Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.375 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 19:49:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 19:49:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 14:21]

[Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309375
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 935
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 481
    Συνολικά: 483
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τί εργαλείο κοπής ξύλου προτιμάτε;  (Αναγνώστηκε 30282 φορές)
    guest713
    Επισκέπτη
    « στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 20:00:55 »

Παιδιά καλησπέρα.

Θέλω πολύ να δοκιμάσω να χτίσω ένα αεροπλάνο τύπου J-3 Cub από το μηδέν, κόβοντας την balsa και το κοντρα πλακέ μόνος μου.

Δεν ξέρω όμως τί ηλεκτρικό εργαλείο να αγοράσω.

Δεν ξέρω πώς λέγονται στα Ελληνικά, αλλά μάλλον χρειάζομαι είτε scroll saw είτε band saw.

Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Συγκεκριμένα έχω δεί της Einhell τα μοντέλα,
    συγκεκριμένα:

scroll saw:

band saw:
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 20:10:57 »

Έχω μια επιτραπέζια ηλεκτρική σέγα αντίστοιχη με της επάνω φωτό και μ' αυτήν κόβω μόνο σκληρό κόντραπλακέ.
    Δλδ μπάλσα κόβω με φαλτσέτα εννοείται, αλλά και κόντραπλακέ λεύκα πάλι με φαλτσέτα.
    Με τη σέγα αυτή μπορείς να κόψεις και καμπύλες στο κόντραπλακέ, αλλά θέλει λίγη προπόνηση.

Καταγράφηκε

guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 20:25:06 »

Yankos,

ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου.

Άρα η επιτραπέζια σέγα, 1η φωτό, μπορεί να κόψει κόντρα πλακέ;

Η δική σου πόση ισχύ βγάζει; Αυτή της Einhell λέει 120W.
    Μέχρι πόσα χιλιοστά έχεις κόψει;
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 20:36:40 »

Πόσα watt είναι δε θυμάμαι, θα δω και θα σου πω.
    Πάντως από το μαγαζί που την αγόρασα, είχε μια μεγάλη και μια μικρότερη.
    Πήρα τη μικρότερη. Πόσα χιλιοστά κόντρα πλακέ έχω κόψει... μάλλον μέχρι τεσσάρι
    αερομοντελιστικό κόντραπλακέ, το πολύ σκληρό.
    Γενικά στη χρήση που έκανα δε μασάει.
    Και σκληρά ξύλα που έκοψα ήταν οκ.
    Καταγράφηκε

0 teo
    Aeromodeller Hero Member

ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 20:45:37 »

Με το band saw λογικά θα μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα μιας και είναι τύπου "κορδέλας" που λένε και στα ξυλουργία.
    Έχει μια μεγάλη οδοντωτή λάμα που κινείται συνεχώς προς μία κατεύθυνση αργά ή γρήγορα.
    Οπότε μπορείς να κάνεις πιο "καθαρές" κοπές και πιο δύσκολες αν μάθεις την τεχνική.
    Με την scroll saw που είναι τύπου σέγας και η λάμα παλινδρομείτε δεν νομίζω να έχεις αυτά τα πλεονεκτήματα.
    Εγώ πάντως θα αγόραζα την πρώτη.
    Καταγράφηκε

FrSky ACCST @ Spektrum-DX7
    E-Starter || Wilga 2000 || Easy Cub
    Hawk Sky || Easy Star I || Sky Sprite
    Easy Glider Pro || Phoenix 2000 || Phoenix EVO
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 23:07:11 »

Χωρίς να έχω δουλέψει ή δει κορδέλα, να υποθέσω ότι έχουν κατασκευαστεί αυτά τα δύο εργαλεία για διαφορετική χρήση.
    Υποθέτω ότι η κορδέλα θα κόβει με μεγαλύτερη ακρίβεια ευθείες αλλά δε θα βγάζει καμπύλες και σχέδια.
    Η σέγα μάλλον υστερεί στις ευθείες αλλά μπορεί να βγάλει καμπύλες με μόλις μερικά χιλιοστά διάμετρο.
    Το καλύτερο είναι να τα πάρεις και τα δύο  devil
    Καταγράφηκε

guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 23:09:25 »

Χωρίς να έχω δουλέψει ή δει κορδέλα, να υποθέσω ότι έχουν κατασκευαστεί αυτά τα δύο εργαλεία για διαφορετική χρήση.
    Υποθέτω ότι η κορδέλα θα κόβει με μεγαλύτερη ακρίβεια ευθείες αλλά δε θα βγάζει καμπύλες και σχέδια.
    Η σέγα μάλλον υστερεί στις ευθείες αλλά μπορεί να βγάλει καμπύλες με μόλις μερικά χιλιοστά διάμετρο.
    Το καλύτερο είναι να τα πάρεις και τα δύο  devil

Γιατί όμως η τύπου "κορδέλας" έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην κοπή ευθειών;
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 23:11:59 »

Φαίνεται να έχει πιο φαρδύ πριόνι, οπότε φαντάζομαι ότι θα δίνει σταθερότητα στην κίνηση του ξύλου κατά την κοπή.
    Καταγράφηκε

guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 11 Οκτ 2011, 23:13:38 »

Φαίνεται να έχει πιο φαρδύ πριόνι, οπότε φαντάζομαι ότι θα δίνει σταθερότητα στην κίνηση του ξύλου κατά την κοπή.

Μμμ όντως έχεις δίκιο σε αυτό που λές. Βέβαια με έναν οδηγό αυτό λύνεται, σωστά;

Θα μπορούσες κάποια στιγμή να κοιτάξεις τα watt της δικής σου σέγας;
    Καταγράφηκε
    Bocian
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 00:13:38 »

Γεια σου φιλε Mirage εγω εχω τη σεγα (πρωτη φωτο) αλλα στη κοκκινη εκδοση ειναι αρκετα καλη, και εγω εκοψα νομεις για ενα ανεμοπτερο που εχω ξεκινηση να φτιαχνω, κοβει πολυ καθαρα αλλα θελει να εξοικιωθεις λιγο στο κοψιμο, η κοκκινη εκδοση διαφερει στο οτι εχει ρυθμιζομενες στροφες και laser (εμενα μου καηκε αρκετα γρηγορα, το laser εννοω) στα watt ειναι ιδιες 120 και οι δυο.Κοβει εως 4 ποντους παχος, ετσι λεει εγω δεν το δοκιμασα.Ενα αλλο που θελω να σου πω ειναι οτι αν κοβεις πολλα κοντρα πλακε ''χοντρα 4 mm π.χ.'' θα χρειαστεις πολλες λαμες τις τρωει σχετικα γρηγορα γι αυτο καλο ειναι να εφοδιαστεις.Γενικα ειναι ενα πολυ καλο εργαλειο το οποιο σε μια τετοια κατασκευη ειναι καλο να υπαρχει.Υπαρχει βεβαια και μια αλλη λυση που την ανακαλυψα εκ των υστερων (και την προμηθευτικα και αυτη) που μετατρεπεις μια κανονικη σεγα χειρος σε επιτραπεζια μοντελιστικη, αλλα δεν τη δουλεψα πολυ σαν μοντελιστικη, και δεν στην προτεινω μετα βεβαιοτητος, αν ομως θελεις πληροφοριες πολυ ευχαριστως.

Bocian
    Καταγράφηκε
    guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 00:20:45 »

Γεια σου φιλε Mirage εγω εχω τη σεγα (πρωτη φωτο) αλλα στη κοκκινη εκδοση ειναι αρκετα καλη, και εγω εκοψα νομεις για ενα ανεμοπτερο που εχω ξεκινηση να φτιαχνω, κοβει πολυ καθαρα αλλα θελει να εξοικιωθεις λιγο στο κοψιμο, η κοκκινη εκδοση διαφερει στο οτι εχει ρυθμιζομενες στροφες και laser (εμενα μου καηκε αρκετα γρηγορα, το laser εννοω) στα watt ειναι ιδιες 120 και οι δυο.Κοβει εως 4 ποντους παχος, ετσι λεει εγω δεν το δοκιμασα.Ενα αλλο που θελω να σου πω ειναι οτι αν κοβεις πολλα κοντρα πλακε ''χοντρα 4 mm π.χ.'' θα χρειαστεις πολλες λαμες τις τρωει σχετικα γρηγορα γι αυτο καλο ειναι να εφοδιαστεις.Γενικα ειναι ενα πολυ καλο εργαλειο το οποιο σε μια τετοια κατασκευη ειναι καλο να υπαρχει.Υπαρχει βεβαια και μια αλλη λυση που την ανακαλυψα εκ των υστερων (και την προμηθευτικα και αυτη) που μετατρεπεις μια κανονικη σεγα χειρος σε επιτραπεζια μοντελιστικη, αλλα δεν τη δουλεψα πολυ σαν μοντελιστικη, και δεν στην προτεινω μετα βεβαιοτητος, αν ομως θελεις πληροφοριες πολυ ευχαριστως.

Bocian

Φίλε Bocian ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου.

Την έχω δεί και αυτήν την σέγα που έχεις και έχει μια διαφορά στην τιμή σε σχέση με την 1η φωτό γύρω στα 50 ή και παραπάνω ευρώ.

Μου άρεσε το τρικ με το λέιζερ, νόμιζα ότι βοηθάει. Όπως επίσης μου άρεσε και το led που έχει.

Αυτό δουλεύει καλύτερα;

Εξοικείωση θέλει ως προς την σταθερότητα στην κοπή ευθειών; Επίσης, μπορείς εύκολα να κόψεις καμπύλες;

Και πόσο εύκολα κόβει το κόντρα πλακέ ; Πχ. 5 ή και 6 mm ;
    Καταγράφηκε
    Bocian
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 01:12:14 »

Ναι ειναι λιγο ακριβοτερη, αλλα νομιζω αξιζει, για την εξοικειωση που λεω ενοω οτι πριν κοψεις τους κανονικους νομεις να κοψεις μερικα ξυλα σε ευθειες και σε καμπυλες για να παρεις λιγο τον ''αερα'' στο κοψιμο.Σε μεγαλη ευθεια και οταν το πριονακι ειναι καινουργιο θελει λιγο παραπανω προσοχη, Καμπυλες ναι κοβεις πολυ ευκολα και πολυ γρηγορα, ειναι εργαλειο που αξιζει να υπαρχει στο εργαστηριο αναμφισβητητα.
    Το laser πρεπει να το χαλασα εγω οταν ξεβιδωσα τα καπακια  του βραχιονα για να δω πως στο διαολο  devil βγαζει αερα και καθαριζει τη περιοχη κοπης  idiot2 .Μην το κανεις και εσυ, υπαρχει απλα μια φουσκα που πιεζεται απο το βραχιονα και ''φτυνει'' αερα.
     Νομιζω οτι το ledακι ειναι πιο χρησιμο (45+) μιας και τα ματια, και αυτα, θελουν ''υποβοηθηση''. 
    Επισης καλη ειναι και η ρυθμιση  στροφων που εχει, επισης να πω οτι πριονακια υπαρχουν σε διαφορα μεγεθη για αναλογες κοπες, λεπτο για καμπυλη, χοντρο δοντι για παχυ ξυλο κλπ
    Πιο χοντρο ξυλο απο 4mm δεν εκοψα (λογικα δεν πρεπει να εχει προβλημα) μιας και οπως σου ειπα προμηθευτικα σεγα χειρος και χρησιμοποιω εκεινη για τα ''χοντρα''.
    Καταγράφηκε
    patouradoros
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 02:05:36 »

http://woodgears.ca/bandsaw/build.html        Cheesy Cheesy Cheesy
    Καταγράφηκε
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 07:05:04 »

Καλημέρα,

Μάλλον θα πρέπει να προτιμήσεις την σέγα αν είναι να πάρεις ένα εργαλείο μόνο.

Ο λόγος είναι απλός. Αν θέλεις να κόψεις ένα νομέα, ας πούμε ότι με την πριονοκορδέλλα κόβεις το περίγραμμα, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να κάνεις την δεύτερη κοπή που χρειάζεται ένας νομέας για να αφαιρέσεις το εσωτερικό τμήμα.

Με την σέγα κάνεις μία τρυπα, αφαιρείς την λάμα την περνάς στην τρύπα, την ξανατοποθετείς στην σέγα και κάνεις το κόψιμο. Με την πριονοκορδέλλα μόνο αν κόψεις μία πλευρά μπορείς να μπείς στο εσωτερικό του νομέα και να τον κόψεις.

Επειδή εργαλεία αυτού του τύπου τα αγοράζεις μία φορά, ρίξε μία ματιά και στα Proxxon.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 12 Οκτ 2011, 07:43:09 »

Κύριε Παπαδόπουλε,

σαν εταιρία η Einhell είναι αξιόπιστη;

Επίσης, αγαπητέ Bocian, εσύ από που αγοράζεις τις λάμες σου;
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Τί εργαλείο κοπής ξύλου προτιμάτε;
    Μεταπήδηση σε: