Έχοντας παραγγείλει έναν καινούριο φορτιστή από τον Βάιο (Biz-Models) έπρεπε να λύσω το πρόβλημα του τροφοδοτικού.
Ο φορτιστής είναι ο cellpro Powerlab 8, με μέγιστη ισχύ 1344w.
http://www.biz-models.com/gr/cellpro-powerlab-8-v2-combo-2-w-cp8s-gp-ko-par-jst-xh-jst-eh-hr-adapters.htmlΤο μεγαλύτερο τροφοδοτικό στο οπλοστάσιο μου μέχρι πρότινος ήταν ένα 540w από hobbyking το οποίο δεν με είχε ενθουσιάσει με την ποιότητα του. Μάλιστα σε κάποια φάση ενώ φόρτιζα κάτι 6S στα 15Α άρχισε να βγάζει καπνούς.

Προλάβα και το σταμάτησα και εντόπισα το πρόβλημα σε μια κόλληση στην έξοδο DC. Το επισκεύασα αλλά δεν το εμπιστεύομαι για μεγάλες ισχύς.
Ειδικά με τον powerlab για να μπορέσω να εκμεταλλευτώ την ισχύ του ήθελα ένα 24βολτο τροφοδοτικό με δυνατότητα πολλών αμπέρ. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο ούτε φθηνό να βρεθεί.
Μετά από ψάξιμο στο internet κατέληξα στην αγορά 2 12V τροφοδοτικών file servers των 47Α και την σύνδεση τους σε σειρά για να πάρω την επιθυμητή τάση εξόδου των 24V.
Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως πρέπει να προηγηθούν κάποια πράγματα. Κατ’αρχήν τα τροφοδοτικά αυτά δεν έχουν κάποιο διακόπτη για να ανοίγουν αλλά πρέπει να γεφυρωθούν κάποια pins στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού. Τα pins αυτά είναι διαφορετικά για κάθε τύπο τροφοδοτικού. Εγώ προκειμένου να μην ψάχνω αγόρασα τα τροφοδοτικά από εδώ:
http://feathermerchantrc.com . Ο συγκεκριμένος κάνει αυτός την μετατροπή και δοκιμάζει τα τροφοδοτικά υπό φορτίο πριν τα στείλει.

Εδώ φαίνονται τα βραχυκυκλωμένα pins. Τα καλώδια εξόδου τα έχω κολλήσει εγώ.
Ένα τροφοδοτικό 12V των 575watt θα ήταν αρκετό για τους περισσότερους, όταν όμως έχεις έναν φορτιστή των 1344watt που μάλιστα θέλει 26,35V για να τα αποδώσει απλά δεν αρκεί.

Παραπάνω φαίνονται τα χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού.
Για την σύνδεση των τροφοδοτικών σε σειρά πρέπει να αφαιρεθεί η γείωση του δεύτερου τροφοδοτικού. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει βραχυκύκλωμα όταν συνδεθούν και τα δύο τροφοδοτικά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην πλευρά AC είτε στην πλευρά DC του δεύτερου τροφοδοτικού. Η πιο σωστή λύση είναι στην πλευρά DC αλλά η πιο εύκολη είναι στην πλευρά AC.
Για να γίνει κάτι τέτοιο απλά αφαιρούμε τους ακροδέκτες γείωσης από το καλώδιο του 2ου τροφοδοτικού.

Έχουν αφαιρεθεί οι ακροδέκτες γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας.
Βασικό είναι επίσης να μονώσουμε το σασί του δεύτερου τροφοδοτικού γιατί αφενός αν έρθει σε επαφή με το πρώτο πάλι θα υπάρξει βραχυκύκλωμα και αφετέρου είναι μια επιπλέον προστασία σε περίπτωση διαρροής ρεύματος 220V μέσω του σασί.
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ταινία πακεταρίσματος, εγώ επέλεξα το διάφανο αυτοκόλλητο που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να επενδύουν τα σχολικά βιβλία (αφού μου είχε περισσέψει

). Μην ξεχνάτε ότι υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται να μονώσει τάση 12V .

Μονωμένα τα σασί των τροφοδοτικών. Έχω μαρκάρει το μη γειωμένο καλώδιο και το δεύτερο τροφοδοτικό με κίτρινη ταινία για να μην τα μπερδεύω.
Το αποτέλεσμα? Ένα τροφοδοτικό των 24V (που έχει και ταυτόχρονα έξοδο των 12V για συσκευές που δεν αντέχουν τα 24V) με κόστος 125$ συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών.

Η συνδεσμολογία

Ο φορτιστής συνδεδεμένος στην έξοδο των 12V

Ο φορτιστής συνδεδεμένος στην έξοδο των 24V
Στα τροφοδοτικά μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες συσκευές των 12V και 24V. Σε αυτή την περίπτωση η ισχύς εξόδου περιορίζεται από το ρεύμα που δίνει το πρώτο τροφοδοτικό που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 47Α. Άρα στην έξοδο των 24V μπορούμε να πάρουμε 47Α μείον το ρεύμα που τραβάμε από την έξοδο των 12V
Άντε να έρθει ο powerlab γιατί τα 350watt του icharger δεν φτάνουν ούτε για να ζεσταθούν τα τροφοδοτικά

Επόμενο βήμα η αλλαγή των καλωδίων με 10awg και μπάρες χαλκού για να πιάνουν τα κροκοδειλάκια (τι κροκοδειλάκια δηλαδή, λες και βγήκαν από τον Νείλο είναι

) του powerlab και γενικό συμμάζεμα των καλωδίων κλπ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.