Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 21:55:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 21:55:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:38]

από Stargazer
    [Χθες στις 16:11]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 122
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 77
    Συνολικά: 78
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: πρόβλημα με την εμβέλεια της τηλεκατεύθυνσης  (Αναγνώστηκε 4707 φορές)
    tgfpv
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 10 Νοε 2013, 20:57:49 »

Καλησπέρα.Θα ήθελα την βοήθεια σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω.Έχω μια τηλεκατεύθυνση futaba mz14 και μδέκτη pcm 9κάναλο στους 35180mhz τον οποίο έχω τοποθετήσει πάνω σε μια πτέρυγα και την οποία έσπασα επειδή κλείδωσε ο δέκτης,περίπου στα 300 μέτρα μακρυά από εμένα.Η μπαταρία της τηλεκατεύθυνσης ήταν γεμάτη και η κεραία του δέκτη απλωμένη επάνω στο φτερό της πτέρυγας.Το ίδιο μου έκανε και σε ένα skywalker.Θα ήθελα να μου πείτε εάν γνωρίζεται για ποιό λόγο κλείδωσε ο δέκτης.Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι κάνοντας rangetest μετά και έχοντας την κεραία απλωμένη επάνω στο φτερό στα 30 μέτρα με κατεβασμένη την κεραία σταμάτησαν να ακούν τα servo και όταν έβαλα ένα φίλο μου να την κρατήσει κάθετα τα servo άκουγαν στα 90 μέτρα με κατεβασμένη την κεραία.Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 10 Νοε 2013, 21:18:05 »

90 μετρα ειναι πολυ καλα με κλειστη κεραια .
    Αν ο ιδιος δεκτης σου εχει κανει ξανα κατι τετοιο πιθανον εχει προβλημα και καλο θα ειναι να μην τον χρισημοποιεις .
    Ποιος ειναι ο δεκτης ?Η mz δεν ειναι 2,4??
    Δες το καλωδιο της κεραιας μηπως εχει κοπει καπου και επισης δες το σημειο που κουμπωνει ο κρυσταλος.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    pq
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 08:06:44 »

ο δεκτης ειναι στους 35.180 pcm dual conversion  αλα δοκhμασα και εννα 14καναλο 3g futaba και παλη τα ιδια
    Καταγράφηκε
    pq
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 08:10:11 »

90 μετρα ειναι πολυ καλα με κλειστη κεραια .
    Αν ο ιδιος δεκτης σου εχει κανει ξανα κατι τετοιο πιθανον εχει προβλημα και καλο θα ειναι να μην τον χρισημοποιεις .
    Ποιος ειναι ο δεκτης ?Η mz δεν ειναι 2,4??
    Δες το καλωδιο της κεραιας μηπως εχει κοπει καπου και επισης δες το σημειο που κουμπωνει ο κρυσταλος.
    ο δεκτης ειναι στους 35.180 pcm dual conversion  αλα δοκhμασα και εννα 14καναλο 3g futaba και παλη τα ιδια
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 09:17:27 »

Εφ' όσον και με δεύτερο πομπό έχεις το ίδιο πρόβλημα, φταίει η πλευρά του δέκτη.

1) η κεραία του δέκτη είναι 100 εκατοστά σε μήκος ή μικρότερη/μεγαλύτερη?
    2) πες μας πως ακριβώς είναι αναπτυγμένη.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    pq
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 09:26:18 »

Εφ' όσον και με δεύτερο πομπό έχεις το ίδιο πρόβλημα, φταίει η πλευρά του δέκτη.

1) η κεραία του δέκτη είναι 100 εκατοστά σε μήκος ή μικρότερη/μεγαλύτερη?
    2) πες μας πως ακριβώς είναι αναπτυγμένη.
    η κεραια ειναι 96 εκατοστα και ειναι αναπτυγμενη σε ολο το μηκος του φτερου
    Καταγράφηκε
    johnraptor
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 10:30:24 »

καλησπέρα εγώ απο τα λεγόμενα βλέπω ότι έχει το ίδιο πρόβλημα και με άλλο δέκτη αρα μηπος συμβαίνει κάτι με τον πομπό.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 12:18:13 »

Είμαστε λίγο μακρυά για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα, αλλα με την βοήθειά σου θα βρούμε άκρη.

Ο σωστός τρόπος ελέγχου εμβέλειας είναι να βάλεις τον δέκτη (μοντέλο) επάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, (σε ανοικτό χωράφι) και να αναπτύξεις την κεραία οριζόντια και κάθετα προς την διεύθυνση που είναι ο πομπός.

Για να είναι η κεραία του δέκτη ανεπτυγμένη σε ευθεία, στο φτερό, συνάγεται ότι το άνοιγμα του φτερού είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
    Θέλω να πιστεύω ότι η πτέρυγα που έχεις τον δέκτη δεν έχει ύφασμα άνθρακα κατά μήκος της κεραίας, που να μπλοκάρει την λήψη.

Δεδομένου ότι εκπέμπει σε PCM έλεγξε αν υπάρχει εντολή να κόβει σε χαμηλή τάση του δέκτη.

Ενα ερώτημα ακόμα :  ο πομπός ήταν αρχικά 2,4 GHz και τον μετέτρεψες εσύ σε 35MHz?

Τέλος (όπως είπε και ο johnraptor) η σωστή τακτική είναι να χρησιμοποιήσεις και άλλον πομπό, με τους ίδιου δέκτες, ή άλλους δέκτες στον ίδιο πομπό, να ξεχωρίσει ποιό μέρος έχει το πρόβλημα. Δεν θα ήταν κακό να εξετάσεις το πρόβλημα και σε άλλες συχνότητες.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    pq
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 13:48:39 »

Είμαστε λίγο μακρυά για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα, αλλα με την βοήθειά σου θα βρούμε άκρη.

Ο σωστός τρόπος ελέγχου εμβέλειας είναι να βάλεις τον δέκτη (μοντέλο) επάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, (σε ανοικτό χωράφι) και να αναπτύξεις την κεραία οριζόντια και κάθετα προς την διεύθυνση που είναι ο πομπός.

Για να είναι η κεραία του δέκτη ανεπτυγμένη σε ευθεία, στο φτερό, συνάγεται ότι το άνοιγμα του φτερού είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
    Θέλω να πιστεύω ότι η πτέρυγα που έχεις τον δέκτη δεν έχει ύφασμα άνθρακα κατά μήκος της κεραίας, που να μπλοκάρει την λήψη.

Δεδομένου ότι εκπέμπει σε PCM έλεγξε αν υπάρχει εντολή να κόβει σε χαμηλή τάση του δέκτη.

Ενα ερώτημα ακόμα :  ο πομπός ήταν αρχικά 2,4 GHz και τον μετέτρεψες εσύ σε 35MHz?

Τέλος (όπως είπε και ο johnraptor) η σωστή τακτική είναι να χρησιμοποιήσεις και άλλον πομπό, με τους ίδιου δέκτες, ή άλλους δέκτες στον ίδιο πομπό, να ξεχωρίσει ποιό μέρος έχει το πρόβλημα. Δεν θα ήταν κακό να εξετάσεις το πρόβλημα και σε άλλες συχνότητες.
    η πτερηγα ειναι η χ8 η κεραια ακουμπαει πανω στο μηκος του φτερου που ειναι απο φελιζολ  ο πομπος απο την αρχη τον πηρα με μοντουλα στους 35mhz ειναι η futaba 14mz και οταν κανω test range κατευαζω την κεραια του πομπουκαι μετραω περηπου 60 βηματα στην προκημενη περηπτοση οταν η κεραια ειναι πανω στο φτερο στα 30 βηματα σταματουν να ακουνε τα σερβο ενω οταν την σηκονω καθετα  τα σερβο ακουν μεχρι και τα 90 βηματα  τον δεκτη τον τροφοδοτω απο ενα  μπεκ το οποιο περνει ρευμα απο την μπαταρια που δινω και στο μοτερ
    Καταγράφηκε
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 14:02:08 »

Δεν ξέρω αν τα joiners των φτερών είναι από carbon.
    Αν είναι, όμως, ίσως η κεραία επηρεάζεται όταν βρίσκεται παράλληλα με αυτά.
    Δοκίμασες τη λήψη με τον δέκτη εκτός του μοντέλου;
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Stavroforos
    Aeromodeller Jr. member
    **

Ή σε πετάν ή τα πετάς

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 14:32:12 »

Όταν πρώτοξεκίνησα με τέτοιου τύπου συστήματα κάποιος πολύ παλιός  του αθλήματος μου είχε πει να μην  πιάνω ποτέ την κεραία με ανοιχτό τον πομπό καίγεται λέει  κάποιο εξάρτημα (δίπολο νομίζω το έλεγε;Wink  το οποίο μειώνει την εμβέλεια,  που ναι μεν σε κάποιο ελικόπτερο που πετά πολύ κοντύτερα στον χειριστή δεν γίνεται αντιληπτό, μα σε αεροπλάνο  θα υπάρχει θέμα.
    Γι αυτόν το λόγο με συμβούλεψε να μην ανοίγω τον πομπό με κλειστή κεραία. Φυσικά δεν τίθεται θέμα να έχεις κλειστή  κεραία με ανοιχτό διακόπτη , απλώς  κάποια στιγμή θα ξεχαστείς και θα την ανοίξεις με ανοιχτό τον πομπό.  Μήπως θυμάσαι αν  την έπιασες  ύστερα από κάποιο range test;
    Καταγράφηκε

Lama V-3  angel
    Belt Cp V-1
    Mini Titan E-325
    T-Rex 250 pro dfc  devil angel
    Spitfire GP 0.25
    Piper Cub EP (Αγνώστων στοιχείων)
    Gws Tiger Moth 400
    E-flite Piper L-4 Grasshopper 250
    Multiplex fox

Καλαααά.............μά πίσω έχει το heli την ουρά...........
    johnraptor
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 14:36:51 »

φιλαράκο ,ου μυρίζεται ζημιά στον πομπό γνώμη μου βρες ένα μόντουλ δανικό για τα 2,4 ghz που η κεραία πάει στο ίδιο το μοντουλ να δούμε τι φταίει εάν δουλευει κανονικά η ζημιά ισως είναι στον πομπό πρόσεξε όμως δεν θυμάμαι η τηλεκετευθυνση σου έχει κρύσταλλο η επιλέγει συχνότητα από το μενού εάν επιλέγεις εσύ απο το μενού τότε κατευθείαν για επισκευη στο εξωτερικό εάν όχι το συζητάμε
    Καταγράφηκε
    pq
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 14:52:06 »

στην τηλεκατευθυνση επιλεγω εγω την σηχνοτητα  και μετα το τεστ ανοιξα την κεραια με αναμενο  τον πομπο  θα δοκιμασω  με μοντουλα 2.4
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 15:13:47 »

Ο κίνδυνος να καεί το τρανζιστορ εξόδου είναι όταν ανοίγεις τον διακόπτη ενώ η κεραία είναι κλειστή. Αυτό συνέβαινε πράγματι στα παλιά συστήματα.

Ομως, σήμερα πάρα πολλά συστήματα προτείνουν να κάνεις τεστ εμβέλειας με κλειστή την κεραία.

Αυτό σημαίνει δυο πράγματα.... ή δεν υπάρχει κίνδυνος στον δικό τους τον πομπό, ή υπολογίζουν ότι το τεστ εμβέλειας θα διαρκέσει λίγο χρόνο πριν προλάβει να ζεσταθεί το τρανζιστορ.

Ποτέ δεν έχω διαβάσει ότι καίγεται ο πομπός αν πιάσεις την κεραία με το χέρι. Απλά μειώνεται η εμβέλειά του εκείνη την στιγμή.

Από το 1966 που αγόρασα τον πρώτο μου πομπό, έως σήμερα δεν έχω κάψει κανένα τρανζίστορ εξόδου.

Προσωπικά αν θέλω να κάνω τεστ εμβέλειας, στέλνω το ανεμόπτερο μακρυά, και έχω ένα βοηθό που συμπτύσει την κεραία του πομπού μου σταδιακά. Κάθε φορά που βάζει ένα κομμάτι μέσα, βλέπω αν έχω έλεγχο στο ανεμόπτερο. Οταν πράγματι κοντύνει πολύ η κεραία και χάσω την επαφή, την ανοίγει αμέσως, και απλά σταθμίζω το πόσο καλή επαφή έχω από το πόσο κόντυνε η κεραία πριν χάσω το σήμα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    HarisH
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 11 Νοε 2013, 16:31:23 »

Καλησπέρα,

Η Futaba λεει για τα 35Mhz κλειστή κεραία και 30 βήματα (με τον κινητηρα ή μοτέρ να δουλευει). Εαν δεν έχεις τρεμόπαιγμα στα πηδάλια - με τα στικ στο κέντρο - και "ακούνε" κανονικά αν δώσεις κίνηση είναι ΟΚ. Σε όλα τα μοντέλα (μικρά ή μεγαλα) με αυτό το τέστ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με 5 διαφορετικούς πομπούς που έχω δουλεψει.
    Παρόμοια περίπτωση  εχω αντιμετωπίσει με 2 ανεμόπτερα και τελικα εφταιγε ο δέκτης, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση.
    Εχω δει να δημιουργείται θέμα που μοιάζει με παρεμβολή και να φταινε τα σέρβο.
    Για να μη σε κουράζω, με τις δοκιμές που αναφέρεις λογικά ο πομπός δεν έχει θέμα, θα πρότεινα να ψαξεις τα ηλεκτρικά σου στα μοντέλα)
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Η τηλεκατεύθυνση και τα αξεσουάρ (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: πρόβλημα με την εμβέλεια της τηλεκατεύθυνσης
    Μεταπήδηση σε: