Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.364 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 12:21:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 12:21:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309364
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 854
    Συνολικά: 854
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Hirobo Sceadu First Flight!!!  (Αναγνώστηκε 9617 φορές)
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Playing some blues...

« στις: Δευτέρα, 14 Μαρ 2011, 22:18:12 »

Υστερα απο περιπου ενα μηνα αναμονης, επιτελους πεταξα για πρωτη φορα το Sceadu. Για να ειμαι ειλικρινης, ειναι η πρωτη μου επαφη με ελικοπτερο καθως δεν εχω ξαναπεταξει ποτε παρα μονο σε εξωμοιωτη.
      Πριν ξεκινησω τη μικρη μου ιστορια, θα ηθελα να πω ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστω στον μπαμπα Τολη ο οποιος μου εδειξε πως σεταρεται ενα ελικοπτερο ( ο ανθρωπος εκανε απιστευτο σεταρισμα ), και με βοηθησε στο τριμαρισμα.
      Μεσημερακι λοιπον, πηγαμε στο μοντελοδρομιο με τον Τολη για την πρωτη πτηση( ειχε λιγο αερακι ). Βαζουμε σε λειτουργια το ελικοπτερο και ξεκιναμε για το διαδρομο. Πηρε ο Τολης την τ/κ και σιγα σιγα ξεκινησε να του δινει ελαφρα γκαζι. Προς απογοητευση μας, ειδαμε πως η ουρα αρχισε να τρεμει αρκετα μπορω να πω, οποτε ξεκινησαμε να μειωνουμε το gain του gyro. Το ειχα στο 70% σε normal mode οποτε κι αρχισα να το κατεβαζω μεχρι που σταματησε η ουρα το τρεμουλο. Αυτο που μας εξεπληξε ευχαριστα ηταν πως το μοντελο δε χρειαστηκε σχεδον καθολου τριμ παρα 2 κλικ στο rudder.
      Μαλιστα σε hover μπορουσες να αφησεις τα δαχτυλα απο την τ/κ για 2-3 sec και το μοντελο να μεινει σχεδον ακινητο!!! Αφου ρυθμισε ο τολης το hover pitch καθως και το pitch curve, το προσγειωσε και μου το εδωσε να το πεταξω.
      Δειλα, δειλα αρχισα να δινω γκαζι. Παρατηρησα καποια στιγμη το ελικοπτερο να ετοιμαζεται να σηκωθει γερνοντας ομως αριστερα. Τοτε αντιληφθηκα πως σε καθε χαλαρη απογειωση πρεπει να δινω λιγο δεξι aileron.
     Αφου σηκωθηκα περιπου στο 1,5 μετρο ξεκινησα να δινω απαλες κινησεις σε καθε στικ χωριστα για να ''νιωσω'' το ελικοπτερο. Μου φανηκε γλυκο και σταθερο. Ετσι μετα απο ενα περιπου λεπτο σε hover, αρχισα πορειες με 8αρια κ.τ.λ.
      Καπως ετσι τελειωσε το πρωτο ντεμποζιτο. Στο δευτερο αφου εμεινα σε hover παλι περασα σε nose-in και πλαγιο hover ειτε αριστερα ειτε δεξια. Επειτα εφυγα παλι για πορειες τερματιζοντας ομως το στικ του γκαζιου για να δω μεχρι που μπορει να φθασει η ταχυτητα. Καπου εκει εβαλα Idle-up.
      Αυτο που μου εκανε εντυπωση, ειναι το αποτομο χασιμο υψους του ελικοπτερου. Νομιζα οτι η διαφορα στο pitch μεταξυ normal και idle-up ειναι μικρη. Ευτυχως εδωσα λiγα κλικ και δεν επεσε αρκετα. Παλι συνεχισα πορειες με Idle up κανοντας stall Turn  και μερικα νομιζω Flip λεγονται. Δηλαδη μενοντας ακινητο το ελικοπτερο να γυριζει γυρω απο τον αξονα του, χρησιμοποιοντας elevator και pitch. Επιχειρησα και 2 auto  για να δω πως κατεβαινει σε περιπτωση που σβησει ο κινητηρας. Επισης κρατησα inverted πτηση κι εδωσα αποτομα αρνητικες αλλα μποκαρε ο κινητηρας και παραλιγο να χασω το ελικοπτερο.
      Στο τριτο ντεμποζιτο περιοριστηκα στο hover περισσοτερο προσπαθοντας να το κραταω σταθερο σε διαφορες θεσεις, ειτε απο πισω, ειτε πλαγια, ειτε nose - in και προσπαθοντας να το προσγειωνω σε ενα κυκλακι που εχει στο κεντρο του διαδρομου.
      Σε γενικες γραμμες, μου αρεσε πολυ η πρωτη μου επαφη. Να φανταστειτε, καποτε ουτε καν ηθελα να ακουσω για ελικοπτερα κ.τ.λ. Τα χρονια ομως περνουν οπως και οι επιθυμιες μας αλλαζουν!  Wink

Παραθετω 2 φωτογραφιες με τον Τολη κι εμενα με τα sceadu σε πρωτο πλανο. Πιστευω η χαρα μου ειναι ζωγραφισμενη στο προσωπο μου Wink

Τολης

Κωστης

Ολο το ελικοπτερο ειναι ''μαμα''. Δεν εχω φορεσει ακομη καποιο upgrade. Ακομη και οι ροτορες που φοραει ειναι της Hirobo 600mm. Θα ηθελα καποια στιγμη αργοτερα να βαλω καλυτερους Carbon.

Επισης, εχει πανω CCPM συστημα και του φοραω 3 align DS 610, ενα jr DS811 στο γκαζι, Gyro jr490T και tail servo 8700G, regulator made by Grele Electronics, Lipo 3000mAh , και remote glow plug για να μη χρειαζεται να χρησιμοποιω μπουζοπιπα Wink
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 14 Μαρ 2011, 22:39:21 »

Καλορίζικο φίλε μου και καλές πτήσεις.. Thumbs up  Σιγά σιγά όλα θα γίνουν. Wink
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

pagani
    Aeromodeller Sr. Member

Kostas Laliotis

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 14 Μαρ 2011, 22:59:47 »

τι σιγα σιγα, αν στο δευτερο τεποζιτο πεταξε αναποδα και εκανε autorotation, στο δευτερο γαλονι θα κανει piro tic toc,,,
    μπραβο ετσι με ενθουσιασμο
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 14 Μαρ 2011, 23:40:39 »

Μπραβο Κωστα...>! Το οτι δεν ήθελες να τα ακουσεις και τωρα σε βλεπω ενθουσιασμένο ειναι πάρα πολυ καλο...>!!!

Να ξέρεις οτι χρειάζεται λιγη υπομονη...
    Καταγράφηκε
    daedalus
    Aeromodeller Jr. member
    **

Αγαθα κοποις κτωνται

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 00:47:32 »

φιλε Κωστη πολυ καλη επιλογη ειδικα για πρωτο ελικοπτερο
    μονο που θα ηθελα να κανω μια παραθεση σε αυτο που λες για τα δυο κλικ στο τριμ του rudder
    το gy490t ειναι αρκετα καλο gyro αλλα εχει θεμα με καποια servo
    οποτε αν την ωρα που σεταρει το gyro μενει ακινητο το servo της ουρας τοτε καλο θα ηταν να φτιαξεις απο την ντιζα το τριμ που θελεις,
    αν ομως οταν σεταρει πηγαινει το σερβο προς μια κατευθυνση τοτε οκ κανε τριμ μεχρι να σταθεροποιηθει
    καλες πτησεις
    Καταγράφηκε

Caliber 90 v06
    ys.91st
    funtech staysee
    jr x9303
    gy611
    gv-1
    pavlos mantas
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 12:08:54 »

ένα γερο καλωσόρισμα και από εμενα φιλε κώστα. Thumbs up
    τώρα με την "σιραμαου" μου έρχεται στο μυαλό κουβέντες πεδίον που παλιότερα που δεν iprxan εξομοιωτές η δεν είχαν την βοήθεια κάποιου η που δεν υπήρχε κάποιο φόρουμ να μάθουν κάποια πράγματα ποσο δύσκολα έπρεπε να ήταν η αρχή ενός ελικοπτερου.
     πιστεύω ότι τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα, πιστεύω είναι πιο βατά ότι το επίπεδο στην ελλάδα αρχίζει και ανεβαίνει η γνώση τα πάντα πιστεύω ότι είναι ένα πολύ πιο καλο κλίμα για την εκμάθησης ελικοπτερου.
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 13:00:24 »

εδω θα ηθελα να πω δυο λογακια...
    απλα ο γιος μου.." ΤΟ ΕΧΕΙ"...ρε παιδια, χωρις καμμια αλλη επαφη με ελικοπτερο, ποτε του, παρα μονο στο sim, εαν τον εβλεπε καποιος που δεν ξερει, θα ελεγε οτι αυτος ο ανθρωπος πεταει ελικοπτερο τουλαχιστον ενα χρονο....απιστευτος....μπραβο κωστη μου και παλι μπραβο..εχω μεινει "παξιμαδι"...
    τι σου ειναι τα νιατα βρε παιδι μου... Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 13:46:04 »

Το μοντελοδρόμιο είναι της ΕΑΘ ?
    Καταγράφηκε
    FAZ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 15:09:40 »

Ρε φίλε TOLIS, με τι τον νανούριζες μικρό, με ήχους ελικοπτερικής OS MAX ?? laugh
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 15:10:48 »

ναι ακριβως...ειναι της ΕΑΘ...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 15:21:22 »

Ρε φίλε TOLIS, με τι τον νανούριζες μικρό, με ήχους ελικοπτερικής OS MAX ?? laugh
    Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
    αγαπητε φιλε faz...οπως σε ολα σε αυτην την ζωη, καποιες δεξιοτητες τις εχεις και καποιες δεν τις εχεις...
    για παραδειγμα, δεν θα μπορουσα να γινω ποτε ας πουμε χορευτης...θα μπορουσα ομως να γινω μουσικος...
    καποιος αλλος εμαθε να πεταει και ενω πεταει ας πουμε 3 χρονια εχει μεινει στασιμος, ενω ενας αλλος με 4-5 μηνες πτησεων κατεβαινει και σε αγωνες και διεκδηκει και θεση...ετσι ειναι ολα στην ζωη...
    πωπω.....κωστη για προσπαθησε να με φανταστεις στο "DO YOU THINK YOU CAN DANCE"... Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 18:44:11 »

''Μην προσπαθεις να μαθεις στο γερικο σκυλι καινουργια κολπα'' τοπο στα νιάτα Τολη...εμεις καμαρωνουμε
    Καταγράφηκε

Πρωτα  μπουσουλάμε... περπατάμε...τρεχουμε...και μετά πετάμε!!!
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 19:23:45 »

ναι ακριβως...ειναι της ΕΑΘ...

Χμμμ.....Γιατί εμένα μου φαίνεται πως τελούν υπό "περιορισμό" οι Ε/Πδες στο συγκεκριμένο μοντελοδρόμιο ? Μεγάλο μέσον θα πρέπει να έχεις   Wink !!

''Μην προσπαθεις να μαθεις στο γερικο σκυλι καινουργια κολπα''......

Τα παιδιά της Ε.Ο. F3C που πήγανε πέρσι στη Ρουμανία, μου λέγανε πως ένα ελβετικό γέρικο σκυλί κάπου στα 65  πέρασε στα fly - off  Grin Grin  !!!!
    Καταγράφηκε
    ΝΙΚΟΣ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 19:28:49 »

Τελικα το καταλαβα....ειμαι στοκος
    Καταγράφηκε

ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 15 Μαρ 2011, 19:30:54 »

Όχι ρε συ συνονόματε !!! Εμένα εννοεί !!!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Hirobo Sceadu First Flight!!!
    Μεταπήδηση σε: