Υστερα απο περιπου ενα μηνα αναμονης, επιτελους πεταξα για πρωτη φορα το Sceadu. Για να ειμαι ειλικρινης, ειναι η πρωτη μου επαφη με ελικοπτερο καθως δεν εχω ξαναπεταξει ποτε παρα μονο σε εξωμοιωτη.
Πριν ξεκινησω τη μικρη μου ιστορια, θα ηθελα να πω ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστω στον μπαμπα Τολη ο οποιος μου εδειξε πως σεταρεται ενα ελικοπτερο ( ο ανθρωπος εκανε απιστευτο σεταρισμα ), και με βοηθησε στο τριμαρισμα.
Μεσημερακι λοιπον, πηγαμε στο μοντελοδρομιο με τον Τολη για την πρωτη πτηση( ειχε λιγο αερακι ). Βαζουμε σε λειτουργια το ελικοπτερο και ξεκιναμε για το διαδρομο. Πηρε ο Τολης την τ/κ και σιγα σιγα ξεκινησε να του δινει ελαφρα γκαζι. Προς απογοητευση μας, ειδαμε πως η ουρα αρχισε να τρεμει αρκετα μπορω να πω, οποτε ξεκινησαμε να μειωνουμε το gain του gyro. Το ειχα στο 70% σε normal mode οποτε κι αρχισα να το κατεβαζω μεχρι που σταματησε η ουρα το τρεμουλο. Αυτο που μας εξεπληξε ευχαριστα ηταν πως το μοντελο δε χρειαστηκε σχεδον καθολου τριμ παρα 2 κλικ στο rudder.
Μαλιστα σε hover μπορουσες να αφησεις τα δαχτυλα απο την τ/κ για 2-3 sec και το μοντελο να μεινει σχεδον ακινητο!!! Αφου ρυθμισε ο τολης το hover pitch καθως και το pitch curve, το προσγειωσε και μου το εδωσε να το πεταξω.
Δειλα, δειλα αρχισα να δινω γκαζι. Παρατηρησα καποια στιγμη το ελικοπτερο να ετοιμαζεται να σηκωθει γερνοντας ομως αριστερα. Τοτε αντιληφθηκα πως σε καθε χαλαρη απογειωση πρεπει να δινω λιγο δεξι aileron.
Αφου σηκωθηκα περιπου στο 1,5 μετρο ξεκινησα να δινω απαλες κινησεις σε καθε στικ χωριστα για να ''νιωσω'' το ελικοπτερο. Μου φανηκε γλυκο και σταθερο. Ετσι μετα απο ενα περιπου λεπτο σε hover, αρχισα πορειες με 8αρια κ.τ.λ.
Καπως ετσι τελειωσε το πρωτο ντεμποζιτο. Στο δευτερο αφου εμεινα σε hover παλι περασα σε nose-in και πλαγιο hover ειτε αριστερα ειτε δεξια. Επειτα εφυγα παλι για πορειες τερματιζοντας ομως το στικ του γκαζιου για να δω μεχρι που μπορει να φθασει η ταχυτητα. Καπου εκει εβαλα Idle-up.
Αυτο που μου εκανε εντυπωση, ειναι το αποτομο χασιμο υψους του ελικοπτερου. Νομιζα οτι η διαφορα στο pitch μεταξυ normal και idle-up ειναι μικρη. Ευτυχως εδωσα λiγα κλικ και δεν επεσε αρκετα. Παλι συνεχισα πορειες με Idle up κανοντας stall Turn και μερικα νομιζω Flip λεγονται. Δηλαδη μενοντας ακινητο το ελικοπτερο να γυριζει γυρω απο τον αξονα του, χρησιμοποιοντας elevator και pitch. Επιχειρησα και 2 auto για να δω πως κατεβαινει σε περιπτωση που σβησει ο κινητηρας. Επισης κρατησα inverted πτηση κι εδωσα αποτομα αρνητικες αλλα μποκαρε ο κινητηρας και παραλιγο να χασω το ελικοπτερο.
Στο τριτο ντεμποζιτο περιοριστηκα στο hover περισσοτερο προσπαθοντας να το κραταω σταθερο σε διαφορες θεσεις, ειτε απο πισω, ειτε πλαγια, ειτε nose - in και προσπαθοντας να το προσγειωνω σε ενα κυκλακι που εχει στο κεντρο του διαδρομου.
Σε γενικες γραμμες, μου αρεσε πολυ η πρωτη μου επαφη. Να φανταστειτε, καποτε ουτε καν ηθελα να ακουσω για ελικοπτερα κ.τ.λ. Τα χρονια ομως περνουν οπως και οι επιθυμιες μας αλλαζουν!

Παραθετω 2 φωτογραφιες με τον Τολη κι εμενα με τα sceadu σε πρωτο πλανο. Πιστευω η χαρα μου ειναι ζωγραφισμενη στο προσωπο μου

Τολης

Κωστης

Ολο το ελικοπτερο ειναι ''μαμα''. Δεν εχω φορεσει ακομη καποιο upgrade. Ακομη και οι ροτορες που φοραει ειναι της Hirobo 600mm. Θα ηθελα καποια στιγμη αργοτερα να βαλω καλυτερους Carbon.
Επισης, εχει πανω CCPM συστημα και του φοραω 3 align DS 610, ενα jr DS811 στο γκαζι, Gyro jr490T και tail servo 8700G, regulator made by Grele Electronics, Lipo 3000mAh , και remote glow plug για να μη χρειαζεται να χρησιμοποιω μπουζοπιπα