Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.862 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Ιουλ 2026, 00:04:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Ιουλ 2026, 00:04:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από topg
    [Χθες στις 23:44]

[Χθες στις 21:46]

από Yiannis_S
    [Χθες στις 16:29]

[Χθες στις 13:05]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309862
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 98
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 103
    Συνολικά: 106
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ερωτηση για παραλληλη συνδεση μπαταριων  (Αναγνώστηκε 10182 φορές)
    dodos
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 28 Ιαν 2011, 08:48:39 »

Οπός λέει  και ο φίλος  pant, αυτό είναι η καλύτερη λύση, εγώ σου πρωτινό να Βάλης το ακόλουθο Regulator  το έχω δούλεψη παρά πολύ και με μεγάλα servo hitec 7955  savox 1256 και δεν είχα κανένα πρόβλημα και δεν είναι και ακριβό   http://www.espritmodel.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=11492
    Καταγράφηκε
    featherrun
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 28 Ιαν 2011, 13:54:48 »

Μαλλον θα γινουν οι πρωτες δοκιμες στον αερα με την μεθοδο του ενος reg και batt μονο για ρυθμισεις κλπ και μολις δουμε οτι ολα δουλευουν οκ θα παω σε αυτη τη λυση που βρισκω καλη...http://www.powerbox-systems.com/e/powerbox_systeme/powerbox_gemini/start.php
    Καταγράφηκε
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 28 Ιαν 2011, 19:57:08 »

Λοιπόν η λύση του dgiatr με άφησε άφωνο, υπό την έννοια της απλότητας και της λειτουργικότητας και του fail safe (δεν μου έρχεται τώρα το ελληνικό του). Πάντως για να αποφύγεις τα πολλά χρήματα έχω να σου προτείνω το ΒatShare της SmartFly. Εξαιρετικό, το χρησιμοποιούσα όταν είχα κάποιες αμφιβολίες (φοβίες μάλλον) για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούσα τότε. Πάντως το έχω στο βαλιτσάκι μου και αν χρειαστεί ενεργοποιείται. Για δες εδώ http://www.smart-fly.com/Products/Regulator/3.htm και εδώ http://www.smart-fly.com/Products/BatShare/batshare.htm.

Vhal και dgiatr ευχαριστω για τις λεπτομερεις απαντησεις  Thumbs up,σιγουρα θα παω στη λυση 2 regulators 2λιπος και θα προτιμισω το tbic για ψυχολογικους αλλα και ουσιαστικους λογους...
    Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 28 Ιαν 2011, 20:11:43 »

Λοιπόν η λύση του dgiatr με άφησε άφωνο, υπό την έννοια της απλότητας και της λειτουργικότητας και του fail safe (δεν μου έρχεται τώρα το ελληνικό του). Πάντως για να αποφύγεις τα πολλά χρήματα έχω να σου προτείνω το ΒatShare της SmartFly. Εξαιρετικό, το χρησιμοποιούσα όταν είχα κάποιες αμφιβολίες (φοβίες μάλλον) για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούσα τότε. Πάντως το έχω στο βαλιτσάκι μου και αν χρειαστεί ενεργοποιείται. Για δες εδώ http://www.smart-fly.com/Products/Regulator/3.htm και εδώ http://www.smart-fly.com/Products/BatShare/batshare.htm.

Vhal και dgiatr ευχαριστω για τις λεπτομερεις απαντησεις  Thumbs up,σιγουρα θα παω στη λυση 2 regulators 2λιπος και θα προτιμισω το tbic για ψυχολογικους αλλα και ουσιαστικους λογους...
    Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    argiris_big
    Aeromodeller Hero Member

...........

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 18 Φεβ 2011, 20:45:11 »

Το ερωτημα μου εχει ως εξης...Θελω να συνδεσω δυο λιπο μπαταριες ιδιας χωρητικοτητας μαρκας και χαρακτηριστικων παραλληλα για να παρω διπλα mah ωστε να τροφοδοτησω ενα δεκτη.Σε περιπτωση σφαλματος της μιας μπαταριας(να μην λειτουργησει για οποιοδηποτε λογο)η αλλη θα συνεχισει να παρεχει ρευμα με την παραλληλη καλωδιωση?Κοινως θα εχω μια αισθηση ασφαλειας εκτος απο τη διπλη χωρητικοτητα που θα εχω δημιουργησει?

Αν "πιάνουν" λίγο τα χέρια σου μια πολύ απλή και φτηνή λύση είναι αυτή:

Πρόσεξε μόνο οι δίοδοι που θα χρησιμοποιήσεις να είναι 3Α τουλάχιστον, και οι μπαταρίες ή Lipo 2 στοιχείων ή NiXX 5 στοιχείων.

Αν "δεν πιάνουν" τότε πρέπει να βρεις ένα κύκλωμα που στο "χώρο" μας συχνά λέγεται "battery backer" και συνδέεται ως εξής:

Υπάρχει και Ελληνικής κατασκευής εδώ:
    http://www.greekelectronics.gr/tbic/tbic.html

(Τα σχέδια είναι από το βιβλίο του jkon: http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-060.htm)

Συμπληρωματικά, να προσθέσω και τα παρακάτω:
    - Η λύση με τις διόδους είναι πολύ απλή, φτηνή και αξιόπιστη και παρέχει εφεδρεία (backup) ισχύος. Αν χαλάσει δηλαδή η μια μπαταρία, το σύστημα δουλεύει με την άλλη.
    - Το πρόβλημα που έχει είναι πως δεν σου δίνει ένδειξη ότι κάποια μπαταρία έχει πρόβλημα. Συνεπώς, μπορεί η μια μπαταρία να έχει ήδη χαλάσει και να μην έχει γίνει αντιληπτό. Σε αυτή την περίπτωση έχεις χάσει την εφεδρεία σου αλλά δεν το ξέρεις. Μια λύση είναι να βάλεις σε κάθε μπαταρία (πριν από τη δίοδο) έναν ενδείκτη τάσης σαν αυτόν:

(Τακτικός έλεγχος με έναν ψηφιακό φορτιστή με κύκλο φόρτισης αποφόρτισης απαιτείται σε κάθε περίπτωση)

Βαγγέλης

ας επαναφερουμε λιγο το θεμα , μετα απο μια παρατηρηση  του Bladekiller  που διαβασα σε αλλο θεμα ...

"Θέμα: Υποκατάστατο voltage regulator

Αυτό με τις διόδους μου πέρασε από το μυαλό αλλά εγκατέλειψα την ιδέα για τον εξής λόγο.
     Αν κοιτάξουμε τα datasheets μερικών διόδων, θα δούμε καμπύλες forward voltage vs current, που δείχνουν ότι η τάση που "τρώει" μία δίοδος στην ορθή φορά, δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από το ρεύμα. Αν για παράδειγμα η δίοδος "τρώει" 0,6-0,7 βολτ στα 100 μιλιαμπέρ, η ίδια δίοδος "τρώει" 1 βολτ στο 1Α ,χώρια το ότι η τάση αυτή πέφτει ελαφρά 'οταν η δίοδος ζεσταίνεται. Στο μεταξύ η τάση μιας πλήρως γεμάτης λιπο, μπορεί στην αρχή της εκφόρτισης να φτάσει και να ξεπεράσει τα 8 βολτ με ελαφρύ φορτίο. Αν τα σερβό εκείνη τη στιγμή δεν κινούνται ,η κατανάλωση είναι 80-120 μιλιαμπέρ (δέκτης φουτάμπα 2.4 γίγα για παράδειγμα). Στην περίπτωση αυτή, οι δίοδοι "τρώνε" η κάθε μια από 0.7 βολτ οπότε θα χρειαστούμε τρεις για να φτάσουμε περίπου τα 6 βολτ. Αν τώρα τροφοδοτούσαμε το δέκτη με τέσσερα στοιχεία νικελίου ,τότε όταν αυτά θα κόντευαν να αδειάσουν, η τάση θα ήταν γύρω στα 4 βολτ και το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί για λίγο ακόμη. Στην περίπτωση της λιπο, η τάση των σχεδόν άδειων στοιχείων θα φθάσει για δύο στοιχεία γύρω στα 6,5 βολτ ή και πιο κάτω. Στη χειρότερη περίπτωση, που θα δουλεύουν και τα τρία σερβό και ο δέκτης ,η κατανάλωση ανάλογα με την αντίσταση που συναντούν τα σερβό μπορεί και να φθάσει τα 0.7 με 1 αμπέρ και τότε οι δίοδοι θα "τρώνε" από περίπου 1 βολτ η κάθε μια οπότε συνολικά 3 βολτ. Το υπόλοιπο τάσης στην περίπτωση αυτή είναι μόνο 3,5 βολτ και το σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργεί με τόσο χαμηλή τάση. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ,θα πρέπει η τάση της μπαταρίας να μην πέσει κάτω από 7 βολτ με πλήρες φορτίιο , αν πάρουμε τη χειρότερη περίπτωση.

Φιλικά Κώστας. "
     Εν τω μεταξυ ,διαβαζω και στο    http://www.hangtimes.com/rcbattery_faq.html

Q: Ok, that’s pretty kewl.. but my instructor sez I need diode protection or the packs will cross-talk or try to charge each other.

A: Sorry.. your instructor has been gaffed by Under-Informed Magazine Columists or the Battery Mis-Information Committee of your local fields Wives Tale Tag Team. There is NO need for diodes or a 'backup' circuit board (something else that adds weight, complexity and another possible failure point) and in fact there's no flight-safety significant energy transfer between packs at different charge levels.

You can test this yourself.. just plug a discharged pack and a fully charged pack together in a  Y-Harness and check the two packs the next day.. You’ll find the system will pass a load test if checked through the ‘Y’, and you’ll also find that less than 20% of the charged packs energy has been ‘used’ by the discharged pack when you separately cycle-test the two of them. Next, consider that your average flight is 10-12 minutes, not 24 hours! The mythical "Energy Transfer Between Packs" scenario is simply NOT a flight safety issue and checking both packs before flight with a loaded ESV will certainly 'pick up' a weak pack before you fly it anyway!

Τελικα τι υσχιει με τις διοδους ?
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 19 Φεβ 2011, 13:06:40 από argiris_big » Καταγράφηκε

When flying inverted..... "Down" is "Up" , and "Up"  is   "VERY EXPENSIVE"
    dodos
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 18 Φεβ 2011, 22:04:23 »

Μαλλον θα γινουν οι πρωτες δοκιμες στον αερα με την μεθοδο του ενος reg και batt μονο για ρυθμισεις κλπ και μολις δουμε οτι ολα δουλευουν οκ θα παω σε αυτη τη λυση που βρισκω καλη...http://www.powerbox-systems.com/e/powerbox_systeme/powerbox_gemini/start.php
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ρίξε και εδώ μια μάτια   http://www.smart-fly.com/Products/PowerSystems/powersystems.html   
    Καταγράφηκε
    apostolosnt
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #21 στις: Σάββατο, 19 Φεβ 2011, 13:29:27 »

Τελικά πόσο συχνά έχουμε χάσει μοντέλα από βλάβη στο κύκλωμα μπαταρία-BEC ή μπαταρία-REG ;
    Αυτό που θέλω να πω είναι: Έχουμε τέτοια ποσοστά αστοχίας αυτών των εξαρτημάτων ώστε να βάλουμε διπλά αυξάνοντας το βάρος των μοντέλων και την πολυπλοκότητα;
    Τότε, για παράδειγμα, γιατί να μην βάλουμε και διπλά σέρβο και δέκτη;;
    Μήπως τελικά το καλύτερο είναι απλά να βάζουμε ποιοτικά εξαρτήματα εκεί που το φοβόμαστε;
    Καταγράφηκε

Mikado Logo 600 SE - Compass Atom 7HV
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Σάββατο, 19 Φεβ 2011, 13:58:33 »

Πολλες φορες τα ηλεκτρικα μας δεν ειναι αναλογα του φορτου στον οποιο πρεπει να αντεξουν ..πχ  μικρα bec -regulator με πιθανον ασχημα αποτελεσματα.
    Παντα το απλουστερο setup χωρις πολλα πολλα ειναι και το ασφαλεστερο αν ειναι φυσικα σωστα υπολογισμενο(μπαταριες που να σντεχουν τις τασεις που ζητανε τα σερβο..πχ σε ενα μοντελο με 5-6 12κιλα digital δεν βαζεις 1500mah pak ...
    Παρολα αυτα προσωπικα εχω "χασει" μοντελα για διαφορους αλλους λογους εκτος απο αστοχια BEC -REGULATOR και φυσικα δεν χρισημοποιω μονο επωνημα.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Ερωτηση για παραλληλη συνδεση μπαταριων
    Μεταπήδηση σε: