Καλησπέρα σε όλους, και πρίν απο όλα, συγχαρητήρια για την κοινότητα που έχετε δημιουργήσει εδώ. Οι πληροφορίες που βρήκα εδώ με βοήθησαν πάρα πολύ.
Απο οτι φαίνεται όμως, χωρίς την βοήθεια κάποιου έμπειρου απο κοντά, τα λάθη είναι σχεδόν αναπόφευκτα.
Αγόρασα πρίν λίγες μέρες μεταχειρισμένο ένα Walkera 60b, το μοντέλο G9 PRO της g-toys. Μπορείτε να το δείτε εδώ:
http://www.gtoys.de/direkt/g9site.html . Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αναβαθίσει το μοτέρ σε brushless, και την μπαταρία σε lipo 2200.
Αφού αυτη ηταν η πρωτη φορα που έπιανα τηλεκατευθυνόμενο στα χέρια μου, καταλαβαίνετε οτι παραήταν νευρικό για μένα.
Αφού το έβαλα μπροστά λίγες φορές, αποφασισμένος να προχωρήσω βήμα βήμα, αγόρασα τα training skids και το σήκωσα 2-3 εκατοστά, με τα skids να ακουμπάνε πάντα στο έδαφος. Τότε, σε μια στιγμή διαύγειας, έκανα την πρώτη μου συνειδητοποίηση:
ενα μέτριο σαλόνι, όσο άδειο και να είναι απο έπιπλα κλπ, όσο και να έχουν μαζευτεί και δεθεί οι κουρτίνες ψηλά για να μην κρέμονται, δεν προσφέρεται για επίδοξους πειραματισμούς με ενα τετοιο ελικοπτερο.
Το έμαθα το μάθημά μου, αλλα ήταν ήδη αργά. Οι έλικες χτύπησαν λίγο στον τοίχο, και, άν και δεν έσπασε τίποτα, ο οριζόντιος άξονας έγινε "σαν πεθαμένο σκουλήκι", όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο ιδιοκτήτης του modelling shop που το πήγα για εκτίμηση της ζημιάς. Απο οτι φαίνεται, είχε πάρει και ο κάθετος άξονας, και λίγο τα αλουμίνια του rotor head (συγνώμη εαν δεν λεω τις σωστές ονομασίες των διαφόρων μερών, αλλα ακόμα μαθαίνω).
Τέλως πάντων, αγόρασα όλο τον μηχανισμό που κρατάει τους έλικες (rotor head?), μαζί με άξονες. Μετά απο 1 μέρα δουλειάς κατάφερα να αλλάξω τον οριζόντιο άξονα και το μισό πάνω μέρος του μηχανισμού με τα καινούρια εξαρτήματα, χωρίς ζημιές παραδόξως, αφού ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με τιποτα μηχανικό. Όλα καλά λοιπόν, χωρίς απώλειες, αλλα οι έλικες ακόμα φαινόταν οτι δεν γύριζαν ίσια. Έβαλα μπροστά λοιπόν να αλλαξω και τον κάθετο άξονα. Έλυσα, έδεσα, πάλι χωρίς απώλειες, και πάνω που είχα τελειώσει και κούμπωνα τα τελευταία εξαρτήματα, ήρθε η καταστροφή: έβαλα λίγο παραπάνω πίεση προσπαθώντας να βάλω στην θέση του το "κεντρικό-μαύρο-πλαστικό-μεγάλο" γρανάζι, που δεν εχω ιδέα πώς λέγεται, και κόπηκε ενας ιμάντας. Δέν εχω ιδέα πως λέγεται, απλά ειναι ενας ελαστικός ιμάντας που συνδέει το κεντρικό γρανάζι με την ουρά, περνώντας μέσα απο το tail boom(ελπίζω να το είπα σωστά).
Στις επισυννημένες φωτογραφίες έχω κυκλώσει με κόκκινο τον ιμάντα που έσπασε, ελπίζω να φαίνεται καθαρά:
Θα το εκτιμούσα πού εάν κάποιος μου έλεγε το όνομα του ιμάντα, η εάν μπορώ να τον βρώ σαν μεμονωμένο ανταλλακτικό. Υπάρχει κάποια άλλη λύση? Μπορώ να τον κολλήσω κάπως?
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια,
~Κλέαρχος.