Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.692 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 16:58:17

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 16:58:17

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ΗΑWK 100
    [Σήμερα στις 00:24]

από Markhelis
    [Χθες στις 15:03]

[Χθες στις 08:22]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309692
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 107
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 32
    Συνολικά: 34
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Φουσκωμένες LiPo...και τι κάνουμε όταν δουλεύουν χωρί&#  (Αναγνώστηκε 10857 φορές)
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 03:10:35 »

Έχω ένα Easy Glider Pro εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο και το κουβαλάω σχεδόν παντού και πάντα σε διακοπές κτλ

Το setup που του έχω είναι:

Moter με max όριο τα 30A
    ESC των 40A (με 3Α BEC)
    Προπέλα  Aeronaut 9x6
    Μπαταρία LiPo 3S/2200mAh/20C

Όλες οι στατικές  μετρήσεις με watt-meter επώνυμο μου βγάζουν max 17.9 - 18.4 Α, οπότε σε άνοδο δε πιστεύω να τραβάω πάνω από 23A...και ίσως λέω και πολλά...

Σε όλες τις πτήσεις το moter δουλεύει ελάχιστα, και όταν δουλεύει είναι για ανόδους των 15sec...μέχρι να πάρω λίγο ύψος  (ή καλύτερη θέση) και μετά κλείσιμο. Ανάλογα με τα θερμικά και τα δυναμικά, ο χρόνος πτήσεις μπορεί να φτάσει από 25min μέχρι και 80min...ωστόσο μετά από έλεγχο δεν έχω παρατηρήσει καμία υπερθέρμανση...(για να πω την αλήθεια, ούτε καν ζέστη) σε κανένα στοιχείο του συστήματος (moter, esc, batteries) και σχεδόν πάντα τα κελιά των μπαταριών είναι balanced και ποτέ δεν έχει τύχει να δω χαμηλότερη τάση από 3.82V ανά κελί...

Μετά από κάθε ημερησία πτήση, οι μπαταρίες μπαίνουν σε store mode στον φορτιστή και φυλάσσονται επιμελώς σε δροσερό μέρος.

Γράφω λοιπόν όλα τα παραπάνω, διότι είχα πάρει ειδικά και μόνο για το Easy Glider, 2 DualSky 11.1/3S1P/2200mAh/20C- 30C και μετά από ένα σύνολο  45 πτήσεων με αυτές τις δυο, πήρα και μια τρίτη ίδια για να την έχω καβάτζα...

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι από τις δύο πρώτες η μία έχει ένα απειροελάχιστου φούσκωμα μετά από 48 φορτίσεις, η άλλη μετά από 56 φορτίσεις έχει φουσκώσει αρκετά και η τρίτη (νεώτερη) έχει 23 φορτίσεις και είναι ακόμα τέλεια...να πω ότι όλες balancάρουν κανονικά, φορτίζουν κανονικά και δεν έχουν κανένα θέμα απόδοσης στην πτήση  έως τώρα.

Τι θα κάνατε στην θέση μου;

Την φουσκωμένη και αυτή που έχει αρχίσει να φουσκώνει θα τις παροπλίζατε;

Κάνω κάτι λάθος;

Σας έχει τύχει κάτι αντίστοιχο και αν ναι τι κάνατε;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Καταγράφηκε

Κώστας
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 08:24:07 »

Αγαπητέ Κώστα,

στην άνοδο το μοτέρ τραβάει λιγότερο από το στατικό ρεύμα, γιατί ελευθερώνεται η έλικα. Η μόνη περίπτωση που αυτό αντιστρέφεται είναι αν η έλικα έχει πολύ μεγάλο βήμα, οπότε σπηλαιώνει (στολλάρει) στο στατικό , και αρχίζει να δαγκώνει στην πτήση.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι Lipo έχουν μικρή ζωή, είτε τις προσέχεις είτε όχι.

Προσωπικά τις φουσκωμένες Lipo τις θεωρώ OFF.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    sakis.sofianos
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 10:21:09 »

Cheesy Cheesy CheesyΚαλημέρα Cheesy Cheesy Cheesy Σίγουρα μια φουσκωμένη LIPO δεν είναι και ότι καλητερο να την χρησιμοποιείς εγώ προσωπικά της παίζω αλλα ποιο χαλαρά από ότι θα έπαιζα μια καλή  αν πετάς με μια φουσκωμένη LIPO ποιο χαλαρά και δεν την ζεσταίνεις πολύ θα σου βγάλουν αρκετούς κύκλους πάντα όμως με επιφύλαξη Wink Wink Wink 
    Καταγράφηκε
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 14:05:27 »

στην άνοδο το μοτέρ τραβάει λιγότερο από το στατικό ρεύμα, γιατί ελευθερώνεται η έλικα. Η μόνη περίπτωση που αυτό αντιστρέφεται είναι αν η έλικα έχει πολύ μεγάλο βήμα, οπότε σπηλαιώνει (στολλάρει) στο στατικό , και αρχίζει να δαγκώνει στην πτήση.

Πάντα πίστευα το αντίθετο, ότι δηλαδή εν πτήση το μοτέρ τραβά κάτι παραπάνω, ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

Σε ότι αφορά στη "σπηλαίωση" πιστεύω ότι μάλλον δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση μου μιας και η folding Aeronaut 9χ6 που φοράω είναι normal σε ότι αφορά στο βήμα. Επίσης το εύρος προπέλας με βάση τα στοιχεία του κατασκευαστή του moter είναι από 8χ6 μέχρι 12χ6 οπότε και πάλι είμαι εντός. Και μάλιστα, ο κατασκευαστής δίνει ότι με 9χ6 θα τραβάω στις 8.000rpms σχεδόν 18A...πράγμα που μου το επιβεβαιώνει και το watt-meter της Hyperion V2....

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι Lipo έχουν μικρή ζωή, είτε τις προσέχεις είτε όχι.

Πιστεύω ότι αυτό είναι πλέον κατανοητό από όλους μας. Υπάρχουν κάποιες LiPo που να αντέχουν περισσότερο από κάποιες άλλες;

…εγώ προσωπικά της παίζω αλλα ποιο χαλαρά από ότι θα έπαιζα μια καλή  αν πετάς με μια φουσκωμένη LIPO ποιο χαλαρά και δεν την ζεσταίνεις πολύ θα σου βγάλουν αρκετούς κύκλους πάντα όμως με επιφύλαξη Wink Wink Wink 

Γενικά, όταν τις αποσυνδέω από το ESC, δεν έχω νιώσει ποτέ να είναι ζεστές (μιλάμε πάντα για τον κλασικό έλεγχο αφής)…ακόμα και αυτή η φουσκωμένη δεν ζεσταίνεται ποτέ. Να πω ότι οι φορτήσεις όλες γίνονται με 1Α, ενώ θα μπορούσα να φορτίσω και με 2.2Α….

Από την άλλη πάλι, την λειτουργία του moter την έχω σε τριθέσιο διακόπτη στην Τ/Κ, όπου έχω βάλει κλιμάκωση:
    θέση#1 = OFF
    Θέση#2 = 12A
    Θέση#3 = 18Α

και σπάνια το βάζω στην θέση#3 όπου η κατανάλωση...είναι μεγάλη...

Αν τώρα δούμε τα χαρακτηριστικά  των μπαταριών (1.1/3S1P/2200mAh/20C) και κάνουμε την απλή πράξη 2.2Α χ 20C, θα δούμε ότι η max εκφόρτιση που μπορούνε να δεχθούν αυτές οι LiPo είναι 44Α και εγώ ζήτημα είναι να τους έχω τραβήξει 19Α για πάνω από 1min...και πολλά λέω...οπότε δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι έχουν ταλαιπωρηθεί...

Σας ευχαριστώ.
    Καταγράφηκε

Κώστας
    spv(spirosvar)
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 15:47:11 »

ποσο τις κατεβαζεις στην εκφορτισει...?? εγω εχω 3 τρισελα νανοτεκ που τα πεταω σε ενα ανεμοπτερο και φουσκωσαν στις 20 πτησεισ απο τοτε εχω κανει συνολικα 180 κυκλους και ακομα συνεχιζουν..

στα ελικοπτερα μου ομως οταν μια μπαταρια φουσκωσει παραπανω απο το λογικο απλα δεν την πεταω...
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 15:55:16 »

Φίλε Dr.KC ούτε πολύ ρεύμα τραβάς και κάνεις και διαλείμματα (κλείνεις το μοτέρ), κατά την γνώμη μου
    δεν θα έπρεπε να φουσκώνουν, ίσως να έχει να κάνει με την ποιότητα ή την παρτίδα των μπαταριών!!
    Πάρε κάποια στιγμή κάποια άλλη μάρκα και με περισσότερα C, όχι ακριβή, για να δεις τι γίνεται!! Wink
    Αν ήταν πρόβλημα από ρεύμα έπρεπε στις 10 - 15 πτήσεις να φουσκώνανε!!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φουσκωμένες χαλαρά στο Easy Glider και λιγότερη ώρα, κάτι ανάλογο
    έκανα εγώ με φουσκωμένες μπαταρίες από 450άρια ε/π, τις χρησιμοποιούσα μετά στο ανεμοπλάνο μου!!  

Καταγράφηκε
    athas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 16:03:06 »

εγω εχω 3 τρισελα νανοτεκ που τα πεταω σε ενα ανεμοπτερο και φουσκωσαν στις 20 πτησεις
    Ποιά τα πλήρη στοιχεία των μπαταριών που χρησιμοποιείς;

απο τοτε εχω κανει συνολικα 180 κυκλους και ακομα συνεχιζουν..
    το 180 είναι σύνολο και για τις 3 (δηλ. 3 Χ 60 = 180);
    Καταγράφηκε
    STRATOS77
    Aeromodeller Hero Member

Λυμπερης Ευστρατιος.

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 16:32:06 »

Δεν πεταμε τιποτα....μετα τα μοντελα εχουν και αλλες χρησεις.... laugh laugh laugh

Εγω για παραδειγμα τις πεθαινω σε 2 τρυπανια χεριου που εχω...εκανα μετατροπη και εχω βαλει li-po και ειμαι σουπερ.... Thumbs up
    Καταγράφηκε

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ MATRIX ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΩΝ
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 16:37:55 »

ποσο τις κατεβαζεις στην εκφορτισει...??

οι μπαταρίες σε πτήση δεν έχουν ποτέ κατέβει κάτω από 3.80V ανά κελί.

Στο σπίτι αποφορτίζονται ευλαβικά στον Hyperion Net3 που έχω. Αν είναι να πετάξω μετά από καιρό τις πάω στο 3.65V ανά κελί. Συνήθως όμως αν είναι να πετάξω την άλλη μέρα τις αφήνω στο 3.75V, και τις επαναφορτίζω την επομένη.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φουσκωμένες χαλαρά στο Easy Glider και λιγότερη ώρα, κάτι ανάλογο
    έκανα εγώ με φουσκωμένες μπαταρίες από 450άρια ε/π, τις χρησιμοποιούσα μετά στο ανεμοπλάνο μου!!  

Κάτι τέτοιο σκοπεύω να κάνω με αυτή που φούσκωσε. Με προσοχή και παρακολούθηση βέβαια.

... ίσως να έχει να κάνει με την ποιότητα ή την παρτίδα των μπαταριών!!
    Πάρε κάποια στιγμή κάποια άλλη μάρκα και με περισσότερα C, όχι ακριβή, για να δεις τι γίνεται!! Wink
    Αν ήταν πρόβλημα από ρεύμα έπρεπε στις 10 - 15 πτήσεις να φουσκώνανε!!

Θα δοκιμάσω και με άλλες μπαταρίες, με περισσότερα C.

Από ποιες (μάρκα) 3S1P (11.1V) LiPo έχετε μείνει ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές;

Καταγράφηκε

Κώστας
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 16:44:39 »

Στράτο, από τις Rhino 2250 είσαι ευχαριστημένος;

Επίσης, στην T8FG ποια LiPo έχεις βάλει;
    Καταγράφηκε

Κώστας
    kostas72
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 16:58:12 »

ολες οι λιπο καλες ειναι. εχω μια ενσταση οσο αναφορα τις φτηνες για τις nanotech που δειχνουν απο νωρις σημαδια φουσκωματος. τωρα εαν μου λεγατε να διαλεξω θα ελεγα zippy απο 30c και πανω. δεν παθαινουν τιποτε. ενα ελαφριο φουσκωμα το παρουσιαζουν ολες οι φτηνες lipo μετα απο αρκετες πτησεις. και πιο πολυ οι 7.4 και οι 11.1 . οσο και να τις προσεξεις.
    Καταγράφηκε
    spv(spirosvar)
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 17:05:29 »

εγω εχω 3 τρισελα νανοτεκ που τα πεταω σε ενα ανεμοπτερο και φουσκωσαν στις 20 πτησεις
    Ποιά τα πλήρη στοιχεία των μπαταριών που χρησιμοποιείς;

απο τοτε εχω κανει συνολικα 180 κυκλους και ακομα συνεχιζουν..
    το 180 είναι σύνολο και για τις 3 (δηλ. 3 Χ 60 = 180);

3s 2200mah 35-70c

180+180+ 202
    Καταγράφηκε
    spv(spirosvar)
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 17:11:08 »

ποσο τις κατεβαζεις στην εκφορτισει...??

οι μπαταρίες σε πτήση δεν έχουν ποτέ κατέβει κάτω από 3.80V ανά κελί.

Στο σπίτι αποφορτίζονται ευλαβικά στον Hyperion Net3 που έχω. Αν είναι να πετάξω μετά από καιρό τις πάω στο 3.65V ανά κελί. Συνήθως όμως αν είναι να πετάξω την άλλη μέρα τις αφήνω στο 3.75V, και τις επαναφορτίζω την επομένη.

οταν κανεις μερες να πεταξεις μην τις αποφορτιζεις ειναι λαθος... βαζετες σε storage
    Καταγράφηκε
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 17:41:18 »

Φιλε Dr.KC Tiι μάρκα είναι οι μπαταριές σου?
    Ρωτάω απλα Πληροφοριακά.
    Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    Dr.KC
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #14 στις: Κυριακή, 19 Αυγ 2012, 17:55:52 »

οταν κανεις μερες να πεταξεις μην τις αποφορτιζεις ειναι λαθος... βαζετες σε storage

Έχεις δίκιο.

Μα και στο storage mode ο φορτιστής τις φτάνει μεταξύ 3.6V με 3.7V ανά κελί...άλλωστε πιο πάνω έγραψα ότι αν είναι να πετάξω την άλλη μέρα τις αφήνω στο 3.75V, και τις επαναφορτίζω την επομένη  στον Hyperion Net3 και άλλοτε πάλι αν είναι να πετάξω μετά από καιρό τις πάω στο 3.65V ανά κελί μέσο του storage mode που έχει ο Hyperionας...οπότε και πάλι δεν μένουμε φορτισμένες...

Φιλε Dr.KC Tiι μάρκα είναι οι μπαταριές σου?
    Ρωτάω απλα Πληροφοριακά.

DualSky 11.1/3S1P/2200mAh/20C
    Καταγράφηκε

Κώστας
    Σελίδες: [1] 2 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Φουσκωμένες LiPo...και τι κάνουμε όταν δουλεύουν χωρί&#
    Μεταπήδηση σε: