Με τη χρήση Limiter (ήτοι "κόφτη") βάζεις όλα τα σημεία της Throttle Curve flat line 100% και αφήνεις το Rev Limiter να κόβει ότι περισσεύει, χωρίς να υπάρχει το φαινόμενο της υστέρησης.
Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται γρήγορο σέρβο.
Υπάρχουν ακόμη κατασκευαστές που έχουν στην παραγωγή governor ?
Να το συζητησουμε λιγακι το θεμα γιατι εγω με το φτωχο μου το μυαλο το αντιλαβανωμαι αλλιως αλλα μπορει να κανω και λαθος.
Ας συγκρινουμε λοιπον τον τροπο λειτουργιας των δυο συστηματων (limiter-governor).
Ο governor δεν λαμβανει υπ' οψην του την καμπυλη του γκαζιου και μοναδικος του σκοπος ειναι να κρατησει τις στροφες του κινητηρα σταθερες (οσο αυτο ειναι εφικτο λογω υστερησης στην αποκριση του θερμικου κινητηρα) στο ποσοστο που του εχει ζητηθει.
Την περιπτωση του limiter, η καμπυλη του γκαζιου λειτουργει κανονικα και ο limiter θα επεμβει οταν οι στροφες τεινουν να υπερβουν το οριο που εμεις εχουμε ορισει οστε να μην εχουμε overspeed.
Aν λοιπον εμεις με την χρηση limiter ορισουμε μια φλατ καμπυλη 100-100-100-100 στην ουσια δεν καταργουμε την καμπυλη;
Αρα ο limiter δεν θα συμπεριφερθει σαν governor;
Και φερνω ενα παραδειγμα:
Εχω φτιαξει μια φλατ καμπυλη και εχω ορισει στον limiter σαν οριο στροφων στο στροφειο τις 2000στρ./λεπτο.
Πεταω το Ε\Π ευθεια εμπρως με μια Χ σταθερη ταχυτητα. Το στικ μου ειναι στο 80% αλλα η εξοδο απο την Τ/Κ λογω φλατ καμπυλης ειναι 100%.
Ο limiter τι κανει εκεινη τη στηγμη; Επεμβαινει και κραταει τις στροφες στις 2000.
Ξαφνικα δινω φουλ pitch και κανω κατακορυφη ανοδο για λουπ. Το μοτερ χανει στροφες και ο limiter επιτρεπει στο γκαζι να ανεβει και αυτο θα ανεβει μεχρι το 100% λογω καμπυλης αν οι στροφες δεν περασουν τις 2000. Αυτη δεν ειναι η ιδια λειτουργεια με του governor;
Και ερχομαστε τωρα στο αργο σερβο. Την στιγμη της κατακορυφης ανοδου ο limiter βλεπει την πτωση των στροφων κατω απο τις 2000στρ. και "βγενει" απο την μεση δινοντας τα υνια στην καμπυλη. Το ποσοστο της καμπυλης ειναι 100% αλλα αφου το σερβο δεν εχει ταχυτητα πως θα προλαβει να δωσει γρηγορα γκαζι ωστε να μην πεσουν δραματικα οι στροφες;
Το ζουμι απο τις παραπανω σκεψεις ειναι κατ' εμε οτι:
1. Μια φουλ φλατ καμπυλη ακυρωνει την λειτουργεια του limiter και τον κανει να λειτουργει σαν governor.
2. Οταν το σερβο δεν εχει ταχυτητα, ητε με το ενα συστημα ητε με το αλλο, δεν μπορει να τα βγαλει περα.
Αυτες ειναι οι σκεψεις μου προς αμφισβητηση και συζητηση.