Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 01:26:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 01:26:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:38]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 137
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 104
    Συνολικά: 104
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Γύρος(gyro) και πρόβλημα στην λειτουργία του.  (Αναγνώστηκε 8842 φορές)
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 21:54:12 »

Μάλλον ταχετε μπερδέψει λίγο ε;

Όντως.......γιαυτό και εγώ χρησιμοποιώ gyro JR  devil.
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #16 στις: Δευτέρα, 25 Ιουν 2007, 23:35:24 »

Παράθεση
    Μάλλον ταχετε μπερδέψει λίγο ε; το rev δεν έχει σχέση με αέρα ή κινητήρα. Ενεργοποιείται μόνο όταν δίνουμε απότομο pitch ώστε να αποτρέπει την ξαφνική απόκλιση της ουράς από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τι σχέση έχει ο αέρας ή οι αλλαγές του κινητήρα, όταν δεν κουνιέται το στικ ώστε να τριγκάρει την επέμβαση του rev; διαβάστε το manual της Futaba και θα καταλάβετε τι εννούμε με τον panelpni. Να μην τα ξαναγράφω....

Η μίξη αυτή σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον αέρα.... Η τ/κ είναι αδύνατον να γνωρίζει τι γίνεται " εκεί πάνω"....

Έχει όμως να κάνει με τις αλλαγές του κινητήρα/βήματος.

Διαβάζοντας το manual της Futaba 9CHPS αναφέρεται  ότι η μίξη revolution αντισταθμίζει την διαφορετική ροπή που παράγει ο κινητήρας/έλικα στις διάφορες καταστάσεις τις πτήσης (όχι modes, εννοώ ποσοστό του stick).
    Δεν αναφέρεται καμία περίπτωση ρύθμισης ή συμπεριφοράς του πομπού σε αργές ή γρήγορες κινήσεις του stick.

Επίσης στο μενού της ίδιας της τ/κ δεν υπάρχουν πουθενά ρυθμίσεις για αλλαγές σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα υπάρχει το ίδιο μενού που υπάρχει σε κάθε άλλη απλή μίξη, όπως στην καμπύλη βήματος. Τέτοια λειτουργία  (για απότομη κίνηση) υπάρχει για χρήση σε Servo στην βελόνα του κινητήρα, και εκεί είναι όλα ξεκάθαρα. Αναφέρονται όλα λεπτομερώς στο manual και υπάρχουν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις στο μενού.

Στην πράξη, άσχετα με το τι γράφει το manual, βλέπει κανείς ότι η τ/κ δίνει εντολές στο rudder ανάλογες της κίνησης του stick του throttle και τίποτα άλλο. Όπου είναι το stick, είναι και το rudder.

Γι' αυτό τον λόγο μπορώ να πετάξω ελικόπτερο χωρίς γυροσκόπιο (πράγμα που έχω κάνει αρκετές φορές), ενώ αν ήταν όπως τα λέτε δεν θα μπορούσα! Επίσης σε απότομες κινήσεις του stick το ελικόπτερο "χάνει", διορθώνει όσο μπορεί το gyro και όχι η τ/κ (με φτηνό gyro).

Ολα τα παραπάνω ισχύουν ΜΟΝΟ στην Futaba 9chps που έχω και γνωρίζω. Δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει κάθε άλλη εταιρία, ή ακόμα και η Futaba σε άλλα μοντέλα. Πάντως σε αυτό έτσι είναι. (Μάλλιστα το έχω ξανακούσει αυτό που λέτε, αλλά σε άλλες τ/κ, νομίζω στην 9Z...)

Τέλος να αναφέρω ότι και η Walkera τ/κ, που έχω μία, δουλέυει με τον τρόπο που λέω. Δεν είναι μόνο η δικία μου 9C, η κουφή......
    Καταγράφηκε
    liakos
    Aeromodeller
    *

Πέτα γρήγορα...Ζήσε αργά..

« Απάντηση #17 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 00:44:15 »

RTFM
    Καταγράφηκε

Όποιος το βλέπει σαν παιχνίδια...ας αλλάξει χόμπι
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 01:27:34 »

Σκέφτικα κάτι τώρα.....

Σε τι τ/κ αναφέρεστε? Μήπως μπερδευτίκαμε στο τι λέει το κάθε manual ως revaolution mix?

Θέλω να πω ότι στην δικιά μου τ/κ, ως revo αναφέρεται μία απλή μίξη από το γκάζι στην ουρά.

Σε κάποια άλλη τ/κ. Μπορεί αυτή η λειτουργία να αναφέρεται ως throttle to rudder mix. Αντίθετα ως revo να αναφέρεται η λειτουργία αυτή που λέτε.....

Μήπως εννοούμε άλλα πράγματα χρησιμοποιόντας την ίδια λέξη? Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το μπέρδεμα.....
    Καταγράφηκε
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #19 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 08:16:04 »

Πέστα βρε Κοσμά με κάτι τέτοιες έμμονες ιδέες μπερδεύονται και στο τέλος δεν ξέρουν τι φταιει.

Το όοοοοτι η Futaba 9ch γραφη στο μανοuαλ, δεν αναιρεί αυτά που γραφή στο μανουαλ του 401 gyro.
    Αυτά. Καλή τύχη και δεν επιμένω άλλο. Τα δικά μου ελικόπτερα πετάνε και στέκονται ΄΄λαμπάδα΄΄
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 08:54:32 από panelpni » Καταγράφηκε
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 12:09:33 »

Θα το πο ποιο απλα το Manual της FF9 αναφερη το Revo MIX γιατι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ειναι υποχρεωμένος να εχει Gyro για να πετάξει Heli και χωρις Gyro ΠΡΕΠΕΙ να το ενεργοποίησης  .

Το MANUAL του Gyro GY 401 http://manuals.hobbico.com/fut/futm0807-manual.pdf  αναφερη οταν σεταρεις το Gyro με AVCS ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποίησης το Revo MIX .

Βέβαια ετσι οπως το λεει αφήνει ερωτιματα για το αν στο νορμαλ ακα μη AVCS πρεπει να εχεις ή οχι το REVO MIX .

Σίγουρα πάντως οταν κανω απότομες αλλαγές στο γκάζι κουνιετε λιγο η ούρα για ενα κλάσμα του δευτερολέπτου μεχρι το Gyro να εντοπίσει - σταματιση το φενομενο αυτο .

Απο την αλλη η JR http://www.jrradios.com/ProdInfo/Files/jrpg410t-manual.pdf

Λεει να βγαλεις στο REVO στο Tail Lock αλλα για το Normal εχει πινακακη που γραφει 5 % Revo  idiot2

Σε αλλο Manual G7000 αναφέρει Note: No Revolution mixing can be present while using the G7000T in Tail Lock mode, as severe neutral changes will occur.

Τα νευρα μου οεο  τι τελικα υσχιει  idiot2 ευτιχος πεταω ακομα σε AVCS οποτε ειμαι σιγουρος οτι το εχω σωστα και οχι στο NORMAL  .

Αν ηταν παντος να παιδεύομαι να φτιάξω την καμπύλη γιατι να δοσο ενα καρο λεφτα να παρω ενα 401 ή ενα 601 ?

« Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 12:30:56 από mrkaza » Καταγράφηκε

fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #21 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 14:26:27 »

Για να ξεμπερδευτούμε λίγο...

Αρχικά:
    Παράθεση
    Το MANUAL του Gyro GY 401 http://manuals.hobbico.com/fut/futm0807-manual.pdf  αναφερη οταν σεταρεις το Gyro με AVCS ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποίησης το Revo MIX

Σε λειτουργία ΗΗ δεν υπάρχει μίξη revo! Αυτό το ξεκαθαρίσαμε! Τέλος, δεν υπάρχει εκεί καμία τέτοια μίξη, όλα τα κάνει το gyro!

Δεύτερον:
    Παράθεση
    Βέβαια ετσι οπως το λεει αφήνει ερωτιματα για το αν στο νορμαλ ακα μη AVCS πρεπει να εχεις ή οχι το REVO MIX .
    Πράγματι υπάρχει το ερώτημα αυτό γιατί, κακώς δεν αναφέρεται τίποτα στο manual. Ο συγγραφέας του υπέθεσε πως όλοι θα το δουλέψουν σε ΗΗ και δεν δίνει λεπτομέριες για την απλή λειτουργία. Κακώς.....

Τρίτον:
    Παράθεση
    Λεει να βγαλεις στο REVO στο Tail Lock αλλα για το Normal εχει πινακακη που γραφει 5 % Revo

Να και ένα manual που λέει αυτό που λέω εγώ..... Μόνο σε ΗΗ απενεργοποιούμε την μίξη, σε απλή λειτουργία δουλέυει κανονικά!

Τέλος:
    Διαβάστε και το παρακάτω site.... Εξηγεί με αρκετά καλό τρόπο τα όσα λέω. Κυρίως στην τρίτη παράγραφο.
    http://www.raptortechnique.com/gyroinfo.htm
    Καταγράφηκε
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 17:03:33 »

Λοιπόν για να μην μπερδεύεσαι φίλε που έκανες την ερώτηση, εάν εχεις καλό gyro μην βάζεις ποτέ rev. Αν το σετάρεις σωστά το ελικόπτερο θα στέκεται λαμπάδα όπως λέει και ο φίλος panelpni. Drift θα έχεις σε περίπτωση πλάγιου άνεμου και αυτό καμία σχέση δε θα έχει με την αλλαγή του Rev. Αν και κατά τη γνώμη μου δε βλέπω το λόγο να μη βάζετε AVCS σε όλα τα mode πτήσης. Επιπλέον όπως και ο panelpni, δεν ξανααπαντώ στο ποστ. Ξεκαθάρισε το πράμα και παραπέρα συζήτηση θα μπερδέψει παρά άκρη θα βγει. liako φίλε μου θέλει αρκετή υπομονή  Wink

Υ.Γ. Να υπενθυμίσω κάτι για όσους ξεκινάνε. Στρώστε κάτω τα ελικόπτερα σβηστά, ανοίξτε τα βιβλία και δοκιμάστε, δοκιμάστε, δοκιμάστε. Έλεος δε μαθαίνεται αλιώς το ρημάδι, καταλάβατέ το. Εδώ η λέξη βαριέμαι δεν έχει νόημα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, ακόμη και στην τουαλέτα. Εκτός και αν δε σας αρέσει το χόμπυ, οπότε μην το κάνετε επειδή είναι μόδα ή επειδή το κάνουν άλλοι. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Είναι ένα σύνολο επιστημών εφαρμοσμένες σε ένα μικρό κινούμενο τερατάκι και σαν τέτοιο πρέπει να το βλέπετε. Μέσα στο φόρουμ έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε αλλά τα βασικά πρέπει να τα ξέρετε για να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολο. Εντελώς φιλικά.  beer
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 26 Ιουν 2007, 17:28:02 από sfyris » Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    Billias
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 25 Ιουλ 2007, 22:50:19 »

Diavazw to thema meta apo toso kairo kai sas anaferw.

To provlima vrethike se 2 rouleman tou Pinion sto elikoptero. Pou kata pasa pithanotita edinan kradasmo!
    Kai vevea kata 50% sto servo pou apo tin ptwsh isos na xalase kati.

Tora gia ola ta ektos keimena! ouden sxolio.

Filika Vassilis

PS. Me ta osa vlepw sto forum! Xairome pou to diavazw mia fora to xrono
    Καταγράφηκε

Hosting Juice - The juicy way of hosting.
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Γύρος(gyro) και πρόβλημα στην λειτουργία του.
    Μεταπήδηση σε: