Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.824 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 00:26:50

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 00:26:50

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 23:54]

από UH-1H
    [Χθες στις 23:36]

από 0 teo
    [Χθες στις 23:04]

από dominicm
    [Χθες στις 18:55]

[Χθες στις 12:40]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309824
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 156
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 140
    Συνολικά: 142
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Servo + δεκτης καταναλωση  (Αναγνώστηκε 9044 φορές)
    pissas
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 09:47:37 »

παντως και για να φορτισουμε μια μπαταρια καλο ειναι να  την αφησουμε να κρυωσει πριν την βαλουμε παλι πανω στον φορτιστη ...
    Καταγράφηκε

esky kob
    copter x 450 se v2
    copterx 450 pro  belt
    eflite msr
    rjx xtream 50
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 10:41:44 »

Οι μπαταρίες του δέκτη δεν ζεσταίνονται.. Τα μεγάλα ρευματα τα τραβάνε τα moter!!
    Παρόλα αυτά καλό είναι να αναφέρονται τέτοια πράγματα Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #17 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 11:11:35 »

θελω την βοηθεια σας

θελω να βαλω σε ενα ηλεκτρικο μοντελο 800 γρ , BEC για την τροφοδοσια του δεκτη αλλα ρευμα να παιρνει απο ξεχωριστη μπαταρια και οχι απο την βασικη
    τα σερβο ειναι 2χ9γρ  2,5kg metal gear και 2χ9 γρ απλα 1,6kg

επειδη δεν ξερω καταναλωσεις των σερβο και θελω η μπαταρια του δεκτη που θα βαλω να με βγαλει για 1/2 ωρα πτηση αλλα να ειναι και οσο γινεται πιο μικρη απο θεμα βαρους ποσα MAH ενδεικτικα θα πρεπει να εχει??

φιλικα

Ηλιας

Το ρεύμα που τραβάει το κάθε σέρβο είναι ανάλογο της δύναμης που εξασκεί κάθε φορά και επειδή όταν πετάς αυτή η δύναμη δεν είναι σταθερή ή κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο που πετάς. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Εμπειρικά με μία 2cell/1300mAh με τα servo που λες θα είχες άνετα πτήσεις μισής ώρας και μπορεί να σου έφτανε και γιά μία ώρα η και γιά πολύ περισσότερο. Γι αυτό ξεκίνα με μια 2cell/1000 εως 1300mAh καί μετά την πτήση μετράς την τάση της η πιο καλά όταν την φορτίσεις με φορτιστή (που έχει ένδειξη ρευματος) βλέπεις πόσο ρεύμα κατανάλωσες.
    Τα servos που αναφέρεις τραβούν περίπου 600mA τα πρώτα και περίπου 300mA τα δεύτερα σε πλήρη φόρτο. Αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζονται γιά να υπολογίσεις το BEC, συνήθως είναι 3Α αρά εδώ είσαι καλά. Η μέση κατανάλωση για δύο και δύο αντίστοιχα σε μιά ακροβατική πτήση μπορεί να είναι σύνολο 1-1,5Α (με max τα 2Α) αλλά σε μιά πτήση FPV που είναι πιο σταθερή μπορεί να είναι ίσως και κάτω από 0,5Α.
    Καταγράφηκε
    johnraptor
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 11:32:19 »

θελω την βοηθεια σας

θελω να βαλω σε ενα ηλεκτρικο μοντελο 800 γρ , BEC για την τροφοδοσια του δεκτη αλλα ρευμα να παιρνει απο ξεχωριστη μπαταρια και οχι απο την βασικη
    τα σερβο ειναι 2χ9γρ  2,5kg metal gear και 2χ9 γρ απλα 1,6kg

επειδη δεν ξερω καταναλωσεις των σερβο και θελω η μπαταρια του δεκτη που θα βαλω να με βγαλει για 1/2 ωρα πτηση αλλα να ειναι και οσο γινεται πιο μικρη απο θεμα βαρους ποσα MAH ενδεικτικα θα πρεπει να εχει??

φιλικα

Ηλιας
    Kαλησπέρα φίλε δεν χρειάζεται να βάλεις κατα τη γνώμη μου έξτρα μπαταρία γιατί θα πάρεις και βάρος η γνώμη μου είναι ότι με μια 2450 mah μπαταρία θα πετάς άνετα μισή ώρα έγώ σε ένα multiplex park master με 1500 μιλιαμπέρ μπαταρία πετάω άνετα 15 λεπτά και με μοτερ και με hover σε ένα scale mastungme 2600 mah πετάω άνετα 25 λεπτά
    Καταγράφηκε
    giorgos-layrio
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #19 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 16:02:48 »

Οι μπαταρίες του δέκτη δεν ζεσταίνονται.. Τα μεγάλα ρευματα τα τραβάνε τα moter!!
    Ευχαριστώ v_tolias..Όντως το μοτέρ ειναι αρκετά ζεστό μετά από κάθε πτήση..Το ότι οι μπαταρίες ξεφορτίζουν σε σημείο που δεν μπορούν πλέον να ξαναφορτιστούν,αν μείνουν για πολύ καιρό αχρησιμοποίητες,ισχύει τελικά;;Δύο μπαταρίες έχω στην άκρη γι'αυτό το λόγο και πριν τρείς μέρες πήρα καινούρια πάλι...Υπάρχει ένας ειδικός φορτιστής για τέτοιες περιπτώσεις λένε,αλλά δεν είναι σίγουρο αν τελικά η μπαταρία μπορεί να επανέλθει..  Huh
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 18:28:42 »

vilisdev και johnraptor

ευχαριστω για τα μηνυματα σας . Αν ειναι οπως τα λετε οτι η καταναλωση ειναι 600Ma και 300ma (πιστευω ανα ωρα) τοτε θαπρεπει να παω σε μπαταρια 1000mah οποτε τοτε δεν το συζηταω και θα δωσω ρευμα απο την κεντρικη μπαταρια για να μην βαλω εξτρα βαρος.
    Ηθελα να πιστευω οτι με μια μικρη μπαταρια 200-300 mah 2s θα τα καταφερνα αλλα εδω λεμε για μεγαλες αποστασεις .
    Σιγουρα η καταναλωση των σερβο εξαρταται απο την χρηση τους αλλα και παλι αν ειναι οπως τα λετε τοτε η τροφοδοσια απο την κεντρικη μπαταρια ειναι μονοδρομος

....εκτος αν καποιος αλλος εχει δοκιμασει κατι αναλογο worry worry
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #21 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 18:44:07 »

Ευχαριστώ v_tolias..Όντως το μοτέρ ειναι αρκετά ζεστό μετά από κάθε πτήση..Το ότι οι μπαταρίες ξεφορτίζουν σε σημείο που δεν μπορούν πλέον να ξαναφορτιστούν,αν μείνουν για πολύ καιρό αχρησιμοποίητες,ισχύει τελικά;;Δύο μπαταρίες έχω στην άκρη γι'αυτό το λόγο και πριν τρείς μέρες πήρα καινούρια πάλι...Υπάρχει ένας ειδικός φορτιστής για τέτοιες περιπτώσεις λένε,αλλά δεν είναι σίγουρο αν τελικά η μπαταρία μπορεί να επανέλθει..  Huh

Οι LiPo δεν πρέπει να αδειάζουν ποτέ. Ειδικά στις πτήσεις δεν πρέπει να πέφτουν κάτω απο 2,9V-3V. Γι'  αυτό τα περισσότερα ESC κόβουν την ισχύ στο μοτέρ επίτηδες γιά να προστατέψουν τις μπαταρίες όταν ανιχνεύσουν χαμηλή τάση. Οταν αποθηκεύονται θα πρέπει να φορτίζουν ή αδειάζουν (ανάλογα τι χρειάζεται) περίπου στα 3,9V. Πολλοί φορτιστές έχουν την λειτουργεία storage που κάνει αυτό ακριβώς. Μας φορτίζει και κάνει balance τα στοιχεία ώστε να γίνουν όλα 3,9V. Οι μπαταρίες χαλούν αν τις αδειάζουμε τελείως αν τραβάμε υψηλά ρεύματα και ζεσταίνονται πολύ και αν τις αποθηκεύουμε άδειες τελείως. Αρκετά έγραψα όμως γιά τη χρήση των μπαταριών σε λάθος θέμα. Νομίζω θα βρείτε περισσότερα σε θέμα γιά τις LiPo.
    Καταγράφηκε
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #22 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 18:52:47 »

Γεια σας .
    Μέτρησα την κατανάλωση  του δέκτη μαζι με 4 σερβο πανω σε ενα αεροπλανο στο έδαφος και ηταν 1,5 Amp ! ! !
    Καταγράφηκε

guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #23 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 18:56:39 »

Υπαρχη καποιος τροπος να μετρισω την καταναλωση των servo μου ?

Υπαρχη καποια λιστα που να τα δινει ? καπου ειχα δει κατι αλα εψαξα και δεν το ξαναβρισκω Sad.

Στεκι το να δω την καταναλωση τον servo ωστε να βγαλω την μεγιστη καταναλωση που θα εχω αν πεζουν ολα μαζι  ωστε μετα να τσεκαρω πως τα παει η μπαταρια μου σε αυτο το φορτιο ?

Αν πχ βγαλω 400 mha θα βαλω 450 και θα κανω decharge ωστε να δω αν με την καταναλωση που εχω στην πραξη η μπαταρια κραταει τα αναμενομενα μετα μια ποιο ηπια εκφορτιση και να δω αν εχω τραγικες διαφορες.

Θελω να δω την πραγματικη συμπεριφορα της μπαταριας μου δηλαδι ειναι σωστο αυτο που σκευτικα ?

Ευχαριστω

Το πιο απλό κατα την γνώμη μου είναι να αγοράσεις ενα απλό αναλογικό αμπερόμετρο,
    όπως αυτό εδώ.

Να συνδέσεις ένα Y-connector με την μπαταρία σου και να το ελέγξεις έτσι......
    Καταγράφηκε
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #24 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 19:43:39 »

vilisdev και johnraptor

ευχαριστω για τα μηνυματα σας . Αν ειναι οπως τα λετε οτι η καταναλωση ειναι 600Ma και 300ma (πιστευω ανα ωρα) τοτε θαπρεπει να παω σε μπαταρια 1000mah οποτε τοτε δεν το συζηταω και θα δωσω ρευμα απο την κεντρικη μπαταρια για να μην βαλω εξτρα βαρος.
    Ηθελα να πιστευω οτι με μια μικρη μπαταρια 200-300 mah 2s θα τα καταφερνα αλλα εδω λεμε για μεγαλες αποστασεις .
    Σιγουρα η καταναλωση των σερβο εξαρταται απο την χρηση τους αλλα και παλι αν ειναι οπως τα λετε τοτε η τροφοδοσια απο την κεντρικη μπαταρια ειναι μονοδρομος

....εκτος αν καποιος αλλος εχει δοκιμασει κατι αναλογο worry worry

Συγνώμη αλλά φαίνεται δεν τα είπα καλά και δεν κατάλαβες. Τα 600mA ή 300mA είναι μέγιστο ρεύμα, το μέσο ρεύμα μπορεί να είναι 50-100mA. Αρα εφόσον τα servos δεν ειναι ψηφιακά και η 200mA μπαταρία σου κάνει. Εγώ σου είπα για 1000mA έτσι σαν παράδειγμα γιά να δεις μετά στη φόρτιση πόσο έκαψες. Αλλά αν είναι απλό α/π και όχι fpv με τόσο βάρος δεν βρίσκω και εγώ λόγο να βάλεις BEC και δεύτερη μπαταρία.
    Αν πάλι επιμένεις να μετρήσεις την κατανάλωση των servos πρέπει να βάλεις ένα βαττόμετρο σαν το παρακάτω και αφου κινείς τα servos να κοντράρεις ταυτόχρονα και τις κινητές επιφάνειες ώστε να ζορίζεται το κάθε servo όπως και στην πραγματική πτήση.

* HK-010-1.jpg (89.61 KB, 565x406 - εμφανίστηκε 283 φορές.)
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 20:11:22 »

καλησπερα και παλι

οσο αφορα την επιμονη μου για ξεχωριστο Bec την εχω παθει απο καμμενο ESC να μεινω απο ρευμα στον δεκτη και επειδη το μοντελο που θα το βαλω ειναι ακριβο για το μεγεθος του θελω να διασφαλισω την αστοχια του ESC

Οσο για τα 600ma τωρα καταλαβα τι εννοεις και αν δεν κανω λαθος αυτη η καταναλωση θα ειναι λογικα για ρευμα 4.8 volts οποτε λογικα μια μπταρια Lipo 7.4volts 200ma θα ειναι σαν να εχω 300Ma στα 4.8volts (χοντρικα)
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    vilisdev
    Aeromodeller Hero Member

SV2BLH

« Απάντηση #26 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 20:42:21 »

καλησπερα και παλι

οσο αφορα την επιμονη μου για ξεχωριστο Bec την εχω παθει απο καμμενο ESC να μεινω απο ρευμα στον δεκτη και επειδη το μοντελο που θα το βαλω ειναι ακριβο για το μεγεθος του θελω να διασφαλισω την αστοχια του ESC

Οσο για τα 600ma τωρα καταλαβα τι εννοεις και αν δεν κανω λαθος αυτη η καταναλωση θα ειναι λογικα για ρευμα 4.8 volts οποτε λογικα μια μπταρια Lipo 7.4volts 200ma θα ειναι σαν να εχω 300Ma στα 4.8volts (χοντρικα)

Καλά είναι στα ακριβά-μεγάλα μοντέλα να βάζουμε καλής ποιότητας ESC (που όταν λένε οτι είναι π.χ. 40A καίγονται στα 60Α μετά από 60sec). Αν βάλεις κάποιο καλό και ακριβό ESC δεν νομίζω να χρειαστείς BEC. Ετσι κρατάς και το βάρος χαμηλό. Στα μεγάλα που δεν έχεις πρόβλημα βάρους (+100-150γρ) είναι καλά να μπαίνει BEC και δεύτερη μπαταρία. Δες και κανένα καλύτερο ESC. Πριν λίγο καιρό πήρα μερικά απο το himodel.com και μου άρεσαν παρα πολύ και έχουν και BEC 5,5V 5A, ιδανικά γιά ψηφιακά servos.
    http://www.himodel.com/electric/FLY_PRO_Seires_60A_2-6S_6A_BEC_Brushless_Speed_Control_Type_FLY-60A-PRO_SB.html

Οταν ένα servo λέει ότι έχει κατανάλωση 600mA αυτό είναι σε τάση 4,8V και όταν βρίσκεται σε πλήρες φορτίο 2,5kg για παράδειγμα. Δεν έχει καμία σχέση με την LiPo που έχει 7,4 και ούτως ή αλλως τα κατεβάζουμε στα 5V με το BEC. Η μέση κατανάλωση του servo μπορεί να είναι μόνο 100-150mA. Οπότε γιά τέσσερα servo να είναι συνολικά 0,5Α άρα μια μπαταρία 2cell/500mAh θα μας κρατήσει μέγιστη διάρκεια μία ώρα.
    Καταγράφηκε
    billiano
    Aeromodeller Hero Member

Ζητω το Δ.Ν.Ταμειο Που Με Εκανε Ν'αρχισω Το Λαχειο

« Απάντηση #27 στις: Τρίτη, 3 Μαΐ 2011, 23:37:10 »

Το πιο απλό κατα την γνώμη μου είναι να αγοράσεις ενα απλό αναλογικό αμπερόμετρο,
    όπως αυτό εδώ.

Να συνδέσεις ένα Y-connector με την μπαταρία σου και να το ελέγξεις έτσι......

Ετσι ακριβως τα μετραω και εγω.....
    Απλα και γρηγορα
    Καταγράφηκε

Sponsored Απο Την Τσεπη Μου.....Και τα Λεφτα Απο Τα Καλαντα Γιατι Με Συμπαθει Η Γειτονια.....
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Servo + δεκτης καταναλωση
    Μεταπήδηση σε: