Ο κινητήρας που με έχει απασχολήσει πάρα πολύ χωρίς ακόμα να τον εχω ευχαριστηθεί συνεχίζει να με ταλαιπωρεί λες και είναι στοιχειωμένος.
Ο κινητήρας στάλθηκε στην Mintor για έλεγχο λόγω του θέματος που αναφέρεται εδώ
https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=6307.300ποστ « Απάντηση #309 στις: Δευτέρα, 7 Φεβ 2011, 17:14:43 » (για το καύσιμο που υπάρχει πάνω στην κουκούλα και την άτρακτο).
Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση πρέπει να αναφέρω ότι η αντιμετώπιση της mintor ήταν άψογη και ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία μου να τους στείλω
τον κινητήρα για έλεγχο και μάλιστα χωρίς καμία χρέωση (ήταν εντός της εγγύησης).
Ολος χαρά που παρέλαβα τον κινητήρα πήγα το περασμένο Σ/Κ για να τον δοκιμάσω.
Με αρκετή δυσκολία κατάφερα να τον βάλω μπροστά και επιτέλους να κάνω την πρώτη μου πτήση.
Οταν κατέβασα το αεροπλάνο δεν υπήρχαν πλέον καύσιμα πάνω στο αεροπλάνο (επιλύθηκε αυτό το θέμα) παράμενε όμως
το θέμα της μη άμεσης ανταπόκρισης του κινητήρα όταν από ρελαντί του έδινα γκάζι.
Πίστευα ότι μπορεί να ήταν θέμα ρύθμισης των βελονών και άρχισαν να πειραματίζομαι με διάφορες ρυθμίσεις εκτός από αυτές που προτείνει η mintor.
Τότε ξανά χτύπησε ο νόμος του Μέρφι, …… ο κινητήρας άρχισε να κάνει διακοπές σε οποιαδήποτε θέση του στικ του γκαζιού και με οποιαδήποτε ρύθμιση
και κάποια στιγμή δεν ήθελε πλέον να πάρει μπροστά.
Για άλλη μια φορά γύρισα πίσω στο σπίτι απογοητευμένος και άρχισα να ψάχνω τι φταίει χωρίς όμως να καταφέρω να ξεκινήσω τον κινητήρα.
Κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω μια άλλη ηλεκτρονική που έχω αν και είχα σπινθήρα στο μπουζί, που όμως είναι για ποιο μεγάλο μπουζί.
Ο κινητήρας φοράει το μπουζί της NGK CM-6 ενώ η άλλη ηλεκτρονική είναι για μπουζί BMR6A της NGK.
Έπιασα με ty-rap την ηλεκτρονική και ο κινητήρας δούλεψε με την 3-4 προσπάθεια που έκανα.
Ξανά έβαλα την δική του ηλεκτρονική αλλά πάλι δεν ήθελε να ξεκινήσει. Το πείραμα έγινε για άλλες 4-5 φορές και πάντα ο κινητήρας
ξεκινούσε απροβλημάτιστα με την δεύτερη ηλεκτρονική.
Εστι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχε πρόβλημα η ηλεκτρονική (δυστυχώς δεν την είχα στείλει μαζί με τον κινητήρα στην mintor)
και αποφάσισα να αλλάξω στις μπουζόπιπες.
Σήμερα το πρωί άλλαξα τις μπουζόπιπες των ηλεκτρονικών αλλά και πάλι δεν ήθελε να ξεκινήσει ο κινητήρας
με την “νέα” ηλεκτρονική που είχα φτιάξει !!!
Βάζοντας την παλιά ηλεκτρονική με την μεγαλύτερη μπουζόπιπα πάλι ο κινητήρας ξεκίνησε αμέσως!!! Μόνο που δεν τρελάθηκα

.
Ψάχνοντας στο internet βρήκα ένα manual της RCEXL που αναφέρει ότι η μπουζόπιπα για το CM-6 μπουζί έχει μια αντίσταση.
To prevent RF interference, with 5/8” and 3/4” hex systems, you must fit a spark plug with an integral
resistor, such as an NGK BMR6F or BMR6A. The ‘R’ designates a resistor plug type.
CM-6 spark plugs do not have an integral resistor, therefore the RCEXL CM-6 system has a resistor
fitted in the metal plug cap or a high resistance HT lead to facilitate RF suppression.
Το manual το βρήκα σε αυτή την σελίδα
http://ru.searchuu.com/ebook_i_pdf/RCEXLμε τίτλο RCEXL Website Manual 12-2010.
Φωτογραφίες από τις μπουζόπιπες υπάρχουν εδώ
http://www.rcexl.com/news/Accessories/14.htmlΦαίνεται καθαρά η αντίσταση που λέει το manual.
Με το φτωχό μου μυαλό σκέφτηκα ότι το πρόβλημα υπάρχει στην μπουζόπιπα, ενδεχομένος στην αντίσταση,
αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια περίπτωση και θα ήθελα μια απάντηση από ποιο ψαγμένους και γνώστες που ασχολούνται με το χόμπι μας.
Πολύ θα μου πείτε “πάρε μια μπουζόπιπα για να βρεις την υγειά σου”……
φυσικά και θα πάρω μια νέα μπουζόπιπα αλλά θέλω να μάθω αν έχει λογική αυτό που σκέφτομαι,
δηλαδή ότι το υπάρχει πρόβλημα στην αντίσταση της μπουζόπιπας.
Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας.