Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.884 μηνύματα σε 12.392 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 10:21:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 10:21:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από AlexandAir
    [Σήμερα στις 09:48]

[Σήμερα στις 06:27]

από Nikolas K
    [Χθες στις 10:21]

[Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 23:25:20]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309884
    Σύνολο θεμάτων: 12392
    Online σήμερα: 113
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 82
    Συνολικά: 84
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: επιλογη σερβο γκαζιου  (Αναγνώστηκε 20486 φορές)
    pani
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #75 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 00:01:20 »

Διονυση ενα καλα ρυθμισμενο μοτερ μπορει να σηκωσει 11 μοιρες ανετα σε FFF. Το οτι εισαι σε FFF ομως σημαινει οτι οι μοιρες απο cyclic ειναι ελαχιστες. Αν ειναι πολυ ελαφρυ το flybar, ισως χρειαζεται ισα να σπρωχνεις (down) στο elevator. Δλδ 1-2 μοιρες ακομη.
    Το Turbulence που ειναι ρυθμισμενο να πεταει ευθεια σηκωνει 12.5 μοιρες σε FFF. 140 χλμ. + Αν την στιγμη ομως που τραβας για την ανοδο δεν μειωσεις αναλογα το pitch ακους την δυσαρεσκεια του μοτερ να ακολουθησει ακριβως διοτι του πετας ακομα 4-5 μοιρες. Σε μεγαλες ανοιχτες μανουβρες αυτο ειναι πολυ ευκολο να τα ακουσεις και καταλαβεις.
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #76 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 08:50:10 »

Συμφωνώ απόλυτα στο θέμα κεφαλής...   Κάνει την διαφορά θα έλεγα.
    Είναι κάτι που το έχω και εγώ στο e-xtreme RJX.   Στίς ίδιες ρυθμίσεις με το τ-ρεχ, είναι 3 φορές πιο γρήγορο και  πιό άμεσο...

Κατά τα άλλα, παρακολουθώ την εξέλιξη της συζήτησης... Wink

Στο θέμα της κεφαλής που σωστά έθεσε ο Πάνι φυσικά και συμφωνούμε. Ακόμη θυμάμαι που την περίπτωση που είχα αλλάξει στο Raptor 50 τα cyclic servo από JR4211 αναλογικά με 0.24 sec σε Align (?!) DS 610 με 0.09 sec και το respose δεν άλλαξε καθόλου !!! Ακριβώς το ίδιο.

Όσο για το ουδέτερο σημείο που είχαν τα δεύτερα...είναι άλλη ιστορία.

Μάλλον και εγώ (πλεόν) θα παρακολουθώ την συζήτηση γιατί τα θέματα των εξετάσεων έχουν "αναβαθμιστεί".
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #77 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 09:07:53 »

Διονυση ενα καλα ρυθμισμενο μοτερ μπορει να σηκωσει 11 μοιρες ανετα σε FFF. Το οτι εισαι σε FFF ομως σημαινει οτι οι μοιρες απο cyclic ειναι ελαχιστες. Αν ειναι πολυ ελαφρυ το flybar, ισως χρειαζεται ισα να σπρωχνεις (down) στο elevator. Δλδ 1-2 μοιρες ακομη.
    Το Turbulence που ειναι ρυθμισμενο να πεταει ευθεια σηκωνει 12.5 μοιρες σε FFF. 140 χλμ. + Αν την στιγμη ομως που τραβας για την ανοδο δεν μειωσεις αναλογα το pitch ακους την δυσαρεσκεια του μοτερ να ακολουθησει ακριβως διοτι του πετας ακομα 4-5 μοιρες. Σε μεγαλες ανοιχτες μανουβρες αυτο ειναι πολυ ευκολο να τα ακουσεις και καταλαβεις.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Πετώ οριακά με +10 μοίρες στο FFF (ευθεία πορεία χωρίς cyclic) με 150 χλμ/ώρα σαφώς με πιο αυξημένες αεροδυναμικές αντιστάσεις (με γρανάζωμα 8:1) και όλοι μας έχουμε δει τα Ε/Π μας στο rolll reversal να κομπιάζει με κακό managment.....
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #78 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 09:15:19 »

Αυτη την στιγμη πεταω με +-10pith και 8cyclic, συνολο 18. Ποσο ποιο λιγο να βαλω; Ηδη το Ε/Π μου φαινεται "αργο".
    Επισης, σε ποια ταχυτητα στολαρει η πτεριγα με 16 μοιρες;

Έχεις σκεφτεί πως ένα control system & κεφαλή που απαιτεί πολλές μοίρες (cyclic/pitch) για να έχει ικανοποιητικό response, μπορεί να είναι κακοσχεδιασμένο ?
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 21:01:23 από ΚΥΡΝΙΚ » Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #79 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 11:19:34 »

Δεν διαφωνω οτι η κεφαλη του T REX μπορει να μην ειναι οτι καλητερο.
    Με το φτωχο μου το μυαλο ομως παλι, σκεφτωμαι εγω:
    Ολοι αυτοι οι "εξωγηινοι" πετανε το T REX με τη μαμα κεφαλη και το βλεπω να γυρναει σε ολους τους αξωνες με καταπληκτικη ευκολια και ταχυτητα στο μισο μετρο απο το εδαφος. Εγω λοιπον ο "γηινος", το παω στα 8 μετρα απο το εδαφος και "ανακατευω την σαλατα" (στικ) οσο ποι γρηγορα μπορω αλλα το Ε/Π δεν...
    Ουτε καν η ταχυτητα της πιρουετας που η δικια μου ειναι τρεις φορες ποιο αργη (αλλη απορια μου).
    Πρωτου λοιπον το πεταξω αμαχητη στα σκουπιδια, θελω να ξερω τι κανει την διαφορα. Μπορει να μην ειναι κορυφαιο, αλλα σιγουρα για τα λεφτα του ειναι ενα αξιοπρεπες και τιμιο Ε/Π για 3d. Ας μην το κρινουμε λοιπον συμφωνα με τις απαιτησεις του f3c γιατι δεν φτιαχτικε γι' αυτο.
    Τωρα, να ειναι τα "εξωγηινα" χερια που κανουν την διαφορα; Σε καποια πραγματα σιγουρα αλλα οχι σε ολα. Απομενουν λοιπον οι σωστες ρυθμισεις και το καλο υλικο (βλεπε ηλεκτρικα) που κουβαλαει το Ε/Π. Λεφτα τωρα για "καλα πραγματα" δεν εχουμε, οποτε ας επικεντροθουμε στις ρυθμισεις που ειναι τσαμπα! laugh

Υ.Γ. προς mod.
    Εχουμε ξεφυγει απο το αρχικο θεμα, και μαλλον πρεπει να διαχωριστει.

Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #80 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 13:10:37 »

Υ.Γ. προς mod.
    Εχουμε ξεφυγει απο το αρχικο θεμα, και μαλλον πρεπει να διαχωριστει.

Θά κανονιστεί..... Wink
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #81 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 13:36:31 »

Τωρα, να ειναι τα "εξωγηινα" χερια που κανουν την διαφορα; Σε καποια πραγματα σιγουρα αλλα οχι σε ολα.

Θά στα πώ χονδρικά......    γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπω σέ λεπτομέρειες.....

Ο  τάρεκ που όλοι θαυμάζουμε, πετάει περίπου πέντε χρόνια.   Ομως, πετάει τουλάχιστον 5 - 6 φορές την εβδομάδα, και καίει περίπου 4 - 5 ντεπόζιτα ανα ημέρα πτήσης.  Επίσης έχει δικό του "μηχανικό", που του φτιάχνει και σετάρει τα ελικοπτερά του.  Για το ποιός πληρώνει τα σπασμένα δέν ξέρω....

Είμαι απολύτως σίγουρος, ότι όλοι αυτοί οι 3d masters όπως ο ζάμπο - ρίβα κ.λ.π, ακολουθούν το ίδιο μοτίβο και είναι λογικό.  Η θα πετάς ή θα φτιάχνεις...

Αν κατανοείς τα παραπάνω, πολύ απλά μπορείς να καταλάβεις, ότι δεν είναι "απαραίτητο" να είσαι εξωγήινος για να πετάξεις.

Οταν όμως (όπως εγώ για παράδειγμα) έχω να πάω ένα μήνα να πετάξω για Χ - Ψ λόγους, είναι λογικό ότι όοοοοοοοοοταν θα πάω, το ελικόπτερο θα μου φανεί τελείως ξένο, και φτού και απο την αρχή....   γιατί αυτή ειναι η αλήθεια...
    Νομίζω ότι πιο κατανοητά, δεν μπορώ να τα πώ....

Καταγράφηκε

cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #82 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 13:42:00 »

Θά στα πώ χονδρικά......    γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπω σέ λεπτομέρειες.....

Ο  τάρεκ που όλοι θαυμάζουμε, πετάει περίπου πέντε χρόνια.   Ομως, πετάει τουλάχιστον 5 - 6 φορές την εβδομάδα, και καίει περίπου 4 - 5 ντεπόζιτα ανα ημέρα πτήσης.  Επίσης έχει δικό του "μηχανικό", που του φτιάχνει και σετάρει τα ελικοπτερά του.  Για το ποιός πληρώνει τα σπασμένα δέν ξέρω....

Είμαι απολύτως σίγουρος, ότι όλοι αυτοί οι 3d masters όπως ο ζάμπο - ρίβα κ.λ.π, ακολουθούν το ίδιο μοτίβο και είναι λογικό.  Η θα πετάς ή θα φτιάχνεις...

Αν κατανοείς τα παραπάνω, πολύ απλά μπορείς να καταλάβεις, ότι δεν είναι "απαραίτητο" να είσαι εξωγήινος για να πετάξεις.

Οταν όμως (όπως εγώ για παράδειγμα) έχω να πάω ένα μήνα να πετάξω για Χ - Ψ λόγους, είναι λογικό ότι όοοοοοοοοοταν θα πάω, το ελικόπτερο θα μου φανεί τελείως ξένο, και φτού και απο την αρχή....   γιατί αυτή ειναι η αλήθεια...
    Νομίζω ότι πιο κατανοητά, δεν μπορώ να τα πώ....
    Thumbs up Total agree
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    Γκούσκος Διονύσιος
    Moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #83 στις: Τετάρτη, 20 Ιαν 2010, 15:25:46 »

Ακριβώς.

είναι θέμα προπόνησης. σαφώς και αντίληψης του πιλότου...αλλά οι ώρες που γράφονται παίζουν τρομερό ρόλο.

Thumbs up
    Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #84 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 14:21:27 »

Ουτε καν η ταχυτητα της πιρουετας που η δικια μου ειναι τρεις φορες ποιο αργη (αλλη απορια μου).

Kαμια απαντηση σε αυτο το ερωτημα;
    Καταγράφηκε

cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #85 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 15:12:14 »

Kαμια απαντηση σε αυτο το ερωτημα;
    Καλησπέρα Δημήτρη. Έχεις ανεβάσει το End point (EPA) του καναλιού 4 (rudder) από 100% σε όσο πάει (140% νομίζω είναι στην δικιά μου)? Αν όχι, τότε το piro rate σου θα είναι ομολογουμένως αργό. Απλά ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί αν θυμάμαι καλά στο δικό μου έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τα limit στο gyro μου (Align 750) για να μην κάνει bind η ουρά  Wink
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    Γκούσκος Διονύσιος
    Moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #86 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 15:24:51 »

έτσι.

η γρήγορη πιρουέτα εξαρτάται από το end point του ruder CH4 και από το ποσοστό % του heading lock. για να κάνεις πολύ γρήγορες πιρουέτες πρέπει να έισαι σε rate mode και με τα end points τέρμα όσο πάει.
    Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #87 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 19:28:21 »

Καλησπέρα Δημήτρη. Έχεις ανεβάσει το End point (EPA) του καναλιού 4 (rudder) από 100% σε όσο πάει (140% νομίζω είναι στην δικιά μου)? Αν όχι, τότε το piro rate σου θα είναι ομολογουμένως αργό. Απλά ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί αν θυμάμαι καλά στο δικό μου έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τα limit στο gyro μου (Align 750) για να μην κάνει bind η ουρά  Wink

Σιγουρα θα bindαρει η ουρα αν γινει αυτο.
    Λοιπον, στο t rex φιλου με το  GP 750 οταν το πρωτοπεταξαμε εκανα αυτο ακριβως (το εχω αναφερει και στο παρελθον) γιατι η ουρα ηταν ασταθεστατη και πολυ ευαισθητη. Το προβλημα λυθηκε αλλα η πιρουετα του ηταν η ιδια με το δικο μου που εχει futaba 502 και epa 100%.
    Και γιατι να αλλαξει η ταχυτητα της πιρουετας μεγαλονωντας το epa του καναλιου αφου εχουμε ορισει τα limit απο το gyro αρα και τις μεγιστες μοιρες που μπορουν να παρουν τα tail blades; Μηπως εχει να κανει και με το μηκος των tail blades;
    Σε καποια βιντεο φαινονται ταχυτητες περιστροφης που δεν τις πιανει το ματι...
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #88 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 19:41:18 »

Και γιατι να αλλαξει η ταχυτητα της πιρουετας μεγαλονωντας το epa του καναλιου αφου εχουμε ορισει τα limit απο το gyro αρα και τις μεγιστες μοιρες που μπορουν να παρουν τα tail blades;

Και όμως αλλάζει.....  Wink 

Σε καποια βιντεο φαινονται ταχυτητες περιστροφης που δεν τις πιανει το ματι...

Βάλε spartan και ξαναμιλάμε. Eχει την πιό γρήγορη πιρουέτα. 
    Στο 150%, είναι ικανό να κόψει την boom a. Cheesy  (μεταφοριικά το αναφέρω...) Azn

Aπο το site του spartan.

Do you love heart pounding 3D? We do; and we designed the ds760 to deliver just that! The ds760 is a high specification model helicopter gyro capable of delivering exceptionally consistent yaw rates even at eye-blurring speeds of over two full turns per second. The control is smooth and precise with a very solid feel and impressive holding power. The stopping characteristics give a nice soft, but precise response with no bounce back.
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 19:55:15 από vtr » Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #89 στις: Παρασκευή, 22 Ιαν 2010, 19:58:00 »

vtr, αυτα τα Αγγλικα σου με τρελενουν!   Cheesy laugh
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: επιλογη σερβο γκαζιου
    Μεταπήδηση σε: