δώσει τάση στο σύστημα  αν η τάση του συστήματος είναι μεγαλύτερη.
    Ένας φίλος μετρούσε σε 3D τα ΑMPER στα Σέρβο. Τα ζόριζε με το χέρι και σχεδόν τα ακινητοποιούσε, για να δει οριακά, πόσα Α μπορούν να τραβήξουν στη μέγιστη πίεση. Από ότι θυμάμαι δεν τραβούσαν και πολλά Αμπέρ.
    Καταγράφηκε

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΛΑΓΙΑ:

http://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=32374.0
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Μέτρηση αμπέρ σε σέρβο
    Μεταπήδηση σε: