Πριν απαντήσω στο ερώτημα, με ένα από τα γνωστά λιτά μου μηνύματα (

), το ξαναγράφω, για να το θυμάμαι
... τι σημαινει αερομοντελισμος για τους νεους σημερα ?
1. Σημαινει την κατασκευη και πτηση του δημιουργηματος ενος χομπιστα ??
2. Ειναι απλα η χρηση ενος ετοιμου αεροπλανου παιχνιδιου με την αναλογη συμπεριφορα προς αυτο σαν αναλωσιμο και ευκολα αντικαταστασιμο?
3. Η ειναι ο καθιστικος εικονικος αερομοντελισμος που ασκειται μεσω των φορουμ εκ του ασφαλους ?
Ερώτηση δική μου πρώτα : Νέους, εννοείς προφανώς τους νέους σε ηλικία, αλλά σε ποιούς ακριβώς αναφέρεσαι Γρηγόρη;
Σε αυτούς που ασχολούνται ήδη και έχουν επαφή με το αντικείμενο ή σε όλους τους υπόλοιπους που έχουν απλά δει "αεροπλανάκια να πετάνε";
Αν για τους δεύτερους, τότε ξεκάθαρα το 2.
Αν για τους πρώτους, τότε το πράγμα μπερδεύεται. Για αυτό θα έλεγα και μια τέταρτη επιλογή, την 4 = all of the above, όμως με διαφορετική βαρύτητα και χρονική σειρά, ανάλογα στο στάδιο που βρίσκεται κανείς.
Πρώτα, γνωρίζουμε όλοι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει αφάνταστα τα τελευταία 20 χρόνια, σε ότι έχει σχέση με τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Άλλα τα ενδιαφέροντα που έχουν οι νέοι σήμερα, άλλα το 60 και το 80. Άλλες και οι δυνατότητες άμεσης ικανοποίησης και ευχαρίστησης που τους προσφέρονται. Αν είναι ουσίας ή όχι είναι άλλο θέμα. Άλλος και ο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος. Άλλο και πότε είναι διαθέσιμος ( για εμένα αργά το βράδυ)
Άλλες και οι δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στο χόμπυ μας. Όταν κάποιος ξεκινούσε πριν από 15-20 χρόνια, υπήρχαν RTF, ARTF ? Μόνο κιτ υπήρχαν και πολλά, πάρα πολλά σχέδια. Αν δεν κατασκεύαζες, απλά δεν θα είχες ποτέ μοντέλο να πετάξεις. Τώρα έχεις τα πάντα, μέχρι και ελικοπτεράκι στο δωμάτιο σου μπορείς να πετάξεις. Παιχνίδι ? Ναι, μάλλον, για τα δικά μου γούστα...
Υπήρχε Internet και fora ? Όχι, υπήρχαν όμως σύλλογοι με εργαστήρια και εντευκτήρια. Μήπως εκεί δεν μαζεύονταν και διάφοροι σαν σε καφενείο, για να περάσουν την ώρα τους? Και δεν λέγανε και πολλά ? Ώρες χαμένες τότε ? Αμέτρητες (Ολύμπου 97, Θεσσαλονίκη)... Στα 10 άκουγες πολλές μπαρούφες και μεγάλες κουβέντες, άκουγες όμως και 2-3 καλά. Από καλούς.
Θα συμφωνήσω με τον agridoc (τον καλοπιάνω...) γιατί καταλαβαίνω τί εννοεί και πως το εννοεί. Θα προσθέσω όμως κάτι ακόμα, ως προσωπική στάση στο θέμα.
Κατά βάση αερομοντελισμό θεωρώ
εγώ την κατασκευή και πτήση μιας οποιουδήποτε είδους ιπτάμενης συσκευής, με στόχο την προσωπική ικανοποίηση.
Ανάλογα με τις ικανότητες, το χρόνο, το χρήμα, το είδος του μοντέλου, το ποσοστό των δύο συστατικών μπορεί να κυμαίνεται από 99-5% έως 5-95%.
Οι ακραίες καταστάσεις:
Καθαρή κατασκευή = στατικός μοντελισμός, άρα δεν μας απασχολεί.
Καθαρή πτήση με 0 κατασκευή >< αερομοντελισμός, μάλλον παιχνίδι, άσχετα του μεγέθους ή του κόστους κτήσης.
Με αφήνει παγερά αδιάφορο εκείνος που αγοράζει μόνο έτοιμα μοντέλα, χωρίς να μπει ποτέ στον κόπο να μάθει τα πως και τα γιατί. Ούτε καν πως να τα πετάει σωστά...
Επειδή όμως υποψιάζομαι ότι το θέμα που θέτεις κυρίως είναι οι ώρες που αναλώνουμε στο (στα) forum, ναι, οι άτιμες είναι πολλές, αλλά αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Τόσο για το νέο που θα μάθει, θα βοηθηθεί, όσο και για τον παλιό που θα δει κάτι καινούργιο ή θα βοηθήσει.
Το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει (όχι υποκαταστήσει) τα παλιά περιοδικά και τον σχετικό έντυπο λόγο. Στην Ελλάδα πολύ δύσκολο να ξαναβγεί περιοδικό ή βιβλίο με αποκλειστικό θέμα τον αερομοντελισμό...
Τα forum (fora) έχουν υποκαταστήσει τις λέσχες σε ορισμένες περιπτώσεις, ή μάλλον, έχουν δημιουργήσει μια εικονική "υπερλέσχη", σε όλη την επικράτεια. Εικονική όχι γιατί δεν υπάρχει, απλά γιατί έτσι λέγεται. Γιατί όταν βρισκόμαστε από κοντά, δεν κάνουμε σαν να μην γνωριζόμαστε, αλλά σαν να έχουμε μιλήσει μόλις χτες στο τηλέφωνο.
Όλα καλά είναι, αρκεί να γίνεται χρήση και όχι κατάχρηση...
Και επειδή είσαι και πονηρός, άσε τους καθιστικούς ασφαλείς τύπους να γράφουν εκ του ασφαλούς και να λένε τα δικά τους...Και κοίτα να τελιώσεις κανένα μοντέλο για να πετάξεις (αυτό το έγραψα για μένα, που τρώω τις ώρες μου εδώ

)
gkan
ΥΓ. τι έγραψα πάλι ο άτιμος... χαρά στο κουράγιο σας που το διαβάσατε