Εχεις δίκιο deltaman .Μάλλον εγώ δεν εξίγησα σωστα αυτο που έχω μέσα στο μιαλό μου.Θεωρώ οτι τα γιαλιά, δεν ειναι και τόσο εξηπηρετικά (πάντα κατα τη γνώμη μου) ,οταν έχεις να προσγειώσεις σε πιό περιορισμένους χώρους ή σε χώρους που γύρω-γύρω μπορεί να έχει φυσικά εμπόδια οπώς π.χ. δέντα ίσως ενα κτήριο ή ενα φράχτη κ.τ.λ.Τι θέλω να πώ...
Για να έρθεις για προσγείωση σε έναν περιορισμένο σε μίκος διάδομο, ή και σε πλάτος Θα πρέπει να έχεις υπολογίσει την καθοδική σου γωνία και την ταχύτητα σου(και άλλα πράγματα αλλα νομίζω αυτα ειναι αρκετά βασικά).Οταν οι ρόδες κάτσουν στο έδαφος πρέπει να έχεις υπολογίσει και την απόσταση της τροχοδρόμησης του αεροπλάνου μέχρι να σταματησει .Αυτά ειναι πράγματα που τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να υπολογίσω καλά μέσα απο τα γιαλιά μέχρι να ¨κάτσω¨ σε πίο μικρούς διαδρόμους.(ειναι θέμα εμπειρείας που μου λείπει).Πιστεύω οτι η προσγείωση ,οταν τα μάτια φεύγουν απο το μονιτορ και βλέπουν το αεροπλάνο σαν μοντέλο στον αέρα ,ειναι πολύ πιο ευκολή .Μπορείς ισως να αποφύγεις ενα δέντρο που ειναι κοντά σου και υπάρχει πιθανότητα να το χτυπίσεις με τα φτερά καθώς κατεβαίνες ή ισως να αποφύγεις να χτυπισείς με το κάτω μέρος σου εναν φράχτη ,πράγματα που μπορεί να μην αντηλιφθείς σωστά βλέποντας μέσα απο τα γιαλιά, γιατί μπορέι να μην τα "πιάσει "η οπτικη γωνία της κάμερας ή γιατι μπορεί και να τα έχεις δεί απο μέσα ,αλλά να υπολογίζεις οτι εισαι αρκετά ψηλά και δεν πρόκηται να ακουμπισεις πανω τους.
Σίγουρα ολα ειναι θέμα εμπειρείας που επειδή μέχρι και πριν απο λίγο καιρό πετόυσα κανονικά χωρις καμερα και fpv, ή και κάμερα να είχα δεν έβλεπα μέσα απο εκεί.
Πετόυσα πρίν απο λίγο καιρό και επρεπέ να κατέβω σε δρόμο που αριστερά και δεξιά ειχε πεύκα.Ειχα ενα φίλο μοντελιστή μαζι ,που τραβούσε κάμερα το μοντέλο και εγώ έκανα fpv.Στην προσγείωση καθώς κατέβαινα και έπρεπε να μπώ ανάμεσα στα δέντα για να κατέβω στον δρόμο, και ενώ νόμιζα οτι τα φτερά μου αριστερά δεξια ειναι μακρια απο τα δέντρα τον ακουσα που μου φώναξε οτι θα ακουμπίσω.Δεν πρόλαβα βεβαια και την έσκασα πάνω στα δέντρα.Ειμαι σίγουρος και το ξαναέκανα και ετσι ηταν οπώς το πρόβλεψα οτι η προσγείωση στο ίδο μέρος, με γυμό ματι να βλέπεις το μοντέλο δεν ηταν και τόσο δυσκολη.Αν έχεις δεί καποιο απο τα video στο μοντελοδρόμιο της Χίου, που έχει απλάδα εκει οι προσγειώσεις μου ηταν με γιαλια.Αλλα εκει ειναι και ενας διάδρομος περίπου 400 μέτρα μακρής και τουλάχιστον 10 φαρδής.
Δεν ξέρω αν μπόρεσα να μεταφέρω αυτα που έχω στο μιαλό μου για το μονιτορ σε σχέση με τα γιαλιά..
Και πάλι σου λέω οτι ειναι θέμα εμπειρείας το πώς αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα μέσα απο την κάμερα, ακόμα και osd να έχεις και να βλέπεις το ύψος σου και την ταχύτητα σου.
Υπάρχει και κάτι ακόμα.Όλα αυτά που συζητάμε γίνονται live πράμα που σημαίνει οτι ένας λάθος υπολογισμός , μπορει να σου κοστίσει με ζημιές στο μοντέλο ή και την κάμερα ή ακομα και αρκετές μερες απουσία απο τον χώρο πτητικά, γιατι μπορει να πάθεις κατι σοβαρότερο στο μοντέλο, και δυστηχώς στις μέρες που ειμαστε δεν υπάρχει το χρήμα που υπήρχε παλιότερα για να αγωράσεις στο καπάκι μετα απο μια δυσκολη ζημιά ενα μοντέλο σαν αυτο που πετούσες, και να το ξαναστήσεις και για εμένα προσωπικά που παντευτικά πριν λίγο καιρό δεν μένει και ο χρόνος που έμενε οταν ειμουν μόνος .Ασε που γρινιάζει και η γυναίκα οταν περνάω χρόνο στην αποθήκη για τις επισκευές μου!!!!!
Νομίζω οτι με έπιασε λογοδιαρροια!!!!!

Συγνώμη αν σε ζάλησα.Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβαβεις αυτό που νοίωθω με γιαλια και χωρις αυτά!