Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.901 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 19:30:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 19:30:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Stargazer
    [Σήμερα στις 16:11]

από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309901
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 112
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 43
    Συνολικά: 44
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα στην μπουζόπιπα ή όχι.  (Αναγνώστηκε 4998 φορές)
    nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 28 Μαΐ 2011, 21:02:18 »

Ο κινητήρας που με έχει απασχολήσει πάρα πολύ χωρίς ακόμα να τον εχω ευχαριστηθεί συνεχίζει να με ταλαιπωρεί λες και είναι στοιχειωμένος.
    Ο κινητήρας στάλθηκε στην Mintor για έλεγχο λόγω του θέματος που αναφέρεται εδώ
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=6307.300
    ποστ « Απάντηση #309 στις: Δευτέρα, 7 Φεβ 2011, 17:14:43 » (για το καύσιμο που υπάρχει πάνω στην κουκούλα και την άτρακτο).
    Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση πρέπει να αναφέρω ότι η αντιμετώπιση της mintor ήταν άψογη και ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία μου να τους στείλω
    τον κινητήρα για έλεγχο και μάλιστα χωρίς καμία χρέωση (ήταν εντός της εγγύησης). 
    Ολος χαρά που παρέλαβα τον κινητήρα πήγα το περασμένο Σ/Κ για να τον δοκιμάσω.
    Με αρκετή δυσκολία κατάφερα να τον βάλω μπροστά και επιτέλους να κάνω την πρώτη μου πτήση.
    Οταν κατέβασα το αεροπλάνο δεν υπήρχαν πλέον καύσιμα πάνω στο αεροπλάνο (επιλύθηκε αυτό το θέμα) παράμενε όμως
    το θέμα της μη άμεσης ανταπόκρισης του κινητήρα όταν από ρελαντί του έδινα γκάζι.
    Πίστευα ότι μπορεί να ήταν θέμα ρύθμισης των βελονών και άρχισαν να πειραματίζομαι με διάφορες ρυθμίσεις εκτός από αυτές που προτείνει η mintor.
    Τότε ξανά χτύπησε ο νόμος του Μέρφι, …… ο κινητήρας άρχισε να κάνει διακοπές σε οποιαδήποτε θέση του στικ του γκαζιού και με οποιαδήποτε ρύθμιση
    και κάποια στιγμή δεν ήθελε πλέον να πάρει μπροστά.
    Για άλλη μια φορά γύρισα πίσω στο σπίτι απογοητευμένος και άρχισα να ψάχνω τι φταίει χωρίς όμως να καταφέρω να ξεκινήσω τον κινητήρα.
    Κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω μια άλλη ηλεκτρονική που έχω αν και είχα σπινθήρα στο μπουζί, που όμως είναι για ποιο μεγάλο μπουζί.
    Ο κινητήρας φοράει το μπουζί της NGK CM-6 ενώ η άλλη ηλεκτρονική είναι για μπουζί BMR6A της NGK.
    Έπιασα με ty-rap την ηλεκτρονική και ο κινητήρας δούλεψε με την 3-4 προσπάθεια που έκανα.
    Ξανά έβαλα την δική του ηλεκτρονική αλλά πάλι δεν ήθελε να ξεκινήσει. Το πείραμα έγινε για άλλες 4-5 φορές και πάντα ο κινητήρας
    ξεκινούσε απροβλημάτιστα με την δεύτερη ηλεκτρονική.
    Εστι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχε πρόβλημα η ηλεκτρονική (δυστυχώς δεν την είχα στείλει μαζί με τον κινητήρα στην mintor)
    και αποφάσισα να αλλάξω στις μπουζόπιπες.
    Σήμερα το πρωί άλλαξα τις μπουζόπιπες των ηλεκτρονικών αλλά και πάλι δεν ήθελε να ξεκινήσει ο κινητήρας
    με την “νέα” ηλεκτρονική που είχα φτιάξει !!!
    Βάζοντας την παλιά ηλεκτρονική με την μεγαλύτερη μπουζόπιπα πάλι ο κινητήρας ξεκίνησε αμέσως!!! Μόνο που δεν τρελάθηκα  Cheesy.
    Ψάχνοντας στο internet βρήκα ένα manual της RCEXL που αναφέρει ότι η μπουζόπιπα για το CM-6 μπουζί έχει μια αντίσταση.
    To prevent RF interference, with 5/8” and 3/4” hex systems, you must fit a spark plug with an integral
    resistor, such as an NGK BMR6F or BMR6A. The ‘R’ designates a resistor plug type.
    CM-6 spark plugs do not have an integral resistor, therefore the RCEXL CM-6 system has a resistor
    fitted in the metal plug cap or a high resistance HT lead to facilitate RF suppression.
    Το manual το βρήκα σε αυτή την σελίδα http://ru.searchuu.com/ebook_i_pdf/RCEXL
    με τίτλο RCEXL Website Manual 12-2010.
    Φωτογραφίες από τις μπουζόπιπες υπάρχουν εδώ http://www.rcexl.com/news/Accessories/14.html
    Φαίνεται καθαρά η αντίσταση που λέει το manual.
    Με το φτωχό μου μυαλό σκέφτηκα ότι το πρόβλημα υπάρχει στην μπουζόπιπα, ενδεχομένος στην αντίσταση,
    αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια περίπτωση και θα ήθελα μια απάντηση από ποιο ψαγμένους και γνώστες που ασχολούνται με το χόμπι μας.
    Πολύ θα μου πείτε “πάρε μια μπουζόπιπα για να βρεις την υγειά σου”……
    φυσικά και θα πάρω μια νέα μπουζόπιπα αλλά θέλω να μάθω αν έχει λογική αυτό που σκέφτομαι,
    δηλαδή ότι το υπάρχει πρόβλημα στην αντίσταση της μπουζόπιπας.
    Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας.
    Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 28 Μαΐ 2011, 21:29:10 »

Παρομιο προβλημα με ηλεκτρονικη ειχα με την DL-50 οπου κοπηκε το συρματακι αναμεσα σε σπειραλ που μπουζι και αντιστασης ....
    Αλλαξα την ηλεκτρονικη Thumbs up
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 28 Μαΐ 2011, 21:52:02 »

συγνωμη που μπαινω σφηνα αλλα πως μπορει να αλλαχτει η μπουζοπιπα και εννοω οχι μονο το κελυφος με το ελατηριο μεσα αλλα και το καλωδιο αφου αυτα ειναι μονοκομματα απο την ηλεκτρονικη μεχρι την πιπα??

Εκτος και αν κανω λαθος
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 00:28:26 »

φιλε ηλια..αυτο γινεται, εαν εισαι λιγο εξοικειωμενος με το θεμα...
    οντως η μπουζοπιπα πιανει στο καλωδιο της εξωτερικα με την πισω βαση της να σφιγκει ουσιαστικα το πλενταζ του καλωδιου. αυτο με λιγη προσπαθεια μπορεις να το ανοιξεις και τραβωντας την μπουζοπιπα βγανει απο το καλωδιο..οντως υπαρχει και αντισταση η οποια απλα κανει επαφη με το καλωδιο , περασμενη μεσα σε ενα πλαστικο ή σιλικονουχο υλικο..δεν ξερω εαν σας μπερδεψα αλλα επειδη εχω την εικονα στο μυαλο μου , δεν μπορω να την μεταφερω οπως πρεπει...
    τελος παντων γινεται να βγει η μπουζοπιπα..
    νικο..στο θεμα σου τωρα....φερε μου την καλη και την αχρηστη, να σου φτιαξω απο τις δυο , μια καλη....
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 00:31:02 »

ηλια ,,ακυρον...τωρα ειδα οτι αναφερθηκες με εξαιρεση το κελυφος και το ελατηριο... idiot2 idiot2 Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

Μην αναγκάζεις άλλους να αγαπήσουν αυτό που κάνεις

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 01:44:05 »

Με το φτωχό μου μυαλό σκέφτηκα ότι το πρόβλημα υπάρχει στην μπουζόπιπα, ενδεχομένος στην αντίσταση,
    αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια περίπτωση και θα ήθελα μια απάντηση από ποιο ψαγμένους και γνώστες που ασχολούνται με το χόμπι μας.
    Πολύ θα μου πείτε “πάρε μια μπουζόπιπα για να βρεις την υγειά σου”……
    φυσικά και θα πάρω μια νέα μπουζόπιπα αλλά θέλω να μάθω αν έχει λογική αυτό που σκέφτομαι,
    δηλαδή ότι το υπάρχει πρόβλημα στην αντίσταση της μπουζόπιπας.

Πράγματι πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί απο μπουζόπιπα, το οποίο έχω συναντήσει όμως σε αμάξι, μετά απο σέρβις και αλλαγή με.... καινούργια Huh Huh (ο δε μηχανικός μέχρι να το βρει κόντεψε να τρελαθεί  Crazy2 Crazy2 )

Η μεν αντίσταση στην μπουζόπιπα είναι μετρήσιμη με πολύμετρο, και μπορείς να ελέγξεις αν υπάρχει ηλεκτρική συνέχεια ή αν έχει καεί/κοπεί κάποιο συρματάκι.
      Βέβαια θα πεις, αν έχει καεί η αντίσταση ή έχει κοπεί κάποιο συρματάκι πως συνεχίζει να δουλεύει, έστω υποτονικά Huh
      Το ρεύμα μπορεί να υπερπηδήση το διάκενο που έχει δημιουργηθεί κάποιες φορές, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό μιας και μοιράζετε ο σπινθήρας

Τώρα, αν έχεις μέτρηση, 2 είναι τα πιο πιθανά
      ή υπάρχει διαροή/υπερπήδηση στην μπουζόπιπα οπότε δεν πάει όλο το ρεύμα στο μπουζί
      ή οτι το μπουζί έχει αντίσταση παρόλο που γράφει οτι δεν έχει, οπότε με δυο αντιστάσεις σε σειρά πάλι δεν φτάνει το ρεύμα να δημιουργήσει ικανοποιητικό σπινθήρα
    Καταγράφηκε

Τα καύσιμα κάποτε θα τελειώσουν. Τα ηλεκτρόνια δεν τελειώνουν ποτέ

Βρε μανία με το depron

Ο flight controller είναι θαυμάσιο μηχάνημα αλλά δεν κάνει θαύματα
    και προπαντώς δεν έχει νοημοσύνη, γι'αυτό χρησιμοποίησε την δική σου

Όσο πιο smart γίνεται η τεχνολογία τόσο πιο χαζός γίνεται ο άνθρωπος
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 08:33:24 »

Απο οσο θυμαμαι παντος οταν προσπαθησα να δω τι φταιει με την ηλεκτρονικη μου διαπιστωσδα οτι ειναι πολυ δυσκολο να βγαλεις την αντισταση μεσα απο τη σιλικονη της πιπας χωρις να σκισεις την σιλικονη ....οποτε και το αφησα ....φυσικα υπαρχουν στο εμποριο σετακια επισκευης αναλογα με τον τυπο του μπουζι,με ετοιμη καινουρια σιλικονη και μεταλικη πιπα καθως και αντισταση .... Winkοπωτε επισκευαζετε Wink
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 09:23:41 »

νικο..στο θεμα σου τωρα....φερε μου την καλη και την αχρηστη, να σου φτιαξω απο τις δυο , μια καλη....

Τόλη σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση σου να μου φτιάξεις μια "καλή" ηλεκτρονική από τις δύο που έχω,
    όμως ήδη το έχω κάνει (όπως αναφέρω παραπάνω) και το πρόβλημα παραμένει.
    Ενω έρχεται ρεύμα στο μπουζί δεν παίρνει με τίποτα μπροστά ο κινητήρας και όταν μερικές φορές κάνει να πάρει
    μπροστά με τα από προσπάθειες αρκετών λεπτών κάνει μερικά σκασίματα και σβήνει.
    Ενω όταν βάζω την ηλεκτρονική με την μεγαλύτερη μπουζόπιπα (δηλαδή την ηλεκτρονική που είχε ο κινητήρας
    με την μεγαλύτερη μπουζόπιπα) τότε ο κινητήρας ξεκινάει με την 3-4 προσπάθεια που κάνω.
    Σε όλες τις προσπάθειες που κάνω για να τον βάλω μπροστά χρησιμοποιώ το ίδιο μπουζί και την ίδια μπαταρία.
    Καταγράφηκε
    nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 09:37:50 »

Τώρα, αν έχεις μέτρηση, 2 είναι τα πιο πιθανά
      ή υπάρχει διαροή/υπερπήδηση στην μπουζόπιπα οπότε δεν πάει όλο το ρεύμα στο μπουζί
      ή οτι το μπουζί έχει αντίσταση παρόλο που γράφει οτι δεν έχει, οπότε με δυο αντιστάσεις σε σειρά πάλι δεν φτάνει το ρεύμα να δημιουργήσει ικανοποιητικό σπινθήρα

Δεν νομίζω ότι το μπουζί έχει αντίσταση διότι χρησιμοποιώ ενα ηλεκτρονικό στροφόμετρο της rcexl
    http://www.rcexl.com/news/Accessories/4.html που όταν λειτουργούσε ο κινητήρας με την μικρή μπουζόπιπα
    έδειχνε σωστές ενδείξεις ενώ με την μεγάλη μπουζόπιπα δείχνει λάθος στροφές.
    Επίσης με την μεγάλη μπουζόπιπα χωρίς να ακουμπάω το στικ του γκαζιού έχει τύχη να κινείται
    μόνο του το σέρβο κάτι που δεν συνέβαινε με την άλλη μπουζόπιπα.
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 11:17:26 »

Οσο αφορά το servo που κινείται μόνο του  Το ίδιο μου συνέβη και μένα Νίκο εχτές σε δοκιμή που έκανα σε μία DLA56.
    Το servo δεν το είχα στον δέκτη αλλά σε servo tester. Όταν σταμάτησα τον κινητήρα και μετακίνησα το καλώδιο του αισθητήρα
    λίγο πιο μακρυά σταμάτησε να το κάνει. Υποθέτω ότι μπορεί να είναι και αυτό.
    Καταγράφηκε

DEPRON MANIAC
    Board moderator

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 14:09:18 »

Δεν νομίζω ότι το μπουζί έχει αντίσταση διότι χρησιμοποιώ ενα ηλεκτρονικό στροφόμετρο της rcexl
    http://www.rcexl.com/news/Accessories/4.html που όταν λειτουργούσε ο κινητήρας με την μικρή μπουζόπιπα
    έδειχνε σωστές ενδείξεις ενώ με την μεγάλη μπουζόπιπα δείχνει λάθος στροφές.
    Επίσης με την μεγάλη μπουζόπιπα χωρίς να ακουμπάω το στικ του γκαζιού έχει τύχη να κινείται
    μόνο του το σέρβο κάτι που δεν συνέβαινε με την άλλη μπουζόπιπα.

Εντέλει, μήπως το μπουζί να έχει μεγάλο διάκενο;; Huh Huh
    Καταγράφηκε

Βρε μανία με το depron

nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 17:18:10 »

Εντέλει, μήπως το μπουζί να έχει μεγάλο διάκενο;; Huh Huh

Οι δοκιμές έχουν γίνει με παλιό αλλά και με καινουργιο μπουζί.
    Ας υποθέσουμε όμως ότι έχουν μεγαλύτερο διάκενο,
    γιατί λειτουργεί ο κινητήρας με την μεγάλη μπουζόπιπα και όχι με την μικρή ?
    Καταγράφηκε
    nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 17:23:28 »

Οσο αφορά το servo που κινείται μόνο του  Το ίδιο μου συνέβη και μένα Νίκο εχτές σε δοκιμή που έκανα σε μία DLA56.
    Το servo δεν το είχα στον δέκτη αλλά σε servo tester. Όταν σταμάτησα τον κινητήρα και μετακίνησα το καλώδιο του αισθητήρα
    λίγο πιο μακρυά σταμάτησε να το κάνει. Υποθέτω ότι μπορεί να είναι και αυτό.

Θα συμφωνούσα μαζί σου αν το φαινόμενο που έχω συνέβαινε και με τις δύο μπουζόπιπες,
    όμως συμβαίνει μόνο με την μεγάλη μπουζόπιπα που δεν έχει αντίσταση.
    Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 29 Μαΐ 2011, 20:20:32 »

Ας υποθέσουμε όμως ότι έχουν μεγαλύτερο διάκενο,
    γιατί λειτουργεί ο κινητήρας με την μεγάλη μπουζόπιπα και όχι με την μικρή ?

Μέρος της ενέργειας καταναλώνεται στην αντίσταση και ενώ βοηθάει στον φιλτράρισμα των παράσιτων αν είναι μεγάλο το διάκενο, δεν έχουμε πάντα σπινθήρα και κατ' επέκταση έχουμε ατελή καύση.

Κάποιοι έλεγχοι που μπορείς να κάνεις ακόμα και στην προσπάθεια να βρούμε εντέλει τι φταίει Undecided Undecided και αν το διάκενο είναι σωστό, βγάζοντας το μπουζί  να ελέγξεις οπτικά τον σπινθήρα αν έχει απόχρωση προς το ροζ, τότε μπορεί να φταίει και η ηλεκτρονική. Για κάποιο λόγο δλδ να μην παράγει επαρκή ενέργεια για ζωηρό μπλέ και φωτεινό σπινθήρα.

Αν έχεις και ζωηρό σπινθήρα, τότε τίθεται θέμα χρονισμού και θέσης του αισθητήρα. Συνήθως ο μαγνήτης πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τον αισθητήρα λίγο πριν ανέβει το πιστόνι στο ανώτερο σημείο (ή Ανω Νεκρό Σημείο)
    Καταγράφηκε

Βρε μανία με το depron

nikpapvolcan
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 9 Ιουν 2011, 11:17:26 »

Επικοινώνησα με την mintor για το πρόβλημα που έχω με την ηλεκτρονική και μου απάντησε ότι θα μου την αντικαταστήσει με καινούργια !!
    λόγω του ότι είναι εντός εγγύησης ο κινητήρας.
    Η νέα ηλεκτρονική μου ήρθε σε 7 ημέρες και ο κινητήρας λειτουργεί άψογα, παίρνει μπροστά με 2-3 σφαλιάρες μετά το πρώτο σκάσιμο.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Πρόβλημα στην μπουζόπιπα ή όχι.
    Μεταπήδηση σε: