Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.849 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 19:01:30

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 19:01:30

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από MYRON B
    [Σήμερα στις 17:44]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:34]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:29]

[Σήμερα στις 13:05]

[Χθες στις 00:40]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309849
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 187
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 127
    Συνολικά: 129
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 4 5 6 [7]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μόνο Ηλεκτρικά!  (Αναγνώστηκε 27754 φορές)
    evan
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #90 στις: Κυριακή, 28 Ιαν 2007, 05:13:03 »

Μόλις περάσω καινούργιο ESC θα το πάω και σε κανέναν παπά να μου το διαβάσει. Μήπως έχουμε κανέναν παπά μοντελιστή εδώ?
    zero_IQ

Πατήρ Μάξιμος  Thumbs up

* Pat._Maximos.jpg (22.87 KB, 400x300 - εμφανίστηκε 600 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Roinides
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #91 στις: Κυριακή, 28 Ιαν 2007, 14:05:16 »

Για τις μπαταριες, εχουμε ενα προβλημα...Δε βιαζομαι αλλα ας την ψαξω...

Από εξωτερικό δε στέλνουν ευκολα γιατι ειναι ευφλεκτες και τετοια λεει αεροπορικως δε τις βαζουν!!  -  και Ελλάδα δε βρισκω LIPO 6S2P  22V 4200 mah ακομη... 

Kαμια ιδεα;
    Καταγράφηκε

| 700e-MJ3 |
    guest853
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #92 στις: Κυριακή, 28 Ιαν 2007, 15:16:31 »

Μολις παρηγγειλα το T-REX 600 (CARBON FIBER) ELECTRIC HELICOPTER Kit+600L Motor +75G ESC+3A BEC+lipo batt gia to bec,     futaba guroskopio gy-401+S9254 Digital Servo ,    και μια futaba t/k 7καναλια.
    Μπαταριες οχι ακομη,  περιμενω συμβουλες αν γινεται για αρχη να βαλω NI-MH επειδη ειμαι αρχαριος και μετα να περασω σε lipo.Και καμια συμβουλη για φορτιστη.Ειναι καποιοι που φορτιζουν και NI-MH και  LIPO. 
    Αυτα απο Αμερικη NITRO RC HOBBIES στο e-bay
    Οσο για τιμες μου βγαινουν περιπου 900 ευρω, πραγμα αδυνατο εδω.
    Λοιπον περιμενω συμβουλες για το t-rex 600 !!!
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Θα ήθελα μερικές πληροφορίες σχετικά με την παραγγελία σου. Ενδιαφέρομαι για την ίδια αγορά άμεσα. (Χρόνο αναμονής, τρόπο πληρωμής, εγγύηση ασφαλούς αποστολής κλπ. Ενημέρωσε με παρακαλώ, είτε εδώ είτε στο mail μου. Ευχαριστώ σε)
    Καταγράφηκε
    Roinides
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #93 στις: Κυριακή, 28 Ιαν 2007, 15:59:03 »

Λοιπον Γιαννη οσο για την αγορα απο το εξωτερικο.Απο το ebay.com ψωνισα απο ενα καταστημα που εχει πολλες αγοραπωλησιες και φαινεται αξιοπιστο.

Εβαλα τα χρηματα στη πιστωτική φιλου γιατι μολις εβγαλα και δεν εχει ενεργοποιηθει.Πιστευω η παραγγελια να γινει Δευτερα.Μολις ολοκληρωθει θα το μαθετε ειναι σιγουρο!Καμια βδομαδα με 10 μερες νομιζω....

Θα ενημερωσω ποτε εφυγε ποτε ηρθε κλπ. Επειδη αν το ασφαλισεις (υπαρχει η δυνατοτητα κανα 5 ευρω πλληρωνεις παραπανω) θα πρεπει να μπει η τιμη στο δεμα, στο τελωνειο θα πρεπει να πληρωσεις και αλλα , βαλαμε χωρις ασφαλεια, με UPS και με σημειωση TOY PARTS. Δε ξερω τι θα γινει τελικά, και γω φοβαμαι, αν δε το δω μπροστα μου δε ξερω...Ομως ο φίλος εχει κανει πολλες αγορες και ειναι εμεπιρος σ αυτα.Δε νομιζω ναχουμε προβλημα.

Τωρα για αγορες ιντερνετ, εβγαλα μια καρτα VISA που ειναι συνδεδεμενη με ενα λογαριασμο.Δεν ειναι πιστωτική.Οσα βαζω στο λογαριασμο τοσα μπορω να αγορασω.Αν θελουν να με κλεψουν και δεν εχω μια , δε με νοιαζει. Βαζω απο το ΑΤΜ οσα κανει το εμπορευμα - αγοραζω αμεσως και τελος.   Electron VISA λεγεται.

Προσπαθησα να συνδεθω στο ebay σα νεος χρηστης και στο paypal για να χω λιγη περισσοτερη αξιοπιστια στις αγορες μεσω αυτού, αλλά ακομη μαλλον δεν εχει ενεργοποιηθει ηλεκτρονικα για αγορες παγκοσμιως και δε μου τη δεχεται.Αυριο θα παρω τηλεφωνο στη τραπεζα να δω πως γινεται.

Κοιτα να δεις, πιστευω αν προσεχεις γενικα εχει ευκαιριες στο internet για αγορες σε τιμες καλες και πραγματα που δε βρισκεις εδω!
    Περιμενε Γιαννη να ερθει το δικο μου, να δουμε πως πηγε και θα σε ενημερωσω αμεσα! Ειναι πολλα λεφτα και δε λεει να ρισκαρεις!!!
    Σκεφτεσαι για t-rex 600 ;  Τι θα του βαλεις επανω; Τηλεχειρισμό; Μπαταριες;
    Καταγράφηκε

| 700e-MJ3 |
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #94 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 01:23:56 »

Για τις μπαταριες, εχουμε ενα προβλημα...Δε βιαζομαι αλλα ας την ψαξω...

Από εξωτερικό δε στέλνουν ευκολα γιατι ειναι ευφλεκτες και τετοια λεει αεροπορικως δε τις βαζουν!!  -  και Ελλάδα δε βρισκω LIPO 6S2P  22V 4200 mah ακομη... 

Kαμια ιδεα;

Έχω αγοράσει και από τους τρείς αυτούς και σου τους συνιστώ.
    http://modefosheli.com/lipo_batteries
    http://www.purehobby.com/
    http://www.helikraft.com/Batteries+and+chargers/?sort=2a&page=3

zero_IQ
    Καταγράφηκε
    Roinides
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #95 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 12:20:32 »

Ευχαριστω Ζερο, Να ρωτησω κατι αλλα.  6S ξερω ειναι 6 στοιχεια. 2P ..αυτο δε ξερω.Huh  4200mah ξερω

Επισης απο τα sites που μου ετσειλες , ποια θα προτεινες?  Ταλαντευομαι kai  στις 3 μαρκες. Επισης τα mah.. 4200 ή 4500 ή 4900 ή 5000 Huh?? Τι θα προτεινες για το t-rex600;

Δεν ειναι μεγαλη η διαφορα στη τιμή..!
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 13:42:01 από roinides » Καταγράφηκε

| 700e-MJ3 |
    guest853
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #96 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 16:41:02 »

"Περιμενε Γιαννη να ερθει το δικο μου, να δουμε πως πηγε και θα σε ενημερωσω αμεσα! Ειναι πολλα λεφτα και δε λεει να ρισκαρεις!!!
    Σκεφτεσαι για t-rex 600 ;  Τι θα του βαλεις επανω; Τηλεχειρισμό; Μπαταριες; "
    roinides

Σκέφτομαι διάφορα. Τελικά αγαπητέ roinides, μήπως απλά μπερδεύομαι; Δεν ξέρω.
    Νομίζω όμως οτι ο zero_IQ είναι καλή πηγή και δε θα πάθουμε γαστρεντερίτιδα, αρκεί να μην του πρήξουμε εμείς το δικό του συκώτι.
    Τώρα όσο αφορά το μοντέλο αυτό που περιμένεις (και που θα περιμένω και εγώ με τη σειρά μου νέα σου, εφόσον το παραλάβεις), έχω την αίσθηση πως είναι περισσότερο μεγάλο (οχι σε μέγεθος) από αυτό που πραγματικά με καλύπτει. Άσχετως αυτού, η έρευνα παραμένει έρευνα. Κοιτώ και οικονομικότερα, με λιγότερες δυνατότητες και δε χαλιέμαι. Επ αυτού, έχω ρωτήσει τον zero_IQ σε άλλη συζήτηση και αναμένω τα σχόλια του. Τώρα, όσο αφορά τα ηλεκτρονικά, είμαι πανάσχετος  worry
    Μέχρι τότε θα πετάω το LAMA μου για παρηγοριά. Δε βαριέσαι....

Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση σου.
    Καταγράφηκε
    Roinides
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #97 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 19:31:10 »

Ευχομαι να καταληξεις σε κατι καλο.

Και γω ετσι ελεγα, οταν ξεκινησα να ψαχνω λεω 700 - 800 να δωσω το πολυ. Ομως αν δε παρω στο μεγεθος 1 μετρου θαπρεπε να πεσω σε 650mm.Καλο ειναι το T-REX 450 αλλα και εκεινο για να το φτιαξω ηθελα κανα 1000αρι. Ασε που τα μικρα αυτα ειναι πιο ασταθη και δυσκολα απο ενα μεγαλο(1μετρου λεμε).Και να δωσω κανα 700 και μετα να πρεπει να το πουλησω γιατι θελω το μεγαλο τι να κανω!!!

Οποτε λεω παω για το Τ-RΕΧ 600 ή LOGO 10  ή RAPTOR e550.Για το βασικο κιτ ξεκινας απο 350 (μπορει να βρεις ενα logo 10), αντε και 400 τα αλλα.Αντε 500.
    Μετα ομως για να σου βγει οικονομικο, πρεπει να βαλεις φτηνο μοτερ, γυροσκοπιο, τηλεχειρισμο οκ εχεις μαλλον, μπαταριες φορτιστη;
    Και βλεπεις πως αν βαλεις τα φτηνα, δε θα σηκωνεται καλα, δε θα παει ψηλα, θα κραταει η μπαταρια 5 λεπτα, θα γυρναει η ουρα λογω γυροσκοπιου,γιατι αλλο τα 200 ευρω και αλλο τα 60.Οτι πλησωσεις παιρνεις.
    Σκεφτομαι και γω δεν εχω απαιτησεις, αρχαριος ειμαι! Αλλά πρεπει να ξερω οτι εχω πραγματα που δε θα χαλαν συνεχεια και θα τα ξαναπληρωνω και τελικα για να πεταξω τελικα καλα, πρεπει να βαλω κατι παραπανω.Ζοριστηκα και ζοριζομαι αλλά σιγα σιγα.Μπαταριες και φορτιστη δε πηρα ακομη.Ας ερθει το ελικοπτερο, ας το δεσω, και βλεπουμε.
    Στα λεω αυτα γιατι και γω ψαχτηκα για αρχη για μικροτερο και οικονομικο, αλλα τελικα, αφου με καιει το μεγαλο και το θελω, ας το παρω και ο Θεος βοηθός!!!

Γνωμη μου,να παρεις οτι σου αρεσει στο ματι πανω απο ολα!!! Αμα σου γυαλισε κατι μικρο οκ.Αν σου αρεσε  κατι και δε το φτανεις, παρε λιγα λιγα αξιζει η υπομονη.Και απο Ιντερνετ και σιγα σιγα.Θα σε ενημερωσουμε και για μαγαζια εξω...

Και γω μεχρι να πεταξω το μεγαλο, χαροπαλευω με ενα WALKERA 60B ενος φιλου.Μιλαμε επιπεδο 10cm χαλια hovering οκ?Φρεσκος ειμαι!!! Υπομονη ομως και επιμονη!

Μη βιαστεις να κανεις αγορα, ψαξτο!!! Aν μπεις στο youtube.com και δεις video με το  Τ-REX  600 που πηρα η αλλα ηλεκτρικα Llogo10 κλπ, θα δεις οτι κανουν τα παντα...Α... ακου και ηχο.!!!!!Φανταστικα τα ηλεκτρικα τα ατιμα!!!
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 19:38:06 από roinides » Καταγράφηκε

| 700e-MJ3 |
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #98 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 21:25:55 »

Γιάννη Ζ.,
    επειδή όπως καταλαβαίνω και όπως δηλώνεις είσαι άσχετος, καλύτερα να περιοριστείς σε μικρό ηλεκτρικό. Το μεγάλο ηλεκτρικό το θεωρώ πολύ επικίνδυνο για άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα είναι πολύπλοκες μηχανολογικές κατασκευές και προϋποθέτουν εμπειρία στην συναρμολόγηση και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Αν θέλεις οπωσδήποτε ηλεκτρικό, ξεκίνα από μικρό.
    Για να σε τρομοκρατήσω λίγο θα σου πω ότι ένα ηλεκτρικό στο μέγεθος του T-Rex 600 που γυρνάει συνθετικά blades των 600mm με 1800 στροφές το λεπτό, έχει τόση ενέργεια στο στροφείο που άνετα σου κόβει χέρι, πόδι, κεφάλι και συνεχίζει να γυρνάει! Σκέψου τώρα στις πρώτες δοκιμές σου να χάσεις τον έλεγχο. Το ίδιο ατύχημα αν το πάθεις με θερμικό θα πάθεις λιγότερη ζημιά γιατί όταν σε χτυπήσουν τα blades θα ζοριστεί ο κινητήρας και μάλλον θα σβήσει, με ηλεκτρικό θα ζοριστεί ο κινητήρας μεν αλλά θα αυξηθεί η ροπή του και έτσι θα συνεχίσει να γυρνάει και να σε χτυπάει και να σε ξαναχτυπάει. Το φρικιαστικό αυτό παράδειγμα δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανέναν, γι’ αυτό δεν με βλέπεις να απαντώ με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις σου. Μου είναι εύκολο να μοιράζω συμβουλές, αυτό είναι το καλύτερο μοτέρ, εκείνο το καλύτερο γυροσκόπιο αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Το καλύτερο για τον κάθε μοντελιστή είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στο hobby. Άλματα απαγορεύονται δια ροπάλου γιατί κινδυνεύεις και θέτεις σε κίνδυνο και όσους βρίσκονται γύρω σου.
    Μην περιμένεις κόκκινο χαλί, ο δρόμος για την επιτυχία είναι μακρύς και θα τον ανακαλύψεις προχωρώντας.
     worry
    zero_IQ
    Καταγράφηκε
    guest853
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #99 στις: Δευτέρα, 29 Ιαν 2007, 23:07:22 »

roinides  σε ευχαριστώ για όλα.
    Ξέρω καλά το αίσθημα της αγωνίας, ή αν θέλεις καλύτερα ανυπομονεσίας. Έχει χαρά, έχει και πίκρα όμως.
    Μερικώς, το μοιραζομαι μαζί σου. Άντε να έρθει και όλα θα πάνε καλά Wink

Αγαπητέ zero_IQ, εσένα σε έχω ευχαριστήσει μπόλικες φορές, ας το κάνω άλλη μια.
    Μου αρέσει το πατρικό που βγάζεις, είναι χρήσιμο μα την αλήθεια.
    Όταν όμως αναφέρω οτι είμαι "άσχετος", δεν εννοώ παραλλήλως και μαλάκς!
    Αν θελήσω να αυτοκτονήσω, δε θα σκάσω 1500 εβρά ρε άνθρωπε!  θα φουντάρω απο μια ταράτσα να τελειώνω 
    Όπως και να έχει, θα μείνω ταπεινός παρατηρητής αλλά και συλλέτης πληροφοριών, γιατί νομίζω οτι θα βοηθηθώ πολύ.
    Σας χαιρετώ για την ώρα.
    Καταγράφηκε
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #100 στις: Τρίτη, 30 Ιαν 2007, 00:33:32 »

Επισης απο τα sites που μου ετσειλες , ποια θα προτεινες?  Ταλαντευομαι kai  στις 3 μαρκες. Επισης τα mah.. 4200 ή 4500 ή 4900 ή 5000 Huh?? Τι θα προτεινες για το t-rex600;
    Δεν ειναι μεγαλη η διαφορα στη τιμή..!
    Και τα τρία sites είναι καλά και δοκιμασμένα αλλιώς δεν θα τα πρότεινα, το καλύτερο κατά την γνώμη μου είναι το Modefo’s. Για να διαλέξεις έχε υπόψη το βάρος να παραμείνει κάτω από τα 700-750gr. και να είναι τουλάχιστον 15C.

zero_IQ
    Καταγράφηκε
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #101 στις: Τρίτη, 30 Ιαν 2007, 00:36:35 »

Να ρωτησω κατι αλλα.  6S ξερω ειναι 6 στοιχεια. 2P ..αυτο δε ξερω.Huh  4200mah ξερω
    Στις μπαταρίες LiPo το νούμερο ‘s’ είναι ο αριθμός των στοιχείων που είναι συνδεδεμένα σε σειρά, πολλαπλασιάζοντας αυτό τον αριθμό με τα 3,7V του κάθε στοιχείου στην σειρά, βρίσκεις την ονομαστική τάση του pack. Έτσι προκύπτουν τα 22,2V για τα 6s packs. Ονομαστική τάση είναι αυτή που δίνει η μπαταρία όταν είναι συνδεδεμένη σε φορτίο (μοτέρ ή ότι άλλο) που τραβάει ρεύμα (A) μέσα στα όρια των προδιαγραφών της (βαθμονόμηση C). Χωρίς φορτίο και πλήρως φορτισμένη έχει 4,2V ανά στοιχείο (25,2V για τα 6s packs).
    Ο νούμερο ‘p’ είναι ο αριθμός των στοιχείων που είναι συνδεδεμένα παράλληλα, πολλαπλασιάζοντας την χωρητικότητα των στοιχείων με τον αριθμό ‘p’ προκύπτει η συνολική χωρητικότητα (mAh) του pack. Όταν δεν αναφέρεται αριθμός ‘p’ στην προδιαγραφή του pack, είναι 1p.

Παράδειγμα 1: Ένα pack που ο κατασκευαστής του δίνει προδιαγραφή 6s 4200mAh, αυτό αποτελείται από 6 στοιχεία των 4200mAh συνδεδεμένα στην σειρά και η ονομαστική τάση του είναι 22,2V.
    Παράδειγμα 2: Ένα pack που ο κατασκευαστής του δίνει προδιαγραφή 6s2p 5000mAh, αυτό αποτελείται από 12 στοιχεία των 2500mAh συνδεδεμένα σε δύο σειρές των 6 στοιχείων, η κάθε σειρά έχει ονομαστική τάση 22,2V και χωρητικότητα 2500mAh, οι δύο σειρές είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες παράλληλα και άρα η συνολική χωρητικότητα του pack είναι 5000mAh και η τάση 22,2V.

Βαθμονόμηση C είναι η μέγιστος ρυθμός εκφόρτισης της μπαταρίας χωρίς η τάση της να πέφτει κάτω από την ονομαστική για το 80% της χωρητικότητας της. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα Ampere τη χωρητικότητας με τον αριθμό ‘C’. Δηλαδή μια μπαταρία 4200mAh που χαρακτηρίζεται 16C μπορεί να δώσει 4200mA x 16 = 67200mA ή αλλιώς 67,2Α συνεχώς χωρίς η τάση της να πέφτει κάτω από τα 3,7V ανά στοιχείο πριν αδειάσει κατά 80%.

Τα μονά στοιχεία LiPo που παράγουν τα εργοστάσια με την ίδια προδιαγραφή χωρητικότητας και την ίδια βαθμονόμηση C, στην πραγματικότητα δεν είναι όλα ίδια αλλά έχουν κάποιες αποκλίσεις το ένα από το άλλο, έως και 10% (+5% έως -5% από την προδιαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις).
    Κάποιοι παράγοντες που συμβάλουν σ’ αυτές τις αποκλίσεις όπως η παλαιότητα (ημερομηνία παραγωγής) και η γραμμή παραγωγής μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα αφού αναγράφονται πάνω στα στοιχεία. Κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως η μικροδιαφορές στην χημεία των στοιχείων ή η κατάσταση των υπέρλεπτων ηλεκτρολυτών από πολυμερή που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να ελεγχθούν παρά μόνο με μετρήσεις σε κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης σε διάφορα φορτία.
    Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την συναρμολόγηση ενός pack πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν όμοια χαρακτηριστικά. Ο κατασκευαστής του pack οφείλει να έχει ελέγξει τα στοιχεία και να έχει χρησιμοποιήσει αυτά που ταιριάζουν περισσότερο για να φτιάξει το pack.
    Τα pack που περιλαμβάνουν και παράλληλες σειρές είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν σωστά γιατί προϋποθέτουν ομοιογένεια χαρακτηριστικών για περισσότερα στοιχεία, έτσι αν είναι οικονομικής προέλευσης ή από μη αξιόπιστο κατασκευαστή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατά την χρήση κάποιο ή κάποια από τα στοιχεία του pack να ξελιγώνονται πριν τα υπόλοιπα φτάσουν στο όριο τους. Τα στοιχεία LiPo έχουν ιδιαίτερη καμπύλη εκφόρτισης, κρατούν σταθερή τάση κατά το 90-95% της χωρητικότητας και στο τέλος η τάση πέφτει απότομα. Όταν η τάση σε ένα στοιχείο LiPo πέσει κάτω από 3V μειώνεται ο κύκλος ζωής του και η χωρητικότητά του, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιηθεί θα πέσει ακόμη πιο γρήγορα η τάση του κάτω από τα 3V. Αν το στοιχείο αυτό συμμετέχει σε ένα pack θα ξελιγώνεται κάθε φορά και πιο γρήγορα, ενώ το υπόλοιπο pack θα σου δίνει τάση και θα είναι δύσκολο να αντιληφθείς ότι κάτι τρέχει αν δεν παρακολουθείς στενά. Σε τέτοιες συνθήκες το στοιχείο θα καταστραφεί τελείως μετά από 2-3 ξελιγώματα. Αν η τάση του στοιχείου πέσει κάτω από τα 2,7V η ζημιά είναι ολοκληρωτική, το στοιχείο δεν δέχεται φόρτιση, συνήθως φουσκώνει και μερικές φορές μυρίζει (μην ρωτάς πως το ξέρω) και ολόκληρο το pack σου μένει άχρηστο. Ασφαλής θεωρείται η εκφόρτιση μέχρι τα 3,3V. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και σε ένα pack με στοιχεία μόνο σε σειρά αν αυτά δεν είναι ταιριασμένα.

Καταλήγοντας, αν ο κατασκευαστής είναι γνωστός και αξιόπιστος και εσύ διατεθειμένος να φροντίζεις τα pack σου (balancing, όχι ξελιγώματα) μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε pack με παράλληλα στοιχεία είτε μόνο σε σειρά. Αν η προέλευση είναι φθηνή τα pack με παράλληλα στοιχεία θέλουν στενότερη παρακολούθηση.

Υπάρχουν αρκετά ακόμη στοιχεία που πρέπει να ξέρεις για τις LiPo όπως το στρώσιμο, η διάρκεια ζωής και πώς να την πετύχεις, ο σωστός τρόπος φόρτισης, η αποθήκευση κλπ. αλλά τώρα κουράστηκα και πάω να την πέσω.
    Ότι άλλο θες να μάθεις, ρώτα με και θα σε βοηθήσω.

zero_IQ
    Καταγράφηκε
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #102 στις: Τρίτη, 30 Ιαν 2007, 01:01:03 »

Όταν όμως αναφέρω οτι είμαι "άσχετος", δεν εννοώ παραλλήλως και μαλάκς!
    Αφού μου το ξεκαθάρισες αυτό θα σου δώσω κάποιες προτάσεις για εξοπλισμό. T-Rex 450SE με τρία Hitec HS56 ή Hitec HS65 servo για την κεφαλή, Futaba GY401 γυροσκόπιο με Futaba S9650 servo για την ουρά και τουλάχιστον δύο μπαταρίες Lipo 3s με ένδειξη πάνω από 15C και χωρητικότητα 2000-2300mAh. Αν δεν έχεις τηλεκατεύθυνση σου προτείνω την Spectrum DX7 για να μην έχει προβλήματα αλλά μάλλον δεν θα την βρεις στην Ελλάδα, αν δεν διαλέξεις αυτήν θα χρειαστείς οπωσδήποτε μία με ευέλικτα προγράμματα για ελικόπτερα, τουλάχιστον έξι κανάλια (καλύτερα 7 ή και περισσότερα) και δέκτη pcm μικρού μεγέθους.
    Μαζί οπωσδήποτε simulator, σου προτείνω το Phoenix, και πολλή προπόνηση.

Αν θελήσω να αυτοκτονήσω, δε θα σκάσω 1500 εβρά ρε άνθρωπε!  θα φουντάρω απο μια ταράτσα να τελειώνω 
    Τα ατυχήματα με τα ελικόπτερα δεν συμβαίνουν ηθελημένα.
    Καλύ τύχη.

zero_IQ
    Καταγράφηκε
    Roinides
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #103 στις: Τρίτη, 30 Ιαν 2007, 10:58:43 »

Zero καλημερα.

Εισουν κατι παραπανω απο κατατοπιστικός.Ευχαριστω!
    Καταγράφηκε

| 700e-MJ3 |
    Bilaras
    Aeromodeller Jr. member
    **

Never give up!

« Απάντηση #104 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2007, 16:23:01 »

Ξέρει κάποιος φίλος μοντελιστής που μπορώ να βρώ ατσαλένια αξονάκια για brushless.Μου έσπασε λόγω κακής τοποθέτησης.Ειναι 3800κν outruner πάνω σε walkera 60b.Και.... καλή χρονιά!
    Καταγράφηκε

Belt CP
    T-Rex 450 FBL
    Σελίδες: 1 ... 4 5 6 [7]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Μόνο Ηλεκτρικά!
    Μεταπήδηση σε: