Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.861 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:07:31

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:07:31

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 21:46]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:34]

από Yiannis_S
    [Σήμερα στις 16:29]

[Σήμερα στις 13:05]

[Χθες στις 00:40]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309861
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 187
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 135
    Συνολικά: 136
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 7     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μόνο Ηλεκτρικά!  (Αναγνώστηκε 27758 φορές)
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 21:49:14 »

Πολύ βαβούρα τα δίχρονα, λάδια, καπνοί κλπ effects δεν είναι για μένα.
    Πετάω μόνο ηλεκτρικά, ξεκίνησα με T-Rex 450 πριν δύο χρόνια. Τώρα είναι πλήρως αναβαθμισμένο στο ράφι. Έφτιαξα ένα Quick Japan EP-8 πέρυσι (όλο αλουμινένιο) αλλά ήθελα κάτι μεγαλύτερο, έτσι το πούλησα σ'έναν Αμερικάνο.
    Τώρα πετάω Logo 10 3D με:
    μοτέρ NEU 1907/1,5Y
    cotroller Jazz 40-10-32 της Kontronik
    3 pack μπαταρίες Lipo 8 στοιχείων (29,6V) 3100mAh
    γυροσκόπιο CSM SL420micro με Futaba S9254 servo στην ουρά
    3X S9650 για το swashpate.
    Πέρασα μια περίοδο με προβλήματα ελέγχου, αστάθεια στην ουρά και παρεμβολές σε όλα το servo, μετά από ψάξιμο βήμα-βήμα, εντόπισα τον ένοχο. Ήταν το BEC που χρησιμοποιούσα για να δίνω ρεύμα στον δέκτη και τα servo, είχα ένα Kontronik BEC-30 με ισχύ συνεχούς παροχής 3Α και τάση 5,6V, κάθε φορά που το servo της ουράς έκανε κάποια στιγμιαία διορθωτική κίνηση (αν κουνούσα το ελικόπτερο πάνω στον πάγκο) η τάση έπεφτε μέχρι και στα 4,8V απότομα! Shit! Δοκίμασα και το BEC Medusa 3,5A με τα ίδια προβλήματα. Το έβγαλα και τώρα πετάω με ξεχωρισό pack 1400mAh (NiMH 4,8V) για τον δέκτη και τα servo. Έχω να παρακολουθώ δύο μπαταρίες αλλά έχω το μυαλό μου ίσυχο.
    Το Logo με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιώ ζυγίζει 2,350Kgr έτοιμο για πτήση και με τις μπαταρίες που χρησιμοποιώ η πτήσεις διαρκούν έως και 18 λεπτά αν δεν το ζορίσω ή 14-15 λεπτά αν το πιέσω (όσο είμαι ικανός), τις χρονομετρώ όμως και προσγειώνομαι στα 10 λεπτά για την ασφάλεια και την διατήρηση των μπαταριών.
    Πετάω στο μοντελοδρόμιο της Θεσσαλονίκης και δεν έχω δει κανέναν μέχρι τώρα με κάποιο μεγάλο ηλεκτρικό, τα μεγαλύτερα που έρχονται (όχι συχνά) είναι T-Rex. Όλοι οι άλλοι (με τα θερμικά) δεν μου δίνουν σημασία αλλά έτσι είναι, οι πρωτοπόροι είναι συνήθως μόνοι και ψώνια.
    zero_IQ

edit (το μύνημα γράφτηκε σαν απάντηση στην σηζήτηση https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=59.0 αλλά εμφανίστηκε σαν ξεχωριστό post) ακούει ο admin? βρήκα bug!
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 21:55:54 από zero_IQ » Καταγράφηκε
    mastoras
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:13:29 »

zero_IQ γεια σου .

Logo 10 3d ? Ποιο ελικοπτερο ειναι ? Βαλε καμμια φωτο .

mastoras
    Καταγράφηκε

Οταν θέλεις να πας κάπου γρήγορα πήγαινε μόνος σου, όταν θέλεις να πας κάπου μακρυά πήγαινε με άλλους
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:30:27 »

Δεν είναι λίγο ασύμφορα τα ηλεκτρικά αυτού του μεγέθους? Άσε που μόλις τελειώσει η μπαταρία, αν δεν έχεις άλλη, τα μαζεύεις και φεύγεις...  Undecided

το site του...
    http://www.logo10.de/logo103d_webseite/start.html

* Logo10_3D_1.jpg (25.73 KB, 400x262 - εμφανίστηκε 710 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αερομοντελλισμός είναι να πετάς μακριά απ'τα προβλήματα!
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:31:10 »

Αυτό:
    http://www.logo10.de/logo103d_webseite/start.html

Δεν έχω ακόμη φωτογραφίες από το δικό μου Logo, μια από το net:

* 02274_b_0.JPG (25.73 KB, 400x262 - εμφανίστηκε 707 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:41:38 »

zero_IQ άργησες  laugh
    Καταγράφηκε

mastoras
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:47:06 »

Καλοοοοοο!!!!!!!! Thumbs up

mastoras
    Καταγράφηκε

Οταν θέλεις να πας κάπου γρήγορα πήγαινε μόνος σου, όταν θέλεις να πας κάπου μακρυά πήγαινε με άλλους
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Σάββατο, 20 Ιαν 2007, 22:54:34 »

Κωστή ΚΑΛΟ!!! Δημοσιεύσαμε το ίδιο link και την ίδια φωτογραφία ταυτόχρονα.

Ασύμφορα? Εξαρτάται... τι εννοείς ασύμφορο. Ακριβά είναι, ναι.
    Με τρία pack πετάω τρία δεκάλεπτα (αν και θα μπορούσα να πετάω τρία δεκαπεντάλεπτα).
    Θα φτιάξω και ένα δύο pack ακόμη. Για μένα είναι αρκετό να πετάω 4-5 δεκάλεπτες πτήσεις σε κάθε επίσκεψη στο μοντελοδρόμιο. Συναρμολογώ τα pack μόνος μου και μου κοστίζουν περίπου €150 για 8s 3100mAh. Φορτίζω με balancer και δεν ξεπερνάω το 80% τις χωρητικότητας στην πτήση. Με έναν καλό φορτιστή και ballancer μπορείς να ξαναφορτίσεις σε 20 λεπτά (σε 3C) αλλά το αποφεύγω γιατί οι συχνές επαναφορτίσεις σε περισσότερο από 1C μειώνουν τη ζωή των μπαταριών. Πέρα από τις μπαταρίες και τους φορτιστές τα υπόλοιπα κοστίζουν το ίδιο με ένα αντίστοιχου μεγέθους και ποιότητας θερμικό. Με το μοτέρ και τις μπαταρίες που χρησιμοποιώ έχω 1500Watt στο στροφείο, αυτό είναι περίπου 2Hp για ένα ελικόπτερο που ζυγίζει 2,350Kgr. Σ'αυτήν την κατηγορία ο προβληματισμός δέν είναι άν συμφέρει σαν αγορά και χρήση αλλά αν αποδίδει σύμφωνα με τα λεφτά που δίνεις και σ'αυτό δεν υπάρχει σύγκριση με τα θερμικά.
    zero_IQ
    Καταγράφηκε
    Κωστής Νικολάου
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 00:47:06 »

Πολύ βαβούρα μου φαίνεται. Άλλωστε αν δεν μυρίσεις και το νίτρο δε λέει...!  Wink

Ένα T-rexάκι για πιο εύχρηστο μου φαίνεται πιο καλό. Αν πάμε στα μεγάλα, προτιμώ το θερμικό.  smitten
    Καταγράφηκε

mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 10:21:02 »

Εμενα παλι που μου αρεσει η καπνα αλα οχι η οσμη * idiot2

Αν και βασικα αυτο που μου σπαει τα νευρα με της ελαχιστες φορες που εχω παει να "πεξω" με το raptor ειναι το καθαρισμα μετα οπου το θεορω σαν το βασικοτερο προτεριμα του ηλεκτρικου .

Να ρωτισω ομως κατι το φιλο καθε ποσες πτησεις τα πεζει μια lipo ? καθως κανει ακριβοτερη απο ενα θερμικο κηνιτηρα απο 30αρι

*αν και δεν μου εχει μυριση ποτε μυριζουν τα ρουχα μου Tongue
    Καταγράφηκε

mastoras
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 11:17:30 »

mrkaza γεια σου .

Εμεις που ακομα ειμαστε στο σταδιο της αιωρησης , η καπνα ειναι ιδιαιτερα επικινδυνη . Παρε προφυλαξεις . Καλο πλυσιμο, ρουχα , προσωπο , και το heli το αφηνουμε σε δευτερη μοιρα .

Καλο θα ειναι , εαν το σηκωνει η τσεπη μας , να εχουμε και ενα "καλο" ηλεκτρικο . Εγω θα το ηθελα παντως . Ξερεις τι ωραια ειναι να "πατας ενα κουμπι" και να αρχισει να δουλευει ο κινητηρας .

Επισης ο φιλος zero_IQ λεει οτι η ισχυς στο ηλεκτρικο ειναι μεγαλυτερη απο το θερμικο .

mastoras
    Καταγράφηκε

zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 15:03:56 »

Να ρωτισω ομως κατι το φιλο καθε ποσες πτησεις τα πεζει μια lipo ? καθως κανει ακριβοτερη απο ενα θερμικο κηνιτηρα απο 30αρι
    Θεωρητικά μετά από 300 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης έχει πέσει η χωρητικότητα στο 80% της αρχικής. Βασικοί κανόνες για να πιάσει τους 300 κύκλους είναι:
    -Να μην εκφορτίζεις περισότερο από 80%.
    -Να μην ζητάς περισσότερα Amp από την προδιαγραφή της μπαταρίας.
    -Να φορτίζεις με τον ρυθμό που λέει ο κατασκευαστής της μπαταρίας ή λιγότερο.
    -Όταν δεν τις χρησιμοποιείς για μέρες ή μήνες, τις αποθηκεύεις μισοφορτισμένες και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όσο για το κόστος, υπολόγισε ότι στην δική μου περίπτωση, μέγεθος ελικοπτέρου 30άρι, πτήσεις 10λεπτες (με περιθώρειο ασφαλείας) τα pack που χρησιμοποιώ τα συναρμολογώ μόνος μου και μου κοστίζουν περίπου €150 δηλαδή €0,50 ανά πτήση. Άν αγοράσεις έτοιμα pack, υπολόγισε ανάλογα το κόστος ανά πτήση.
    Αν δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις με την συναρμολόγηση των Lipo θα πρότεινα έτοιμα pack, έτσι θα έχει έτοιμες συνδέσεις για balancer και δεν διατρέχεις κίνδυνο να τις βραχυκυκλώσεις κατά την συναρμολόγηση.
    Οι συνθέσεις με χαμηλότερη τάση, μέχρι 4 ή 5 στοιχεία lipo είναι πιο οικονομικές και οι φορτιστές που χρειάζονται επίσης οικονομικότεροι. Σε 6 στοιχεία ή περισσότερα θέλεις ακριβότερο εξοπλισμό αλλά και η αποδοτικότητα του συστήματος σε ισχύ είναι μεγαλύτερη (χαμηλότερα ρεύματα, λιγότερες απώλειες, μικρότερες θερμοκρασίες).

Παράπλευρα οφέλη είναι:
    -εύκολη ρύθμιση για σταθερές στροφές του στροφείου (governor) κάθε σύγχρονο controller το προσφέρει.
    -ρυθμίζεις μια φορά και το ξεχνάς, δεν αλάζουν οι ρυθμίσεις με την θερμοκρασία ούτε μετά από ώρες χρήσης.
    -λιγότερος εξοπλισμός για να κουβαλάς μαζί σου, εγώ το heli και μια μικρή τσάντα με την τηλεκατεύθηνση και τα pack.
    -plug and play.
    -καθαριότητα.
    -ησυχία.

Για μερικούς βέβαια η βαβούρα και τα λάδια και οι καπνοί είναι στα συν.
    zero_IQ
    Καταγράφηκε
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 15:11:16 »

Ενας γνωστος μου  παντος χαλασε 2 pack σε 2 μηνες Sad 1800 Mha της φορτιζε με 2 A δεν νομιζω να ειναι και πολυ μεγαλο ρευμα .

Ισως να της ξεζουμιζε στο αδειασμα θα ρωτισω και θα σου πω.

Amper δεν νομιζω να τραβαει καθως με το μαμα καρβουνιαρικο μοτερ το walkera τι να τραβιξει 20 Α esc εχει .
    Καταγράφηκε

ducatista
    Aeromodeller Jr. member
    **

Κολλαω-πεταω-σπαω .... κολλαω-πεταω-σπαω ...

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 22:39:20 »

Διορθωστε με αν κανω λαθος αλλα ενα controller για Lipo δεν κοβει το ρευμα πριν αποφορτιστει πληρως η μπαταρια;
    Στο δικο μου λιγα δευτερολεπτα αφου αρχισει να θελει πιο ψηλα το stick για αιωρηση ο controller κοβει το ρευμα και το ελικοπτερο πεφτει...
    Μετα, οταν φορτιζω, η μπαταρια παιρνει γυρω στα 80 - 90% των Mah της χωρητικοτητας της.

Δεν ανησυχω αλλα .... μπορει και να επρεπε.

Στην φορτιση βαζω 1.5 Χ Mah maximum εξω και 1X στο σπιτι.
    Για μπαταριες 15C (κινεζικες noname) δηλαδη βαλε 12C και εισαι μεσα.
    Καταγράφηκε

ξανακολλαω-ξαναπεταω-ξανασπαω.......
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 21 Ιαν 2007, 23:09:39 »

Καλό είναι οι Lipo να φορτίζουν με 1C, αρχικά, και όσο προχωράει η φόρτιση το ρεύμα να μειώνεται. Έτσι απαιτείται μία ώρα περίπου για να ανακτήσουν το 90% της χωρητικότητάς τους. Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορτιστές ακολουθούν αυτή τη λογική.

Εάν το ESC είναι σωστά ρυθμισμένο, κόβει την εκφόρτιση όταν η τάση είναι κάτω από 3V ανά στοιχείο και έτσι προστατεύει την μπαταρία από υπερβολική εκφόρτιση και καταστροφή της.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    zero_IQ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 00:57:00 »

Εξαρτάται από το controller. Μιλώντας γενικά, κάποια πολύ φθηνά ή παλιά δεν έχουν ρύθμιση για lipo και δεν κόβουν στην τάση που πρέπει, τα πιο πολλά κόβουν στα 3,2V ή στα 3,3V ανά στοιχείο. Σε αρκετά controller η τάση που θα κόψει ρυθμίζεται.
    ΟΜΩΣ ή τάση (Volt) στις lipo στο τέλος της χωρητικότητάς τους πέφτει απότομα, όταν φτάσεις να σε κόψει ο controller η τάση της μπαταρίας (Volt) πέφτει γρήγορα, το ρεύμα (Ampere) που τραβάει το μοτέρ ανεβαίνει επίσης γρήγορα, η μπαταρία ζεσταίνεται και αυτό δεν είναι καλό. Αυτός είναι ο λόγος που σταματώντας στο 80% περίπου διατηρείται ή μπαταρία σε καλή κατάσταση για περισσότερους κύκλους χρήσης.
    Θεωρώ τις μπαταρίες lipo υλικό υψηλής απόδοσης, έχουν μεγάλη χωρητικότητα για το μέγεθος και το βάρος τους, θέλουν όμως και προσοχή στη χρήση και την διαχείριση. Ωστόσο οι κανόνες είναι απλοί. Wink
    zero_IQ
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 7     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Μόνο Ηλεκτρικά!
    Μεταπήδηση σε: