Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.696 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 00:08:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 00:08:27

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 17:11]

από Markhelis
    [Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 13:59:47]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309696
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 159
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 66
    Συνολικά: 67
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Διακόπτης για σέρβο  (Αναγνώστηκε 6941 φορές)
    AchillesP
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 16:03:13 »

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να κάνω μία πατέντα αλλά δεν γνωρίζω πως και αν είναι εφικτό.

Λοιπόν, έχω μηχανή OS 200S με αντλία.  Γενικός η μίζα μου ζορίζεται αρκετά για να την γυρίσει. Πρόσφατα, ένας φίλος μου έμαθε ένα ωραίο κολπάκι.  Κρατόντας το διακόπτη του throttle κλειστό (στη θέση σβησίματος μηχανής) η μίζα μου γυρίζει τη μηχανή χωρίς αντίσταση και κατόπιν αφήνοντας τον διακόπτη η μηχανή πέρνει μπροστά άμεσα.  Βέβαια,  το συγκεκριμένο κόλπο θέλει δύο άτομα. Ένας τη μίζα και ο άλλος τη τηλεκατεύθυνση.  Υπάρχουν όμως στιγμές που δεύτερο άτομο δεν είναι διαθέσιμο.
    Σκέφτηκα λοιπόν, να εγκαταστήσω ένα push-button στο πάνω μέρος του αεροπλάνου (Που πιάνουμε για την εκκίνηση κινητήρα) το οποίο κρατόντας το πατημένο να θέτει το servo του throttle σε τελείως κλειστή θέση.  Έτσι, και η μίζα θα γυρίζει άνετα και εγώ δεν θα θέλω δεύτερο άτομο για την εκκίνηση.  Το θέμα όμως είναι ένα. Γίνεται?   

Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 17:06:24 »

Αν κατάλαβα καλά, κλείνεις τελείως το καρμπυρατέρ με το trim.

Γυρίζοντας με το starter τον κινητήρα, ενεργοποιείς την αντλία που στέλνει καύσιμο έως την είσοδο του καρμπυρατέρ, το οποίο επειδή είναι τελείως κλειστό δεν το αφήνει να μπει τελείως μέσα. Ο βοηθός εκείνη τη στιγμή ανοίγει το καρμπυρατέρ με το trim.

Εδώ όταν είσαι μόνος σου, αφήνεις για μερικά δευτερόλεπτα το starter, ανοίγεις ξανά λίγο το καρμπυρατέρ με το tim  και συνεχίζεις με το starter οπότε θα πάρει μπροστά.

Το ότι θα σταματήσει να γυρίζει για λίγο, δεν θα αλλάξει τη θέση του καύσιμου. Δεν χρειάζεται διακόπτη.

Εκτός αν εννοείς ότι δίνεις στροφορμή στη στεγνή μηχανή για να πάρει πιό εύκολα όταν θα μπεί το καύσιμο. Τι ακριβώς εννοείς;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 17:16:08 »

Είναι βέβαιο ότι η μίζα σου δε μπορεί να γυρίσει τον κινητήρα;
    Μήπως η μπαταρία σου δεν μπορεί να δώσει ρεύμα για να γυρίσει καλά ο κινητήρας.
    Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 18:14:24 »

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να κάνω μία πατέντα αλλά δεν γνωρίζω πως και αν είναι εφικτό.

Λοιπόν, έχω μηχανή OS 200S με αντλία.  Γενικός η μίζα μου ζορίζεται αρκετά για να την γυρίσει. Πρόσφατα, ένας φίλος μου έμαθε ένα ωραίο κολπάκι.  Κρατόντας το διακόπτη του throttle κλειστό (στη θέση σβησίματος μηχανής) η μίζα μου γυρίζει τη μηχανή χωρίς αντίσταση και κατόπιν αφήνοντας τον διακόπτη η μηχανή πέρνει μπροστά άμεσα.  Βέβαια,  το συγκεκριμένο κόλπο θέλει δύο άτομα. Ένας τη μίζα και ο άλλος τη τηλεκατεύθυνση.  Υπάρχουν όμως στιγμές που δεύτερο άτομο δεν είναι διαθέσιμο.
    Σκέφτηκα λοιπόν, να εγκαταστήσω ένα push-button στο πάνω μέρος του αεροπλάνου (Που πιάνουμε για την εκκίνηση κινητήρα) το οποίο κρατόντας το πατημένο να θέτει το servo του throttle σε τελείως κλειστή θέση.  Έτσι, και η μίζα θα γυρίζει άνετα και εγώ δεν θα θέλω δεύτερο άτομο για την εκκίνηση.  Το θέμα όμως είναι ένα. Γίνεται? 

Δες πρωτα τις αλλες απαντησεις που σου δινουν και εαν δεν γινεται αυτο που θες ναι υπαρχη τροπος ηλεκτρονικος για αυτο που θες να επιτυχης.
    Αν πραγματικα τον χρειαζεσαι δωσε απαντηση και εδω ειμαι. 

Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 18:24:49 »

Φιλε μου αγορασε μια μιζα με μειωτηρα για 180 μηχανες....την εχω εγω και εχει παρα πολυ δυναμη...ειναι σιγουρο οτι θα γυρισει αυτην την μηχανη...και κοστιζει μονο 40ευρω
    Καταγράφηκε

Ο χρονος και η υπομονη σου θα δικαιωσουν τις προσπαθειες
    σου
    Παρασχος
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 18:52:31 »

Καλή ιδέα
    Βεβαίως γίνετε 
    Τηλεφώνησε μου  Παρασχος
    Καταγράφηκε

Παράσχος & Βασίλης Δεμίρης
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 20:40:10 »

Αν κατάλαβα καλά, κλείνεις τελείως το καρμπυρατέρ με το trim.

Γυρίζοντας με το starter τον κινητήρα, ενεργοποιείς την αντλία που στέλνει καύσιμο έως την είσοδο του καρμπυρατέρ, το οποίο επειδή είναι τελείως κλειστό δεν το αφήνει να μπει τελείως μέσα. Ο βοηθός εκείνη τη στιγμή ανοίγει το καρμπυρατέρ με το trim.

Εδώ όταν είσαι μόνος σου, αφήνεις για μερικά δευτερόλεπτα το starter, ανοίγεις ξανά λίγο το καρμπυρατέρ με το tim  και συνεχίζεις με το starter οπότε θα πάρει μπροστά.

Το ότι θα σταματήσει να γυρίζει για λίγο, δεν θα αλλάξει τη θέση του καύσιμου. Δεν χρειάζεται διακόπτη.

Εκτός αν εννοείς ότι δίνεις στροφορμή στη στεγνή μηχανή για να πάρει πιό εύκολα όταν θα μπεί το καύσιμο. Τι ακριβώς εννοείς;

Κλείνω το καρπυρατέρ με το throttle cut της τηλεκατεύθυνσης.  Γυρίζω τον κινητήρα με τη μίζα και μετά από 2...3 δευτερόλεπτα κόβω το Throttle cut και παίρνει μπροστά.

Όταν όμως είναι κρύα η μηχανή (Πρώτη εκκίνηση) μπορεί να χρειαστεί αρκετές φορές η διαδικασία.
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 20:41:19 »

Είναι βέβαιο ότι η μίζα σου δε μπορεί να γυρίσει τον κινητήρα;
    Μήπως η μπαταρία σου δεν μπορεί να δώσει ρεύμα για να γυρίσει καλά ο κινητήρας.

Η μίζα μου είναι μεγάλη και έχω και lipo 4s
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 20:46:25 »

Φιλε μου αγορασε μια μιζα με μειωτηρα για 180 μηχανες....την εχω εγω και εχει παρα πολυ δυναμη...ειναι σιγουρο οτι θα γυρισει αυτην την μηχανη...και κοστιζει μονο 40ευρω

Το πρόβλημα δεν είναι η δύναμη της μίζας.  Απλός όταν γεμίσει καύσιμο και αέρα ο θάλαμος συμπίεσης, τότε πατινιάρει το λάστιχο της μίζας στο spinner.  Επιπλέον η μπαταρία αρχίζει και ζεσταίνεται πολύ. 

Η ιδέα που θέλω να ιλοποιήσω, γλυτώνει κόπο, λάστιχα μίζας, spinner και μπαταρίες.

Με το throttle cut απλά γυρίζει σαν να είναι μηχανή 40άρα. Καμμία αντίσταση.   
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 20:49:11 »

Δες πρωτα τις αλλες απαντησεις που σου δινουν και εαν δεν γινεται αυτο που θες ναι υπαρχη τροπος ηλεκτρονικος για αυτο που θες να επιτυχης.

Ναι χρειάζομαι την λύση.  Εάν είναι να γίνει μέσω τηλεκατευθυνσης, τότε να ενημερώσω ότι έχω της Hitec Aurora9 και έχω και ελεύθερα κανάλια.
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 20 Φεβ 2012, 21:00:30 »

Ναι χρειάζομαι την λύση.  Εάν είναι να γίνει μέσω τηλεκατευθυνσης, τότε να ενημερώσω ότι έχω της Hitec Aurora9 και έχω και ελεύθερα κανάλια.

Δεν χρειαζεται ο πομπος και ελευθερα καναλια στον δεκτη.
    Λιγη γνωση ηλεκτρονικων χρειαζεται για να φτιαξης το πλακετακι και την προσθηκη.
    Θα ποσταρω εδω τα σχετικα αυριο.Πρωτα να τα σχεδιασω στο χαρτι να τα σκαναρω και να τα ανεβασω.
    Ειναι πολυ ευκολη πατεντα και φθηνη σε κοστος υλικων.
    Παναλαφρη σε βαρος αν σε προβληματιζη ουτε 10 γραμμαρια ολη μαζι.
    Τοποθετηται μεσα στο αεροπλανο μαζι με το μικρομπουτονακι ( διακοπτη )  εξωτερικα αυτος σε σημειο που σε βολευη κατα την εκινηση.
    Δεν χρειαζεται αλλη τροφοδοσια περνη απο την ιδια με τον δεκτη.
    Η λεπτομερεια ειναι οτι κατα την εκινηση της μηχανης η τροφοδοσια δεκτου και σερβο θα ειναι ανοικτη και ο πομπος κλειστος οταν παρη μπροστα η μηχανη αναβης τον πομπο και εχεις τον ελεγχο που εσυ εχεις ρυθμιση σε ολα.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 21 Φεβ 2012, 07:39:08 »

Ο αερομοντελισμός δίνει χαρά προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις στα τεχνικά προβλήματα, και μάλιστα όταν προσφέρονται για αυτή άλλοι συνάδελφοι που έχουν την εμπειρία.

Σίγουρα δεν σε αποτρέπω από το να εφαρμόσεις αυτό το πρόσθετο κύκλωμα με το κουμπί που αλλάζει το άνοιγμα του καρμπυρατέρ.

Ομως δεν θα ήταν άσκοπο να δώσουμε λύση χωρίς την εφαρμογή του, που αν ήταν απαραίτητη, όλος ο κόσμος θα είχε ήδη μία στο μοντέλο του.

Αν ο κινητήρας σου μπουκώνει πολύ γρήγορα, πρέπει να βρούμε γιατί.

Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση όταν λες ότι όταν είναι κρύος πρέπει να επαναλάβεις πολλές φορές την διαδικασία του throttle cut.

Αυτό σημαίνει ότι τότε δεν παίρνει πολύ καύσιμο.

Είναι ανάποδα στερεωμένος; Το manifold της εξάτμισης έχει αρχική κλίση προς τα κάτω ή προς τα επάνω; Το καρμπυρατέρ έχει σωληνάκι επιστροφής περίσσειας καύσιμου στη δεξαμενή;

Ρύθμισες καθόλου την πίεση της αντλίας ή λειτουργεί όπως ήρθε;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 21 Φεβ 2012, 11:12:47 »

Ο αερομοντελισμός δίνει χαρά προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις στα τεχνικά προβλήματα, και μάλιστα όταν προσφέρονται για αυτή άλλοι συνάδελφοι που έχουν την εμπειρία.

Σίγουρα δεν σε αποτρέπω από το να εφαρμόσεις αυτό το πρόσθετο κύκλωμα με το κουμπί που αλλάζει το άνοιγμα του καρμπυρατέρ.

Ομως δεν θα ήταν άσκοπο να δώσουμε λύση χωρίς την εφαρμογή του, που αν ήταν απαραίτητη, όλος ο κόσμος θα είχε ήδη μία στο μοντέλο του.

Αν ο κινητήρας σου μπουκώνει πολύ γρήγορα, πρέπει να βρούμε γιατί.

Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση όταν λες ότι όταν είναι κρύος πρέπει να επαναλάβεις πολλές φορές την διαδικασία του throttle cut.

Αυτό σημαίνει ότι τότε δεν παίρνει πολύ καύσιμο.

Είναι ανάποδα στερεωμένος; Το manifold της εξάτμισης έχει αρχική κλίση προς τα κάτω ή προς τα επάνω; Το καρμπυρατέρ έχει σωληνάκι επιστροφής περίσσειας καύσιμου στη δεξαμενή;

Ρύθμισες καθόλου την πίεση της αντλίας ή λειτουργεί όπως ήρθε;

καλημέρα,

Ο κινητήρας δουλεύει άψογα.  Απλός όταν είναι κρύος (Πρώτη εκκίνηση) θέλει περίπου 10...15 δευτερόλεπτα γύρισμα με τη μίζα μέχρι να αρχίσει να πέρνει μπροστά.  Εάν σταματήσεις τότε τη μίζα χωρίς να έχει πάρει μπροστά, τότε δεν είναι εύκολο να ξαναγυρίσει διότι έχει ήδη καύσιμο και αέρα ο θάλαμος και έχεις μερικός hydrolic lock.  Αυτό το αποφεύγεις στην πρώτη εκκίνηση μόνο με throttle cut και γύρισμα μίζας.

Όλοι στην ΕΑΘ με μεγάλους κινητήρες glow (τετράχρονους) κάνουμε αυτό το συστηματάκι και δουλεύει άψογα.  Ο σκοπός μου όμως είναι να το αυτοματοποιήσουμε κιόλας. 
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 21 Φεβ 2012, 12:52:31 »

Όλοι στην ΕΑΘ με μεγάλους κινητήρες glow (τετράχρονους) κάνουμε αυτό το συστηματάκι και δουλεύει άψογα.  Ο σκοπός μου όμως είναι να το αυτοματοποιήσουμε κιόλας. 

Ποιός άλλος χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στην ΕΑΘ?

Απ' ότι γνωρίζω χρησιμοποιούν άλλο ηλεκτρονικό κύκλωμα που καθυστερεί την ανάφλεξη του μπουζί μερικά δευτερόλεπτα, για να προλάβει να πάρει στροφορμή η έλικα και να μην κάνει backfire.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    AchillesP
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 21 Φεβ 2012, 13:00:12 »

Ποιός άλλος χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στην ΕΑΘ?

Απ' ότι γνωρίζω χρησιμοποιούν άλλο ηλεκτρονικό κύκλωμα που καθυστερεί την ανάφλεξη του μπουζί μερικά δευτερόλεπτα, για να προλάβει να πάρει στροφορμή η έλικα και να μην κάνει backfire.

Όλοι που γνωρίζω με μεγάλες glow μηχανές.  Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα γιατί δεν το θεωρώ σωστό να το κάνω δημόσια. Μπορώ όμως να στείλω prive μήνυμα.  Το άλλο συστηματάκι δεν το έχω υπόψην μου διότι δε με απασχόλησε.
    Καταγράφηκε

Φιλικά
    Αχιλλέας
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Διακόπτης για σέρβο
    Μεταπήδηση σε: