Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:12:43

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:12:43

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 07:07]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:55]

από vilisdev
    [Χθες στις 10:26]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 71
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 57
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Προσπαθώντας να φτιάξω ένα FPV αεροπλάνο!!  (Αναγνώστηκε 6326 φορές)
    christos77
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 18:30:14 »

Καλησπερα,
    Οπως λεω και στον τιτλο εδω και λιγο καιρο διαβαζω αρκετα προσπαθώντας να φτιαξω ενα fpv αεροπλανο, εχω αγορασει καποια πραγματα οπως video tx/rx 5.8 200mw, μοτερ, esc , με σκοπο να φτιαξω το EPP FPV HK αλλα εχω μερικες αποριες κυριως με το θεμα της εμβελειας πτησης.
    Εγω θα ηθελα για αρχη να εχω ενα range μεχρι 2-3km, η τηλεκατευθυνση που εχω ειναι μια DX6i, αν αγοραζα ενα δεκτη ΑR6210 θα μπορουσα να πεταξω με ασφαλεια μεχρι αυτη την αποσταση ή οχι? Undecided
    Η μήπως αν αγοραζα μια turnigy 9x και ενα συστημα FrSKY θα μπορουσα να πιασω τετοια αποσταση ή θα πρεπει αναγκαστικα να παω σε ακριβο Sad UHF long range system? Undecided

Καταγράφηκε

Belt cp - Παλευω να κανω ενα αξιοπρεπες hover...
    Προσεχως FPV plane...
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 19:42:21 »

Δεν ειμαι ειδικος στα FPV  ομως πρεπει να σου πω οτι αλλο πραγμα ειναι η εμβελεια του πομπου σου παυ ειναι συνηθως 1000-1500 μετρα και αλλο η εμβελεια του σηστηματος FPV.
    Συγουρα χρειαζεσε ενα δεκτη με "κανονικη" εμβελεια οχι Park flyer.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    contravago
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 20:15:06 »

Τα πρωτα 2.6 χλμ τα ειχα "πιασει" με 35MHz Τ/Κ.
    Το εχεις ετοιμο ή ακομα;
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 20:22:19 »

Τα πρωτα 2.6 χλμ τα ειχα "πιασει" με 35MHz Τ/Κ.
    Το εχεις ετοιμο ή ακομα;
    Ο φιλος μας εχει 2.4   Οποτε καλα ειναι να μεινει μεχρι 1 χλμ με full range rx...(καλα τα λεω;Wink
    Καλο ειναι μιας που εισαι νεος στο fpv να μεινεις για λιγο καιρο εντως 1-2χλμαξ να τσεκαρεις το αεροπλανο να δεις και Πως ειναι και μετα να προχωρησεις οπως θες..
    Καταγράφηκε
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 20:50:39 »

Σε παρομοια θεση και σκεψη ειμαι και εγω φιλε μου.
    Υπαρχουν διαφορες αναφορες για 2-3 khm  αποσταη με πομπους 2.4 και διαφορα σετ απ.
    Προσωπικα ειμαι επυφιλακτικος σε τετοιες αναφορες γιατι ποτε δεν ξερεις.
    Συμφωνω λοιπον και εγω με την ιδεα να παραμεινεις μεχρι το 1 khm αρχικα για να δεις πως παει το πραγμα.
    Σε καθε περιπτωση ομως fpv σε μεγαλες αποστασεις χωρις RTH λειτουργια εχει ρισκο.
    Καταγράφηκε
    contravago
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 21:14:18 »

Παιδια μην βαζετε το χερι στην τσεπη απο νωρις.
    Ετοιμαστε το αεροπλανο με οτι εχετε και δοκιμαστε να πεταξετε FPV μαζι με καποιον που θα το βλεπει απο το εδαφος και θα ειναι ετοιμος να το παρει απο τα χερια σας αν χρειαστει.
    Το FPV ειναι διασκεδαστικο και στα 10 μετρα (θα με καταλαβετε αργοτερα) οποτε μην ανησυχειτε απο τωρα για τα 1 ή 2 ή 5 Χλμ.
    Μολις εξοικειωθειτε με το αεροπλανο και την πτηση του ειναι πολυ ευκολο να βρειτε την εμβελεια του βιντεο.
    Το σημαντικοτερο ειναι να εχετε καλη ποιοτητα βιντεο και αυτο ειναι πιο ευκολο να το πετυχετε με καλυτερες κεραιες στον δεκτη παρα με μεγαλυτερους πομπους.

Τωρα το θεμα συστηματος ελεγχου του αεροπλανου ειναι μια αλλη υποθεση.
    Σιγουρα ενα αξιοπιστο UHF συστημα σου λυνει τα χερια.
    Απο την αλλη υπαρχουν τροποι να πας στα 2-3 Χλμ και με τα 2.4GHz αλλα απαιτει κατευθυντικες κεραιες στον πομπο ή boosters. Δεν εχω δοκιμασει τα 2.4 οποτε δεν μπορω να σας πω.
    Καταγράφηκε
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 21:50:35 »

Δηλ μια καλη προταση πομπου δεκτη FPV για καποιον αρχαριο??
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 21:55:48 »

Δηλ μια καλη προταση πομπου δεκτη FPV για καποιον αρχαριο??

ΕΓώ θα προτιμούσα μια τηλεκατ η οποία πέρνει το dragonlink που είναι απο τα κορυφαία..
    Καταγράφηκε
    contravago
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2012, 22:14:46 »

νομιζω οτι εννοει βιντεο

Καθε συχνοτητα εχει τα θετικα και τα αρνητικα της.
    Εαν θες να πετας μεσα στην Αθηνα (π.χ ΣΕΦ) θελεις 5.8
    Αν παλι πετας πιο εξω (Μαραθωνα, Αναβυσσο) τοτε και το 1.2 εχει καποια θετικα.
    Στα 5.8 θα χρειαστεις μια κεραια περι τα 9dB για τα 3 χλμ που λες

Εδω θα δεις ενα υπολογιστη των dB της κεραιας που χρειαζεσαι αναλογα την αποσταση.

http://www.fpvhobby.com/fpv12.htm
    Καταγράφηκε
    christos77
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 07:13:25 »

Καλημερα σας,
    Θα αυμφωνησω σε αυτο που λετε οτι στην αρχη καλο θα ειναι να μεινω σε μια αποσταση μεχρι 1km μεχρι να το μαθω καλα απλα ελεγα μηπως εδινα καποια παραπανω χρηματα να παρω ενα συστημα να πιανω μια σχετικα μεγαλυτερη αποσταση οχι οτι θα πηγαινα μακρυα αλλα να εχω σιγουρια οτι αν ξεφευγα θα ειχα πληρη ελενχο του μοντελου.
    Α) Οσον αφορα το video με τα 5,8Ghz 200mw εχω παρει και μια κεραια 11dbi οποτε πιστευω για την αποσταση που θελω(2-3km) δεν θα εχω προβλημα. μιλαμε για περιοχη εκτος αθηνων σε χωραφια.

Οποτε καλα ειναι να μεινει μεχρι 1 χλμ με full range rx...(καλα τα λεω;Wink
    B)  1)Για τον ελεγχο του μοντελου με ενα δεκτη AR6210 που ειναι full range ποσο μπορω να παω χωρις να πεσω σε failsafe γιατι εχω διαβασει οτι πιανουν παραπανω απο 1km (ποιος ξερει ομως Huh)
    2)Αν χρησημοποιησω 2.4 booster π.χ 2W κερδιζω τιποτα σε αποσταση? (αν γνωριζει καποιος?)
    3)Τα συστηματα FrSky ειναι κατι διαφορετικο ή απλα ενα module για 2,4Ghz
    4)Οσον αφορα το Dragonlink ξερω οτι ειναι αψογο αλλα σκεφτομαι το οικονομικο θεμα.

Σε καθε περιπτωση ομως fpv σε μεγαλες αποστασεις χωρις RTH λειτουργια εχει ρισκο.
    Εχω στο πραγραμμα σε λιγο καιρο να αγορασω και ενα OSD με RTH λειτουργια. (παλι το χερι στην τσεπη Cheesy)

Υ.Γ. το μοντελο δεν ειναι ετοιμο ακομα, απλα αγοραζω τα εξαρτηματα και σε λιγο καιρο που θα βρω χρονο θα προχωρησω στη συναρμολογηση Thumbs up
    Καταγράφηκε

Προσεχως FPV plane...
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 08:14:06 »

καλημερα
    απ'οσα εχω διαβασει εδω μεσα κατα καιρους για την αποσταση που μπορει να φτασει μια τ/κ εξαρτατε και με τι
    προδιαγραφες ειναι κατασκευασμενη αν ειναι για ευρωπη που εχει περιορισμο στα 0,5 W δε φτανει 1 χλμ
    αν ειναι με προδιαγραφες αμερικης 0,900W θεωριτικα φτανει 1.5 χλμ
    εγω παντως με dx7 και δεκτη 7100 στα 650 μετρα και σχεδον καθετα σε υψος μπηκε σε failsafe
     στην ιδια περιοχη αλλα χωρις βαριομετρο αυτη τη φορα αλλα εμπειρικα με δεκτη 6200 περιπου στα 800 μετρα
    δεν ειχα προβλημα
     καλο θα ειναι παντως οτι ενισχυση και αν βαλεις να μη ξεπερασεις τα 2/3 της θεωριτικης εμβελειας
     αν ξεφυγεις απο το χλμ και χασει σημα δε νομιζω να το ξαναβρεις 
    καλες πτησεις Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 08:36:07 από Χρηστος Βαγενας (vchris) » Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 08:35:55 »

vchris, κρατώ την εμπειρία που είχες με την DX7 και τον δέκτη 7100 σχετικά με το που μπήκε σε failsafe στα 650 μέτρα... Αυτή είναι μιά καλή εμπείρία να τη λέμε αν την έχεις επιβεβαιωμένη κιόλας.
    Στα υπόλοιπα, το Μισό Βάτ, μπορεί να πάει πολύύύύύύ μακρυά με τις κατάλληλες κεραίες, και το 0,9 Watt ακόόόόμη μακρύτερα...

Christos77, ότι σου είπαν τα παιδιά παραπάνω... ΌΛΟΙ έτσι την πατάμε... Να πάρω κάτι καλό τώρα για να τα δώσω Μία και καλή... ΛΑΘΟΣ._
    Θα μπορούσε να το πεί και η Φύση αυτό... γιατί να περιμένω 10 χρόνια να μεγαλώσει η μικρή και να κάνει Αεροβική γυμναστική? Γιατί να μήν γλυτώσω 10 χρόνια?
    Όχι όμως, πρέπει να μπουσουλίσεις, να παραπατήσεις, να σταθείς με δυσκολία, να πέσεις, να ξαναπέσεις και να περάσει Καιρός πολύς προπόνησης στο περπάτημα για να φτάσεις στα ακροβατικά ΣΩΣΤΑ.

Μείνε κοντά, σε ακτίνα 1 χλμ. για σιγουριά, και πιό κοντά ακόμη θα έλεγα εγώ. Το φελιζολάκι που έχεις πετά αργά και ανεμοπορικά, άρα δέν έχεις θέμα να φεύγεις μακρυά γρήγορα... Θα στρίβεις πρίν απομακρυνθείς.

Σχετικά με το booster στα 2.4 GHz, καλύτερα να μας πεί κάποιος με Ιδία εμπειρία... Πάντως αν λές ότι το δίνουν για 2 Watts εκπομπή... στα αστέρια θα σε φτάνει αφού τα "απλά" 2,4 συστήματα Δέν ξεπερνούν τα 0,2 Watts (200 mW).
    Επίσης, για τέτοια ισχύ εκπομπής, προτείνω να πάρεις το διπλωματάκι ραδιοερασιτέχνη... Όλοι μας δλδ πρέπει να το πάρουμε...  Undecided
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    christos77
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 09:03:32 »

Καταλαβαινω απολυτα αυτο που λετε και θα ακολουθησω τη συμβουλη σας Thumbs up
    Ετσι θα παρω ενα δεκτη AR6210 και θα πεταξω για αρχη σε μια αποσταση μεχρι 500μ και βλεπουμε.

Οσον αφορα το θεμα του 2.4ghz booster για κατι τετοιο μιλαω
    http://www.ebay.co.uk/itm/New-Web-wifi-Singal-1W-wifi-Broadband-Booster-Amplifier-for-2-4G-802-11b-g-Route-/120902371029?pt=US_Networking_Boosters_Extenders_Antennas&hash=item1c2657c6d5
    αυτο ειναι στο 1000mw
    και ενα βιντεακι
    http://www.youtube.com/watch?v=NweoDAYUl-4

Δεν ηξερα οτι υπηρχε τετοιο πραγμα αλλα νομιζω πως πριν λιγο καιρο καποιο μελος πουλουσε ενα παρομοιο και απο εκει το εψαξα λιγο.
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 09:39:34 από christos77 » Καταγράφηκε

Προσεχως FPV plane...
    gvertical
    Aeromodeller Sr. Member

HI ALL

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2012, 12:26:27 »

Καλημερα σας,
    Θα αυμφωνησω σε αυτο που λετε οτι στην αρχη καλο θα ειναι να μεινω σε μια αποσταση μεχρι 1km μεχρι να το μαθω καλα απλα ελεγα μηπως εδινα καποια παραπανω χρηματα να παρω ενα συστημα να πιανω μια σχετικα μεγαλυτερη αποσταση οχι οτι θα πηγαινα μακρυα αλλα να εχω σιγουρια οτι αν ξεφευγα θα ειχα πληρη ελενχο του μοντελου.
    Α) Οσον αφορα το video με τα 5,8Ghz 200mw εχω παρει και μια κεραια 11dbi οποτε πιστευω για την αποσταση που θελω(2-3km) δεν θα εχω προβλημα. μιλαμε για περιοχη εκτος αθηνων σε χωραφια.

Οποτε καλα ειναι να μεινει μεχρι 1 χλμ με full range rx...(καλα τα λεω;Wink
    B)  1)Για τον ελεγχο του μοντελου με ενα δεκτη AR6210 που ειναι full range ποσο μπορω να παω χωρις να πεσω σε failsafe γιατι εχω διαβασει οτι πιανουν παραπανω απο 1km (ποιος ξερει ομως Huh)
    2)Αν χρησημοποιησω 2.4 booster π.χ 2W κερδιζω τιποτα σε αποσταση? (αν γνωριζει καποιος?)
    3)Τα συστηματα FrSky ειναι κατι διαφορετικο ή απλα ενα module για 2,4Ghz
    4)Οσον αφορα το Dragonlink ξερω οτι ειναι αψογο αλλα σκεφτομαι το οικονομικο θεμα.

Εχω στο πραγραμμα σε λιγο καιρο να αγορασω και ενα OSD με RTH λειτουργια. (παλι το χερι στην τσεπη Cheesy)

Υ.Γ. το μοντελο δεν ειναι ετοιμο ακομα, απλα αγοραζω τα εξαρτηματα και σε λιγο καιρο που θα βρω χρονο θα προχωρησω στη συναρμολογηση Thumbs up
    καλος τον. νομιζω οτι η dx6 εχει μικροτερη εμβελια απο την dx7 με φουλ δεκτη.
    εγω πεταω με dx7 και δυο δορυφορους στον αυτοματο πιλοτο.(http://www.fpvmanuals.com/2011/04/24/ruby-autopilot-in-a-zephyr-wing/ και εδω http://uthere.com/index.html) με μπουστερ 2βατ και κεραια 8ντι-μπι. εφτασα τα 5,2χμ αλλα οχι παντα! πχ την αλλη φορα μπηκε ο αυτοματος στα 3χμ! το βιντεο μου ειναι στα 1280 με πατς και inverted vee και δεν μασαει. εγω ειμαι της γνωμης να βαλεις επανω ποιοτικα πραγματα απο την αρχη, σιγα σιγα μεχρη το καλοκαιρι θα εισαι ετιμος. (οτι θελεις, ευχαριστως με πμ).
    Καταγράφηκε

live simply, so other people can simply live!
    christos77
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 18 Δεκ 2012, 12:47:25 »

Μετα απο λιγο καιρο επανερχομαι παλι σε αυτο το θεμα θελοντας τις συμβουλες σας.
    Ενω ειχα ξεκινησει αρχικα για το EPP-FPV(και πηρα και αρκετα εξαρτηματα, οχι ομως το μοντελο). Διαβαζοντας σε διαφορα site ειδα ενα αεροπλανο και μου αρεσε, προκειται για το Bixler 2 .
    Απο αυτα που διαβασα προκειται για ενα αρκετα στεθερο και ευκολο αεροπλανο ,(και βασικο οτι λυνεται ευκολα για μεταφορα)
    Και απο οτι ειδα κανει και για ενα σχετικα ελαφρυ setup fpv.

Τι λετε αξιζει? Huh
    Καταγράφηκε

Προσεχως FPV plane...
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Προσπαθώντας να φτιάξω ένα FPV αεροπλάνο!!
    Μεταπήδηση σε: