Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.841 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 00:24:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 00:24:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 22:49]

[Χθες στις 00:40]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

[Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 08:57:25]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309841
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 153
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 182
    Συνολικά: 182
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Χρόνος ζωής ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών.  (Αναγνώστηκε 4802 φορές)
    0 teo
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου

« στις: Τρίτη, 8 Μαΐ 2012, 13:26:24 »

Ξέρω πως οι μπαταρίες έχουν έναν χρόνο ζωής που εξαρτάται από την ποιότητά τους και την χρήση τους. Μετά φουσκώνουν και δεν αποδίδουν...
    Επίσης ξέρω πως τα ηλεκτρικά μοτέρ έχουν κι αυτά έναν χρόνο ζωής που εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την χρήση τους και την σταδιακή καταστροφή των μαγνητών τους, ανάλογα και με την ποιότητά τους.
    Για τα ESC, UBEC, δέκτες κ.α. ηλεκτρονικά που έχουμε σε ένα μοντέλο υπάρχει χρόνος ζωής;
    Και από τί εξαρτάται;
    Δεν αναφέρομαι βέβαια σε περιπτώσεις που από λάθος χειρισμό υπερθερμαίνονται ή βραχυκυκλώνουν και καίγονται.
    Π.χ. Αν ένα ESC 40A με μέγιστο 50Α (για μερικά δευτερόλεπτα συνήθως, π.χ. 10sec) δεχθεί ίσως και περισσότερα αλλά για πολύ λίγο (π.χ. 3sec) αλλά δεν καεί, μετά θεωρείται πάλι αξιόπιστο ή την έχει ακούσει και πρέπει να πάει για απόσυρση ή σε setup που διαχειρίζεται μικρότερα ρεύματα;
    Καταγράφηκε

FrSky ACCST @ Spektrum-DX7
    E-Starter || Wilga 2000 || Easy Cub
    Hawk Sky || Easy Star I || Sky Sprite
    Easy Glider Pro || Phoenix 2000 || Phoenix EVO
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 8 Μαΐ 2012, 14:53:14 »

Οι δίοδοι (που είναι η βασική δομική διάταξη για ανορθώσεις τρανζίστορ φετ και άλλα) έχουν καμπύλη γήρανσης που οφείλεται σε μετακινήσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο των προσμίξεων στο κρυσταλλικό πλέγμα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Η γήρανση αυτή (που σε πραγματικούς χρόνους θέλει δεκάδες χρόνια για να γίνει απλώς αντιληπτή, επιταχύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε ο πιο διαδεδομένος τρόπος επιτάχυνσης αυτού του φαινομένου για μελέτη είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται σε εργαστηριακό περιβάλλον με θέρμανση ή διοχέτευση υψηλών ρευμάτων στη διάταξη.

Τώρα να μιλήσω σαν μοντελιστής. Προσωπικά αν π.χ. ένα ESC μετά από μια ταλαιπωρία συνεχίζει να δίνει το ίδιο ρεύμα όπως μετρά ένα απλό αμπερόμετρο και την ίδια ισχύ όπως βλέπω στο χέρι που κρατάω το μοντέλο, θα συνέχιζα να το χρησιμοποιώ.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    beyma21
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 8 Μαΐ 2012, 18:46:26 »

Ωραιο ερωτημα φιλε μου ειχα και εγω αυτη την απορρια αλλα η μεγαλυτερη μου ειναι τα servo περιπου ποσο ζωη εχουν σαφως τα επωνυμα θα ειναι και πιο ανθεκτικα με μεγαλυτερο χρονο ζωης αλλα πιο φτηνα τι?Εχω δει πολυ επωνυμο σερβο να τα παιζει στον αερα και αλλα του "κιλου" να κρατανε καιρο χωρις προβλημα.Εν ολιγης ποια η αιτια που ενα σερβο μιωνη το χρονο ζωης του.

Φιλικα Δημητρης
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 8 Μαΐ 2012, 20:11:35 »

Νομιζω οτι ειναι πολυ δυσκολο για καποιον να κανει μια εκτιμηση για τον χρονο ζωης ενος σερβο. Ακομη και εαν γενικα υπαρχει καλη φημη για ενα σερβο παντα μπορει να υπαρξει η εξαιρεση.
    Ενα απλο πραγμα που κανω σε καθε σερβο μου ειναι να ανοιγω το πισω καλυμα του σερβο και να ελεγχω εαν τα καλωδια εχουν κολλα στην ενωση τους με την πλακετα. Ειναι ενα κοινο σημειο που αποτυγχανουν συχνα τα σερβο, ειδικα οσα μπαινουν σε κινητηρες βενζινης.

Για τα αλλα ηλεκτρονικα δεν νομιζω οτι υπαρχει καποια προληπτικη ενεργεια απο μεριας του ιδιοκτητη.

Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    beyma21
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 8 Μαΐ 2012, 20:29:45 »

Αυτο που λες φιλε παναγιωτη το επαθα την κυριακη σε ενα p47 60αρι στα σκελη ωραια ιδεα δεν το ειχα σκεφτει αν και δεν ειναι βενζινη αλλα εγινε.
    Καταγράφηκε
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 9 Μαΐ 2012, 14:42:39 »

Καλησπέρα και από μένα. Ενδιαφέρον το θέμα. Τα σέρβο συνήθως χαλάνε από τα γρανάζια. Μετά δεν ξέρω τι θα χαλάσει πρώτο μοτέρ ή η πλακέτα. Το μοτέρ μπορεί να καεί όπως και η πλακέτα.
    Καταγράφηκε
    0 teo
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 9 Μαΐ 2012, 14:50:45 »

Ας μείνουμε στο ηλεκτρονικά/ηλεκτρονικά μέρη.
    Τα servo έχουν ένα μηχανικό κομμάτι (γρανάζια) ένα ηλεκτρικό (μοτέρ) κι ένα ηλεκτρονικό (πλακέτα).
    Το ηλεκτρονικό κομμάτι μπορεί να πάθει ζημιά; Πώς;
    Για το μοτέρ ξέρουμε...
    Για τα γρανάζια πάλι ξέρουμε...
    Καταγράφηκε

kolotoympas
    Board moderator

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 9 Μαΐ 2012, 19:25:17 »

Να πω και εγώ μια γνώμη.
    Ένα κύκλωμα που έχει μελετηθεί σωστά από τον σχεδιαστή του, αποτελείται από ποιοτικά υλικά,  δουλεύει εντός τον προδιαγραφών και διαθέτει
    πολλές δικλείδες ασφαλείας. Θα δουλεύει για πολλααααα χρόνια . Επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές έχουν και ένα όριο ζωής
    αν δεν κάνω λάθος 3 χρόνια συνεχομένης λειτουργίας.?  μετά αρχίζουν να φουσκώνουν, να χάνουν υγρά, να τσιρίζουν στο τέλος δεν λειτουργούν σωστά
    και παίρνουν σβάρνα άλλα αθώα εξαρτήματα. Τα πιο ευπαθή κυκλώματα είναι τα τροφοδοτικά που τρώνε ζόρια από ρεύματα και θερμοκρασίες.
    Επίσης έχω παρατηρήσει ότι Κύκλωμα που δεν σηκώνει θερμοκρασία δύσκολα χαλάει.
    Αυτά από εμένα. Next please...
    Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    0 teo
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τετάρτη, 9 Μαΐ 2012, 20:11:57 »

Πρόσφατα έκανα μια δοκιμή πάγκου με ένα ESC 35Α και έφτασε στιγμιαία να δίνει 48Α.
    Φαντάζομαι πάνω από το όριο των 40 ή 45 που μπορεί να είχε ως άνω όριο.
    Φυσικά ψήθηκε στη θερμοκρασία, αλλά δεν κάηκε.
    Το δοκίμασα αργότερα και έδινε κανονικά.
    Τώρα αυτό έχει πάθει τίποτα που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε μια πτήση ή δεν κατάλαβε τίποτα εφόσον αποδίδει το ίδιο;

Πρόσφατα πάλι τροφοδότησα έναν δέκτη με 12V ενώ ο ίδιος έχει άνω όριο τα 9,6V, αλλά το κατάλαβα νωρίς και τον έσωσα πάλι
    Αυτός πλέον θεωρείται αξιόπιστος ή την έχει ακούσει αλλά δεν το εκδηλώνει ακόμα;

Αυτά και άλλα παρόμοια μπορούν να τύχουν στον καθένα πιστεύω.
    Το θέμα είναι τι γίνεται μετά από κάθε χαζομάρα... και εδώ είναι που έρχεται το ερώτημα που έθεσα στην αρχή για τα ηλεκτρονικά κυρίως μέρη.
    Έχουν χρόνο ζωής και από τι εξαρτάται;
    Καταγράφηκε

Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 9 Μαΐ 2012, 22:59:52 »

για το ηλεκτρονικό κομμάτι των σέρβο αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι να καεί αυτό πρώτο αντί του μοτέρ άμα το μοτέρ ζορίζεται και τραβάει παραπάνω ρεύμα.
    Καταγράφηκε
    billiano
    Aeromodeller Hero Member

Ζητω το Δ.Ν.Ταμειο Που Με Εκανε Ν'αρχισω Το Λαχειο

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 10 Μαΐ 2012, 04:49:21 »

Αυτά και άλλα παρόμοια μπορούν να τύχουν στον καθένα πιστεύω.
    Το θέμα είναι τι γίνεται μετά από κάθε χαζομάρα... και εδώ είναι που έρχεται το ερώτημα που έθεσα στην αρχή για τα ηλεκτρονικά κυρίως μέρη.
    Έχουν χρόνο ζωής και από τι εξαρτάται;

Κυριως τις χαζομαρες μας που οδηγουν σε υπερ-φορτωση(Αμπερ).
    Τωρα το οτι οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες τα παιζουν σε 3 χρονια,μαλλον καποιος το ειδε σε ονειρο.
    Γιατι εχω ενα ραδιο 50ετων με πυκνωτες και ενα παλιο Sony stereo 15ετων(απο το Λυκειο) και ολα βαρανε τεζα.

Και επειδη καποιος ανεφερε μηχανικες φθορες εχει και η πλακετα.βλ.ποντεσιομετρο και ραγα γραφιτη.

Αρα πρωτα κατασρτοφη απο ΧΑΖΟΜΑΡΑ
    μετα υπερ-φορτωση σε ρευμα
    μετα μηχανικη ποντενσιομετρου
    και μετα γηρανση εξαρτηματων

Ο επομενος pls.
    Καταγράφηκε

Sponsored Απο Την Τσεπη Μου.....Και τα Λεφτα Απο Τα Καλαντα Γιατι Με Συμπαθει Η Γειτονια.....
    kolotoympas
    Board moderator

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 10 Μαΐ 2012, 08:05:33 »

Τωρα το οτι οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες τα παιζουν σε 3 χρονια,μαλλον καποιος το ειδε σε ονειρο.
    Εγω το είδα σε ονειρο χθες!  angel
    Έψαξα ομως λίγο στο wikipedia και διάβασα ότι στην χειρότερη περίπτωση ένας κοινός ηλεκτρολυτικός πυκνωτής έχει διάρκεια ζωής 2000 ωρες στους 105 βαθμούς κελσίου
    και για κάθε 10 βαθμούς λιγότερους, ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται δηλαδή στους 45 βαθμούς μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια αλλά και πάλι εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το ρεύμα ταλάντωσης.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrolytic_capacitor#Reliability_and_length_of_life

Καλημερα!

Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 10 Μαΐ 2012, 10:30:49 »

Προτείνω να μην χάσουμε το δάσος (ην κυκλώματα) προς χάρη του φύλλου (ηλεκτρολυτικοί) του δέντρου (πυκνωτές). Μπορεί το συγκεκριμένο debate να γίνει με pm. Επειδή είναι απλά μία πρόταση, θα ήθελα να κάνω την περιττή υπενθύμιση της ημέρας: οι προτάσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή να αποριφθούν.

Οι δίοδοι (που είναι η βασική δομική διάταξη για ανορθώσεις τρανζίστορ φετ και άλλα) έχουν καμπύλη γήρανσης που οφείλεται σε μετακινήσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο των προσμίξεων στο κρυσταλλικό πλέγμα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Η γήρανση αυτή (που σε πραγματικούς χρόνους θέλει δεκάδες χρόνια για να γίνει απλώς αντιληπτή, επιταχύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε ο πιο διαδεδομένος τρόπος επιτάχυνσης αυτού του φαινομένου για μελέτη είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται σε εργαστηριακό περιβάλλον με θέρμανση ή διοχέτευση υψηλών ρευμάτων στη διάταξη.

^^^^ Thumbs up

Το σχόλιο του Skynet καλύπτει το 99% των περιπτώσεων. Οι θερμικές καταπονήσεις είναι η κυριώτερη αιτία "γήρανσης" των ην κυκλωμάτων ημιαγωγών . Η υπερφόρτωση από ρεύμα σε ένα σωστά σχεδιαμένο κύκλωμα δεν ισχύει καθώς ένα σωστά σχεδιασμένο κύκλωμα έχει την πλέον απλή διάταξη ασφαλείας, την ασφάλεια (πχ πομποί, τροφοδοτικά κλπ). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει για πρακτικούς λόγους (πάχος αγωγού) σε κυκλωματα υψηλής ισχύος (ESC) όπου εκεί η προστασία μπορεί να γίνει άλλους τρόπους και πρακτικές, πχ με ηλεκτρονικούς διακόπτες θερμότητας.
    Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    billiano
    Aeromodeller Hero Member

Ζητω το Δ.Ν.Ταμειο Που Με Εκανε Ν'αρχισω Το Λαχειο

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 10 Μαΐ 2012, 12:00:15 »

Επειδη τα γραπτα ειναι αλλιως απο τον προφορικο λογο,
    δεν το ειπα με σκοπο να προσβαλλω αλλα αστειευομενος.
    Θα το μαρτυρουσαν και οι εκφρασεις του προσωπου μου

Η χειροτερη περιπτωση δεν κανει αναγωγη σε κανονα.
    Και νομιζω οτι εχω δικιο.
    καλημερες
    Καταγράφηκε

Sponsored Απο Την Τσεπη Μου.....Και τα Λεφτα Απο Τα Καλαντα Γιατι Με Συμπαθει Η Γειτονια.....
    kolotoympas
    Board moderator

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 10 Μαΐ 2012, 22:39:52 »

Δεν προσβλήθηκε κανεις... white flag  
    Και εγώ πιστεύω ότι έχει καλυφθεί το θέμα. Ελπίζω να έχει καλυφθεί και ο Θοδωρής.

Καταγράφηκε

kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Χρόνος ζωής ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών.
    Μεταπήδηση σε: