Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.435 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 5 Μαΐ 2026, 08:02:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 5 Μαΐ 2026, 08:02:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από prionia
    [Σήμερα στις 01:49]

από AKISSSS
    [Χθες στις 08:59]

από Markhelis
    [Χθες στις 00:00]

από carapis
    [Σάββατο, 2 Μαΐ 2026, 11:31:27]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

από DIGI
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 10:30:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309435
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 114
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 73
    Συνολικά: 76
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 23     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Απορίες αρχαρίων  (Αναγνώστηκε 78725 φορές)
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 8 Νοε 2005, 21:42:42 »

Εδώ μπορούν οι καινούργιοι στο χώρο να λύνουν τις απορίες τους με την συμβολή, βέβαια, των παλαιών κ έμπειρων πιλότων! Thumbs up Ώντας κ εγώ καινούργιος θα ξεκινήσω θέτωντας μερικά ερωτήματα:
    1) Κάθε πότε χρειάζεται άλλαγμα το clutch liner; Το ελικόπτερό μου (raptor30V2) έχει συμπληρώσει πάνω από 30 ώρες λειτουργίας αλλά κάθε φορά που βλέπω το liner φαίνεται σαν καινούργιο! Sad
    2) Πώς καταλαβαίνει κανείς αν ένα servo χρειάζεται αλλαγή στα γρανάζια;
    Καταγράφηκε

Αερομοντελλισμός είναι να πετάς μακριά απ'τα προβλήματα!
    dapan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 8 Νοε 2005, 23:39:37 »

Νομίζω πως το clutch liner χρειάζεται αλλαγή όταν εσύ δίνεις στροφές στον κινητήρα και αυτές δεν μεταφράζονται σε στροφές του έλικα. Δεν νομίζω να υπάρχουνι συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για αυτό αλλά παίζει ρόλο η γενικότερη χρήση του μοντέλου.
    Τα γρανάζια στα servos τα αλλάζουμε όταν το servo αποκτήσει μεγάλους τζόγους, όταν κάποιο από αυτά σπάσει και φυσικά για προληπτικούς λόγους όποτε κρίνουμε εμείς πως πρέπει να αντικατασταθούν γιατί δεν τα εμπιστευόμαστε.
    Στο ελικόπτερο η ποιότητα των servos παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο γιατί από προσωπική εμπειρία σου λέω πως ενω ακόμη μάθαινα να πετάω ελικόπτερο, (οχι πως τώρα ξέρω κιόλα),΄και το ελικοπτεράκι μου έκανε μόνο αιωρήσεις, ένα από τα servo (futaba 3001)  μου παρουσίασε αδικαιολόγητα τζόγους, αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα να μην τριμάρει το μοντέλο ειδικά όταν ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες μου γύρες.
    Ελπίζω να σε βοήθησα αν και ειδικός δεν είμαι.
    Φιλικά
    Παντελής Νταναβάρας.
    Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 01:20:39 »

Έχω ένα περίεργο πρόβλημα. Δεν υπάρχει "επαφή" μεταξύ πομπού κ δέκτη. Είχα πάει το πρωί για πτήση (την οποία βέβαια δεν κατάφερα να κάνω γιατί είχα μείνει από μπαταρία) αλλά ενώ πάλευα να το βάλω μπρος έκλεισα τον δέκτη κάποια στιγμή κ όταν το άνοιξα ξανά ήταν σαν να ανοίγεις το δέκτη με κλειστό πομπό. Μέχρι τώρα έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το ανοίξω αλλά δεν επικοινωνούν. Έχει κανένας καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει;
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 08:42:24 »

Καλημερα και χρονια πολλα
    Κοιτα μηπως:
    1)εχει μπαταρια ο πομπος
    2)μηπως κουνηθηκε το καλωδιο του speed control
    3)μηπως με το ανοιξε κλεισε του διακοπτη του δεκτη κοπηκε το καλωδιο του
    4)μηπως κουνηθηκε ο κρυσταλος
    5)μηπως εκαψες το speed control...ευχομαι οχι
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 10:47:50 »

Χρόνια πολλά!

Το heli είναι θερμικό, δεν έχει speed control. Όσο για τις μπαταρίες, δεν έχουν πρόβλημα, είναι φορτισμένες. Ο πομπός και ο δέκτης λειτουργούν κανονικά, μόνο που δεν επικοινωνούν, σαν να είναι σε άλλη συχνότητα. Ο κρύσταλος δε είναι στη θέση του. Υπάρχει περίπτωση να κάηκε κανένας κρύσταλος ή κανένα module;
    Καταγράφηκε

Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 11:57:52 »

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Κωστή λες ότι ο δέκτης λειτουργεί κανονικά. Αυτό φαντάζομαι ότι το λες επειδή τα servos εμφανίζουν κάποια κίνηση όταν ανοίγεις τον διακόπτη.

Η γνώμη μου είναι να βγάλεις τον δέκτη και να τον δοκιμάσεις εκτός μοντέλου, κατά προτίμηση με άλλη μπαταρία και διακόπτη και ένα servo χωρίς φορτίο. Αν σου λειτουργεί έτσι ψάχνεις τα υπόλοιπα για κακή επαφή ή βραχυκύκλωμα. Αν δεν λειτουργεί πάλι σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στην επικοινωνία πομπού δέκτη.
    1. Ο πομπός λίγο απίθανο να παρουσιάσει πρόβλημα, δες όμως τις ρυθμίσεις στην μνήμη του module αν συμφωνούν με τον δέκτη σου (PPM ή PCM) ή ρυθμίσεις για συχνότητα. Αν έχεις άλλο μοντέλο με άλλο δέκτη δοκίμασε να δεις τι γίνεται εκεί.
    2. Υποθέτω ότι ο δέκτης έχει δουλέψει με τον συγκεκριμένο πομπό και έχει τον σωστό κρύσταλλο. Αν όχι δες μήπως είναι FM δέκτης και του έχεις φορέσει dual band κρύσταλλο. Καλού κακού βγάλε και ξαναβάλε τον κρύσταλλο, αν έχεις άλλον σωστό δοκίμασε και μ' αυτόν. Δοκίμασε τον δέκτη και με άλλο πομπό.

Οταν πρωτοδιάβασα στο αρχικό μήνυμα
    Παράθεση
    Είχα πάει το πρωί για πτήση (την οποία βέβαια δεν κατάφερα να κάνω γιατί είχα μείνει από μπαταρία) αλλά ενώ πάλευα να το βάλω μπρος έκλεισα τον δέκτη κάποια στιγμή κ όταν το άνοιξα ξανά ήταν σαν να ανοίγεις το δέκτη με κλειστό πομπό.
    φαινόταν σαν να είχαν νετάρει οι μπαταρίες.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 12:32:02 »

To περίεργο είναι ότι λειτουργούσε κανονικά για μισή ώρα κ μέτα το εμφάνισε ξαφνικά μετά από ένα κλείσε-άνοιξε!

Έχω μόνο ένα μοντέλο.
    Δεν νομίζω ότι φταίει κάποια επαφή από τα servos διότι εκτός από το ότι είναι υπερβολικό να έχουν πάθει κάτι 5 servos κ ένα gyro ταυτόχρονα, όταν ανοίγω τον δέκτη με κλειστό τον πομπό κάνουν αυτήν την μικρή κίνηση τα servos κ το gyro δίνει ένδειξη ότι δεν παίρνει σήμα από τον πομπό κατα την εκκίνηση. Υπο κανονικές συνθήκες, αυτό αλλάζει με το άνοιγμα του πομπού. Τα servos πάνε στις κεντρικές θέσεις κ το gyro δίνει ένδειξη ότι παίρνει σήμα από τον πομπό κ όλα λειτουργουν οκ. Τώρα όμως, όταν ανοίγω τον πομπό (ή κ αν τον έχω ανοικτό όταν ανοίγω τον δέκτη),  δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον δέκτη.
    Καταγράφηκε

Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 14:02:37 »

Έχω νέα !!! Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Ως δια μαγείας η Τ/Κ ζωντάνεψε!!! Αφού έβγαλα κ έβαλα καμιά δεκαριά φορές τους κρύσταλους, αποφάσισε να αναστηθεί!

Ευχαριστώ για την βοήθειά σας... μέχρι να με ξανατρελάνει με κανένα "κουφό" σύμπτωμα!  idiot2

Χρόνια πολλά σε όλους κ πάνω απ'όλα υγεία!!![/font][/color][/glow]
    Καταγράφηκε

Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 14:30:51 »

Πάντως για καλό και για κακό άλλαξε και ένα διακόπτη στο μοντέλο πριν το πετάξεις. Μου φαίνεται απίθανο να χρειαστεί τόσες φορές άλλαγμα ο κρύσταλλος για να καθήσει σωστά, εκτός κι' αν ο δέκτης έχει πάρει λάδια οπότε θα χρειαστεί γενικότερο service.

Αντίθετα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο ένας διακόπτης να κολλήσει από βρωμιά, λάδια, σκουριά κ.τ.λ. και άνοιξε κλείσε να καθαρίσει η επαφή.Θέλει όμως καλό καθάρισμα, σπρέϋ επαφών και έλεγχο πριν και αν χρησιμοποιηθεί.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 26 Δεκ 2005, 17:38:31 »

Αγαπητοί φίλοι αερομοντελιστές ,
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και από εμένα. Ποτέ δεν είναι αργά για ευχές.

Μπήκα λίγο καθυστερημένα στην συζήτηση. Αλλά τώρα που άκουσα το ότι το σύστημα λειτουργεί, και μάλιστα μετά από την επανατοποθέτηση των κρυστάλλων, επιθυμώ να επισημάνω ότι:

α) ίσως πρόκειται για κρύα κόλληση στο εσωτερικό της υποδοχής του ενός κρυστάλλου. Η επανατοποθέτηση πίεσε λίγο την επαφή και την έκανε να κλείσει. Αν είναι αυτή η αιτία σε λίγο θα ξανανοίξει.

β) μπορεί να είναι χαλαρή η υποδοχή του κρυστάλλου, ή τα ποδαράκια του να είναι βρώμικα.

γ) ίσως είναι πράγματι ελαττωματικός ό ένας κρύσταλλος, και τις περισσότερες πιθανότητες έχει να χαλάσει από τους κραδασμούς αυτός του δέκτη. Είναι πολύ ευαίσθητοι στους κραδασμούς. Απορώ πως δεν χαλάνε πιό συχνά. Μην πετάξεις με αυτό τον κρύσταλλο, αν δεν σιγουρευτείς. Είναι πολύ φθηνό σε σχέση με το σύνολο του ελικοπτέρου, να αγοράσεις ένα νέο ζεύγος κρυστάλλων.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Hobbitakos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 29 Δεκ 2005, 20:47:49 »

Χρονια πολλα και απο εμενα αλλαξε αμεσα το διακοπτη του on off  μην σκεφτεις να πεταξεις χωρις να το αλλαξεις εαν δεν ειναι heavy duty  ειναι 100% οτι προερχετε απο εκει το  προβλημα  ειναι κριμα να σπασεις το μοντελο σου για 10 ευρο
    Καταγράφηκε
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 30 Δεκ 2005, 19:52:43 »

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το σύστημα στο ελικόπτερο έπαιρνε ρεύμα κανονικά. Δεν έκανε διακοπές ή κάτι ανάλογο. Απλά δεν επικοινωνούσε με τον πομπό. idiot2 Ο διακόπτης δεν είναι heavy duty κ θα τον αλλάξω για καλό κ για κακό. Τώρα, πάντως, λειτουργεί μια χαρά, σαν καινούργιο. Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 6 Φεβ 2006, 03:01:21 »

Χαιρετώ τους πάντες! Για άλλη μια φορά έχω ένα προβληματάκι.   Για άγνωστο λόγο οι μπαταρίες τους ελικοπτέρου αδειάζουν υπερβολικά γρήγορα. Το σύστημα περιλαμβάνει 4 απλά servos hitec, gyro 401 με futaba 9254 και 1600mah 4,8V μπαταρίες. Οι μπαταρίες στο δεύτερο ντεπόζιτο έχουν ξεζουμιστεί εντελώς! Έχει κανείς καμία ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 6 Φεβ 2006, 09:01:24 »

Αγαπητέ Κωστή,

Πριν τεθεί το ερώτημα γιατί αδειάζει τόσο γρήγορα η μπαταρία, θα ήταν καλό να μας έλεγες πως ελέγχεις ότι είναι εντάξει η μπαταρία σου. Εχεις cycler; Τι δείχνει στην φόρτιση και εκφόρτιση;
    Πόσο καινούργια είνα η μπαταρία, από πού την αγόρασες, κ.λ.π.

Δεύτερο, να παρεμβάλεις ένα αμπερόμετρο μεταξύ του καλωδίου της μπαταρίας, και του καλωδίου του διακόπτη.
    Με αυτό θα δεις πόσο ρεύμα περνάει σε ηρεμία, αν είναι υπερβολικό, άρχισε να αφαιρείς ένα ένα σέρβο έως ότου βρεις αυτό που έχει για κάποιο λόγο μεγαλύτερη κατανάλωση.
    Μετά θα δεις πόσο ρεύμα περνάει όταν κινείται ένα, δύο κ.λ.π. σέρβο.
    Υπάρχει πάνα η περίπτωση κρυφού βραχυκυκλώματος των καλωδίων, αν αυτά είναι φθηνά ή τα έχει φτιάξει κάποιος που δεν είναι πεπειραμένος.

Από εδώ θα αναλάβουν οι ελικοπτεράδες να σου πουν πόσο ρεύμα τραβάει το γυροσκόπιο.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 6 Φεβ 2006, 09:03:21 »

Αγαπητέ Κωστή,

ξέχασα να σε ρωτήσω αν η μπαταρία είναι Ni-Cd ή Ni-MH. Υποψιάζομαι το δεύτερο.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 23     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Απορίες αρχαρίων
    Μεταπήδηση σε: