Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.364 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 00:10:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 00:10:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309364
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 49
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 44
    Συνολικά: 47
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: AltoStratus 130" R.E.F.(-E)  (Αναγνώστηκε 14687 φορές)
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Τετάρτη, 11 Σεπ 2013, 17:16:10 »

Μπήκε το πίσω spar του κεντρικού panel, με λίγο ταλαιπωρία μπορώ να πω αλλά με αποτέλεσμα όπως το σχεδίασα και περίμενα. Σκληρή balsa 2mm λαμιναρισμένη με uni-carbon κατά μήκος του δοκαριού (απ' ότι φαίνεται, του έδωσα και κατάλαβε του vacuum αυτές τις μέρες), που κοιτάζει προς τα έξω (το carbon προς το πρόσωπο του flap).
     Η κοπή του rib σε αυτό το σημείο έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ανοίγοντας τις αντίστοιχες εγκοπές στο δοκαράκι που θα μπει οδηγείται από μόνο του (και κυρίως κάθετα και στο προκαθορισμένο σημείο) στη θέση του.

πράσινο είναι το χρώμα της κοπής και κόκκινο της εγχάραξης (περίπου στα 3/4 του πάχους της balsa)

Η πρώτη "δυσκολία" που αντιμετώπισα, αφορούσε τη διαφορά πάχους (tapering) της αεροτομής και που θα έπρεπε με ακρίβεια (κι εδώ είναι κυρίως η δυσκολία) να αποδοθεί και στο δοκαράκι. Η δεύτερη είχε να κάνει με τον τρόπο διάνοιξης των εγκοπών στο δοκαράκι (spar - μου τη δίνουν τα υποκοριστικά και δεν μου πάει να το αποκαλέσω "δοκάρι"...). Χρησιμοποίησα το ρουτεράκι (πάλι τα "-άκια" ομπρός μου) του Dremel αυτή τη φορά, πράγμα που θα πρέπει να  αλλάξει στο επόμενο φτερό, λόγω των ξεφτιών που άφησε και χρειάστηκε να τα καθαρίσω με το νυστέρι ένα - ένα αργότερα.

Ελάχιστα τα ξέφτια του carbon (δεν διακρίνονται καθαρά) αλλά χρειάστηκε να καθαριστούν ένα - ένα, διαδικασία χρονοβόρα που θα πρέπει να αλλάξει.

Ο τρόπος που κούμπωσε όμως, με αποζημίωσε για τον κόπο (και τη φαιά ουσία που ξόδεψα στο σχεδιασμό μην ξεχνάμε...). Απόλυτο το ταίριασμα!

η πίσω πλευρά (αυτή που είναι πρόσωπο με το flap) είναι αυτή του carbon...

και η εμπρός (εσωτερική) είναι η balsa. Η συγκόλληση έγινε με αλοιφατική, αφού είναι ελάχιστη η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή η balsa με το carbon.

Για την επικάλυψη των rib (capping), είχα δύο επιλογές στη διάθεσή μου. Η πρώτη ήταν λωρίδες carbon από την DaveBrownProducts (carbon fiber strip https://www.dbproducts.com/index2.htm)πάχους ~0,20mm η οποίες χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους scratch-builder ανά τον κόσμο, κυρίως για αυτή τη δουλειά. Το κόστος των μεταφορικών ήταν ελάχιστο και είχα παραγγείλει αρκετές από δαύτες κάποια στιγμή του πρόσφατου παρελθόντος. Η άλλη μου επιλογή ήταν το αντίστοιχο υλικό (uni-carbon, 0.20mm κλπ), σπιτίσιο όμως από το vacuumάκι (και αυτό!). Η μόνη διαφορά που κατάφερα να διακρίνω (αφού το δοκίμασα αρκετά και αυτό) ήταν ότι στο homebrew η επιφάνεια χρειαζόταν ένα ελαφρύ γυαλοχαρτάρισμα, να φύγει το γυαλιστερό φιλμάκι της epoxy. Του DBP δεν είχε σχεδόν καθόλου γυαλάδα και μιας και αυτό σημαίνει έστω και ελάχιστο κέρδος χρόνου (και φυσικά εφόσον είχα και αρκετό απ' αυτό διαθέσιμο), αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω.

Λωρίδιασμα στο κατάλληλο πλάτος με τη βοήθεια μεταλλικού χάρακα και κοπή στο κατάλληλο μήκος σχεδόν επί τόπου ...

... τσούκου-τσούκου προς τα μέσα (και μετά έξω πάλι...) ...

... τελειώνοντας με το capping του panel, συνέχισα με τα ribs του flap ...

... χρονικά, δεν μου πήρε τελικά όσο φανταζόμουν. Μέχρι να μπω σε ρυθμό, η κάτω πλευρά είχε τελειώσει ...

... τα αυλάκια που λίμαρα νωρίτερα στο κάτω μέρος του Τ.Ε., απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όλη η επιφάνεια σε εκείνο το σημείο είναι σε ένα επίπεδο, χωνεύοντας ουσιαστικά το rib-cap σε ένα ενιαίο σύνολο ...

...

Το καπάκωμα στα δύο κεντρικά ribs, έγινε ενιαίο από το "σπιτικό" υλικό, μιάς και το αντίστοιχο υλικό του DBP στερείται σε διαστάσεις.

« Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 11 Σεπ 2013, 22:17:35 από Stratigio » Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    gliderguider
    Aeromodeller Sr. Member

Νίκος Βουλουμάνος

« Απάντηση #31 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 09:36:51 »

Συγχαρητήρια για την κατασκευή, όσο και για την παρουσίαση!

Ειναι πολύ όμορφο να βλέπει κανεις ολοένα και πιό πολλούς να χρησιμοποιούν carbon, kevlar, ρητίνες, vacuum bagging κλπ.

Θα παρακολουθώ το thread με ανυπομονησία...

Νικος Βουλουμάνος
    Καταγράφηκε

Seize your day!
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #32 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 14:00:48 »

Να' σαι κι εσύ καλά, Νίκο. Καλοσυνάτος κι εσύ και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Καλώς όρισες.

Ειναι πολύ όμορφο να βλέπει κανεις ολοένα και πιό πολλούς να χρησιμοποιούν carbon, kevlar, ρητίνες, vacuum bagging κλπ.

Ένας από τους στόχους της παρουσίασής μου έχει να κάνει με αυτό το θέμα που παραθέτεις. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι τέτοιου είδους υλικά και τεχνικές είναι πράγματα εξωτικά και δύσκολα... Αφού τα καταφέρνω εγώ, δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που δεν θα μπορούσαν.

Η απόφαση να ασχοληθείς, είναι συνήθως ο μεγαλύτερος αναστολέας. Οι πληροφορίες και η γνώση για το πως. τι και γιατί είναι εύκολα πλέον διαθέσιμες στον καθένα μας . Η αγορά είναι επίσης πιο εύκολα προσβάσιμη αλλά κυριότερα, εργαλεία σαν και αυτό εδώ το forum αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τη δύναμή τους...   
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    skordos
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #33 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 14:54:25 »

Δεν συνηθίζω να κόβω στην μέση μια παρουσίαση με σχόλια ,αλλα παίρνω το θάρρος να παραβώ αυτόν τον κανόνα και να σας δώσω συχαρητήρια για την αξιόλογη κατασκευή που παρουσιάζετε...
    Αποτελεί μεγάλη μου χαρά να βλέπω ανθρώπους να ασχολούνται τόσο μεθοδικά , με κατασκευές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από τις αντίστοιχες των Eυρωπαίων φίλων μας.

Και πάλι συχαρητήρια

Βασίλης Σκόρδος
    Ένωση Αερομοντελιστών Ηρακλειου Κρήτης
    Καταγράφηκε
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #34 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 15:11:03 »

Χίλια καλώς ορίσετε χίλια και δυό χιλιάδες,

ο κάμπος με τα λούλουδα και με τσοι ανεμοπτεράδες.

Πάντα γειά, σύντεκνε!

Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #35 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 17:51:22 »

Χίλια καλώς ορίσετε χίλια και δυό χιλιάδες,

ο κάμπος με τα θερμικά και με τσοι ανεμοπτεράδες.

Πάντα γειά, σύντεκνε!

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #36 στις: Πέμπτη, 12 Σεπ 2013, 23:23:05 »

Να με κουζουλάνεις τελείως, θέλεις Θειε !!?  

Μου τρέχουν που μου τρέχουν τα σάλια, ήδη για το Σάββατο (για πτήσεις, όχι για σουβλάκια), βαλτός είσαι να μου βάζεις φυτίλια με θερμικά στο σκάσιμο ...?

Cheesy Cheesy Cheesy

Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Παρασκευή, 20 Σεπ 2013, 12:33:11 »

Ο σχεδιασμός του flap, (άστοχα) είχε στόχο να κλείνει στο εμπρός χείλος με ένα δοκαράκι 2 X 12mm (το ίδιο λαμιναρισμένο carbon-balsa, που κλείνει το πίσω μέρος του κυρίως panel).

Οι πράσινες γραμμές είναι της κοπής, ενώ οι κόκκινες αντιπροσωπεύουν την εγχάραξη (κάψιμο περίπου στα 3/4 του πάχους της balsa). Με αυτόν τον τρόπο, τα σκαλοπατάκια υποδοχής σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εγκοπές στο δοκαράκι δηλαδή, κατάφερα εκτός από ένα πολύ καλό δέσιμο μεταξύ τους ( + την προσθήκη των spar-caps), να ευθυγραμμίσω το spar πολύ καλά και ως προς τη γωνία που επιθυμούσα (πιό κατανοητός νομίζω πως θα γίνω παρακάτω). Εφόσον ήμουν και πολύ προσεκτικός με την χρήση CA στα επίμαχα σημεία (κολλώντας π.χ. το Τ.Ε. ή στην τοποθέτηση των spar-caps αλλά και του δοκαριού στο πίσω μέρος του panel), η αφαίρεση της πατουρίτσας όπως και η κοπή-αφαίρεση του flap έγιναν απροβλημάτιστα, με την ελάχιστη βοήθεια σε κάποια σημεία του νυστεριού μου.

Οι πατούρες στο πίσω μέρος της αεροτομής, αφαιρέθηκαν απροβλημάτιστα με το χέρι, χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ψεγάδι στα ribs (σε κάποια δεν χρειάστηκε καν το ελαφρύ περασματάκι με το γυαλόχαρτο)...

... εδώ είχαμε πάλι χαμόγελα. Το οπτικό τουλάχιστον αποτέλεσμα του χείλους εκφυγής με έχει ικανοποιήσει τα μάλα .

Ίιιιιιιιιιισα-ίσα ένα περασματάκι με το νυστέρι στην ένωση με το δοκαράκι, ένα ελαφρύ τάκ προς τα πάνω (όλου μαζί του flap) και... αποκόλληση. Τέλεια!

...

Πέρασμα με γυαλόχαρτο και μία σταγόνα λεπτής CA σε κάθε ένωση (να διασφαλίσω τα σημεία που μπορεί να μην έπιασε ή αλοιφατική, όπως τα σημεία που ακουμπάνε μεταξύ τους  carbon - balsa), συνέθεσαν μια πολύ γερή αλλά και οπτικά όμορφη επιφάνεια.

Ο τρόπος που τοποθετήθηκε το δοκαράκι, δεν διέφερε από αυτή του απέναντί του. Σημάδεμα, άνοιγμα των εγκοπών στο δοκαράκι και τοποθέτηση. Η μόνη διαφορά είναι πως δεν διαμόρφωσα το tapering (που προανέφερα και στην αντίστοιχη φάση του κυρίως panel) πριν από την τοποθέτησή του...

...

... ήταν πολύ ευκολότερο να γίνει κατόπιν, με ένα πλανάκι. Νομίζω πως δέσανε πιο αρμονικά στις άκρες τους, με αυτόν τον τρόπο.

Κόπηκαν και τα gussets (ενισχύσεις γωνιών) από balsa μέτριας σκληρότητας...

Και εφόσον διαμορφώθηκαν κατάλληλα, κολλήθηκαν στη θέση τους.  Δεν τράβηξα ξεχωριστές φώτο αλλά εδώ φαίνεται επίσης πως έχω ήδη κάνει και το καπάκωμα των πάνω πλευρών των ribs του flap.

Φανταστικά!!! Οπτικά είναι ένα χάρμα. Όλα είναι σε απόλυτη αρμονία (για τα μάτια μου τουλάχιστον) και κυρίως το κενό που διαμορφώθηκε μεταξύ flap και κυρίως panel, είναι με απίστευτη ακρίβεια ίσο (και ελάχιστο όπως το σχεδίασα) σε όλο το μήκος του φτερού. Σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα, το σκαλοπατάκι που είχε σχεδιαστεί και αναφέρω παραπάνω (μέσω εικόνων, φαντάζομαι να έγινα πιο σαφής τώρα).

...

Καλά στο οπτικό, ας έλθουμε όμως και στο πρακτικό μέρος τώρα.

Η κίνηση στο flap θα γίνεται με ένα servo τοποθετημένο στο κέντρο περίπου του φτερού. Για να μεταδοθεί η κίνηση αυτή σε όλο το μήκος του flap, χωρίς να υπάρχουν τάσεις στρέβλωσης, η κατασκευή στηρίζεται κυρίως στην ανοχή (στη στέψη) του δοκαριού στο χείλος προσβολής του flap, αλλά και από τα carbonένια καπάκια των ribs. Στην προκειμένη περίπτωση, το καπάκωμα των ribs έκανε πολύ καλή δουλειά, και ειδικότερα στα σημεία που τα ribs είναι χοντρότερα (στο κέντρο και στα άκρα δηλαδή, που είναι 10mm). Το δέσιμο μεταξύ ενός τόσο λεπτού κομματιού του rib, του χείλους εκφυγής και του χείλους προσβολής του flap, είναι απίστευτης δύναμης. Τοπικά πρέπει να πιεστεί μέχρι σπασίματος, για να δεις σημάδια στρέβλωσης , αλλά στο σύνολο..?

Το δοκάρι από μόνο του δεν αντιστέκεται αρκετά στη στρέψη. Από το κέντρο προς τα έξω και με την άσκηση κάποιας αντίστασης, έχει τάσεις στρέβλωσης. Η δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί βέβαια, είναι κάποιας έντασης αλλά και με το monokotάρισμα θα δυναμώσει αρκετά. Προσωπικά όμως δεν με ικανοποιεί αυτή η προοπτική και αναζήτησα κάποια λύση πιο σίγουρη.

Κατόπιν αρκετών δοκιμών (από εμένα αλλά κυρίως των λοιπών της παρέας, κατά το παρελθών), έχω καταλήξει στη λύση που θα ακολουθήσω. Πιστεύω όμως (πριν την παρουσίαση) πως θα είχε αρκετό ενδιαφέρον ένα τέτοιο θέμα συζήτησης και με τους λοιπούς (? ? ?) της e-παρέας, εδώ.

Τι θα έκανες εσύ, στην αντίστοιχη περίπτωση ?  (έχοντας κατά νου βέβαια και τους προαναφερθέντες συντελεστές, όπως: βάρος, αντοχή, ευκολία κατασκευής και επανάληψης με τα ίδια αποτελέσματα)

Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Παρασκευή, 20 Σεπ 2013, 13:36:32 »

Eγω στο δικο μου φτερο του Sparrow320REF πισω απο το πιχακι μπαλσας στο
    χειλος προσβολης του flap κολησα carbon rod 5mm αυτο ομως τωρα ειναι λιγο
    δυσκολο να γινει στο δικο σου εκτος και αν βρεις εναν τροπο να τρυπισεις ολα
    τα ribs και να περασεις ενα carbon rod αλλα να ξερεις οτι και παλι θα βασιστεις
    στην αντοχη του μονοκοτ για καλυτερο αποτελεσμα 

* IMGP1770.JPG (80.7 KB, 2000x597 - εμφανίστηκε 540 φορές.)
    Καταγράφηκε

Εγω πεταω τα δικα μου ανεμοπτερα........https://www.facebook.com/pages/Sparti-F5J-glider/170739626465835

SPARROW320REF SPARROWIII TANGOXL 3,40 EAGLET230 EAGLET 250REF TANGOXV 3,4
    modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Τρίτη, 15 Οκτ 2013, 13:08:25 »

Τι εγινε Γιωργο υπαρχει προοδος στην κατασκευη?
    Καταγράφηκε

Εγω πεταω τα δικα μου ανεμοπτερα........https://www.facebook.com/pages/Sparti-F5J-glider/170739626465835

modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #40 στις: Τρίτη, 10 Δεκ 2013, 12:33:47 »

Τι θα έκανες εσύ, στην αντίστοιχη περίπτωση ?  (έχοντας κατά νου βέβαια και τους προαναφερθέντες συντελεστές, όπως: βάρος, αντοχή, ευκολία κατασκευής και επανάληψης με τα ίδια αποτελέσματα)

Κυριε Στρατακη οταν μεσα απο τις γραμμες αυτου του forum ζητας την γνωμη καποιου αλλου
    και βρισκεται αυτος ο καποιος και στην δινει πιστευω οτι λογοι ευγενειας επιβαλουν να του
    απαντησεις ακομα και αν η γνωμη αυτη δεν σου αρεσει
    Καταγράφηκε

eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #41 στις: Τρίτη, 10 Δεκ 2013, 13:41:17 »

Μα δεν συνέχισε την παρουσίαση, χωρις να σου απαντήσει.
    Καταγράφηκε

The desire for safety stands against every great and noble enterprise. -Tacitus
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Τρίτη, 10 Δεκ 2013, 21:48:22 »

Κυριε Στρατακη οταν μεσα απο τις γραμμες αυτου του forum ζητας την γνωμη καποιου αλλου
    και βρισκεται αυτος ο καποιος και στην δινει πιστευω οτι λογοι ευγενειας επιβαλουν να του
    απαντησεις ακομα και αν η γνωμη αυτη δεν σου αρεσει

Βασίλη (δεν βρίσκω λόγο ν’ αλλάξω τις προσφωνήσεις), από πλευράς σου έχεις απόλυτο δίκαιο. Ήταν πράγματι αγένειά μου να αγνοήσω έστω και τον ένα που είχε την καλοσύνη να σπαταλήσει λίγο χρόνο και να με βοηθήσει στην απορία μου.

Η αλήθεια είναι πως (από αμέλεια) σε έβαλα στον σάκο με τους υπόλοιπους που μάλλον δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την προσπάθειά μου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε ένα τέτοιο τόπο (thread) η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων είναι που τον κάνει ν’ αξίζει υπάρξεως αλλά κι εμάς σοφότερους, κατάλαβα πως μάλλον δεν έχω να προσφέρω εδώ πολλά. Πέραν της δικής σου απάντησης δεν έλαβα και μεγάλο ενδιαφέρον (πέραν τον καλών που γράφτηκαν παραπάνω, η αναλογία αναγνώσεων-ανταπόκρισης ήταν αποτρεπτική). Οι παρατηρήσεις που έλαβα για τις μεγάλες μου φωτογραφίες (και δη βαριές για κάποιους υπολογιστές) , την ακατανόητη γλώσσα μου αλλά και του τύπου «που πας ρε Καημένε, αφού δεν ξέρεις…», ήταν επικρατέστερες, οπότε αποφάσισα πως δεν αξίζει τελικά ν’ ασχοληθώ περαιτέρω και το παράτησα.

Όσο αναφορά το πραγματικό μας ζήτημα τώρα, θα πρέπει να σου αναφέρω πως τη μελέτη και τη λύση την είχα ήδη πριν ανεβάσω το εν λόγω δίλλημα στο thread. Ο Θανάσης μου είχε ήδη κόψει στο laser το διασκευασμένο flap και ο  λόγος που εξέθεσα έτσι τον εαυτό μου,  περισσότερο είχε να κάνει με την αναζήτηση επιβεβαίωσης των παραπάνω υποψιών που είχα, παρά με την αναζήτηση της λύσης. Το είδες και μόνος σου πως στα ’’ανοιχτά’’, μόνο εσύ (και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό )έχεις εκφράσει άποψη σε όλο αυτό το διάστημα.

Eγω στο δικο μου φτερο του Sparrow320REF πισω απο το πιχακι μπαλσας στο
    χειλος προσβολης του flap κολησα carbon rod 5mm αυτο ομως τωρα ειναι λιγο
    δυσκολο να γινει στο δικο σου εκτος και αν βρεις εναν τροπο να τρυπισεις ολα
    τα ribs και να περασεις ενα carbon rod αλλα να ξερεις οτι και παλι θα βασιστεις
    στην αντοχη του μονοκοτ για καλυτερο αποτελεσμα

Αυτό που ανέφερες ήταν από τις λύσεις που μου πέρασαν από το μυαλό (αλλά και το Κυριακάτικο τραπέζι του καφέ της παρέας). Το κόστος σε βάρος όμως θα ήταν μεγαλύτερο από το επιθυμητό (μάλιστα θα μπορουσα να κολλήσω και κάποια balsakia σαν shear webs στο συγκεκριμένο σημείο ανάμεσα από κάθε rib, αλλά εκεί και αν ξέφευγε σε βάρος) χωρίς μεγάλη συμβολή στο επίμαχο θέμα. Μετά από αρκετές αναζητήσεις (κυρίως σε thread αυτής της εκπληκτικής εγκυκλοπαίδειας γνώσεων – το rcgroups), ανακάλυψα κι εγώ τον τροχό. Δηλαδή πως την μεγαλύτερη αντίσταση σε στρέψη με την καλύτερη σχέση βάρους-αντοχής είναι ο σωλήνας στρογγυλής διατομής. Χάνει πολύ στην κάμψη, αλλά προσφέρει ιδανική επιφάνεια για δυό λεπτά fairing  (πάνω- κάτω) που δεν θα χρειάζονται whippers για να καλύψουν το κενό.

Το κενό ανάμεσα στο σωλήνα και το πάνω μέρος της αεροτομής (κάτω όπως φαίνεται εδώ), καλύφθηκε με ένα balsa δοκαράκι ...

... που μπορούσε να διαμορφωθεί εύκολα και να καλύψει την εκλέπτυνση του panel (εδώ είναι το εξωτερικό flap rib σε σχέση με το εσωτερικό στην επάνω φώτο)

Τα αριστουργηματικά αποτελέσματα της σύγχρονης τεχνολογίας (laser). Φαίνονται και τα διαφοροποιημένα ribs του κάθετου που άλλαξε για τους ίδιους λόγους.

...

Αν και οι καιροί είναι λίγο ανάποδοι για’ μένα (όπως και για πολύ ακόμη κόσμο), η κατασκευή έχει προχωρήσει (πειραματίζομαι με τα καλούπια του d-box και από τι composite θα είναι) αρκετά και επιφυλάσσομαι πως με την ολοκλήρωση θα ξεκινήσω κατά πάσα πιθανότητα κάποιο thread στο rcgroups.

Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    dapan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #43 στις: Τρίτη, 10 Δεκ 2013, 22:51:25 »

Εμείς πάντως, (θεωρώ πως εκφράζω και άλλους),  όσο λίγοι και αν είμαστε που παρακολουθούμε αυτό το νήμα, περιμένουμε ανυπόμονα την συνέχιση της παρουσίασης σου, της προσπάθειας σου.
    Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #44 στις: Τετάρτη, 11 Δεκ 2013, 11:05:50 »

...

Η αλήθεια είναι πως (από αμέλεια) σε έβαλα στον σάκο με τους υπόλοιπους που μάλλον δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την προσπάθειά μου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε ένα τέτοιο τόπο (thread) η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων είναι που τον κάνει ν’ αξίζει υπάρξεως αλλά κι εμάς σοφότερους, κατάλαβα πως μάλλον δεν έχω να προσφέρω εδώ πολλά. Πέραν της δικής σου απάντησης δεν έλαβα και μεγάλο ενδιαφέρον (πέραν τον καλών που γράφτηκαν παραπάνω, η αναλογία αναγνώσεων-ανταπόκρισης ήταν αποτρεπτική). Οι παρατηρήσεις που έλαβα για τις μεγάλες μου φωτογραφίες (και δη βαριές για κάποιους υπολογιστές) , την ακατανόητη γλώσσα μου αλλά και του τύπου «που πας ρε Καημένε, αφού δεν ξέρεις…», ήταν επικρατέστερες, οπότε αποφάσισα πως δεν αξίζει τελικά ν’ ασχοληθώ περαιτέρω και το παράτησα.
    ...
       Αν και οι καιροί είναι λίγο ανάποδοι για’ μένα (όπως και για πολύ ακόμη κόσμο), η κατασκευή έχει προχωρήσει (πειραματίζομαι με τα καλούπια του d-box και από τι composite θα είναι) αρκετά και επιφυλάσσομαι πως με την ολοκλήρωση θα ξεκινήσω κατά πάσα πιθανότητα κάποιο thread στο rcgroups.

...

Καλημέρα Γιώργο,

Παρακολουθώ κι εγώ την κατασκευή και παρουσιάσή σου.
    Στο τελευταίο σου μήνυμα διέκρινα ελαφρά "πικρία"
    Επειδή έχω κάνει αρκετές παρουσιάσεις στο aeromodelling.gr, θα μου επιτρέψεις μερικά σχόλια εντελώς επιγραμματικά.
    Οι αερομοντελιστές - κατασκευαστές είναι λίγοι.
    Τα κατασκευαστικά θέματα λειτουργούν ως "σπίθα" και ποτέ δε ξέρεις που θα βρει κατάλληλο υλικό για να εξελιχθεί.
    Οι 3.300 (περίπου) αναγνώσεις του θέματος δεν είναι λίγες για το χρονικό διάστημα της παρουσίασης.
    Εμπειρία από κατασκευές όπως η δική σου έχουν ελάχιστοι.
    Στην ερώτησή σου απήντησε ο Βασίλης που κάνει αντίστοιχες κατασκευές.
    Η γλώσσα σου δεν είναι ακατανόητη.
    Σχόλια του τύπου «που πας ρε Καημένε, αφού δεν ξέρεις;» δε διάβασα πουθενά.
    Κατασκευές όπως η δική σου, του Αργύρη ή του Σάκη είναι σπάνιες και αποτελούν κόσμημα για το aeromodelling,gr (Τα΄χω γράψει και στο Volksplane τον Οκτώβριο)
    Σχετικά με τις φωτογραφίες:
    Οι φωτογραφίες σου είναι πράγματι πολύ βαριές.
    Το aeromodelling.gr κάνει προσαρμογή του μεγέθους στα 800*600.
    Άρα μεγέθη πάνω από αυτό καθιστούν τη διαδικασία χρονοβόρα και δεν προσθέτουν κάτι χρήσιμο.
    Η ανάρτηση στο imageshack αυξάνει το χρόνο επίσης
    Μπορείς να χρησιμοποιείς το άλμπουμ του aeromodelling.gr για τις φωτογραφίες σου σε ανάλυση 800*600 και να κάνεις την επικόλληση από εκεί. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος.
    Επίσης, νομίζω ότι είναι καλύτεραι να επικολλάς λιγότερες φωτογραφίες σε κάθε μήνυμα. (μέχρι τέσσερις)

Αυτά από εμένα.
    Εύχομαι καλή συνέχεια στην κατασκευή.
    Όσον αφορά την παρουσίασή, η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σου.

Φιλικά,

Ευάγγελος
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Σελίδες: 1 2 [3]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: AltoStratus 130" R.E.F.(-E)
    Μεταπήδηση σε: