Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:16:48

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 21:16:48

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 07:07]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:55]

από vilisdev
    [Χθες στις 10:26]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 71
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 6
    Επισκέπτες: 54
    Συνολικά: 60
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Γιγάντιο Φοαμένιο, τύπου "Σκυπτροβάμων"  (Αναγνώστηκε 11203 φορές)
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Δευτέρα, 17 Σεπ 2012, 18:32:09 »

Μου μυριζει και FPV πετουμενο η κανω λαθος; Thumbs up
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #16 στις: Δευτέρα, 17 Σεπ 2012, 19:24:22 »

Καλησπέρα Κύριοι!

Ωωωω, Δημήτρη, ωραία τα στρογγυλέματα, αλλά ο απλός λαός δέν δύναται να βγάλει την καλουπωτή ομορφιά, χαχαχααα...  Wink
    Πάντως είναι πολύ όμορφο, εύγε! Μπορείς να σχεδιάσεις και μιά βάση για κινητήρα 1.80 Δίχρονο Glow?
    Φωτό απο την κατασκευή του δυστυχώς θα αργούνε πολύ γιατί δέν είναι στις προτεραιότητές μου.

Kiril, κάποια στιγμή ναί, το βλέπω αναπόφευκτα για FPV, αλλά θα περάσει πολύς καιρός, ίσως χρόνια... Θέλω να είμαι σίγουρος πως οτιδήποτε μπεί πάνω θα είναι Αξιόλογο, δέν θα αφήσω τίποτα στην τύχη. Ακόμα και καλώδια μεταφοράς και κονέκτορες θα είναι όλα προσεκτικά ελεγχμένα. Για τον έλεγχο δέν θα δεχτώ τίποτα λιγότερο απο το UHF Σέτ του Thomas Scherrer σε αποστάσεις πάνω του 1 χλμ...
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Sfakias
    Aeromodeller Jr. member
    **

ScratchCrasher

« Απάντηση #17 στις: Δευτέρα, 17 Σεπ 2012, 23:56:18 »

Απόστολε πολύ ωραίο το αεροπλαν"άκι"! Πολύ καλό project.

Οι καμπύλες εκτός από όμορφες, βελτιώνουν και την ροή του αέρα γύρω από την άτρακτο, μειώνοντας την οπισθέλκουσα. Προσωπικά γυαλοχαρτίζω τις ακμές των φελιζολένιων χειροποίητων μοντέλων μου χρησιμοποιώντας τα γυαλόχαρτα που είναι σαν ορθογώνια σφουγγάρια και χρησιμοποιούνται για να τρίβεις τοίχους αφού τους στοκάρεις. Αν και είναι χρονοβόρο και γεμίζει ο τόπος από τρίμματα φελιζόλ (μην σε πιάσει στα πράσα η γυναίκα, την πάτησες ...χεχε...), το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Χρησιμοποιώ κοπίδι για να αφαιρέσω το πολύ υλικό, και τελειοποιώ με το γυαλόχαρτο.

Απλά σου το αναφέρω γιατί αν δεν έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάτι τέτοιο, ίσως το βρεις χρήσιμη τεχνική. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και λίγο να σπάσεις τις γωνίες, θα υπάρξουν αξιόλογα αεροδυναμικά οφέλη.

Θα παρακολουθώ την εξέλιξη το μοντέλου με πολύ ενδιαφέρον. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην κατασκευή του.

Φιλικά,
    Σταύρος
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 08:46:49 »

Καλημέρα Σταύρο, καλημέρα σε όλους.

Απλά το να σπάσεις τις αιχμές του foam με γυαλόχαρτο, δέν νομίζω ότι θα συνεισφέρει περισσότερο απο κάποια ποσοστιαία εκατοστά στην συνολική αεροδυναμική. Έχει τόσο μεγάλες επιφάνειες και σημεία που θα σε απασχολήσουν... Άλλωστε η κάτω πλευρά του έχει ήδη "σπάσει" απλά δέν έχω φρέσκια φωτό για να το δείξω... Αυτό που δείχνει ο Δημήτρης, και πραγματικά αυτό θα είχε αεροδυναμικότερο αποτέλεσμα, είναι το γενικότερο στρογγύλεμα, να το κάνεις δλδ στύλ easy glider ή skywalker, αλλά και πάλι σημαντικότερο σημείο είναι στην Εκφυγή του αέρα, κάτω απ'τη μηχανή, στη σύνδεση της μπούμας με την άτρακτο, στο σύστημα προσγείωσης κλπ... ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται "κόντρα" στη ροή του αέρα. Αυτά για τις γνώσεις που έχω... 
    Σχετικά με την γκρίνια απ'τη γυναίκα δέν τίθεται θέμα φίλε μου, ποτέ δέν είχα τέτοιο πρόβλημα ευτυχώς, έχω άπλετο χώρο εργαστηριακό, μακρυά απ'το σπίτι σε άλλο οίκημα...  Wink

Κάτι άλλο που ήθελα να σας πώ, είναι μιά διαπίστωση για την απορρόφηση θερμότητας απ'το carbon. Για όσο κράτησε η 1η φωτογράφιση, το είχαμε βγάλει έξω απ'το εργαστήρι, ντάλα ο ήλιος Αύγουστος μήνας, και ζεμάτισε πραγματικά. Λίγο πιό εμπρός, προς την καλύπτρα δλδ εκεί που έχει μόνο υαλούφασμα, δέν ήταν τόσο ζεστό. Αρχίζω λοιπόν να σκέφτομαι πως αυτός είναι ίσως ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλές σύγχρονες εποξικές κατασκευές είναι Λευκές. Μεγάλα ανεμόπτερα για παράδειγμα. Το πιό σύνηθες GelCoat επικάλυψης είναι το Άσπρο!
    Έχει κανείς γνώμη πάνω σε αυτό?
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #19 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 10:26:56 »

Kαλημέρα Απόστολε! προυνος προυνος!

Χαιρομαι ιδιαίτερα οταν συμφωνάμε και διαφωνάμε ταυτόχρονα...

Στις ερωτήσεις σου για την επικάλυψη και την ενίσχυση, δεν νομίζω οτι με φτάνει να απαντήσω σε ενα thread!! οχι γιατι εχω να πώ πολλά αλλα επειδή τα έχω σκόρπια απο δοκιμές πεδίου και διάβασμα..   ίιισως ήσουν λίγο υπερβολικός με το ντύσιμο του σκάφους με ύφασμα, όπως και εγώ που στο τέλος αναγκάστικα να βγάλω όλα τα πλαινά κάρμπον για δίαιτα,  ωστόσο εαν διατηρήσεις το ίδιο cubic loading επειδή εχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις το σκάφος σου τότε θα είσαι εντάξει....   

και εξηγώ, ο Σκήπτρο στις 50τ.π. είχε βάρος τέλειας πτήσης 2300γρ  δηλαδή  cubing loading  6.5 oz/cubic feet,   το τέρας σου αντίστοιχα για να έχει το ίδιο νούμερο πρεπει να μη ξεπεράσει τα   11,5kg!  εαν έχω κάνει σωστά τους υπολογισμούς από τις φώτο σου.. η ρίζα σου είναι 48-50 εκ  άρα περίπου 144 τ.π. επιφάνεια για την έκδοση των 3.6μ.

έχεις δηλαδή περιθώριο αλλά όχι ώστε να ντύνεις τα πάντα,   κι αυτό γιατί ίσως- εφόσον προσδοκάς να το κρατήσεις για καιρό το σκάφος-  να μη χρειάζεται κάτι να είναι δυνατό, αλλά να αλλάζει εύκολα (πχ τα ουραία).  Τέλος θα πρότεινα αφού το έχεις γυαλώσει ήδη, να το ντύσεις με λευκό oracover,  το ντύσιμο θα είναι τέλειο με το γυαλωμα, θα είναι ελαφρύ και θα δώσει και το κάτι τις στην δομή.

Περνώντας στα σχεδιαστικά τώρα:

Εδώ είναι που συμφωνάμε...   όντως τη σημαντικότερη δουλειά την κάνει η κουρμπα και η κατάληξη της στο μοτέρ.. εδώ έπεσε πολύ διάβασμα...  και ιδού το αποτέλεσμα και απο τη πίσω πλευρά:

Σημειώνω όμως ότι δεν χρειάζεται, ούτε 3D CNC, ουτε mold για να φτιαχτεί... σχεδιάστηκε έτσι ώστε να κόβεται και να χτίζο-διπλώνεται ΟΛΟ!!   το βάρος είναι ακριβώς το μισό απο το προκάτοχο του, έχει ακριβώς 2,5 φορες καλήτερη αεροδυναμική και 1,2 φορές καλήτερη απο τα skywalker, bixler, διατηρώντας ακριβώς τον ίδιο εσωτερικό όγκο..

Για την ιστορία...  ήρθα σε επαφή με τους αγαπημένους μας κινέζους για να μάθω την διαδικασία που χρειάζεται ώστε να φτιάχνεις δικό σου φελιζολ και να το εκχυεις σε καλούπια.. δυστυχώς  εάν και είναι ψηλοεφικτό να φτιάξεις το φελιζολ.  το καλούπι πρέπει να είναι από αλουμίνιο...  και για να στο φτιάξουν κοστίζει περίπου 10-12χ ευρώ!!!
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 11:28:33 »

Απίστευτο φίλε, είσαι Φανταστικός! Όταν διαβάζω τέτοια πόστ σου θέλω καφέ μετά...  Cheesy

> Ντύσιμο σκάφους... Λές να βγώ υπέρβαρος? Θέλω να το βάψω όλο και θέλω να ενισχύσω την "πέτσα" του, γιατί δέν έχω χρησιμοποιήσει εσωτερικά δομικά στοιχεία, νομείς δλδ όπως τους λέμε...
    > Μονοκότ... Θα πιάσει καλά πάνω στο υαλουφασματάκι? Λές? Δέν το έχω ξαναδοκιμάσει μονοκότ πάνω σε γυαλάκι...  Huh
    > Το Cubic Loading πτώρη φορά το ακούω και σχολούμαι μαζί του σάν μέγεθος!
    > Η Ρίζα του φτερού θα είναι ναί, κάπου εκεί (γάτε ), αλλά δέν θα είναι το φτερό πλήρως παραλληλόγραμμο αλλά θα σβήνει όπως ακριβώς στον Σκύπτρο-, οπότε λιγότερες παλάμες θα έχει μάλλον...
    > 12 Κιλά, ναί, νομίζω ότι είναι do-able...  Wink
    > MIΣΟ Βάρος όταν γίνεται με καμπύλες? Τί λές ρέ φίλε?!... Απίστευτο! Δέν μου λές... δέχεσαι να κάνεις μαθήματα σχετικά με αυτά τα προγράμματα που χρησιμοποιείς στο pc?  laugh
    > OEM Injection Molding, ναί, όταν θα έχουμε φράγκα και κάτι που σίγουρα θα συναρπάσει, τότε ναί... Αλλά θα το σχεδιάσεις εσύ σε συνεργασία με τα παιδιά του Ε.Μ.Πολυτεχνείου...

Για το άσπρο σχετικά με την απορρόφηση θερμότητας έχεις κάτι?
    Καταγράφηκε

jamesmagos
    Aeromodeller Hero Member

UcanDrone.com

« Απάντηση #21 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 11:43:15 »

Απίστευτο φίλε, είσαι Φανταστικός! Όταν διαβάζω τέτοια πόστ σου θέλω καφέ μετά...  Cheesy
    Δεν έχω λόγια με κάνεις και κοκκινιζω!  Grin

> Μονοκότ... Θα πιάσει καλά πάνω στο υαλουφασματάκι? Λές? Δέν το έχω ξαναδοκιμάσει μονοκότ πάνω σε γυαλάκι...  Huh
    εάν τριφτεί καλά πιάνει πολύ καλύτερα αποτι σε σκέτο strofoam, που νομίζεις οτι είναι επίπεδο και τελικά δεν βγαίνει και τόσο στιλπνή η επιφάνεια

> Το Cubic Loading πτώρη φορά το ακούω και σχολούμαι μαζί του σάν μέγεθος!
    Το Cubic loading είναι ο καλήτερος τρόπος για να κλιμακώσεις το βάρος ενός σκάφους ενω εαν για παράφειγμα πάρεις το wing loading ενος 747 και βάλεις το ίδιο στο μοντελλο θα δεις οτι γίνετε της μουρλής
     Το Cubic loading δεν εξαρτάται από το μέγεθος του αεροσκάφους είναι , η οποία υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος με την πτερυγική επιφάνεια υψωμένο στην  1.5.
    Για παράδειγμα, η πλήρης κλίμακα Cessna έχει μία κυβική φόρτωση περίπου 13 ουγκιές / cu.ft, το οποίο
    βάζει στο υψηλό τέλος της κλίμακας μοντέλο της κατηγορίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος.
    ενα πινακάκι:

Model Type   Cubic Loading
    Sail and Park Flyer:      4 to 7
    Sport and Trainer:      7 to 9
    Pylon and Scale:      up to 13
    Electric Ducted Fan:      up to 25

> Η Ρίζα του φτερού θα είναι ναί, κάπου εκεί (γάτε ), αλλά δέν θα είναι το φτερό πλήρως παραλληλόγραμμο αλλά θα σβήνει όπως ακριβώς στον Σκύπτρο-, οπότε λιγότερες παλάμες θα έχει μάλλον...
    -εσυ τι λές να μη το υπολόγισα???  

> MIΣΟ Βάρος όταν γίνεται με καμπύλες? Τί λές ρέ φίλε?!... Απίστευτο! Δέν μου λές... δέχεσαι να κάνεις μαθήματα σχετικά με αυτά τα προγράμματα που χρησιμοποιείς στο pc?  laugh

-μισό βάρος όταν βάλεις καμπύλες, λιγότερα και ελαφρυτερα υλικά και κολλήσεις.  Για τα μαθήματα.. φυσικά όποτε θες!!

Για το άσπρο σχετικά με την απορρόφηση θερμότητας έχεις κάτι?

Κοιτά, γιαυτό σου πρότεινα το λευκό oracover και δή τα gardenia, perle και λοιπά κάνουν άψογη δουλειά!, οχι το μονοκοτ! oracover λεω το παχυ το φιλμ που δεν φαινεται τιποτα απο μέσα...  Στην ανθρακόνηματινη ατρακτο ειχα και εγώ θέμα, ζεμάταγε απ'εξω, αλλά μέσα δεν πέρναγε η θερμοκρασια
    Καταγράφηκε
    ArgyrisGiannetakis
    Board moderator
    Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

« Απάντηση #22 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 13:42:28 »

Αγαπητέ Απόστολε γεια σου, συγχαρητήρια για την κατασκευή σου.Το λευκό χρώμα στα ανεμόπτερα ειναί μια επίστρωση απο ειδκή ριτήνη GEL COAT που εκτός οτι κρατάει χαμηλή θερμοκρασία στην επιφάνια, συμβάλει να μήν πάθει όσμοση η ριτήνη και χάσει τις μηχανικές ιδιότητες και αντοχές απο της υπεριώδη ακτίνες του ήλιου UV.Οι εποξικές ριτήνες είναι ευαίσθητες μακροπρόθεσμα στις ακτίνες UV, για την δικία σου κατασκευή δεν είναι τόσο απαραίτητο.
    Καταγράφηκε

Η ομορφιά είναι στα μάτια αυτού που τη βλέπει.

http://www.youtube.com/user/ARGYPILATUS?feature=guide
    http://www.flickr.com/photos/argyris_giannetakis/
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Τρίτη, 18 Σεπ 2012, 22:47:07 »

Καλησπέρα φίλοι.

Αργύρη, ήξερα ότι απο κάτι προστατεύει το Gelcoat της ρητίνες απο κάτω, αλλά δέν ήξερα πως τις προστατεύει απο την ακτινοβολία UV. Thanks!

Δημήτρη, Κυβική Φόρτιση φίλε... μου έδωσες τροφή για σκέψη και μελέτη...  Thumbs up

Με έχετε πριζώσει άσχημα, μάλλον θα προχωρήσω σύντομα με το φτερό...  devil
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 8 Αυγ 2014, 20:54:51 »

Αποστολε τι εγινε με αυτο το μοντελο;
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Σάββατο, 23 Αυγ 2014, 12:19:39 »

Καλημέρα Ηλία, καλημέρα Κύριοι.

Δυστυχώς το άφησα και αυτό στην άκρη με τις διάφορες υποχρεώσεις και προτεραιότητες. Απο πέρσι ειδικά που μετατέθηκα στη Σκύρο, μακρυά απ'το "original" εργαστήρι μου, τα πράγματα αλλάξαν άρδην. Το καλό είναι ότι παρόλο που δέν γράφω πιά συχνά στο φόρουμ, παραμένω ενεργός κατασκευαστικά, ενεργότατος θα έλεγα, και γι'αυτό ευθύνεται το boss της ομάδας που έχει σάν logo το avatar μου... 

Με το μυαλό που φέρω σήμερα, θα το ήθελα όντως λίγο πιό στρογγυλεμένο, οπότε ίσως κρατήσω μόνο τη σέλα, συστήματα προσγείωσης και τη μπούμα του ουραίου μαζί με το ουραίο και φτιάξω μελλοντικά άλλη άτρακτο. Είναι κρίμα να κάνω τόση δουλειά σε κάτι τετραγωνισμένο γιατί αν είναι καλό, σε αυτό το μέγεθος, εύκολα μπορούμε να σκεφτούμε και μετέπειτα καλούπωμα...  Wink

Καλό καλοκαίρι σε όσους δέν πήγαν διακοπές ακόμη, και καλό φθινόπωρο σε όσους επέστρεψαν.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Γιγάντιο Φοαμένιο, τύπου "Σκυπτροβάμων"
    Μεταπήδηση σε: