Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:11:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:11:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 07:07]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:55]

από vilisdev
    [Χθες στις 10:26]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 71
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 51
    Συνολικά: 56
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ  (Αναγνώστηκε 14894 φορές)
    Fly.
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 19 Σεπ 2012, 21:46:56 »

Κατ'αρχήν καλησπέρα σε όλα τα μέλη του "aeromodelling.gr" αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με το υπέροχο άθλημα του αερομοντελισμού.

Στις 11/6/12 παρέλαβα τα σχέδια του "Τηλέμαχου" από τον κ. Γιάννη Κωνσταντακάτο. Να τον ευχαριστήσω ξανά για αυτήν την προσφορά του, διότι στάθηκε η αιτία να εκπληρώσω ένα όνειρο που είχα από παιδί και ποτέ δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω: την κατασκευή και πτήση ενός αερομοντέλου.

Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, ξεκίνησα την προσπάθεια να κατασκευάσω για πρώτη φορά, ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρέπει να ομολογήσω, δεν είχα ξαναπιάσει στα χέρια Balsa! δεν είχα ιδέα με τι έμοιαζε καν ένας σερβομηχανισμός, ή πώς θα συνέδεα τα πηδάλια για να κινούνται (για αυτό ας είναι καλά ο Ίων με την υπομονή του!).

Η μόνη εμπειρία που είχα, και αυτή προσφάτως, είναι ένα ελικοπτεράκι που πετάω εδώ και λίγο καιρό. Είναι τετρακάναλο μονού στροφείου (120 SR-E-FLIGHT) μαζί με τηλεκατεύθυνση spectrum την D6xi. Αιτία για αυτό στάθηκε η γυναίκα μου! Έχοντας συμβιβαστεί πια με τον καιρό, ότι ο αερομοντελισμός ήταν ένα πάθος εφηβικό που δεν έτυχε απλώς να πραγματοποιηθεί, ήρθε η γλυκιά μου γυναίκα και ανέτρεψε όλο το σκηνικό! Είναι αυτό που λένε: ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια! "Σας πήρα ένα δώρο για τα Χριστούγεννα" μου λέει, "για να παίζετε εσύ και ο γιος μας, θα ξετρελαθείτε!"

Μ'έφαγε η περιέργεια, που λέτε! Βρε τι να είναι, τι να είναι, και τι νομίζετε πώς ήταν; Ενα μίνι Heli τρικάναλο, διπλού στροφείου. Τα σχόλεια περιτεύουν...

Έτσι βρέθηκα, λίγους μήνες αργότερα να έχω ένα τετρακάναλο και ν'αρχίζω δειλά-δειλά να σκέφτομαι πού στο καλό θα βρω σχέδια για την κατασκευή ενός εκπαιδευτικού αεροπλάνου. Έτσι έτυχε να πέσω επάνω στον κατάλληλο άνθρωπο (αν και δεν πιστεύω στην τύχη). Η χαρά της κατασκευής και η ανυπομονησία της πρώτης πτήσης δεν περιγράφεται!

Αυτή την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές (η γυναίκα μου δηλαδή τις δακτυλογραφεί διότι εγώ θα έκανα όσο και μου πήρε και η κατασκευή του Τηλέμαχου για να γράψω αυτό το κείμενο, εξ'ού και τα καλά λόγια παραπάνω...!) η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μένουν μόνο κάτι τελευταίες πινελιές, για να ομορφύνει. Σύντομα ελπίζω θα ανεβάσω και φωτογραφίες από όλα τα στάδια της κατασκευής.

Προς το παρόν σας χαιρετώ όλους.

Φιλικά,

Fly

Καταγράφηκε
    HellBill
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 19 Σεπ 2012, 22:12:21 »

...Καλώς ήρθες φίλε μου στον υπέροχο κοσμο του αερομοντελισμού!!!
    Υ.Γ...αν σε χωρίσει ποτέ η γυναίκα σου, την παίρνω εγώ...
    Οι δικές μας παθένουν αναφυλαξία με τον αερομοντελισμό...ΤΥΧΕΡΕ! Grin
    Καταγράφηκε
    extenge
    Aeromodeller Sr. Member

Nikos

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 19 Σεπ 2012, 22:20:21 »

Τυχερε  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 20 Σεπ 2012, 00:16:03 »

Καλωσηρθες στην παρέας μας...!

Απο τα σχόλια των συμφορουμίτων καταλαβαίνεις οτι εισαι τυχερός που έχεις την γυναίκα σου σύμμαχο με το χόμπι και όχι εχθρό..!
    Καταγράφηκε
    asterixx25
    Aeromodeller Hero Member

Τρία πουλάκια κάθονται...

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 20 Σεπ 2012, 10:43:53 »

Καλωσηρθες στην παρέας μας...!

Απο τα σχόλια των συμφορουμίτων καταλαβαίνεις οτι εισαι τυχερός που έχεις την γυναίκα σου σύμμαχο με το χόμπι και όχι εχθρό..!
    ...Καλώς ήρθες φίλε μου στον υπέροχο κοσμο του αερομοντελισμού!!!
    Υ.Γ...αν σε χωρίσει ποτέ η γυναίκα σου, την παίρνω εγώ...
    Οι δικές μας παθένουν αναφυλαξία με τον αερομοντελισμό...ΤΥΧΕΡΕ! Grin
    Τυχερε  Thumbs up

Οι γυναίκες λίγο-πολύ, θέλουν δε θέλουν κάποια στιγμή θα συμβιβαστούν.
    Οποιος καταφέρει και αποκτήσει σύμμαχο την πεθερά  devil, του χαρίζω όλα τα μοντέλα μου  laugh
    Καταγράφηκε
    Fly.
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 03:06:16 »

Ευχαριστώ παιδια για το καλωσόρισμα, και χαιρομαι γιατί έχετε χιουμορ. . Λίγο ακαιρα βεβαια, αλλά δυστυχός δεν βρηκα ελευθερο χρονο.
    Στον Τηλέμαχο προχθες πρόσθεσα και τις τελευταίες πινελιές τελειώνοντας με το φινίρισμα, και ξεκίνησα χθές την τοποθέτηση των εξαρτημάτων. Ως εδώ όλα καλά.! Το  βάρος κρατήθηκε οπως το ειχα υπολογίση από την αρχή στα 1100γρ. (990γρ. ζυγισμένο με όλα του τα εξαρτήματα πριν την βαφή).  Αρχισα λοιπόν να περνώ τις ντίζες , τα  χορν στα πηδάλια, ρύθμιση και βίδωμα των servo, στην προκαθορισμένη θέση , και όλα τα γνωστά. Όλη αυτή η διαδικασία πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, μου έφαγε κανα δύωρο. Τέλος εμενε μόνο η τοποθέτηση τις μπαταρίας ,(τρίσελη 2400 mah),την οποια άφησα τελευταία για να βρώ την θέση της κατα το ''ζύγισμα''. 'Ελα όμως που δέν είχα το εργαλείο ,για ζυγοσταθμίσω το μόντέλο. Λάθος τραγικό όπως θα δείτε στή συνέχεια. Τι να κάνουμε όμως ,μαθαίνουμαι απο τα λάθη μας.  Έκατσα λοιπόν , και με κάτι ξύλα που βρήκα έφτιαξα το'' βοήθημα'' οπως το περιγράφει ο'' jkon''  στο βιβλίο του. Βάζω πάνω το μοντέλο με την μπαταρία όπως είχα σχέδιάση κάτω περίπου από τον τρίτο νομέα, και άρχισα που λέτε να σπρώχνω την μπαταρία μπροστά. Και όλο πιο μπροστα...., και ακόμα πιο μπροστα....,μέχρι που κόλλησε κάτω απο τον κινητήρα , και δεν είχε που αλλού να πάει...! Η πίσω ρόδα  δεν ήθελε με τίποτα να ξεκολλήσει απο τον πάγκο. Δε πίστευα στα μάτια μου.
    Όλο το διάστημα της κατασκευής ,επιανα συχνά την άτρακτο απο τα σημεία ισορροπίας ,για να βλέπω που βρίσκομαι. Το λάθος  ήταν  οτι δεν έκατσα απο την αρχή να φτιάξω το ''βοήθημα'' , και να βάλω και την ''ΠΤΕΡΥΓΑ'' πάνω. Θα 'εβλεπα τότε, οτι δεν σηκώνει ούτε γραμμαριο παραπάνω στην ''ουρά.''.  . Δυστυχώς με το βάψιμο η άτρακτος πήρε 80 γρμ., και τα 40 εξαυτών επιβάρυναν σχεδόν αποκλειστικά την ουρα .
    Πήρα λοιπόν την ζυγαριά ακριβείας, έβαλα να πατήσει η πίσω ρόδα, σήκωσα το αεροπλάνο σε θέση ισορροπίας , και κοίταξα....
    Σαράντα επτά ολόκληρα γραμμάρια.Επί τρία μας έκαναν 121γρ !
    Τελικά θα πρέπει να τοποθετήσω ''169 γρ. μολύβι'' (μιας και η μπαταρία πρέπει να πάει λίγο πίσω).Αχρηστο,δυστυχώς βάρος
    Σύνολο δήλαδή 1269γρ.
    Ακόμα δεν ξέρω πως να ανεβάσω φώτο, για να έχετε άποψηγια το θέμα. Αυτό που με προβληματίζει είναι:
     - Αν το βάρος αυτό μπροστά, επηρεάζει την ευστάθεια ή την αντοχη της ''μύτης'' του αεροπλάνου.!
     - Υπάρχει θέμα υπερθέρμανσης του κινητήρα, αν η μπαταρία απέχει, 3-4 εκατοστά. Undecided

αλλιώς τι άλλο μέλλει να κάνω.. ; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ.!!!!
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 07:31:31 »

Το συνολικό τελικό βάρος είναι εντός πτητικών ικανοτήτων.
    Δεν είσαι σαφής όταν λες ότι η μπαταρία απέχει 3-4 εκατοστά (από που), και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την θερμοκρασία του κινητήρα δεν το αντιλαμβάνομαι.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Fly.
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 15:38:22 »

Καλησπέρα. Ναι, δεν ήμουν αρκετά σαφής. Εννοώ οτι η μία ακρη της μπαταρίας, απέχη 3-4cm από το κάτω μέρος του κινητήρα.
     Κατά την λειτουργία του ο κινητήρας παράγει θερμότητα. Το ίδιο και η μπαταρία. Μπορεί αυτό να λειτουργήσει αθροιστικά, και να έχω πρόβλημα υψηλής θερμοκρασίας;

ΦΙΛΙΚΑ  Fly.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 18:01:52 »

Το πρώτο μέλημα σε ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο είναι η ψύξη και του μοτέρ και της μπαταρίας. Αν δεν έχεις φροντίσει γι' αυτό, τότε και τα δύο θα ζεσταθούν πέρα από το προσδόκιμο όριο, το ότι θα είναι 3-4 εκ κοντά - σε κλειστό χώρο - επιδεινώνει την κατάσταση.

Αν όμως υπάρχει εξαερισμός, το ότι θα είναι 3-4 κοντά είναι αδιάφορο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 20:07:30 »

...
    Ακόμα δεν ξέρω πως να ανεβάσω φώτο, για να έχετε άποψηγια το θέμα.
    ...

Καλησπέρα.

Οδηγίες για τις φωτογραφίες θα βρεις εδώ

Καλή συνέχεια.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Fly.
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 22:13:11 »

- Evan,ευχαριστώ για τις οδηγίες.
    -''JKON'',ευχαριστώ για τις υποδείξεις. Αυτό που μπορώ να πώ είναι,ότι ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από το μοτέρ (out-runner) ,και μία ποσότητα εισέρχετε και στο χώρο γύρω απο την μπαταρία. Αν ειναι αρκετός...., δέν έχω την εμπειρία να πώ. Σύντομα θα ανεβάσω μερικές φώτο και θα έχεις την δυνατότητα για πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  . ΦΙΛΙΚΑ FLY
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 08:31:15 »

Αυτό που μπορώ να πώ είναι,ότι ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από το μοτέρ (out-runner) ,και μία ποσότητα εισέρχετε και στο χώρο γύρω απο την μπαταρία. Αν ειναι αρκετός...., δέν έχω την εμπειρία να πώ.

Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να υπάρχει είσοδος αέρα, αλλά και έξοδος, λίγο μεγαλύτερη σε διατομή, αφού ο θερμανθείς αέρας έχει μεγαλύτερο όγκο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Fly.
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 22:42:14 »

O  Τηλέμαχος στην "δοκο" ισορροποίας. και τα μολύβια που πρέπει να τοποθετήσω.

Τά μολύβια στη θέση τους . το σημείο όπου θα μπεί η μπαταρία.

Τα σημεία εισαγωγής του αέρα

Εδώ έχω μαρκάρει το σημείο εξαγωγής αν κρίνεις απαραίτητη την κατασκευή του.

Το κάλυμμα του κινητήρα

Μιά γενική εικόνα. Ετοιμος και ζυγοσταθμισμένος. Μένει μόνο το ''set-up'' (αν το λέω καλά) . Τώρα ''JKON'' που έχεις πιο σαφή εικόνα, παρακαλώ τις υποδείξεις σου.  
      Ευχαριδτώ. Φιλικά FLY.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 26 Σεπ 2012, 13:56:07 »

το άνοιγμα εξαγωγής να το κάνεις εκεί που τελειώνει το πίσω μέρος της μπαταρίας
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    panagiotis1983
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 27 Σεπ 2012, 13:46:25 »

Καλησπέρα σας και απο μένα,μόλις έκανα την εγγραφή μου στο forum και θα ήθελα κάποιες πληροφορίες αν δεν σας κουράζω.Να ξεκαθαρίσω κι εγω οτι ο μοντελισμός είναι ενα απο τα πάθη μου που ποτε δεν μπόρεσα να εκπληρώσω.Ξέρετε που θα μπορούσα να βρω κάποια σχέδια αναλυτικά για την κατασκευή ενός αεροπλάνου;απλα θα ήθελα όσο πιο απλά γίνονται ώστε να μπορέσω να καταννοήσω τις απαιτήσεις του.Βέβαια θα μου πείτε..."γιατί ρε Παναγιώτη δεν πας να αγοράσεις ενα έτοιμο;"
    Δίκιο έχετε,αλλά το ξερό μου το κεφάλι.
    Σας ευχαριστώ κι ελπίζω να μην σας κούρασα.
    Φιλικά
    Παναγιώτης
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ
    Μεταπήδηση σε: