Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.692 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 16:30:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 16:30:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ΗΑWK 100
    [Σήμερα στις 00:24]

από Markhelis
    [Χθες στις 15:03]

[Χθες στις 08:22]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309692
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 107
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 44
    Συνολικά: 45
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Φουσκωμένες LiPo...και τι κάνουμε όταν δουλεύουν χωρί&#  (Αναγνώστηκε 10842 φορές)
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 01:19:07 »

Οχι φιλε μαρκο!!! Δεν εννοω αυτο απλα λεω οτι το 4,20 στην μπαταρια ειναι το full το 100% και δεν υπαρχει λογος να την πρεσαρεις τοσο. Το χειροτερο ομως ειναι οτι πολλοι φορτιστες για να κρατησουν τα κελια στο 4,20 τα πανε 4,21 + και αυτο ειναι καταστροφη για τις lipo  

Ξεκάθαρο.

Με τον Hyperion μέχρι τώρα δεν έχω δει σε κελί ούτε 4.21 ούτε 4.22. συνήθως βλέπω 4.20 / 4.19 / 4.19 και το επιβεβαιώνο μετά και με ένα Dualsky volt checker.

Θα προσπαθήσω να αλλάξω το 100% και να το κατεβάσω λίγο ώστε να μην "τουμπανιάζουν" οι μπαταρίες.

Thanks παίδες. Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κώστας
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #31 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 01:34:58 »

Οχι φιλε μαρκο!!! Δεν εννοω αυτο απλα λεω οτι το 4,20 στην μπαταρια ειναι το full το 100% και δεν υπαρχει λογος να την πρεσαρεις τοσο. Το χειροτερο ομως ειναι οτι πολλοι φορτιστες για να κρατησουν τα κελια στο 4,20 τα πανε 4,21 + και αυτο ειναι καταστροφη για τις lipo  

Το 4,21V και τα 4,22V είναι μέσα στα όρια ανοχής της μπαταρίας και αυτό μπορεί να το πάνε για λίγο κάποιοι φορτιστές
    μέχρι να ισορροπήσουν τα κελιά, από εκεί και πάνω μπορεί να γίνει ζημιά στην μακροζωία της μπαταρίας!!
    Οχι όμως να μας φουσκώσει την μπαταρία, τουλάχιστον εγώ στις μπαταρίες μου δεν το έχω δει!!  Wink

Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #32 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 07:26:29 »

Μία πρόταση για την ασφαλή φόρτιση των Li-po είναι να τις φορτίζουμε σε πρόγραμμα LI-Ion, οπότε η μέγιστη τάση που θα φθάσουν είναι 4,1V.
    Ναι, θα υπολείπεται έναμικρό ποσοστό χωρητικότητας από το 100% αλλά τι πειράζει να πετάξουμε με 97-98% φορτισμένη μπαταρία, όταν γνωρίζουμε ότι έτσι αντέχει περισσότερη ζωή.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Galans
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #33 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 09:30:21 »

Εγώ έχω το Hyperion 0610i και φορτίζω κυρίως 2200mah 3σελες σχεδόν πάντα φτάνουν 4,21v ανά κελί το ίδιο συμβαίνει με 3σελες 1000mah & 1300mah. Μια μικρή πτώση δύναμης έχω παρατηρήσει σε μια Kong Power που έχει πάνω από 30 κύκλους φόρτισης. Οι μπαταρίες δουλεύουν κυρίως σε Heli και ενίοτε σε Cesna 185. Ο φορτιστής έχει την V1.0.
    Καταγράφηκε
    hellitop
    Aeromodeller Hero Member

achten!!!!!!!!!!!!!!!

« Απάντηση #34 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 10:18:35 »

Μία πρόταση για την ασφαλή φόρτιση των Li-po είναι να τις φορτίζουμε σε πρόγραμμα LI-Ion, οπότε η μέγιστη τάση που θα φθάσουν είναι 4,1V.
    Ναι, θα υπολείπεται έναμικρό ποσοστό χωρητικότητας από το 100% αλλά τι πειράζει να πετάξουμε με 97-98% φορτισμένη μπαταρία, όταν γνωρίζουμε ότι έτσι αντέχει περισσότερη ζωή.
    πολυ σωστα  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #35 στις: Δευτέρα, 20 Αυγ 2012, 12:26:04 »

Πολύ ενδιαφέροντα όλα και αρκετά διαφωτιστικά.

Σε ότι αφορά στον φορτιστή, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και από ότι φαίνεται κάνει αξιόπιστα αυτό που λέει.

Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσω να "παίξω" με το πρόγραμμα LiPo μήπως και καταφέρω να κατεβάσω το όριο του topping της μπαταρίας από το 4.21 στο 4.15 ανά κελί.

Παράλληλα θα δοκιμάσω την φόρτιση των μπαταριών στο πρόγραμμα Li-Ion.

Θα ενημερώσω.

Καταγράφηκε

Κώστας
    gvertical
    Aeromodeller Sr. Member

HI ALL

« Απάντηση #36 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 11:55:36 »

καλου-κακου βαλε ενα μπεκακι με μια μικρη μπαταρια για τον δεκτη και τα σερβο σου, και πετα με τις φουσκωμενες.(πολλα παραξενα διαβασα εδω, οπως να φορτιζουμε τις λιπο σαν λιφε, να κατεβασουμε τους φορτιστες απο 4,20 σε 4,19 κτλ. θα τρελαθουμε εδω μεσα! idiot2)
    Καταγράφηκε

live simply, so other people can simply live!
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #37 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 16:39:37 »

καλου-κακου βαλε ενα μπεκακι με μια μικρη μπαταρια για τον δεκτη και τα σερβο σου, και πετα με τις φουσκωμενες.(πολλα παραξενα διαβασα εδω, οπως να φορτιζουμε τις λιπο σαν λιφε, να κατεβασουμε τους φορτιστες απο 4,20 σε 4,19 κτλ. θα τρελαθουμε εδω μεσα! idiot2)

Γιατι να τρελαθεις; Το χομπυ μας κανουμε, εαν μας αγχωνει το σταματαμε και παμε στο καφενειο. laugh
    Δεν βρηκα αναφορα για προγραμμα LiFe αλλα για προγραμμα Li-Ion, μαλιστα ο κος Κωνσταντακατος που το αναφερε εχει αποδειξει παρα πολλες φορες τις γνωσεις του και την εμπειρια του. Η αναφορα για μειωση της τασης τερματισμου απο 4,2 σε 4,15 ειναι επισης σωστη. Ολα αυτα ειναι τροποι να μην ζοριζεις στο οριο την μπαταρια σου. Εαν εχει αποτελεσμα η οχι δεν ξερω, δεν ασχολουμαι καθολου, πεταω και με λιγο φουσκωμενες. Οταν φουσκωσουν πολυ μπαινουν στην μιζα και στο πανελ στο κασελακι. Αυτη ειναι η δικια μου προσεγγιση, δεν ειναι απαραιτητα και η σωστη.

Θα χαρω να διαβασω τα επιχειρηματα σου (οχι το να τρελαθεις εδω μεσα δεν ειναι επιχειρημα).
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    hellitop
    Aeromodeller Hero Member

achten!!!!!!!!!!!!!!!

« Απάντηση #38 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 17:15:47 »

;Αυτο το ειχα πει εγω για πες μου σε τι διαφωνεις ρε μεγαλε ετσι για να καταλαβω γιατι μαλλον πρεπει να εισαι ασχετος  Ναιι ειναι καλο να φορτιζεις 4,10 αν θελεις long life στης μπαταριες σου για πες τωρα τα δικα σου!!!!  idiot2
    Καταγράφηκε
    hellitop
    Aeromodeller Hero Member

achten!!!!!!!!!!!!!!!

« Απάντηση #39 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 17:17:35 »

Γιατι να τρελαθεις; Το χομπυ μας κανουμε, εαν μας αγχωνει το σταματαμε και παμε στο καφενειο. laugh
    Δεν βρηκα αναφορα για προγραμμα LiFe αλλα για προγραμμα Li-Ion, μαλιστα ο κος Κωνσταντακατος που το αναφερε εχει αποδειξει παρα πολλες φορες τις γνωσεις του και την εμπειρια του. Η αναφορα για μειωση της τασης τερματισμου απο 4,2 σε 4,15 ειναι επισης σωστη. Ολα αυτα ειναι τροποι να μην ζοριζεις στο οριο την μπαταρια σου. Εαν εχει αποτελεσμα η οχι δεν ξερω, δεν ασχολουμαι καθολου, πεταω και με λιγο φουσκωμενες. Οταν φουσκωσουν πολυ μπαινουν στην μιζα και στο πανελ στο κασελακι. Αυτη ειναι η δικια μου προσεγγιση, δεν ειναι απαραιτητα και η σωστη.

Θα χαρω να διαβασω τα επιχειρηματα σου (οχι το να τρελαθεις εδω μεσα δεν ειναι επιχειρημα)
    Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 18:45:39 από hellitop » Καταγράφηκε
    gvertical
    Aeromodeller Sr. Member

HI ALL

« Απάντηση #40 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2012, 20:46:36 »

απο orck (Εαν εχει αποτελεσμα η οχι δεν ξερω, δεν ασχολουμαι καθολου, πεταω και με λιγο φουσκωμενες. Οταν φουσκωσουν πολυ μπαινουν στην μιζα και στο πανελ στο κασελακι. Αυτη ειναι η δικια μου προσεγγιση, δεν ειναι απαραιτητα και η σωστη.) συμφωνουμε. ναι ειμαι ασχετος.
    πετουσα 2 χρονια με 4 μπαταριες και δεν ειχανε τιποτε! πιο πιθανο ειναι να αλαξεις μοντελο παρα να μεινεις απο μπαταριες! ο φιλος επεσε σε μαπα μπαταριες μαλλον. αλλαξε μαρκα και ανεβασε λιγο τα c απο 20 σε 25 και πιστευω θα εισαι οκ. και στο κατω-κατω ειναι και φτινες!
    (ασχετος αλλα η συμβουλες μου ειναι η πιο λογικες κυριοι επιστημονες). laugh
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #41 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 00:58:27 »

απο orck (Εαν εχει αποτελεσμα η οχι δεν ξερω, δεν ασχολουμαι καθολου, πεταω και με λιγο φουσκωμενες. Οταν φουσκωσουν πολυ μπαινουν στην μιζα και στο πανελ στο κασελακι. Αυτη ειναι η δικια μου προσεγγιση, δεν ειναι απαραιτητα και η σωστη.) συμφωνουμε. ναι ειμαι ασχετος.
    πετουσα 2 χρονια με 4 μπαταριες και δεν ειχανε τιποτε! πιο πιθανο ειναι να αλαξεις μοντελο παρα να μεινεις απο μπαταριες! ο φιλος επεσε σε μαπα μπαταριες μαλλον. αλλαξε μαρκα και ανεβασε λιγο τα c απο 20 σε 25 και πιστευω θα εισαι οκ. και στο κατω-κατω ειναι και φτινες!
    (ασχετος αλλα η συμβουλες μου ειναι η πιο λογικες κυριοι επιστημονες). laugh

Εδώ μερικοί καλοί φορτιστές  έχουν προγραμα που λεγεται longlife και φορτίζει με όριο το 4.1volt..!
    Καταγράφηκε
    gvertical
    Aeromodeller Sr. Member

HI ALL

« Απάντηση #42 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 07:36:58 »

καλημερα. ζηταω συγνωμη για το υφος μου. η πειρα μου 4 χρονια με τις turnigy λεει οτι δεν χρειαζονται τοσο μεγαλη προσοχη. ειναι οι καλυτερες σε σχεση τιμης-αξιας! τωρα αν εχεις πολυ ακρηβες μπαταριες θα κανεις και στρωσιμο και θα τις προσεξεις και παραπανω. 
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #43 στις: Τρίτη, 6 Νοε 2012, 11:44:56 »

καλημερα. ζηταω συγνωμη για το υφος μου. η πειρα μου 4 χρονια με τις turnigy λεει οτι δεν χρειαζονται τοσο μεγαλη προσοχη. ειναι οι καλυτερες σε σχεση τιμης-αξιας! τωρα αν εχεις πολυ ακρηβες μπαταριες θα κανεις και στρωσιμο και θα τις προσεξεις και παραπανω. 

To ότι εσύ έτυχε και δν σου χάλασε καμία μπαταρία δν λέει κάτι..!
    Οσο για το στρώσιμο εγώ προτιμώ να κάνω λίγους κύκλους σε φορτιστή και μετα καποιες χαλαρες πτήσεις..
    Καταγράφηκε
    nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #44 στις: Τετάρτη, 28 Νοε 2012, 13:48:14 »

Πάρα πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο θέμα, διαβάζοντάς το έμαθα αρκετά πράγματα που μέχρι τώρα τα αγνοούσα.
    Ομως ακόμα έχω κάποιες απορίες και αν έχετε την καλοσύνη θα ήθελα να με διαφωτίσετε ως ποιο έμπειροι από εμένα.

1) Χρησιμοποιώ lipo μπαταρίες στους δέκτες των μοντέλων μου & στην τ/κ. Στις φορτίζω και πετάω μέχρι το κάθε κελί να πέσει κάτω από τα 3.87V εως 3.82V, Όμως μπορεί να μην “αδειάσουν” την ημέρα που πήγα να πετάξω και να τις αφήσω με το φορτίο που έχουν μέχρι την επόμενη φορά που μπορεί να είναι & μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων ή όταν ξανά πάω να πετάξω να τις ξανά φορτίσω. Θέλουν & αυτές storage μετά το πέρας των 2 ημερών? την μπαταρία της τ/κ μπορεί να την αφήσω σε αυτή την κατάσταση και για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, πόσο καταστροφικό είναι αυτό για την μπαταρία.

2) Αν τις παραπάνω μπαταρίες τις ξανά φορτίσω αμέσως μετά την τελευταία πτήση χωρίς να κάνω storage υπάρχει πρόβλημα.

3) Ο φορτιστής μου ενώ ολοκληρώνει την φόρτιση δεν δείχνει ότι όλα τα κελιά έχουν 4.20, πχ σε 3σελες μπαταρίες το ένα έχει 4.20 και τα υπόλοιπα 4.19, μερικές φορές έχει τύχη το κάθε κελί να έχει και διαφορετική τιμή πχ το 1 κελί 4.20, το 2 κελί 4.19 & το 3 κελί 4.18, πόσο επηρεάζει αυτό την απόδοση και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας αν δεν κάνω balancer ?

4) Αν σταματήσω την διαδικασία της φόρτισης πχ στα 4.17 με 4.18 και αν όλα τα κελιά δεν έχουν το ίδιο φορτίο & στην συνέχεια κάνω balancer είναι σωστό ή όχι. Διάβασα ότι δεν επηρεάζει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, είναι σωστή αυτή η άποψη ?

5) Αν όταν κάνω storage τα volt πέσουν κάτω από 3.80 ανά κελί πχ 3.75 μειώνω την απόδοση και την ζωή της μπαταρίας ? Στο συγκεκριμένο άρθρο διάβασα ότι δεν μειώνει την ζωή της μπαταρίας, είναι σωστή αυτή η άποψη ?

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Φουσκωμένες LiPo...και τι κάνουμε όταν δουλεύουν χωρί&#
    Μεταπήδηση σε: