Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.397 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 04:14:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 04:14:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:33]

[Χθες στις 19:19]

από CMarkop
    [Χθες στις 17:04]

από coach
    [Χθες στις 12:45]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Πέμπτη, 23 Απρ 2026, 06:05:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309397
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 653
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 52
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: νεος στον πυραυλομοντελισμο  (Αναγνώστηκε 11275 φορές)
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 27 Μαρ 2012, 22:21:40 »

καλησπέρα,
    είμαι νέος στον χώρο αυτό και καλύτερα θα έλεγα ακόμα δεν είμαι καν στον χώρο αφού εκτος από διάβασμα μέσο internet δεν έχω κατασκευάσει ούτε χρησιμοποιήσει κάποιο έτοιμο μοντέλο.
    Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να έχω να καθοδήγηση από εσάς. Θα με ενδιέφερε να αρχίσω να "πιάνομαι" με τον ""πυραβλομοντελισμο"" σε χαλαρή φάση αρχικά..ασχολούμαι ήδη με τον μοντελισμό...θα με ενδιάφερε αν γίνεται να φτιάξω εξολοκλήρου κάποιο μοντέλο με υλικά τα οποια μπορείς να βρείς στο σπίτι αλλα και σε μαγαζιά όπως πχ πράκτικερ, λερου merlin κλπ..
    από όλα αυτά που έχω διαβάσει έσω καταλάβει ότι πρέπει αρχικά να φτιάξω τον κινητήρα ο οποιος θα αποτελείται από ένα κομμάτι pvc το οποια στην μια μεριά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μικρό στόμιο(nozzle)..το μοντέλο στο οποιο θα μπει ο κινητήρας(από ξύλο balsa ""λιγικα"")..καύσιμα..""ελεξηπτωτο"" και κάποιον μηχανισμό που θα το εκτινάσσει όταν αλλάζει φορα η ώθηση του κινητήρα για να εκτοξευθεί το αλεξίπτωτο από το μπροστινό μέρος,,και κάποιον μηχανισμό ανάφλεξης μάλλον ηλεκτρικό που θα έχω ένα σύρμα συνδεμένο με μια μπαταρία ώστε αυτό να πυρακτώνεται και να γίνεται ανάφλεξη του καυσιμου.....
    τώρα για το καύσιμο δεν είμαι σίγουρος αν γίνεται να το φτιάξω μονος μου και κατά ποσο ασφαλές είναι..έχω ακούσει για μίγμα ζάχαρης-νιτρικού καλίου αλλα έχω διαβάσει ότι είναι και επικίνδυνο επίσης...
    αυτά έχω να πω προς το παρόν..επλίζω να μην σας κούρασα παρα πολύ και περιμένω τις απαντήσεις σας.
    Καταγράφηκε
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 14:07:22 »

καλησπέρα,
    θέλω να προσθέσω μερικές ακόμα απορίες και ερωτήσεις
    1)υπάρχει κάποιος τύπος που μας δίνει την διάμετρο του στομίου και της "τρύπας-κενού" στο καύσιμο ανάλογα με την συνολική διάμετρο του κινητήρα?
    2)υπάρχει κάποιος άλλο τύπος για το ποσο μεγάλος σε μήκος πρέπει να είναι ένας κινητήρας ανάλογα με την διάμετρο του?
    3)υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε στο περίπου την ώθηση που παράγει ένας κινητήρας?
    4)το νιτρικό κάλιο με ζάχαρη μπορεί να παρασκευαστεί και με λίπασμα? αν ναι με ποιο και τι περιεκτικότητα πρέπει να έχει σε νιτρικό κάλιο. ρώτησα έναν καταστηματάρχη με λιπάσματα στην περιοχή μου και είπε ότι έχει 50%.
    5)επίσης έχω ακούσει για μίγμα πυρίτιο και μαγνήσιο. αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

οποιος γνωρίζει και έχει τον χρόνο και την θέληση ας απαντήσει. ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 21:09:36 »

Θέμη welcome.
    Γιατί δεν ξεκινάς με κάτι ποιο Ready to fly?
    Έχει πολλά πακέτα στο ιντερνετ για να αρχίσεις ! Αργότερα ξεκινάς να κάνεις και τα δικά σου κόλπα!
    Είναι βοήθημα στην αρχή για να δεις και τι υλικά χρησιμοποιούνται αλλά και γενικότερα να μπεις στην φιλοσοφία.
    πας στα βαθειά κατευθείαν !  Crazy2
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 21:23:55 »

το να πάρω κάτι έτοιμο δεν μου κινεί το ενδιαφέρον και θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να φτιάξω μονος μου.
    από ότι έχω δει δεν είναι παρα πολύ δύσκολο και το να μου πάρει καιρό να το ολοκληρώσω δεν με πειράζει. επίσης πιστεύω πως είναι σημαντικότερο να έχεις τις γνώσεις και να μπορείς να φτιάξεις κάτι  μονος σου αλλα και να γνωρίζεις πραγματικά πως δουλεύει και γιατί το έκανες έτσι και όχι αλλιώς, από το αγοράσεις κάτι και να το χρησιμοποιήσεις έτοιμο. αυτό βεβαια έχει και τα όρια του αλλα πιστεύω πως στο συγκεκριμένο θέμα μπορώ να ασχοληθώ μονος μου.
    αυτό που έχω στο μυαλό μου από όλα όσα έχω δει είναι σωλήνας pvc με στόμιο που θα το κάνω μάλλον με καλούπι χωρίς όμως να γνωρίζω τι διαστάσεις ακριβώς πρέπει να έχουν αυτά. επίσης σε ότι αφορά το καύσιμο έχω δει νιτρικό κάλλιο με ζάχαρη που τελικά διαπιστώνω ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο νόμιζα αρχικά. έχω επίσης ακούσει για μαύρο μπαρούτι. για το τι καύσιμο θα πρέπει να βάλω το γνωρίζεται εσείς που ασχολείστε καιρό με τον "πυραβλομοντελισμο" και όχι εγώ. και τέλος t μπροστινό μέρος με το αλεξίπτωτο. πως μπορώ να φτιάξω το αλεξίπτωτο και όλο τον μηχανισμό κλπ. όπως "βλετεται" έχω πολλές απορίες που περιμένω. αυτό που θα ήθελα ήταν μια καθοδήγηση ώστε να αρχίσω να φτιάχνω κάτι με όλες τις προφυλάξεις πάντα εννοείται και με πάνω από όλα την κοινή λογική σε θέματα σφαλείας και προστασίας. ευχαριστω για τον χρονο σας.
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 21:41:09 »

Θέμη.

Για το καύσιμο δεν μπορώ να σε βοηθήσω παρα με τον να σου πώ , αγόρασε εργοστασιακό.
    Για εμένα δεν αξίζει κόπο , χρόνο  και είναι αρκετά δύσκολο project.

To υλικό pvc χρησιμοποιήται συνήθως για μεγάλους πυραύλους .
    Το πιο διεδομένο είναι το συμπιεσμένο χαρτί σαν το ρολό της κουζίνας περιπού ή σαν το άσπρο χαρτόνι συσκευασίας.
    Τα πτερύγια "FINS" είναι συνήθως από μπάλσα ή από πλαστικό. Η "μούρη" του πυράυλου
    στα μοντέλα του εμπορίου είναι πλαστικά , αλλα μπορείς να φτιάξεις μόνο σου από καλούπι με εποξική ρητίνη.

Οι διαστάσει που αναφέρεις , ορίζονται από την συνολική , μέγιστή ώση που παράγει ένας κινητήρας ,
    -νομίζω αυτό ισχύει σχεδόν σε όλα τα αερομοντέλα-  αλλά και την διάρκεια.

Το αλεξίπτωτο στους εργοστασιακούς πυραύλους είναι απο πλαστικό σακούλας κομμένο οχτάγωνο η εξάγωνο
    και 4 ή 3 σκοινάκια αντιστοίχως.Η ενεργοποίηση του γίνεται με την εκτόνωση αεριών που δημιουργήται στην τελική
    φάση της καύσης του κινητήρα.

Το θέμα ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα αν ασχοληθείς με μαγειρική. Η ζάχαρη παχαίνει  Cheesy
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 21:49:44 »

σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. αλλα τα περισσότερα, βασικά όλα από αυτά που "εναφερει" τα γνωρίζω ήδη. αυτό που περιμένω είναι πιο πρακτικές συμβουλές. όπως πχ θα χρειαστείς ένα κομμάτι pvc διαμέτρου 2.5 εκατοστών και 10 εκατοστών μήκους...το στόμιο που θα αφήσεις να έχει διάμετρο 1εκατοστό κλπ κλπ..ελπίζω να με πιάνεται ευχαριστώ και περιμένω την βοήθεια σας.
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:02:17 »

σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. αλλα τα περισσότερα, βασικά όλα από αυτά που "εναφερει" τα γνωρίζω ήδη. αυτό που περιμένω είναι πιο πρακτικές συμβουλές. όπως πχ θα χρειαστείς ένα κομμάτι pvc διαμέτρου 2.5 εκατοστών και 10 εκατοστών μήκους...το στόμιο που θα αφήσεις να έχει διάμετρο 1εκατοστό κλπ κλπ..ελπίζω να με πιάνεται ευχαριστώ και περιμένω την βοήθεια σας.

Σορρυ αλλά δεν σε πιάνω  Grin

Καλύτερα να το πας βήμα βήμα γιατί θα μπερδευτώ κιάλλο.

Εφόσον γνωρίζεις όλα τα προηγούμενα που σου είπα, μένει μόνο να  πεις τι αποφάσισες για καύσιμο .
     ΘΑ το φτιάξεις μόνος σου? Ή θα αγοράσεις έτοιμο.
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:09:55 »

κοίτα σε καταλαβαίνω που θες να με οδηγήσεις..στο να πάρω έτοιμο δηλαδή.
    αλλα πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω μονος μου.
    αυτά που είπες τα γνωρίζω αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορώ να αρχίσω γιατί δεν ξέρω διαστάσεις ούτε για τον κινητήρα ούτε για τα fins ούτε για το αλεξίπτωτο ούτε για το μήκος τον σκοινιών που το κρατούν ούτε για το πως "κουμπώνει" στο μπροστινό μέρος ώστε να εκτιναχθεί μετά.
    αν μπορουσες να δωσεις και αλλες πληρογοριες θα το εκτιμουσα
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:21:59 »

Φυσικά και θέλω να σε οδηγήσω στο έτοιμο  devil αλλά δεν σε πιέζω ότι γουστάρεις κάνεις  Thumbs up
    Απλά όπως σου είπα κ πριν το καύσιμο είναι αυτο που θα ορίσει τα fin σου και το βάρος
    και το υψος και ..τα αυτοκόλλητα του πυραύλου σου  Cheesy που λέει ο λόγος

Για την μαγειρική δεν μπορώ να σε βοηθήσω , νομίζω ότι ο John Pax είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή
    μιας και ήδη τα πειραματίζεται  τα φτιάχνει κ έχει κάνει πολύ καλή και ασφαλή μελέτη.
    Εγώ το αποφεύγω το σπορ παχαίνει είπαμε  Cheesy

Μόλις κατασκευάσεις το πρώτο σου καύσιμο και θα γνωρίζουμε τη δύναμη έχει, μόνο τότε θα μπορώ να σε βοηθήσω σε ότι
    θές σχετικά με την κατασκευή του πυραυλου. Τώρα τι να σου πώ ?
    200 γραμμαρια πυραυλο total wheight
    διάμετρο κεντρικού 4 εκατοστά
    4 φιν  μήκους 30εκ .40 % outbοdie .. κλπ κλπ δεν έχει νόημα .
    πρέπει να ξέρουμε τι φτουράει το καύσιμο αδερφέεεεεεεε
    δεν μπορείς να βάλεις μισο newton σε μισό κιλο πυραυλο.. όυτε μία "βόμβα"¨σε ένα ελαφρύ μοντέλο.
    Αυτά  Thumbs up
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:33:03 »

οκ σε ευχαριστω παρα πολυ! το καυσιμο πως το μετραμε τι αποδοση εχει με ζυγαρια η κατι αλλο?
    Καταγράφηκε
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:34:38 »

εννοώ  το αναφλέγουμε και βλέπουμε ώθηση η ανάλογα με τα υλικά υπάρχει κάποιος άλλο τρόπος υπολογισμού?
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:37:16 »

οκ σε ευχαριστω παρα πολυ! το καυσιμο πως το μετραμε τι αποδοση εχει με ζυγαρια η κατι αλλο?

Δεν γνωρίζω κάποιο άλλο τρόπο πέρα απο ζυγαριά - χρονόμετρο
    μολύβι - χαρτί - γάντια - και γυαλιά ασφαλείας για τα μάτια αλλιώς κάμερα.

Πάντως στα εργοστασιακά αναγράφεται πάνω στη συσκευασία  devil devil
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:40:55 »

Α! Δεν πρόκειται να σου πω βάλε παραπάνω ζάχαρη για παραπάνω ώση πχ.ή πόσα γραμμάτια ζάχαρη θέλει για τάδε ώση. δεν γνωρίζω
    Ο "χ" όγκος του μαγειρεμένου μίγματος σίγουρα έχει διαφορετική απόδοση από τον ίδιο όγκο ενός έτοιμο καυσίμου.
    Οπότε ότι και να σου πω και εδώ δεν θα ισχύει. ΜΟΝΟ Η ΠΡΑΞΗ θα σου δώσει αποτέλεσμα
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Themis96
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:43:19 »

οκ..αν μπορείς βάλε και ένα link από site με ρουκέτες και καύσιμα εργοστασιακά να ξέρω τι παίζει. sorry για τον βομβαρδισμό ερωτήσεων
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 29 Μαρ 2012, 22:48:11 »

μπορείς να βρείς παντού.
    στο ebay
    η εδώ όπου κ να μπεις
    στο lindinger.at αν έχει ακόμα κ σε πολλά hobbie shop. Νομίζω έχει και στην Αθήνα στον Καλφάκη . Έχω και γω αν θες σου στέλνω

η μαμά εταιρεία είναι η ESTES
    η quest ερχεται μετά
    και οι 2 εταιρείες έχουν καύσιμα μαζί με φυτίλια για να μην κουραζόμαστε με τα καλωδια τους κροκοδειλους και τις μπαταρίες
    βασικά έχουν τα πάντα. γιΟυργια να χεις να ξοδεύεις  laugh
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Διάφορα  |  Πυραυλομοντελισμός  |  Θέμα: νεος στον πυραυλομοντελισμο
    Μεταπήδηση σε: