Προσπαθώντας να βρίσκομαι σε εγρήγωρση χειριστικά,πάντα έψαχνα να βρώ νέους τρόπους που θα με κάνουν να βελτιωθώ στην ακροβατική πτήση κυρίως.Προσπερνώντας το απόλυτα τεχνοκρατικό κομμάτι που προσφέρει το pattern-F3A,αποφάσισα πρίν λίγο καιρό να αναζητήσω κάτι,αν όχι πιο θεαματικό,λίγο περισσότερο ευχάριστο και διασκεδαστικό που θα μου δώσει την δυνατότητα να πάω ένα βήμα παραπέρα.
Το κριτήριο των F6-Airsports αναγνωρισμένο απο την FAI ειναι μια κατηγορία πτήσης συγχρονισμένης με την μουσική....
Η F6A-Artistic Aerobatics περιλαμβάνει ένα σύνολο γύρων με πτήσεις Known και Unknown με άγνωστες και γνωστές αντίστοιχα προς τον χειριστή μελωδίες,ο οποίος αξιολογείται απο το πόσο εντυπωσιακή,ακριβής και συγχρονισμένη κατα κύριο λόγο είναι η πτήση του με αυτές....Σε αυτή περιλαμβάνεται και η F6B-Indoor Aeromusical και πτήσεις εσωτερικού χώρου,μόνο με την χρήση μελωδιών ειδικά συνδυασμένων ούτως ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη συνοχή στην πτήση.....
Αντίστοιχο Archive (
http://www.fai.org/downloads/ciam/SC4_Vol_F6_Promotional_2013)
Έπειτα απο εντατική μελέτη για τον καθορισμό του πλάνου πτήσης,με αρκετές ώρες στα stick και με υπομονή κατάφερα να φτιάξω ένα πρόγραμμα πλήρως συγχρονισμένο με την μουσική,όπως βλέπουμε και παραδειγματιζόμαστε απο τους καλύτερους.Ένα μεγάλο πρόβλημα για μένα ήταν το ότι κανείς απο όσους εχω γνωρίσει στην Ελλάδα δεν πετάει freestyle τετοιου είδους,τουλάχιστον στην πρωτεύουσα,οπότε και δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση επί του θέματος και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.Δεν πειράζει όμως κάθε εμπόδιο για καλό και για όλα υπάρχει μια αρχή......

Όσον αφορά την επιλογή του αεροπλάνου καλό θα ήταν να είναι μοντέλο κατηγορίας,σίγουρα αυτο μπορεί να βοηθήσει τον χειριστη και στο να είναι πιο ακριβής,ωστόσο δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτόν τον τομέα μιας και ο καθένας μπορεί να το καταφέρει με οτιδήποτε πετάει και έχει εμπιστοσύνη σε αυτό.
Εγώ έχω επιλέξει διάφορα αεροπλάνα κατα καιρούς,κατέληξα στο συγκεκριμένο Extra μιας και μου παρέχει τις δυνατότητες που χρειάζομαι για να είμαι αποδοτικός και ακριβής.
Περνώντας στο τεχνικό κομμάτι και πέρνωντας σαν σημείο αναφοράς τα συγκεκριμένα είδη μοντέλων όπως το ExtraVaganza,το βασικότερο πρόβλημα ειναι η μεγάλη επιφάνεια σε σχέση με το χαμηλό βάρους αρχικά,και μεταγενέστερα η διάταξη των πηδαλίων και η ίδια η αεροδηναμική.Πετώντας σε εξωτερικές συνθήκες,κάθε ριπή αέρα είναι καθοριστική και επιβαρύνει τον χειριστή με επιπλέον διορθώσεις,κάτι που ίσως δώσει λίγο άσχημο αποτέλεσμα παρουσιαστικά.Προσωπικά κατα την επιλογή των κομματιών για την τελική σύνθεση,αναγκάστηκα να τροποποιήσω πάρα πολλές φορές το πρόγραμμά μου ούτως ώστε να σταθώ κατάλληλα στον αέρα.Η κατεύθυνση του ανέμου είναι καθοριστική,ωστόσο υπάρχουν και ουδέτερα σημεία που επιτρέπουν στον χειριστή να πετάξει το πρόγραμμά του απο όποια πρός όποια πλευρά θεωρεί εκείνος κατάλληλη(παραδείγματος χάρη κάθετος αέρας όπως και στο παρακάτω βίντεο).
Όλη αυτή την διάρκεια συνάντησα κι άλλα εμπόδια προκειμένου να τελειοποιήσω την πτήση μου,το σημαντικότερο ήταν η βελτίωση των snap roll με χρήση του απαραίτητου flight condition,ούτως ώστε με το κατάλληλο timing να βγαίνουν πάνω στον ρυθμό της μουσικής.Τα snap roll σε αυτες τις περιπτώσεις δεν γίνεται να βγούνε "by the book" οπως σε αντιστοιχες περιπτώσεις μεγαλύτερων σκαφών,ωστόσο δεν θα πρέπει να βγαινουν νωχελικά και καθυστερημένα.Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν χρησιμοποίησα τα SFG's τουλάχιστον ακόμα.
Το που θα "οπλίσεις" καθορίζεται απο μεμονομένα σημεία που έχεις ορίσει εσύ,ούτως ώστε το υπόλοιπο της πτήσης σου να είναι ευνοικό και ευχάριστο και το αποτέλεσμα καλό.
Το ExtraVaganza το επέλεξα περισσότερο για λόγους εξάσκησης,θα ήθελα να βελτιώσω λίγο την αντιληψή μου πάνω σε αδύναμα αεροπλάνα κι έπειτα να πάω σε κάτι πιο καλό,κι αυτό κάνω τους τελευταίους μήνες.Παρόλο που φαίνεται να μην υπάρχει λόγος κάποιος να πετάξει με αυτόν τον τρόπο,μιας και για τα ελληνικά δεδομένα δεν αποσκοπεί πουθενά,θα ήθελα να πώ πως η αίσθηση του να κάνεις ένα αεροπλάνο να χορεύει με την μουσική είναι κάτι μοναδικό που βγαίνει εσώψυχα και δεν υποκαθίσταται με κανένα έπαθλο.Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω κάπως διαφορετικά....

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βάζω στοίχημα πως δεν κατασκευάστικε για τέτοιο σκοπό,δύσκολα να βρεί κάποιος πτήση Aeromusical με Epp αεροπλάνο....

Πραγματικά ακόμα και μια πολύ καλή 3D πτήση/παρουσίαση ένος μεγάλου αεροπλάνου,δεν μπορεί να με εντυπωσιάσει περισσότερο απο κάτι αντίστοιχο ακόμα κι αν αυτό κάποιος το καταφέρνει με ένα μικρό αεροπλανάκι ή με τεράστιο πραγματικό....
Στην σύνθεση χρησιμοποίησα Ελληνικούς ρυθμούς,το EV είναι ένα εμπορικό αεροπλάνάκι,τουλάχιστον να διαφημίσουμε λίγο και την χώρα μας....
Είναι μια άλλη πλευρα του αερομοντελλισμού που πιστεύω πως πρέπει να γνωρίσετε.....Μουσική:-Japanese Orchestra Epic Instrumental Music
-Ενορχήστρωση με μπουζούκι: Μίκης Θεοδωράκης ~ Χαρταετοί
(F6A)Telink "ExtraVaganza" Artistic Aerobatics- 4min. Aeromusical 2013Καλές πτήσεις
Βαλάντης
Υ.Γ
Στο προσωπικό μου κανάλι μπορείτε να βρείτε ένα ολοκληρο playlist και με άλλες κατα καιρούς Ελληνικές προσπάθειες πτήσης μετα μουσικής-Instrumental κ.α,όπως επίσης υπάρχει και σχετικό θέμα προς συζήτηση και σχολιασμό
εδώ.....