Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.901 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 22:30:13

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 22:30:13

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Stargazer
    [Σήμερα στις 16:11]

από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309901
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 112
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 58
    Συνολικά: 59
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας στους χώρους πτήσεων  (Αναγνώστηκε 5619 φορές)
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 14:50:07 »

Η επικεφαλιδα του post εδω ειναι η συμπεριφορα προς τους θεατες και μελλοντικους χομπιστες. Με την συμπεριφορα των εν ενεργεια τι γινεται? Μη τσιζζζζζζζζζ.... ας πουμε?Γιατι πολλες φορες οι - δηθεν - εμπειροι και "παλιοι" στο χομπυ αντιμετωπιζουν τους πιο αρχαριους με τροπο, που δεν μου επιτρεπει η λιγοστη παιδεια που εχω να αναφερω. Θα γραψω ενα και μονο παραδειγμα, ορμωμενος απο τα οσα ειδα να γραφονται σε αλλο post του forum, απο παλιους, εμπειρους και στυλοβατες του αερομοντελισμου (κολοκυθια τουμπανα). Πριν απο καμποσο καιρο ενας φιλος μου προτεινε να παμε να πεταξουμε - αυτος το αεροπλανακι του και εγω το ελικοπτερακι μου - σε ενα μερος πισω απο τον Σειριο. Ξεκινησαμε λοιπον Κυριακη πρωι. Εκει βρηκαμε και καποιους οι οποιοι εκπληκτοι μας ρωτησαν που βρηκαμε το μερος, ποιος μας το ειπε, γιατι ηρθαμε, και αλλα φαιδρα. Πιο πανω πετουσαν καποια ανεμοπτερα με ηγετη εναν "αρχαιο" στυλοβατη του σπορ. Ενας λοιπον απο τους "κατω" σηκωσε το μοντελο του με μια τ/κ των 2.4 Ghz. Ο αρχαιος λοιπον κατεβηκε, "μαλλωσε" τον εμβροντητο "κατω" μοντελιστη γιατι - οπως ισχυριστηκε ο "παλιος" - πεταξε με τ/κ των 35 Mhz, και του συνεστησε να μην το ξανακανει γιατι δημιουργει προβλημα στα "πανω" μοντελα της ομηγυρης του, κουνωντας δεικτικα το δακτυλο του. Αυτο λοιπον ειναι ο μοντελισμος μας, σας (δεν ξερω ας βαλει ο καθενας οτι του ταιριαζει)? Εαν λοιπον μου το εκανε εμενα αυτο, θα εκανα το εξης (και ας με συγχωρησετε): Μεσα στο αυτοκινητο εχω παντοτε οταν παω για πτηση 4 τ/κ. 3 με διαφορους συνδυασμους των 35 Mhz και 1 των 2.4 Ghz, θα τις ανοιγα λοιπον και τις 3 και θα της αφηνα ανοιχτες μεχρι να "λιωσουν" οι μπαταριες, και οποιος κυριος παλιος, αρχαιος, στυλοβατης του μοντελισμου ας ερχοταν να μου πει κουβεντα.
    Α! επι της ευκαιριας, ειμαι μοντελιστης (με την πραγματικη εννοια του ορου, οχι χειριστης καποιου μοντελου), 20 χρονακια. Θεωρω δε τον εαυτο μου beginner που λεμε και στα Ελληνικα.
    Καταγράφηκε
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 15:55:53 »

Δεν μου ετυχε κατι τετοιο οποτε απλα θα πω οτι ολοι οι ανθρωποι δεν ειναι το ιδιο. Αυτα για το πρωτο σκελος.
    Οσον αφορα το δευτερο σκελος της ενεργειας σου δεν συμφωνω και νομιζω οτι ειναι αρκετα τραβηγμενο.
    Αυτα τα λιγα απο μενα.
    Καταγράφηκε
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 16:16:52 »

Ισως, αλλα οταν και ο αλλος δεν σε υπολογιζει, πρωτα σαν συναδελφο, φιλο, καποιον με τα ιδια ενδιαφεροντα...Εισαι δηλαδη υποχρεωμενος να περιμενεις να κατεβει ενα ανεμοπτερο (ποσο μπορει ενα ανεμοπτερο να πεταει?) για να παρεις κι εσυ το 5λεπτο σου (ηλεκτρικο foam)? Εσυ πως θα αντιδρουσες?
    Καταγράφηκε
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 16:17:59 »

Και μην ξεχνας, τ/κ 2.4 Ghz
    Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

Μην αναγκάζεις άλλους να αγαπήσουν αυτό που κάνεις

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 19:28:45 »

Φίλε  Giorgos_1
      Θα αναφερθώ με τη σειρά που θέτεις του προβληματισμούς (όχι ...σου... καθώς και άλλοι, αλλού, έχουν πει παρόμοια) που θέτεις

Παράθεση
    Η επικεφαλιδα του post εδω ειναι η συμπεριφορα προς τους θεατες και μελλοντικους χομπιστες. Με την συμπεριφορα των εν ενεργεια τι γινεται?
      Θα μπορούσες να ανοίξεις καινούργιο θέμα

Μια πάγια τακτική που εφαρμόζεται στις (άτακτες) αλάνες είναι να ενημερώνουμε για τις συχνότητες έστω και αν πετάμε σε απόσταση (το βεληνεκές των Τ/Κ φτάνει το 1,5χιλ+!!! ) ακόμα και αν πετάμε με 2,4, το λέμε για να μην δημιουργείτε λάθος εντύπωση  Wink

Για μένα η αντίδραση του "παλαίμαχου" (μάλλον ξέρω ποιός είναι) θα ήταν επειδή και ο "κάτω" μπορεί να ήταν απότομος. Έχω τύχει σε παρόμοια περίπτωση που και οί δύο ήταν απότομοι ο ένας στον άλλο

Παράθεση
    Εαν λοιπον μου το εκανε εμενα αυτο, θα εκανα το εξης (και ας με συγχωρησετε): Μεσα στο αυτοκινητο εχω παντοτε οταν παω για πτηση 4 τ/κ. 3 με διαφορους συνδυασμους των 35 Mhz και 1 των 2.4 Ghz, θα τις ανοιγα λοιπον και τις 3 και θα της αφηνα ανοιχτες μεχρι να "λιωσουν" οι μπαταριες, και οποιος κυριος παλιος, αρχαιος, στυλοβατης του μοντελισμου ας ερχοταν να μου πει κουβεντα.

Μου θύμισες το ανέκδοτο του Χριστόδουλου με τους Έλληνες και την κατσίκα Grin

Παράθεση
    Εισαι δηλαδη υποχρεωμενος να περιμενεις να κατεβει ενα ανεμοπτερο (ποσο μπορει ενα ανεμοπτερο να πεταει?) για να παρεις κι εσυ το 5λεπτο σου (ηλεκτρικο foam)? Εσυ πως θα αντιδρουσες?

δλδ να τσακιστεί να κατέβει αυτός για να πετάξει κάποιος άλλος;;  Αυτό αν το έκανες σε ένα οργανωμένο μοντελοδρόμιο... Ποια λες οτι θα ήταν αντίδραση;;;

Είμαι 30 χρόνια μοντελιστής (απο στατικά ξεκίνησα) 15 χρόνια χειριστής, θεωρώ τον εαυτό μου intermediate και η συμπεριφορά μου γενικά είναι (όπως πρόλαβα να ζήσω λίγο το τέλος εποχής των Σπάτων): όταν βρίσκομαι κάπου που πετάνε αρκετοί (είτε λίγοι) να έχω ενημερώσει για την συχν. Το λέω ακόμα  και σε εκείνους που κάθονται σε απόσταση απο τη μάζωξη (κάνω και 10λεπτο περπάτημα αν χρειαστεί). Και κατόπιν συνεννοήσεως και περιμένοντας όταν έρθει η σειρά μου να πετάξω, και παραδόξως περνάω καλά Thumbs up
    Καταγράφηκε

Τα καύσιμα κάποτε θα τελειώσουν. Τα ηλεκτρόνια δεν τελειώνουν ποτέ

Βρε μανία με το depron

Ο flight controller είναι θαυμάσιο μηχάνημα αλλά δεν κάνει θαύματα
    και προπαντώς δεν έχει νοημοσύνη, γι'αυτό χρησιμοποίησε την δική σου

Όσο πιο smart γίνεται η τεχνολογία τόσο πιο χαζός γίνεται ο άνθρωπος
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 20:59:10 »

Και 'γω με την σειρα μου θα προσπαθησω να απαντησω στις απαντησεις-θεματα που ανοιξες.
    1. Το παιδι δεν ενημερωσε οντως, γιατι - ισως απο λαθος του - πεταξε με τ/κ 2.4 Ghz. Απο τα λιγα ηλεκτρονικα που γνωριζω και απο οσα εχω δει - στις αλανες που αναφερεις - να γινονται (να πετανε σμηνη μαζι), η συχνοτητα αυτη ειναι απο δυσκολο εως αδυνατο να "μπερδευτει". Επισης κατι για την ιστορια, υπαρχει πιθανοτητα δυο μεσα να εκπεμπουν στην ιδια συχνοτητα (π.χ. 35-120) και το ενα να μην ενοχλει το αλλο. Εκεινο που "σκοτωνει" στην προκειμενη ειναι η αρμονικη της συχνοτητας. Γιατι ο κατασκευαστης μπορει να δηλωνει 35-120 συχνοτητα, αλλα με μια κεραια L/4 η συχνοτητα αυτη παει περιπατο. Ετσι αν βρεθουν καποιοι με την ιδια θεωρητικα συχνοτητα αλλα με διαφορετικο setup κεραιας ενδεχομενως να μην το καταλαβουν κιολας.
    2. Δεν ανοιγω κατι καινουριο γιατι ο μοντελιστης που εχει κακη συμπεριφορα προς αλλον μοντελιστη υπαρχει πιθανοτητα να εχει διαφορετικη συμπεριφορα προς θεατη?
    3. Ο "κατω" ηταν αποτομος? Αυτο δεν το καταλαβα, ομολογω. Αν εννοεις την συμπεριφορα του οχι, απεναντιας σταματησε την πτηση εντελως, μαζεψε και το μοντελο, κι εφυγε ο ανθρωπος.
    4. Προσωπικα το ανεκδοτο δεν το ξερω, καλο θα ηταν να το γραψεις, να ευθυμησουμε και λιγο. Το μονο που θυμαμαι απο τον εκλιπων ηταν αυτο που ελεγε " σας θελω οπως ειστε, με σκουλαρικια, με μινι, με παντελονια, γιατι σας παω". Δυστυχως καποιοι αλλοι πρατουν το εντελως αντιθετο στον χωρο αυτο (Παραπομπη στο topic περι αεραθλητισμου, κλπ,κλπ,κλπ.)
    5. Θα ξανακανω την ερωτηση: Γνωριζει καποιος να μου πει ποση ωρα μπορει να πεταει ενα ανεμοπτερο? Αν γνωριζεις εσυ (που γνωριζεις) ακομα καλυτερα. Και τοτε θα σου πω για ποση ωρα πετουσαν και μετα θα κρινεις αν τσακιστηκαν....να κατεβουν. Σε οργανωμενο μοντελοδρομιο (απ' οτι υποθετω) δεν μπορεις να πετας μεχρι να βαρεθεις.
    Ευχαριστω εκ των προτερων
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 21:28:23 »

Μια που πιθανόν διαβαζουν εδώ μέσα και νέοι άνθρωποι, που θέλουν να ασχοληθούν, θα επεναλάβω για πολλοστή φορά το εξής ,το οποίο είναι ΝΟΜΟΣ.
        Οταν μιλάμε για τηλεκατευθυνσεις στάνταρ συχνότητας είτε στα 35ΜΗΖ είτε στα 40ΜΗΖ είτε οπουδήποτε αλλού στα χαμηλά VHF, που παίζουμε με στάνταρ συχνότητες ,τότε ανεξαρτήτως συστήματος διαμόρφωσης (ΑΜ ή FM) και συστήματος κωδικοποίησης (PPM ή PCM) ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ αερομοντελιστής μπορεί να παίζει στη συγκεκριμένη συχνότητα. 
       Οι όποιες άλλες "θεωρίες" μόνο ένα αποτέλεσμα φέρνουν. Σπασμένα μοντέλα!
    Καταγράφηκε
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 21:42:13 »

Giorgos_1

Διαχώρισα το θέμα και έδωσα ένα τίτλο που πιστεύω ότι εκφράζει το νόημα των μηνυμάτων σου.

Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:03:29 »

Τα περι "θεωριων" δεν θα τα σχολιασω διοτι ειναι αυταποδεικτα και απο τα βιβλια της ηλεκτροτεχνιας (που το θυμηθηκα!!!) αλλα και απο τους ιδιους τους κατασκευαστες.
    Ο νομος ειναι νομος και θα συμφωνησω.
    Περι του πρακτεου ομως (ενοχλει η 2.4 Ghz, ποση ωρα μπορει ενα ανεμοπτερο να πεταξει), δεν πηρα...ακομα.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:12:45 »

Οχι , η 2,4 δεν δημιουργεί πρόβλημα παρεμβολών , αλλά πρέπει να ενημερώνουμε , για να μην αγχώνεται , αυτός που ειναι ήδη στον αέρα.

θεωρητικά ένα ανεμόπτερο σε πεδιάδα , μπορεί να μείνει στον αέρα μέχρι και λίγο μετά την δύση του ήλιου .
    Στην πλαγιά ...μεχρι να κοιμηθεί ο χειριστής του  Grin
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:16:42 »

Ευχαριστω κυριε Παξιμαδακη....κατι αντιστοιχο συνεβηκε και στην περιπτωση. Η αιτιολογια: ειμασταν παρεισακτοι και απροσκλητοι...σε ξενον αχυρωνα.
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:27:04 »

Για το ένα σκέλος του ποστ η απάντηση είναι όχι. Η τηλεκατεύθυνση 2.4 δεν μπορεί να ενοχλήσει άλλο μοντέλο είτε αυτό είναι ανεμόπτερο είτε οτιδήποτε.
       Για το άλλο τώρα. Κατά πρώτον αυτά δεν περιγράφονται στα βιβλία της ηλεκτροτεχνίας. Η ηλεκτροτεχνία ασχολείται με ρεύματα χαμηλών συχνοτήτων σε κυκλώματα και με σχέσεις τάσεων ρευμάτων στα κυκλώματα αυτά. Για υψηλές συχνότητες , ηλεκτρομαγνητικά πεδία και αλληλεπιδράσεις αυτών υπάρχει η ραδιοηλεκτρολογία ή αν το θέλεις η ραδιοτεχνία και γνωρίζω πολύ καλά τι γράφουν για τέτοια θέματα που αφορούν θεμελιώδεις συχνότητες κεραιών , αρμονικές κλπ.
       Οσο για τους κατασκευαστές δεν έχω δει μέχρι τώρα κανένα μάνιουαλ τηλεκατεύθυνσης που να λέει ότι θα αλλάξεις το μήκος της κεραίας για να παίζεις ταυτόχρονα με κάποιον άλλον στην ίδια συχνότητα.
       Τέλος για το "παρείσακτοι σε ξένο αχυρώνα" την επόμενη φορά να ζητήσεις από αυτούς τους κυρίους να σου δείξουν χαρτιά ότι ο χώρος τους ανήκει νομίμως και τότε θα έχουν δικαίωμα να σε αντιμετωπίσουν σαν παρείσακτο. Αλλιώς ότι δικαίωμα έχουν έχεις.
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:37:43 »

δεν καταλαβα γιατι αφου ο ''κατω''  ειχε 2.4 και ο ''επανω'' 35αρα , ο ''επανω'' ειπε οτι δημιουργειται προβλημα στο ανεμοπτερο.. Huh Huh Huh Huh

Οσο για τον χρονο πτησης αν δυο χειριστες εχουν την ιδια συχνοτητα τοτε καλο ειναι οσο πεταει ο ενας να πεταει και ο αλλος . Βεβαια στην περιπτωση ενος ανεμοπτερου που κραταει στον αερα καλο ειναι να υπαρχει λογικη και να μην ακουστει το ''εγω πεταξα μια ωρα, τωρα μπορεις και εσυ να πεταξεις'' αλλα η ωρα να ειναι λιγο πριν νυχτωσει
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:39:31 »

Σε ευχαριστω πολυ.
    Καταγράφηκε
    Giorgos_1
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 4 Φεβ 2010, 22:41:32 »

Ο λογος ηταν οτι δεν δεχτηκε ο "επανω" οτι ο κατω πετουσε με 2.4 Ghz. Αυτα για τα προσχηματα. Ο κυριος ομως λογος ηταν διοτι χαλασε το "αβατον" της περιοχης.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας στους χώρους πτήσεων
    Μεταπήδηση σε: