Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.849 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 20:30:19

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 20:30:19

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από MYRON B
    [Σήμερα στις 17:44]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:34]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:29]

[Σήμερα στις 13:05]

[Χθες στις 00:40]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309849
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 187
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 133
    Συνολικά: 134
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: 2 lipo 3S σε σειρά ή 1 lipo 6s  (Αναγνώστηκε 5018 φορές)
    stav
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 11:15:45 »

θα ηθελα τη βοηθεια οσων γνωριζουν σχετικα με μπαταριες lipo...ειμαι στη διαδικασια σναρμολογησης ενος sport α/π το οποιο θα εχει ηλεκτρικο setup....ο κατασκευαστης προτεινει (προφανως ) μοτερ δικη του κατασκευης (rimfire) στα 1000W με 80αρι ESC και 2 lipo 3S 3300mAh....

H απορια μου ειναι αν εχει διαφορα το να χρησιμοποιησω 2 3σελες μπαταριες σε σειρα ή απλα μια 6σελη και να μην εχω θεμα balancing 2 διαφορετικων μπαταριων ...Επισης αν χρησιμοποιησω 2 3σελες 3300mAh σε σειρα, τοτε περα απο την ταση (11.1V + 11.1V), προστιθονται και τα mAh  (αρα θα εχω 6600 mAh συνολικα)?
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 11:28:47 »

θα ηθελα τη βοηθεια οσων γνωριζουν σχετικα με μπαταριες lipo...ειμαι στη διαδικασια σναρμολογησης ενος sport α/π το οποιο θα εχει ηλεκτρικο setup....ο κατασκευαστης προτεινει (προφανως ) μοτερ δικη του κατασκευης (rimfire) στα 1000W με 80αρι ESC και 2 lipo 3S 3300mAh....

H απορια μου ειναι αν εχει διαφορα το να χρησιμοποιησω 2 3σελες μπαταριες σε σειρα ή απλα μια 6σελη και να μην εχω θεμα balancing 2 διαφορετικων μπαταριων ...Επισης αν χρησιμοποιησω 2 3σελες 3300mAh σε σειρα, τοτε περα απο την ταση (11.1V + 11.1V), προστιθονται και τα mAh  (αρα θα εχω 6600 mAh συνολικα)?

Lipo 11,1V 3300mAh + Lipo 11,1 V 3300mAh σε σειρά προσθέτεις την τάση, γίνεται 22,2V ενώ η χωρητικότητα παραμένει η ίδια 3300mAh

Προσωπικά προτιμώ να έχω δύο μικρότερα πακέτα και να τα ενώνω σε σειρά μόνο την στιγμή της χρήσης. Φορτίζονται και εξισορροπούνται ευκολώτερα από ένα ολόκληρο πακέτο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 12:03:30 »

Το κακο ειναι οτι δυο μικροτερες μπαταριες κοστιζουν και ζυγιζουν περισσοτερο απο μια μεγαλυτερη. Σιγουρα αξιζει εαν εχει καποιος ηδη τις δυο μικροτερες αλλιως θελει σκεψη.

Ο κανονας λεει οτι οταν συνδεουμε δυο μπαταριες σε σειρα, ας πουμε δυο ιδιες μπαταριες, τοτε διπλασιαζεται η ταση (V) και μενει ιδια η χωρητικοτητα (mAh), οταν συνδεουμε δυο μπαταριες παραλληλα τοτε η ταση μενει ιδια αλλα διπλασιαζεται η χωρητικοτητα.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 13:06:44 »

Οταν χαλάσει ένα στοιχείο στη μέση του πακέτου, είναι πολύ δύσκολο να το ανοίξεις και να το αλλάξεις.

Η πιθανότητες λένε σε 6 στοιχεία 33% να χαλάσει ένα από τα 2 ακραία και 66% ένα από τα 4 μεσαία

Σε 3 στοιχεία 66% ένα από τα δύο ακραία και 33% το μεσαίο. Αρα είναι μάλλον συμφερότερο το μικρό πακέτο αν πρέπει να το επισκευασεις
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    flaperon35
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 13:31:19 »

Σηγουρα η δύο είναι καλιτερες από μια, το μόνο τους μειονεκτειμα είναι πως πρεπη αν δεν εχεις δύο φορτιστες η δυπλο φορτιστεί θα πρεπη να περιμένεις τον διπλάσιο χρόνο για να φορτισεις Προτα την μια κ μετά την άλλη. Επισεις καλό είναι αν βάλεις τελικά δύο να φιαξεις βισματα να δεινεις στο esc μια φορά από την Α μπαταρία και την επόμενη από την Β μπαταρία, με αυτό τον τροπω θα κουράζονται και η δύο το ίδιο! Αλιος καπια στιγμή θα χαλάσει π.χ. η Α ενώ η Β ακόμα θα κρατάει. Αυτό θα το δεις και μετά την πτιση που η μπαταρία που δηνει στο esc θα είναι πιο πεσμένη απ την αλλη....να τονίσω μεγάλη προσοχή στα βησματα και την πολικοτητα τους.....
    Καταγράφηκε

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΖΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.... ΜΟΝΟ ΧΑΖΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
    flaperon35
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 13:49:20 »

Σου έκανα κ ένα σχεδιακι πρόχειρο (Μπενω από κινητό βλέπεις) για να καταλάβεις καλιτερα τι ενοω Α κ Β....

* rps20120706_134538.jpg (30.82 KB, 800x533 - εμφανίστηκε 318 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 15:09:00 »

...
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 15:11:07 »

Φίλε flaperon35 νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο:
    Σηγουρα η δύο είναι καλιτερες από μια, το μόνο τους μειονεκτειμα είναι πως πρεπη αν δεν εχεις δύο φορτιστες η δυπλο φορτιστεί θα πρεπη να περιμένεις τον διπλάσιο χρόνο για να φορτισεις Προτα την μια κ μετά την άλλη.
    Αν έχεις φορτιστή να μπαλανσάρεις τη μονή, τότε ο ίδιος φορτιστής (με κατάλληλο αντάπτορα) μπαλανσάρει στον ίδιο χρόνο και τις 2 στη σειρά. Το μόνο μειονέκτημα -συμφωνώ- η αγορά του αντάπτορα.

Επισεις καλό είναι αν βάλεις τελικά δύο να φιαξεις βισματα να δεινεις στο esc μια φορά από την Α μπαταρία και την επόμενη από την Β μπαταρία, με αυτό τον τροπω θα κουράζονται και η δύο το ίδιο!
    Δεν νομίσζω ότι καταλαβαίνω τι εννοείς. Με οποιοδήποτε τρόπο και να τις συνδέσεις βλέπουν με τον ίδιο τρόπο το ESC. Δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν να αλλάζουν βάρδιες.
    Τα 2 προηγούμενα σχέδια είναι το ίδιο σχέδιο 2 φορές!
    Υ.Γ.
    Συγνώμη για το λάθος των 2 μηνυμάτων
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 15:24:38 »

Προσωπική μου άποψη μια 6σελη και τέλος..!

Αν την χρησιμοποιείς σωστά τότε στο αεροπλάνο θα σου αντέξει τόσο που σίγουρα θα έχεις την λιπο και θα αλλάξεις αεροπλάνο!
    Καταγράφηκε
    flaperon35
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 15:27:47 »

Και ομος στην πράξει η μπαταρία που δηνει τον θετικό πόλο στο esc πάντα είναι πιο αποφορτισμενη από αυτην που δηνει τον αρνιτηκο και είναι κ λυγο πιο ζεστή αν την μετρισεις με όργανο ακριβιας.....
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 15:37:11 »

Και ομος στην πράξει η μπαταρία που δηνει τον θετικό πόλο στο esc πάντα είναι πιο αποφορτισμενη από αυτην που δηνει τον αρνιτηκο και είναι κ λυγο πιο ζεστή αν την μετρισεις με όργανο ακριβιας.....

Σύμφωνα με όσα γνωρίζω ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να καταβαίνει συστηματικά περισσότερο αποφορτισμένη αυτή που δίνει τον θετικό της στο ESC.
    Αν υπάρχει αντίθετη γνώμη θα ήθελα να ακούσω σχετικά επιχειρήματα.
    Καταγράφηκε

stav
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 16:14:39 »

καταρχην σας ευχαριστω ολους για τις αμεσες απαντησεις.....μιας και οι διαφορες στην αποδοση δεν φαινονται σημαντικες, θα κοιταξω τις διαφορες στο βαρος και στην τιμη, και αναλογως θα αγορασω τις πιο συμφερουσες....
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 16:39:45 »

Σύμφωνα με όσα γνωρίζω ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να καταβαίνει συστηματικά περισσότερο αποφορτισμένη αυτή που δίνει τον θετικό της στο ESC.
    Αν υπάρχει αντίθετη γνώμη θα ήθελα να ακούσω σχετικά επιχειρήματα.

Συμφωνω μαζι σου. Εαν μιλαμε για δυο ιδιες μπαταριες δεν θα εχουν καμια διαφορα. Οι μπαταριες ειναι σε σειρα, το ιδιο ρευμα θα περασει σε ολα τα κελια.
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 17:33:44 »

Δηλαδή σε ένα πακέτο Χ στοιχείων, το πρώτο και το τελευταίο στοιχείο θα συμπεριφέρονται όπως αναφέρεις?
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    flaperon35
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 18:08:09 »

Σε ένα trex 700 ενός φίλου πετούσε 4λεπτα και στην μια μπαταρία (αυτή που έδινε θετικό στο esc) κατεβενε με τα κελιά από 3,72 με 3,74 ενώ η άλλη που έδινε το αρνιτηκο στο esc κατεβενε
    3,80 με 3,82...όταν βάλαμε της μπαταρίες αλιος! Οπος είπα πιο πανό, πάλι το ίδιο! Η μπαταρία που έδινε τον θετικό στο esc πάντα είχε διαφορά γιρο στο 0,10v και στην φόρτιση σε δυπλο φορτιστεί επερνε γιρο στα 200 mla παραπανο έναντι της άλλης. Το ίδιο φενομενο το τσεκαραμε και με κενουριες μπαταρίες και πάντα το ίδιο. Τι να πω από κει και πέρα δεν ξέρω γιατί και πως αλλά έτσι γηνονταν.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: 2 lipo 3S σε σειρά ή 1 lipo 6s
    Μεταπήδηση σε: