Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.934 μηνύματα σε 12.395 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 26 Αυγ 2026, 14:39:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 26 Αυγ 2026, 14:39:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:04]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 23 Αυγ 2026, 16:44:30]

από carapis
    [Σάββατο, 22 Αυγ 2026, 10:15:19]

[Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 15:32:58]

από coach
    [Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 14:40:09]

από TheLurker
    [Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 12:27:54]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309934
    Σύνολο θεμάτων: 12395
    Online σήμερα: 628
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 468
    Συνολικά: 469
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: GRAUPNER GILES  (Αναγνώστηκε 16222 φορές)
    manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 28 Απρ 2007, 16:25:52 »

Γεια σε όλους!!!

Πρόσφατα τελείωσα με το Giles της GP (αυτό του avatar) και του φόρεσα μια 55ρα max, αλλά στην παρθενική του έβγαλε flatter και το κατέβασα αμέσως.  Δεν ξέρω από που προέρχεται αλλά θα δοκιμάσω να βάλω ταινία στα πηδάλια μήπως είναι από εκεί (όπως μου πρότειναν στο μοντελοδρόμιο και οι πιο ειδήμονες) αν δεν διορθωθεί, θα αλλάξω και τα hornάκια γιατί οι τρύπες είναι μεγαλύτερες από τα πυράκια που κουμπώνουν τα clevises και έχει λίγο τζόγο.  Αν δεν διορθωθεί πάλι φαντάζομαι ότι θα βγάλω τα counter balance και αν πάλι όχι θα αλλάξω και τα servo. 

Λόγω του flatter δεν το πέταξα πολύ και δεν το κατάλαβα αν πάει και πολύ καλά στον αέρα παρά μόνο ότι με φουλ τη μηχανή παίρνει up.  Θα δω αν θέλει down thrust ο κινητήρας ή αν φταίνε τα counter balance και ο τζόγος του elevator.

To άλλο θέμα μου είναι ότι οι σωλήνες για τα rods δεν τα αφήνουν να πηγαινοέρχονται άνετα και δείχνει ότι βρίσκουν λίγο στα τοιχώματα με αποτέλεσα να μην επανέρχονται στη θέση τους τα πηδάλια του rudder και του elevator.  Αν βγάλει πρόβλημα στην πτήση και δεν έρχεται στον άξονά του μετά από κάθε χρήση των πηδαλίων φαντάζομαι θα αλλάξουν σε pull pull (δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο).

Το αεροπλάνο δεν ζυγίζει επίσης εκεί που λέει ο κατασκευαστής και αναγκαστήκαμε να του βάλουμε γύρω στα 40γρ. αλλά πάλι δεν έρχεται (στο χέρι) παρά μόνο με 200 γρ!!!  Μου είπαν λόγω του 3d / free style του αεροπλάνου ότι δεν πρέπει να με πειράζει αν είναι και λίγο πισόβαρο οπότε το σήκωσα με τα 40 αλλά ο χρόνος πτήσης του δεν ήταν αρκετός για να καταλάβω τι γίνεται εκεί πάνω. 

Η προσγείωση δεν μου άρεσε καθόλου και έκανα πολλά λαγουδάκια, χωρίς ζημία ευτυχώς, αφού από το touch down το αεροπλάνο αναπήδησε τουλάχιστον ξανά στα 3 μέτρα.  Το θέμα είναι ότι στα αργά φαίνεται να ρίχνει φτερό και στα γρήγορα μπαίνει φουριόζικο και δεν ξέρω πως να το χειριστώ.  Το προηγούμενό μου μοντέλο ήταν το Calmato Sports το οποίο έμπαινε αρκετά γρήγορα αλλά με flair έκοβε και πατούσε πολύ ομαλά.  Τέτοιο αεροπλάνο δεν έχω ξαναπετάξει και η αλήθεια είναι ότι τρόμαξα και λίγο προσπαθώντας να το κατεβάσω με μεγάλη ταχύτητα.  Μπορώ να κάνω flair με αυτό για να αποσβεσθεί η ταχύτητα πριν το σημείο επαφής με το διάδρομο ή θα στολάρει και θα μου ρίξει φτερό;;

Στο αεροπλάνο (βάσει κατασκευαστή) έβαλα 30% exponential πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου και 60% dual rate πράγμα που αποδείχθηκε σωτήριο γιατί οι κινήσεις του είναι τεράστιες.  Πάντως προτιμώ να βγάλω τελείως το expo και να μείνω με ίσως λίγο περισσότερο DR γιατί στην προσγείωση που χρειάζομαι την άμεση απόκριση του stick αυτό δεν ακούει μέχρι που ξαφνικά μου δίνει όλη την κίνηση και αυτό με τρελαίνει.

Όσο για τα παραπάνω δεν ξέρω αλλά σαν πολλά κουσούρια δεν φαίνεται να βγάζει ρε παιδιά;;;;;  Εκτός και αν είναι μικρολεπτομέρειες που πρέπει να δω και τελικά ισορροπήσει γιατί δεν το έχω χαρεί ακόμα καθόλου και μου αρέσει πολύ στην όψη το άτιμο.

Μάνος
    Καταγράφηκε

... το πάθαμε κι' αυτό ...
    pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 28 Απρ 2007, 16:59:39 »

Φιλε Μανο,

Τα ακροβατικα αεροπλανα ειναι γενικα πιο αποτομα στις αντιδρασεις τους και πετανε πολυ πιο δυσκολα απο τα χαμυλοπτερυγα εκπαιδευτικα οπως ειναι το Calmato.
    Για πες μας πρωτα απο ολα σου βγηκε πισοβαρο η μπροστοβαρο? Οταν λες ζυγισμα στο χερι τι εννοεις? Ο κατασκευαστης που δινει το ΚΒ στην ατρακτο η στην ακρη του φτερου? Με οσα λες φαινεται μαλλον να ειναι πολυ πισωβαρο. 40 με 200 ειναι τεραστια διαφορα!!
    Τα αεροπλανα αυτα φυσικα και θελουν προσγειωση με αρκετη ταχυτητα αλλως ενδεχεται να στολαρουν και δεν τα σωζει τιποτα αν αυτο συμβει σε φαση προσεγγισης-τελικης. Πρεπει να το πετας μεχρι να κατσει. Δεν θα συνηστουσα να μην βαλεις expo. Βαλε ακομα πιο μικρες κινησεις στα DR αν σε τρομαζει και εχει μεγαλη ευαισθησια. Πανω απ' ολα ποσο βαρος βγηκε? Γιατι αν ειναι γυρω στα 3 κιλα δεν φτανει το μοτερ για 3D. Για το fluter τωρα πρεπει να κοιταξεις ολα αυτα που ειπες. Διαβασε και λιγο το βιβλιο του θειου για το πως τριμαρεις ενα αεροπλανο και πως τεσταρεις αναγκη για down up kai right thrust. Αν νομιζεις παντως οτι σε δυσκολευει αστο στην ακρη και γραψε ακομα ωρες με το calmato.

Πανος
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 28 Απρ 2007, 18:51:29 »

Όχι όχι δεν γίνεται να το αφήσω σε καμία περίπτωση!!  Στον αέρα δεν είχα κανένα πρόβλημα, το ίδιο και στην απογείωση, το ίδιο και σε καναδυο ακροβατικά του που με ενθουσίασαν!!  Απλά είναι νομίζω θέμα να είναι σωστά κατασκευασμένο, ζυγισμένο κοκ και όσο για την πτήση με προπόνηση και καλή θέληση δεν υπάρχει πιθανότητα να μην τα καταφέρω.

Όσο τώρα για το ΚΒ το manual αναφέρει απλά την απόσταση από τη μούρηη και δεν προσδιορίζει αν είναι στην άκρη των φτερών ή την άτρακτο.  Και εκεί είναι το θέμα ότι στην ίδια ευθεία στην άκρη των φτερών ζυγίζει τέλεια ενώ στην άτρακτο φαίνεται πισόβαρο  idiot2

Φίλε Πάνο εγώ θα κάνω την προσπάθειά μου όπως έκανα και μέχρι τώρα και μου βγήκε.  Τα αεροπλάνα τα σέβομαι, ακούω τους παλαιότερους, έχω αρκετή βοήθεια από τη λέσχη, τρώω όλο το φαΐ μου ... τι άλλο να κάνω ο καψερός  worry
    Καταγράφηκε

evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 28 Απρ 2007, 19:24:49 »

Σύμφωνα με το manual (6230.pdf) πρέπει να ζυγίσει 100 mm πίσω από το χείλος προσβολής κοντά στη ρίζα (άτρακτο).
    Πιο έμπειροι χειριστές μπορούν να μεταφέρουν το κ.β. 5 mm πιο πίσω.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 28 Απρ 2007, 20:25:58 »

καλησπερα ...καλο το giles αλλα δεν ειναι σε καμια περιπτωση 3d η freestyle ειναι scale ακροβατικο και ειναι μικρο και σχετικα βαρυ οπωτε για να μην κανεις την ζωη σου δυσκολη πρωσπαθησε να ζυγισεις σωστα χωρις να βαλεις βαρος (μετακινησε κινητηρα -μπαταριες)  συνηθως το κβαρους μετριεται απο το χειλος προσβολης στη ριζα της πτερυγας και προς τα πισω.οσο για το φλατερ δες για τζογους και σφραγισε πηδαλια.επισης πρωσπαθησε να εχεις ταχυτητα στην πρωσγειωση και μην τραβας αποτομα up προκειμενου να μεινει το μοντελο στον αερα κατα την προσγειωση αλλα δωσε λιγο κινητηρα μεχρι το σημειο που απλα κοβοντας κινητηρα θα πατησεις. Wink
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 29 Απρ 2007, 22:09:51 »

Αν δεν κανω λαθος πρεπει να το ζυγιζεις αναποδα,σωστα??Ετσι δεν λεει το manual??
    Αν το λεει,το κανεις ετσι??(ξερεις,να κεντροβαριζεις με την καλυπτρα προς τα κατω)!!
    Στο flutter οτι σου ειπαν,με πιο πιθανο τους τζογους!!
    Σύμφωνα με το manual (6230.pdf) πρέπει να ζυγίσει 100 mm πίσω από το χείλος προσβολής κοντά στη ρίζα (άτρακτο).
    Πιο έμπειροι χειριστές μπορούν να μεταφέρουν το κ.β. 5 mm πιο πίσω.
    Evan..Το 6230 ειναι το giant giles 9(2.350 mm φτερο 8,5 κιλα 60-90 cm3 Μηχανη)
    Θα κατεβασω το manual και θα δω τι ακριβως λεει(ειναι το 6259)
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 29 Απρ 2007, 22:27:34 από v_tolias » Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 29 Απρ 2007, 23:51:31 »

Σωστά! Αυτά που σου έγραψα, όμως, ισχύουν για το δικό σου (6259) 1350mm, 3200gr, 8.17cc. Σελίδα 30
    Εκ παραδρομής έγραψα 6230 Sad
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 29 Απρ 2007, 23:58:04 από evan » Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    e-george
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 30 Απρ 2007, 12:24:30 »

Φίλε Μanos καλημέρα.

Ειχα την τύχη να είμαι κάτοχος του GILES της GRAUPNER για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω παρατηρήσεις.
    - Το μοντέλο ζυγίζεται στα 112 έως τα 118 mm στη ρίζα του φτερού από το χείλος προσβολής, οχι στα 100. Με κινητήρα OS 46 FXi ζυγίστηκε εκεί φερνοντας τις μπαταρίες του δέκτη πίσω από τα σερβο. Εννοείται οτι δεν προστέθηκε ούτε 1 γραμμάριο μολύβι. Το συνολικό βάρος δεν ξεπέρασε τα 2.700 γραμμάρια (άδειο τεπόζιτο, με παπουτσάκια).
    - Είναι όντως γρήγορο. Η προσγείωση γίνεται με γκάζι το οποίο κόβεις μόνο οταν βρήσκεσαι ευθυγραμμισμένος πάνω από τον διάδρομο και σε ύψος όχι μεγαλύτερο από 3 μέτρα. Γενικά θέλει καλό έλεγχο στο γκάζι για μην το σκάσεις.
    - Κάλυψε τους αρμούς των κλίσεως με καλής ποιότητας σελοτέιπ. Ρύθμισε το κέντρο τους ίσιο με το σταθερό χείλος εκφυγής στη ρίζα του φτερού. Στο ακροπτερύγιο το πηδάλιο θα κοιτάει λιγο προς τα πάνω λόγω washout. Ετσι δεν θα ρίχνει εύκολα φτερό. Πάντως απέφευγε μεγάλες κλισεις με μικρές ταχύτητες και μεγάλες κινήσεις στο elevator.
    - FLUTTER Huh Ποιο flutter ?? Μάζεψε τους τζόγους και κλείσε τους αρμούς των κλίσεως.
    - Δεν θέλει counter balance !!!
    - Οι ντιζες είναι όντως λίγο σφιχτές στα σωληνάκια τους. Τράβηξε τες έξω και άλοιψε τες με λίγη βαζελίνη ( you know !!!). Εγώ έκανα το RUDDER pull pull αλλά δεν ήταν αναγκαίο.
    - Κράτα το 30% expo εκτός από το rudder. Σε αυτό δώσε λίγη παραπάνω κίνηση και θα ευχαριστηθείς ατέλειωτα knife ( το ψωμοτύρι του ).
    - Μοναδικό του ελάτωμα τα διπλά και σκληρά σκέλη. Τα άλλαξα γρήγορα με μονοκόματο λεπτότερο spring aluminum και γλίτωσα από τις ζημιές στην άτρακτο για πάντα!!

Γενικά το αεροπλάνο είναι μαχαίρι, απαιτεί χειρισμούς ακριβείας και ταχύτητα. ΔΕΝ είναι ούτε FREESTYLE ούτε 3D, κάνει όμως ακροβατικά ακριβείας εύκολα και σωστά. Σου φτιάχνει χέρι καλό αν το επόμενο είναι f3a.

* GGiles.JPG (111.58 KB, 820x615 - εμφανίστηκε 592 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιώργος Καραγιάννης
    manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 12:55:06 »

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας!!  Γιώργο μόλις διάβασα το post σου και ακριβώς όλα αυτά θα κάνω!!

Πες μου σε παρακαλώ ποιο είναι το ακροπτερύγιο πηδάλιο, το elevator??

Μου αρέσει που συμφωνείς να αφαιρεθούν τα counter.  Πες μου όμως σε παρακαλώ, τα κομματάκια από τα counter balance θα πρέπει να κολληθούν επάνω στο πτερύγιο και να μπουν μεντεσεδάκια;;  Θα κολλήσει καλά το κομμάτι ή υπάρχει περίπτωση να φύγει στον αέρα;;

ΤΕΛΙΚΑ βρήκα από που έρχεται ο τζόγος και δεν θα το πιστέψετε!!  Είναι από τις τρύπες στα horns που είναι μεγαλύτερες από τις ακίδες των clevish και από την τρύπα στο πλαστικό του servo την οποία άνοιξα με ένα .2mm τρυπανάκι γιατί δεν χωρούσε το σφικτιράκι αλλά τελικά το παράκανα!  Επίσης για το flatter επειδή δεν κολλήθηκε σωστά το fin στην άτρακτο, στη βάση του rudder έχω ένα cm κενό και δεν ήξερα ότι τα κενά μεταξύ πηδαλίων και πτερυγίων μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο.

.... κατάλαβα πάλι στα pitts θα είμαι Κυριακάτικα ....

Πάντως σας ευχαριστώ όλους!!

Καταγράφηκε

manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 14:25:45 »

Γιώργο αυτό που λέει ο Βασίλης ότι δηλαδή πρέπει να το ζυγίσω ανάποδα ισχύει;;  Έτσι πρέπει να το κάνω για να είναι σωστή η μέτρηση;
    Καταγράφηκε

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 16:22:28 »

Γιώργο αυτό που λέει ο Βασίλης ότι δηλαδή πρέπει να το ζυγίσω ανάποδα ισχύει;;  Έτσι πρέπει να το κάνω για να είναι σωστή η μέτρηση;
    O Βασιλης λεει να δεις το manual που θα λεει λογικα...Συνηθως παντως τα χαμηλοπτερυγα και μεσοπτερυγα τα ζυγιζουν αναποδα idiot2
    Καταγράφηκε

pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 17:03:33 »

Σωστα. Βασιλη γιατι δεν πετας?
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 17:48:34 »

Ασε με...Ειμαι να σκασω!!Μεσα στο χειμωνα πεταγα συνηθως καθημερινες!!
    Τωρα ομως που ανοιξε ο καιρος και ελεγα οτι θα μπορω Σ/Κ εχω μπλεξει με τη σχολη!! Sad SadΣαββατιατικα εχω 2 και 3 μαθηματα για τις επομενες 2-3 εβδομαδες αλλα μετα......Δεν προλαβαινω Crazy2 Crazy2
    Οποτε μαλλον θα ξαναπεταξω το Σ/Κ της αναληψεως.. Θα τα πουμε τοτε αν ειναι Thumbs up!!Ειδα τον ψηλο μεσα στο Πασχα Thumbs up
    Καταγράφηκε

Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 22:22:34 »

ΤΕΛΙΚΑ βρήκα από που έρχεται ο τζόγος και δεν θα το πιστέψετε!!  Είναι από τις τρύπες στα horns που είναι μεγαλύτερες από τις ακίδες των clevish και από την τρύπα στο πλαστικό του servo την οποία άνοιξα με ένα .2mm τρυπανάκι γιατί δεν χωρούσε το σφικτιράκι αλλά τελικά το παράκανα! 

Μια σταγονα CA οπως ειναι κουμπωμενο το clevish στο horn,, ψεκασμος με activator,κινησεις να επανελθει η αρθρωση μαζι με μπολικο λαδακι και τερμα τζογος
    Καταγράφηκε
    e-george
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 7 Μαΐ 2007, 11:48:41 »

Φίλε Μάνο καλημέρα,

Όντως όλα τα χαμηλοπτέρυγα ζυγίζονται ανάποδα (ίσια δεν γίνεται λόγω ασταθούς ισορροπίας).
    Μην ασχοληθείς τώρα με τα counterbalance του elevator. Απλά μείωσε την κίνησή του όσο λέει το manual και βάλε 30% expo.
    Ισως δεν έγινα κατανοητός με την ρύθμιση των ailerons. Ρύθμισε την μηδενική τους θέση ίσια με το σταθερό χείλος εκφυγής στη ρίζα του φτερού. Θα παρατηρήσεις οτι σε αυτή τη μηδενική θέση τα ailerons στα ακροπτερύγια κοιτάζουν λίγο προς τα πάνω. Ετσι θα αποφύγεις να σου ρίχνει φτερό σε χαμηλές ταχύτητες ή απότομες κινήσεις του elevator. Εμένα μου έριχνε πάντα το δεξί φτερό.

Αν μπορείς να επαναφέρεις το κάθετο σταθερό στη σωστή θέση καλώς (δύσκολο αν εχεις βάλει κόλλα και στην κάτω πλευρά του). Αν αυτό είναι δύσκολο και για να μην κάνεις ζημιά αντί για δουλειά στο σκάφος, απλά κλείσε τον αρμό μεταξύ rudder και ατράκτου με λίγη ταινία.

Μην ξεχάσεις να αλλάξεις το σύστημα προσγείωσης.

Περιμένω να διαβάσω τα ευχάριστα νέα σου....
    Καταγράφηκε

Γιώργος Καραγιάννης
    Σελίδες: [1] 2 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Sport - fun και γενικά (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: GRAUPNER GILES
    Μεταπήδηση σε: