Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.758 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Ιουλ 2026, 23:53:38

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Ιουλ 2026, 23:53:38

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 23:34]

[Σήμερα στις 22:38]

[Σήμερα στις 17:10]

από pq
    [Χθες στις 22:47]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309758
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 1245
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 718
    Συνολικά: 722
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 9     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πτώση λόγω προβλήματος στην κατεύθυνση Spectrum DX6i  (Αναγνώστηκε 30650 φορές)
    MOGOLOS
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 11:06:52 »

Μετά από μερικές χιλιάδες ώρες σε μοντελοδρόμια - αλάνες - βουνά για μερικά πράγματα είμαι 100% σίγουρος.
    1. Δεν υπάρχει ΤΚ με 100% ασφάλεια. Όλες μπορεί να "φάνε" "γκλιτσιά". Και για να μην αρχίσουμε, δεν είναι θέμα σήματος αλλά θέμα εκπομπής ή λήψης. πχ. ένα τζαμπεράκι την ακούει και σου στέλνει λάθος σήμα, ή ο δέκτης ακούει λάθος σήμα. Έχω δει να κλειδώνουν ταυτόχρονα Futaba και Spectrum και μια κάμερα να βγάζει μπλε οθόνη!!!! (Μιλάμε για ΤΗΝ ΠΑΠΑ)
    2. Το 99,9% των πτώσεων από ΤΚ (έχασα σήμα, έφαγα παρεμβολή κλπ) είναι από λάθος ή αμέλεια του χειριστή. Είδα χειριστή να φωνάζει "δεν ακούει, δεν ακούει" όταν μόνος του έχει στολάρει το αεροπλάνο και δεν έχει πλέον κανένα αερόρευμα στα πηδάλια!!! (Γιατί να ακούσει ρε μεγάλε???) Λίγοι από εμάς μετά (ή πριν) από ένα ευχάριστο ΣΚ με πολλές πτήσεις τσεκάρουν το αεροπλάνο - ελικόπτερο. Πόσοι κάνουν range test πριν από κάθε πτήση? Πόσοι κοιτάνε τα ρεύματα? Έχω χάσει 2 φορές σκάφος από ρεύμα. Και εγώ φώναζα "κλείδωσε, κλείδωσε", μετά έβαλα μυαλό και χρησιμοποιώ διπλές μπατατίες και διπλούς διακόπτες. Και όπου έχω μονό σύστημα, τσεκάρω πολύ προσεκτικά συχνά.
    Φυσικά υπάρχουν οι περιπτώσει όπου έχουμε αστοχία υλικών, αλλά το ποσοστό είναι κάτω του 0,1/%.
    Συνεπώς:
    Τσεκάρουμε συχνά τον εξοπλισμό μας και δεν αφήνουμε τίποτα στο "περίπου" ειδικά εάν πετάμε ελικόπτερα.
    Καταγράφηκε

Γιατί εαν δεν εχει πολυβόλα δεν πετάει
    tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #31 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 12:07:44 »

Απόλυτα τεκμηριωμένη και σωστή απάντηση! Thumbs up

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #32 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 12:37:02 »

Φυσικά υπάρχουν οι περιπτώσει όπου έχουμε αστοχία υλικών, αλλά το ποσοστό είναι κάτω του 0,1/%.

Για την DX6i επειδή το έψαξα μετά την πτώση που είχα , ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την έχουν πατήσει.  Εδώ μιλάμε για ελαττωματικά  ποτενσιόμετρα χωρίς να σου δίνουν κανένα σημάδι πριν βγάλουν το failure.

Όπως είπα και πριν τα πάντα όσο ακριβά και να είναι ενδέχεται να βγάλουν failure ότι και να κάνει ο χειριστής από άποψη σωστής συντήρησης ή σωστών διαδικασιών.

Σε μία κατάσταση failure το μόνο που μπορεί το μοντέλο είναι advanced τεχνολογία και αυτή βέβαια όχι πάντοτε.

Καταγράφηκε
    borlex
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #33 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 15:21:35 »

Μετά από μερικές χιλιάδες ώρες σε μοντελοδρόμια - αλάνες - βουνά για μερικά πράγματα είμαι 100% σίγουρος.
    1. Δεν υπάρχει ΤΚ με 100% ασφάλεια. Όλες μπορεί να "φάνε" "γκλιτσιά". Και για να μην αρχίσουμε, δεν είναι θέμα σήματος αλλά θέμα εκπομπής ή λήψης. πχ. ένα τζαμπεράκι την ακούει και σου στέλνει λάθος σήμα, ή ο δέκτης ακούει λάθος σήμα. Έχω δει να κλειδώνουν ταυτόχρονα Futaba και Spectrum και μια κάμερα να βγάζει μπλε οθόνη!!!! (Μιλάμε για ΤΗΝ ΠΑΠΑ)
    2. Το 99,9% των πτώσεων από ΤΚ (έχασα σήμα, έφαγα παρεμβολή κλπ) είναι από λάθος ή αμέλεια του χειριστή. Είδα χειριστή να φωνάζει "δεν ακούει, δεν ακούει" όταν μόνος του έχει στολάρει το αεροπλάνο και δεν έχει πλέον κανένα αερόρευμα στα πηδάλια!!! (Γιατί να ακούσει ρε μεγάλε???) Λίγοι από εμάς μετά (ή πριν) από ένα ευχάριστο ΣΚ με πολλές πτήσεις τσεκάρουν το αεροπλάνο - ελικόπτερο. Πόσοι κάνουν range test πριν από κάθε πτήση? Πόσοι κοιτάνε τα ρεύματα? Έχω χάσει 2 φορές σκάφος από ρεύμα. Και εγώ φώναζα "κλείδωσε, κλείδωσε", μετά έβαλα μυαλό και χρησιμοποιώ διπλές μπατατίες και διπλούς διακόπτες. Και όπου έχω μονό σύστημα, τσεκάρω πολύ προσεκτικά συχνά.
    Συνεπώς:
    Τσεκάρουμε συχνά τον εξοπλισμό μας και δεν αφήνουμε τίποτα στο "περίπου" ειδικά εάν πετάμε ελικόπτερα.

Σωστή και τεκμηριωμένη η θέση του MOGOLOS. Αυτή είναι η σωστή απάντηση.

Τα υπόλοιπα  (με τη σειρά που τα λέω) άκουσα (γιατί πρώτα ακούνε για το πρόβλημα και μετά το παθαίνουν), έπαθα, διάβασα αλλά δεν το πολυέψαξα να δω τι και ΠΩΣ πραγματικά έγινε, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν τους υπόλοιπους μοντελιστές από τα πραγματικά προβλήματα, να χάνουν τα μοντέλα τους και μετά να λένε διάβασα κάπου ότι....και να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #34 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 15:39:30 »

Το Internet έχει μεγάλη δύναμη όσο αφορά την πληροφόρηση αλλά και την παραπληροφόρηση φυσικά.

Ένας έξυπνος αναγνώστης δεν στέκεται σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά σε περιστατικά που έχουν συμβεί σε πολλούς. Ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι και εγώ και δεν είναι κατακριτέο πως μία κατεύθυνση και συγκεκριμένα η Spectrum DX6i έβγαλε μία παρτίδα ή και περισσότερες με ελαττωματικά ποτενσιόμετρα.

Ψάξτε και διαβάστε και σε υπόλοιπα fora  και sites για το συγκεκριμένο πρόβλημα και προφυλαχτείτε όχι με σπρέι και φυσήματα και καθαρίσματα στα ποτενσιόμετρα αλλά στην αγορά άλλων προϊόντων .

Δεν είναι ντροπή να επιλέγουμε ένα άλλο προϊόν επειδή διαβάσαμε πως υπήρξαν πολλά κρούσματα με χαλασμένα ποτενσιόμετρα. Ντροπή κατά την άποψη μου πάντοτε είναι να υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια ένα προϊόν μίας εταιρείας επειδή το αγοράσαμε εμείς και δεν θέλουμε να αποδειχθούμε ΒΛΑΚΕΣ στις αγορές μας.

Γενικά έχω παρατηρήσει πως υπάρχει τέτοιος εγωισμός όταν αγοράζουμε ένα προιόν που προσπαθούμε να καλύψουμε τις ατέλειες του, να δικαιολογήσουμε τις ελλείψεις του επειδή ΕΜΕΙΣ και ο εγωισμός μας ΔΕΝ μας επιτρέπει να αγοράζουμε μην πετυχημένα προιόντα .

Πολλαπλές καταγγελίες ελαττωματικού προϊόντος ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος
    Καταγράφηκε
    sakis art
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #35 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 21:48:41 »

Έχω τη συγκεκριμένη τκ πενταετία.Ενα τριμ μόνο είχε χαλάσει τον πρώτο καιρό και μετά από  mail  στην εταιρεία μου είχαν στείλει άλλο στην εγγύηση. Κατά τα άλλα όλα δουλεύουν σωστά.Θυμάμαι πάντως πως είχαν βγει κάποιες παρτίδες με πρόβλημα και είχε βγάλει η εταιρεία τους κωδικούς των τκ ώστε να πάνε για service.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #36 στις: Τρίτη, 11 Μαρ 2014, 23:39:26 »

Θυμάμαι πάντως πως είχαν βγει κάποιες παρτίδες με πρόβλημα και είχε βγάλει η εταιρεία τους κωδικούς των τκ ώστε να πάνε για service.

Η δικιά μου Σάκη είχε κωδικό ανάκλησης αλλά επειδή τότε την είχα μόλις πάρει πακέτο με ένα Dlade 400, δεν
    την έστειλα στην εταιρεία και όπως είπα παραπάνω δεν έχει παρουσιάσει τίποτα μέχρι τώρα!! 
    Καταγράφηκε
    socratesb
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #37 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 00:25:40 »

H πτώση αερομοντέλου από ελατωματική τ/κ είναι σίγουρα πολύ σοβαρό σφάλμα του προϊόντος όχι τόσο για την οικονομική ζημιά αλλά για την ασφάλεια των χειριστών και των ανθρώπων που είναι στον γύρο χώρο. Από την άλλη να απευθυνόμαστε κατηγορηματικά για ένα προϊόν με πρόβλημα αυτό πρέπει να αναλογιστούμε σε τι ποσοστό ισχύει. Η DX6i είναι ένα μοντέλο, που έχει βάλει πολύ κόσμο στον μοντελισμό και πιστεύω με θετικές εντυπώσεις αφού προσωπικά και από το φιλικό περιβάλλο που γνωρίζω, από τουλάχιστον 10+ τ/κ μια έχει σταλεί για επισκευή στην Γερμανία μετά από διαπιστωμένο πρόβλημα στα ποτενσιόμετρα.
    Καλό είναι πάντως όλοι να κρατάμε τις τ/κ όσο πιο καθαρές μπορούμε, να προφυλάσονται σε θήκες για τυχόν κρόυσεις και βέβαια να κάνουμε τον έλεγχο στο monitor της τ/κ για την ομαλή λειτουργία των ποτενσιομέτρων.
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #38 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 11:23:08 »

Όπως ανάφερα και σε προηγούμενο post o μόνος κριτής για πιθανό ποσοστό αστοχίας στα ποτενσιόμετρα της DX6i είναι οι μαρτυρίες χρηστών σε παγκόσμια κλίματα.

Δεν νομίζω κανένας να ψάξει τα records της Spectrum και της κάθε εταιρείας για να βρει στατιστικά από επισκευές ποτενσιόμετρων.

Δηλαδή , έχουμε ένα εργαλείο αξιολόγησης και αυτό είναι το Internet. To να διαβάζει κάποιος πολλές μαρτυρίες για αστοχίες σε ποτενσιόμετρα δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνομωσία ή παραπληροφόρηση.  Τώρα να βγάλεις στατιστικά από τις μαρτυρίες στο Internet για το ποσοστό αστοχίας πάλι σαν πιθανό χρήστη της DX6i δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ από την στιγμή που υπάρχει μεγάλη γκάμα άλλων ανταγωνιστικών προιόντων να επιλέξω.

Προσωπικά είχα 3 χρόνια την DX6i χωρίς πρόβλημα και την είχα διατηρήσει σε άριστη κατάσταση σχεδόν ούτε γρατζουνιά δεν είχε. Μία μέρα μου έδωσε failure. Έκατσα και διάβασα πολλά παρόμοια κρούσματα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Εδώ τελειώνει η ιστορία. Δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω. Τα πράγματα είναι απλά και δεν χρησιμοποιώ ξανά DX6i .

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα δύσκολα και πολύπλοκα ενώ είναι πάρα πολύ απλά.  Wink
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #39 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 12:09:08 »

μάλλον το recall της DX6i το 2009 δεν έπιασε τόπο

The defective radio transmitters can cause the model airplanes and helicopters that they control to fall from the sky while in flight and crash into bystanders or property. The propellers can also spin unexpectedly, injuring bystanders or a person working on the aircraft. This poses impact and laceration hazards to consumers and a risk of property damage.

Horizon Hobby is aware of two injuries that resulted in multiple cuts to the hands of the airplane users.

Health Canada has not received any reports of injuries or incidents to Canadians related to the use of this product. Corrective Action Consumers should immediately stop using the recalled radio transmitters and contact Horizon Hobby to arrange to have the transmitters shipped free of charge for inspection and repair.

Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #40 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 12:44:58 »

Εδώ αναφέρει το πρόβλημα που έχω και εγώ και φυσικά πως το έφτιαξε ένας τύπος.
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1443376

Καταγράφηκε
    sakis art
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #41 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 12:53:21 »

Να πούμε ότι η dx6i είναι τ/κ που περπάτησε και περπατάει πάρα πολύ. Λογικό είναι ότι όσο πιο πολύ κυκλοφορεί ένα προϊόν θα συναντάει κάποιος συχνότερα πρόβλημα σε σχέση με άλλα προϊόντα που λόγω τιμής πχ δεν υπάρχουν πολλά.
    Επίσης σημαντικό το recall αν κάποιοι δεν το ειχαν δει πχ  
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #42 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 12:58:50 »

Εδώ αναφέρει το πρόβλημα που έχω και εγώ και φυσικά πως το έφτιαξε ένας τύπος.
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1443376

Γελοίο το πρόβλημα αλλά μπορεί να σου στοιχίσει πολλά χρήματα όταν πέσει το μοντέλο σου ή χειρότερα εάν υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
    Μιλάμε πως χαλαρώνουν τα πριτσίνια στα ποτενσιόμετρα με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν στην συνέχεια σωστά !!!!
    Καταγράφηκε
    kgiova
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #43 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 13:35:13 »

καλησπέρα και από μένα
    πετάω περίπου 30 χρόνια
    τα ποτενσιόμετρα σε μια τηλεκατεύθυνση ΕΙΝΑΙ αναλώσιμα!!! και ο τρόπος που θα σταματήσουν να δουλεύουν δεν είναι προκαθορισμένος ....

έχω στείλει αρκετές φορές 9 zap για αλλαγή στα ποτενσιόμετρα που πολύ απλά φθείρονται με τη χρήση.... και θέλει και calibration μετά , αν δεν έχεις πρόσβαση στο εργοστασιακό μενού  .....

η χρήση της ΤΚ στον εξωμειωτη ειδικά αν παίζεις με ελικόπτερα και 3D που τα ποτενσιόμετρα γίνονται mixer  Cheesy αφαιρούν προσδόκιμο χρόνο ζωής από το εξάρτημα
    δεν είναι όπως πριν 10 -15 χρόνια που πετάγαμε το πολύ 2 ώρες κάθε ΣΚ  τώρα κάποιοι <<πετάνε >> 4 ώρες τη μέρα
    το θέμα  είναι το κόστος  ,  πήγαινε - έλα Αγγλία ή Γερμανία και ανταλλακτικά και εργασία περνάει εύκολα το κόστος αγοράς μια DX6i .

σεβαστείτε τα μοντέλα και τα εξαρτήματα τους για την ασφάλεια σας και των γύρων σας  και για την ευχαρίστησή σας . Wink

ναι χρόνο με το χρόνο οι δυνατότητες είναι περισσότερες αλλά δυστυχώς από ότι βλέπω οι μοντελιστές φέρνονται με λιγότερο σεβασμό στα μοντέλα τους και τα σύνεργα του χόμπι.
    δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχω να δώ  να κάνουν RANGE TEST σε μοντέλο , ούτε καν σε παρθενικές πτήσεις ή σε φρέσκο εξοπλισμό  
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #44 στις: Τετάρτη, 12 Μαρ 2014, 13:39:29 »

καλησπέρα και από μένα
    πετάω περίπου 30 χρόνια
    τα ποτενσιόμετρα σε μια τηλεκατεύθυνση ΕΙΝΑΙ αναλώσιμα!!! και ο τρόπος που θα σταματήσουν να δουλεύουν δεν είναι προκαθορισμένος ....

έχω στείλει αρκετές φορές 9 zap για αλλαγή στα ποτενσιόμετρα που πολύ απλά φθείρονται με τη χρήση.... και θέλει και calibration μετά , αν δεν έχεις πρόσβαση στο εργοστασιακό μενού  .....

η χρήση της ΤΚ στον εξωμειωτη ειδικά αν παίζεις με ελικόπτερα και 3D που τα ποτενσιόμετρα γίνονται mixer  Cheesy αφαιρούν προσδόκιμο χρόνο ζωής από το εξάρτημα
    δεν είναι όπως πριν 10 -15 χρόνια που πετάγαμε το πολύ 2 ώρες κάθε ΣΚ  τώρα κάποιοι <<πετάνε >> 4 ώρες τη μέρα
    το θέμα  είναι το κόστος  ,  πήγαινε - έλα Αγγλία ή Γερμανία και ανταλλακτικά και εργασία περνάει εύκολα το κόστος αγοράς μια DX6i .

σεβαστείτε τα μοντέλα και τα εξαρτήματα τους για την ασφάλεια σας και των γύρων σας  και για την ευχαρίστησή σας . Wink

ναι χρόνο με το χρόνο οι δυνατότητες είναι περισσότερες αλλά δυστυχώς από ότι βλέπω οι μοντελιστές φέρνονται με λιγότερο σεβασμό στα μοντέλα τους και τα σύνεργα του χόμπι.
    δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχω να δώ  να κάνουν RANGE TEST σε μοντέλο , ούτε καν σε παρθενικές πτήσεις ή σε φρέσκο εξοπλισμό  

+100  Thumbs up  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 9     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Πτώση λόγω προβλήματος στην κατεύθυνση Spectrum DX6i
    Μεταπήδηση σε: