Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.493 μηνύματα σε 12.376 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 20 Μαΐ 2026, 23:40:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 20 Μαΐ 2026, 23:40:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 20:27]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:35]

από Markhelis
    [Χθες στις 18:26]

από kon
    [Δευτέρα, 18 Μαΐ 2026, 14:51:29]

από AKISSSS
    [Τρίτη, 12 Μαΐ 2026, 09:51:35]

από ZTRAMP
    [Τετάρτη, 6 Μαΐ 2026, 11:57:18]

από vilisdev
    [Τετάρτη, 6 Μαΐ 2026, 10:57:58]

από AKISSSS
    [Δευτέρα, 4 Μαΐ 2026, 08:59:30]

από carapis
    [Σάββατο, 2 Μαΐ 2026, 11:31:27]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309493
    Σύνολο θεμάτων: 12376
    Online σήμερα: 100
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 65
    Συνολικά: 67
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κατασκεύη συναρμολόγηση Hexacopter 800mm  (Αναγνώστηκε 11573 φορές)
    osergios
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 27 Ιουν 2014, 18:14:01 »

Πρόκειται για ένα χρονικό με φωτογραφίες συναρμολόγησης ενός hexacopter σχετικά "οικονομικού" που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διευρύνει τις γνώσεις του στο αντικείμενο αλλά και να διαφωτίσει και εμένα σε θεματα που δεν τα γνωρίζω και ισως να τα κάνω λάθως.
    Σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτηρίσω "οδηγό" διότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξπερ στο θέμα παρα μονο κάποιον με προσωπική και μόνο εμπειρία που αποκτήθηκε απο φορουμ και λανθασμένες εφαρμογές που οδήγησαν στην καταστροφή. Αυτά μου τα λάθη θα προσπαθήσω να σας τα εξηγήσω για να αποφύγουν και άλλοι μοντελιστές παρόμοιες καταστροφές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απο το frame.
    Το frame που επέλεξα να χρησιμοποιήσω είναι αυτό :

Είναι ένα ''οικονομικό'' frame απο γνωστό Κινέζο που το πουλούσαν και στην ελληνική αγορά γνωστά μοντελομάγαζα .

Τα μοτέρ που θα χρησιμοποιήσω είναι αυτά :

Πολύ δυνατά για την συγκεκριμένη εφαρμογή αλλα μου αρέσει η γρήγορη πτήση.
    Το συγκεκριμένο frame μπορέι άνετα να πετάξει και με τα κλασικά μοτέρ της  dji με δεκάρες props σε 3s είναι προσωπική επιλογή του καθενός τι μοτέρ θα βάλει ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει.
    Μπορείς να βάλεις και ''αργά'' pancake μοτέρ με μεγάλα props για μεγαλύτερη διάρκεια στην πτήση αλλα περισσότερα για αυτά σε λίγο.
    Εδώ συνάντησα το πρώτο μου πρόβλημα "δεν ταιριάζουν οι τρύπες ασφάλισης των μοτέρ με αυτές του frame"
    Τα μοτέρ μου έχουν "καρε" 19x25 ενώ το frame έχει 16x19 οπότε τί κάνουμε ;
    Σημαδεύουμε στα πόδια του frame με κατάλληλες μετρήσεις στην διάσταση 25 τις τρύπες όπως εδώ :

και ποντάρουμε στο κέντρο για να τρυπήσουμε με το dremel με τρυπανακι 3,2mm.

Το συγκεκριμένο frame έχει ενσωματωμένο distribution board στην κάτω πλάκα το οποίο είναι πολύ πρακτικό και αποφεύγουμε την αγορά ενός ακόμα υλικού .
    εδώ ετοιμάζουμε τα pads που θα γίνουν οι κολλήσεις με το κατάλληλο γράσο που προμηθευόμαστε συνήθως απο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών ή ηλεκτρολόγων.

Εδώ οι κολλήσεις των esc είναι έτοιμες προσέχοντας για την σωστή πολικότητα

Εδώ βλέπουμε την διπλή κόλληση του κύριου καλωδίου της μπαταρίας και ενός bec 5v που θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση του ardupilot.

Να επισημάνω εδώ οτι δεν χρησιμοποιώ τον αισθητήρα της τροφοδοσίας της 3drobotics γιατί με τα συγκεκριμένα μοτέρ υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστεί το όριο που έχει αυτός σε αμπερ "νομίζω 90Α"
    Αντίθετα χρησιμοποιώ ένα bec 5v για τροφοδοσία και τον αισθητήρα Attopilot 180A της Sparkfun. Αυτό : https://www.sparkfun.com/products/10644

Τέλος εδώ βλέπουμε και συνδεδεμένο το τελικό καλώδιο με δύο απολήξεις για δύο μπαταρίες συνδεδεμένες παράλληλα για αυξημένα mAH και όχι volts. Θα το εξηγήσουμε και αυτό εν καιρό, όπως και ένα δεύτερο bec με έξοδο σταθερή 12v για χρήση σε φωτάκια, εξοπλισμό fpv και ότι άλλο προκύψει που να θέλει 12v.

Αυτό το χρονικό θα ενημερώνεται όσο προχωρά η κατασκευή είναι ευπρόσδεκτα σχόλια, υποδείξεις, ερωτήσεις για διευκρινίσεις κλπ.

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιουν 2014, 23:42:50 από osergios » Καταγράφηκε

"Θέλει διάβασμα δεν είναι Wookong..."
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 27 Ιουν 2014, 23:30:22 »

Πολυ ωραιος σκελετος.
    Αυτο που βαζεις στις κολλησεις δεν ειναι γρασο ειναι σολντερινη, βοηθαει στην κολληση αλλα δεν ειναι απαραιτητο.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 27 Ιουν 2014, 23:41:37 »

Έχεις δίκιο φίλε δεν θυμόμουνα πως το λέγανε για αυτό έγραψα γράσο γιατί έτσι μοιάζει.
    Επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο δεν είναι αλλά προσπαθώ να κάνω μια κατασκευή όσο γίνεται πιο σωστή ....
    Όπως βλέπεις και στις κολλήσεις δεν είμαι και κανένας σπεσιαλίστας εμπειρικά έμαθα να κολλάω ....
    Καταγράφηκε

tasosgreece
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 28 Ιουν 2014, 02:21:15 »

εχω ακριβος το ιδιο σασι αλλα με κατι αναβαθμισεις και φενετε και πιο ωραιο και ειναι και πιο γερο....
    Καταγράφηκε
    osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 28 Ιουν 2014, 09:27:48 »

Τάσο ενδιαφέρον αυτό που λες στείλε καμιά φώτο να πάρουμε ιδέες, και εγω για αυτό έχω παραγγείλει επιπλέον πλάκα καρμπον για τις μπαταρίες σκέφτομαι και για retracts θα δούμε...
    Καταγράφηκε

tasosgreece
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 28 Ιουν 2014, 09:48:51 »

θα αναιβασω μεχρι το απογευμα να το δειτε το μαναρι μου... Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Tzanetoubas
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 12:03:26 »

Καλημέρα!!
    Ωραίο το project σου!!

Είδα όμως κάτι για το οποίο θέλω  να σου μιλήσω.

Στην φωτό που δείχνεις τα καλώδια του Bec που τα έχεις κολλήσει παράλληλα με την τροφοδοσία σου.
    Απ΄ οτι καταλαβαίνω, πρώτα κόλλησες τα κυρια καλώδια τροφοδοσίας , και μετά απο πάνω κόλλησες τα καλώδια του Bec.
    Αυτό ειναι λάθος και μπορεί να έχει καταλήξει σε ψυχρή κόλληση η οποία δεν σου φαινεται τώρα ,αλλά μπορει στο μέλλον με κραδασμούς (αποτέλεσμα καταστροφικό)...

Φρόντισε τα καλώδια (τρφοδοσια και Bec) να κολλήθούν ταυτόχρονα πάνω στο plate του 550. Κόψε τις άκρες να μείνει καθαρός χαλκός ,συνεστρεψε τα αναμεταξύ τους , γανώσετα με καλάι και μετά κόλλησε τα στην πλακέτα.Φρόντισε οι κολήσεις σου να έχουν γιαλιστερό χρώμα και σφαιρική όψη.Ειναι σημαντικό για να μην έχεις προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο άμμεσο μέλλον...

Φιλικά Παναγιώτης..
    Καταγράφηκε

NIK THE GREEK
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 12:18:53 »

Καλημέρα κι από εμένα,καταρχάς συγχαρητήρια για το όλο project!!!θα ήθελα να ρωτήσω έχω το 550 εάν του βάλω τα μαύρα arms σαν τα δικά σου και τα μαμά μοτερ dji με 10αρες προπελες και τρισελλο σεταπ θα πετάξει?θα κερδίσω χρόνο πτήσης?το έχει δοκιμάσει κανείς?ευχαριστώ φιλικά Νίκος
    Καταγράφηκε
    osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 12:19:33 »

Σε ευχαριστώ Παναγιωτη θα το κάνω όπως λες είδες τελικα η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια ....
    Καταγράφηκε

osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 12:27:46 »

Nick ξέρω ότι τα πόδια ειναι πλήρως συμβατά με dji και σίγουρα πετάει με κλασικά dji μοτέρ με 10 ρες και 3s αλλά σκοπός απο τα μεγαλύτερα πόδια ειναι να βάλεις μεγαλυτερα props για να σηκώσεις πιο μεγάλο βαρος η μεγαλύτερο χρόνο πτήσης....

Με την ευκαιρία ξέρει κανείς που μπορώ να βρω spacers αλουμινίου 27mm γιατί αυτά που έχει μέσα το κιτ ειναι πλαστικά και δεν μου κάνουν πολύ σόι ...
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 13:11:41 από osergios » Καταγράφηκε

NIK THE GREEK
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 13:37:25 »

Απλά ξέρω ότι για κλάση των 800 θελει 6 σελλες και μου κίνησε την περιέργεια που αναφέρεις με 3σελλο σεταπ θα πετάξει...εάν βάλω μεγαλύτερες προπελες με τα μαμά μοτερ θα έχω μεγαλύτερο  χρόνο πτήσης με τα 800 arms?το έχεις δοκιμάσει?Επίσης έχω διαβάσει κάπου ότι αυτά τα μαύρα arms της rctimer δεν είναι και πολύ στιβαρά και κάνουν δονήσεις εκτός και αν είναι άλλη μάρκα τα δικά σου...φιλικά Νίκος
    Καταγράφηκε
    osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 13:55:18 »

Ειναι σίγουρο ότι πετάει με τα μοτέρ τις dji με 10ρες και 3s δεν γίνεται και παραπάνω με τα συγκεκριμένα .
    Το ποσά βολτ θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται απο το power setup που έχεις κατα νου .Και όχι απο το μέγεθος του hexacopter. Εγώ για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω τα μοτέρ που έδειξα πιο πάνω με 4s και props 12x6. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω 13ρες props με 3s  σε κάθε περίπτωση η δύναμη ειναι υπερβολική για αυτό το frame και ας ειναι 800mm.
    Όσο για τις δονήσεις τα έχω ξαναχρησιμοποιησει τα συγκεκριμένα ποδαρακια χωρίς τέτοιο πρόβλημα και όσο για το υλικό κατασκευής μου φαίνονται πολύ πιο καλά και απο της dji αλλά αυτή ειναι προσωπική γνωμη.
    Καταγράφηκε

osergios
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 14:03:36 »

Τώρα πρόσεξα ότι ανέφερες μεγαλυτερες προπς στα μαμά μοτερ και δεν θα στο πρότεινα αυτο με τίποτα.
    Αυτο που θα κερδίσεις ενδεχομένως με τα μαμά μοτερ στο συγκεκριμένο frame ειναι σταθεροτερη πτήση αφού με την μεγαλύτερη απόσταση του ένωση μοτερ απο το άλλο δεν θα επηρεάζονται απο το ελικορευμα .
    Καταγράφηκε

tasosgreece
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 14:14:59 »

Λοιπον πεταω το σασι αυτο πανω απο ενα χρονο το πετουσα και το πεαω με 4s ειναι πολυ καλο αλλα ισχυει αυτο με τον κραδασμο που εχουν..οsergio δες στο grrobotronic εχει μεταλικους αποστατες με βιδα 3χιλ...(υποσχεθικα για φωτο αλλα δεν βρηκα χρονο να τις αναιβασω).
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #14 στις: Κυριακή, 29 Ιουν 2014, 15:58:46 »

Σε ευχαριστώ Παναγιωτη θα το κάνω όπως λες είδες τελικα η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια ....

Καλορίζικο osergios και καλές πτήσεις!!  Thumbs up

Πάνω σε αυτό που πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Παναγιώτης, θα σου πρότεινα τα καλώδια του bec να πιάσουν
    κατά τον τρόπο που σου είπε ο Παναγιώτης πάνω στα καλώδια ενός από τα esc, για τον λόγο ότι είναι μικρότερα
    σε πάχος τα καλώδια από αυτά της τροφοδοσίας και μπορείς να κάνεις πολύ πιο εύκολα τις κολλήσεις!!  Wink
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Διάφορα  |  Drones - Multicopters - Πολλαπλών στροφείων (Συντονιστής: kolotoympas)  |  Θέμα: Κατασκεύη συναρμολόγηση Hexacopter 800mm
    Μεταπήδηση σε: