Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.712 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 12:41:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 12:41:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:18]

από carapis
    [Χθες στις 22:41]

[Χθες στις 18:50]

[Δευτέρα, 13 Ιουλ 2026, 01:45:23]

[Παρασκευή, 10 Ιουλ 2026, 09:50:49]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309712
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 162
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 74
    Συνολικά: 75
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή του πρώτου μου αεροπλάνου - SIG Kadet LT 40  (Αναγνώστηκε 21728 φορές)
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Πέμπτη, 12 Οκτ 2006, 15:21:29 »

Κύριε Γιάννη,
    Η χάρτινη μάσκα δεν προστατεύει από ατμούς αλλά μόνο από σκόνες. Εδώ χρειάζεται μάσκα με ενεργό άνθρακα. Την πουλάνε περίπου 30 ευρώ στο μοναστηράκι. Αν την φυλάσεις σε κλειστό σακκουλάκι, θα διαρκέσει πολύ καιρό.
    Έχω υπόψη μου αυτές τις μάσκες καθώς τις χρησιμοποιώ όταν κάνω εργασίες συντήρησης στο σκάφος καθώς ειδικά τα υφαλοχρώματα είναι σκέτα δηλητήρια. Απλά πάνω στη βιασύνη μου να προχωρήσω την κατασκευή δεν φρόντισα να την έχω σπίτι . Μεγάλο λάθος.
    Υπάρχει όμως κυανοακρυλική κόλλα χωρίς αναθυμιάσεις . Νομίζω ότι κάποτε την έφερνε ο Σ. Κουτσός.

Σίγουρα για τέτοιες κολλήσεις, εφ' όσον θέλεις κυανοακρυλική να προτιμήσεις την παχύρευστη.

Τέλος υπάρχει διαλύτης κυανοακρυλικής που μπορεί να την αφαιρέσει από το δέρμα.
    Θα φροντίσω τις αμέσως επόμενες μέρες να κάνω μια επίσκεψη σε σοβαρό κατάστημα και να εφοδιαστώ με τα σωστά υλικά.
    Ως προστατευτικό πάνω από το σχέδιο να βάζεις φύλλο νάϋλον.

Οι φωτοτυπίες του σχέδιου θέλουν έλεγχο μήπως έχουν παραμόρφωση.
    Την έπαθα ήδη τη ζημιά όπως θυμάστε αν και τελικά σε έλεγχο που έκανα δεν έφταιγε η φωτοτυπία αλλά το σχέδιο που είχε διαφορές σε σχέση με το χείλος εκφυγής που συνόδευε το kit. Απλά στο μέλλον πρέπει να κάνω καλύτερο έλεγχο και δοκιμές πριν αρχίσω τη συναρμολόγηση.

Ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις σας,

Μάνος
    Καταγράφηκε

Τα επείγοντα, έχουν διακπεραιωθεί.
    Αυτή τη στιγμή γίνονται τα ακατόρθωτα.
    Για τα θαύματα ζητάμε προθεσμία 24 ωρών.
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #16 στις: Πέμπτη, 12 Οκτ 2006, 22:19:52 »

Μανο ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ κατασκευη
    σε ενα δικο μου ανεμοπτερο (το riser 100) χρησιμοποιησα περιπου 14γρ απο την λεπτορευστη και αλλα τοσο απο την παχυρευστη
    εκανα τις κολησεις πανω σε ναυλον απο σακουλα σουπερμαρκετ (στην οποια παρατηρησα οτι δεν κολαει η κυανοακρυλικη)

Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #17 στις: Δευτέρα, 23 Οκτ 2006, 14:53:43 »

Μέσα στο σαββατοκύριακο κατάφερα να ολοκληρώσω την κατασκευή της δεξιάς πτέρυγας. Η διαφορά ήταν σημαντική στην ποιότητα κατασκευής σε σχέση με την πρώτη (αριστερή) που έφτιαξα γεγονός που οφείλεται κατ' αρχήν στις συμβουλές σας αλλά και στην πείρα που τελικά αποκτάς μόλις ασχοληθείς με το αντικείμενο.

Ξεκίνησα κόβοντας τις κύριες δοκούς στο ακριβές μήκος αυτών της αριστερή πτέρυγας ώστε να εξασφαλίσω την συμμετρία καθώς (και όπως ήταν αναμενόμενο) πάλι υπήρχε ασυμφωνία στα μεγέθη μεταξύ του σχεδίου και της πτέρυγας εκφυγής όπου είναι προ-διαμορφωμένες οι εγκοπές για τα πλευρίδια.

Μην τα πολυλογώ, η κατασκευή πραγματοποιήθηκε πιο εύκολα, πιο σωστά και πολύ πιο γρήγορα ενώ σημαντική ήταν και η διαφορά όχι μόνο στην επαφή μεταξύ των τμημάτων (αφού έκανα trial fit σχεδόν σε ολόκληρη την πτέρυγα πριν ξεκινήσω το κόλλημα) αλλά και στην ποσότητα της κόλλας που απαιτήθηκε.

Στην κατασκευή βέβαια βοήθησε εξαιρετικά και το γεγονός ότι είχα μπροστά μου την ήδη έτοιμη πτέρυγα γεγονός που εξασφάλισε συχνή αναφορά για την αποφυγή νέων λαθών. Αναρωτιέμαι εάν πρέπει να αλλάξει λίγο η σειρά κατασκευής στα αεροπλάνα για αρχάριους. Εννοώ ότι είναι σημαντικό να μην κάνεις λάθη και στην άτρακτο αλλά αν η κατασκευή του αεροπλάνου ξεκίναγε από αυτή, θα παρείχε σημαντική εμπειρία πριν ο νέος στην κατασκευή ασχολιόταν με την πτέρυγα ώστε να αποφύγει ναι κάνει σημαντικά λάθη όπως εγώ.

Αντίστοιχα με την αριστερή πτέρυγα και η δεξιά βγήκε λίγο πιο κοντή σε σχέση με το σχέδιο ώστε να διατηρηθεί η συμμετρία. Για να εξασφαλίσω την αντοχή του τελευταίου πλευριδίου που δεν πιάνει σε σχετική εγκοπή, κόλλησα μια ενίσχυση στη γωνία ώστε να έχω μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής.

Σε περίπου δύο ώρες και η δεξιά πλευρά της πτέρυγας ήταν έτοιμη και σειρά πήρε η προετοιμασία για την ένωση τους.

Για την ένωση των δύο κομματιών της πτέρυγας προβλέπονται δύο ενισχύσεις (που εφαρμόζονται εμπρός και πίσω από τις κύριες δοκούς) σε γωνία ώστε να εξασφαλίζεται και η σωστή κλίση της δίεδρου ενώ για περισσότερη ασφάλεια παρέχεται και μια επιφάνεια η οποία είναι μετρημένη ώστε να εξασφαλίζει τη δίεδρο όταν την βάλεις σαν στήριγμα στο τελευταίο πλευρίδιο της μίας πλευράς.

Η εισαγωγή και εφαρμογή των ενισχύσεων αυτών της δίεδρου απαιτεί το κόψιμο του κεντρικού πλευριδίου το οποίο ήδη έχει διαμορφωμένη την κλίση. Στη φωτογραφία φαίνεται αριστερά το πλευρίδιο χωρίς το κόψιμο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αυτό δεξιά.

Στη συνέχεια πραγματοποίησα το πρώτο trial fit ενώνοντας τις δύο πτέρυγες. Εδώ φαίνεται η εφαρμογή της μπροστινής ενίσχυσης και ...

...και εδώ της πίσω. Αυτό που είναι άμεσα προφανές είναι ότι απαιτείται αρκετά τρίψιμο για να γίνει το ταίριασμα των δύο πλευρών της πτέρυγας χωρίς κενά, κάτι που φαίνεται...

...περισσότερο σε αυτή την φωτογραφία της κάτω πλευράς της πτέρυγας. Όταν εξασφαλίσω ότι η εφαρμογή είναι καλή χωρίς κενά θα προχωρήσω στο κόλλημα. Το manual λέει η κόλληση αυτή να γίνει με κυανοακρυλική αλλά νομίζω ότι θα προτιμήσω εποξική. Τι λέτε? Σε τι βαθμό είναι αποδεκτά τα κενά στην ένωση των δύο πλευρών της πτέρυγας? Τι να χρησιμοποιήσω για το στοκάρισμα τους? Τι άλλο θα με συμβουλεύατε πριν προχωρήσω στην ένωση των δύο πλευρών?

Μάνος
    Καταγράφηκε

dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #18 στις: Δευτέρα, 23 Οκτ 2006, 15:15:18 »

Γειά σου Μάνο.

Βλέπω καλά τα πάς!.Θα πετσώσεις και το επάνω τμήμα της πτέρυγας στο κέντρο.
    Η καλύτερη συγκόληση γίνεται με epoxy και υαλούφασμα!!
    Καταγράφηκε
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #19 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 12:22:20 »

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την τελευταία δημοσίευση σε αυτό το θέμα και ουσιαστικά από την πραγματική ενασχόληση με την κατασκευή του Kadet. Οι γνωστές στους περισσότερους από εμάς αιτίες έπαιξαν το ρόλο τους: οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις...κλπ. Τώρα λοιπόν που πέφτει αρκετό ξενύχτι με τη δεύτερη (νεογέννητη) κόρη μου, βρήκα την ευκαιρία και τον χρόνο ανάμεσα στα τρίωρα γεύματα να συνεχίσω την κατασκευή.

Σειρά στην κατασκευή έχει η άτρακτος. Τα δύο πλαϊνά της αφού τρίφτηκαν και ελέγχθηκαν για εφαρμογή, κολλήθηκαν με τα δύο μπροστινά τους τμήματα ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι εσωτερικές τους ενισχύσεις. Αυτή τη φορά και μετά τις ενοχλήσεις που μου προκάλεσε η κυανοακρυλική, χρησιμοποιώ UHU Balsa που προσφέρει και το χρονικό περιθώριο για μικροδιορθώσεις στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι βάσεις του κινητήρα στο πρώτο νομέα.

Και άρχισαν οι μετρήσεις για την ακριβή θέση της τοποθέτησης του κινητήρα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι λίγο ανόητο ενδεχομένως αλλά για μένα (χτες το βράδυ) ρεαλιστικό. Πως σημειώνουμε πάνω στις μαύρες πλαστικές βάσεις του κινητήρα τα σημεία που πρέπει να τρυπήσουμε? Υπάρχει κάποιο κολπάκι?

Μάνος
    Καταγράφηκε

ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #20 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 12:27:36 »

Έχω δει ένα κολπάκι:
    http://homepages.pathfinder.gr/aeromodelismos/
    Πήγαινε στα παλαιότερα άρθρα, Ιανουάριος 2006
    Καταγράφηκε
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #21 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 12:37:37 »

Γιώργο ευχαριστώ, καμιά φορά τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα...
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #22 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 12:59:32 »

Παράθεση
    Πως σημειώνουμε πάνω στις μαύρες πλαστικές βάσεις του κινητήρα τα σημεία που πρέπει να τρυπήσουμε? Υπάρχει κάποιο κολπάκι?

MHN τρυπήσεις απο τωρα
    τελείωσε την άτρακτο, δηλαδη να ειναι το firewall , το stab και το  fin στην θέση τους και μετά το κάνεις

θα είσαι περισσότερο σίγουρος για τις σωστές γωνίες του μοτερ
    φαντάζομαι το σχέδιο θα σου λεει οτι θέλει down kai right trust

YS :αν εχει ήδη τρυπήσει δεν χαλασε ο κοσμος. . Εχεις πολλές πιθανότητες να μην χρειαστεί να κανεις άλλες τρύπες στην πλαστική βάση
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #23 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 13:32:12 »

Γιάννη ευχαριστώ για τη συμβουλή, μάλλον αυτό θα κάνω έστω και εάν στις οδηγίες κατασκευής λεει να τρυπήσω τώρα. Right & down thrust προβλέπεται από την θέση του firewall στην άτρακτο αν και υπάρχει επισήμανση στις οδηγίες για τις τρύπες του κινητήρα πως λίγο ακόμη right thrust δεν κάνει κακό, αρκεί αν ο κινητήρας δεν ευθυγραμμισθεί τουλάχιστον να μην έχει left thrust.
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 17:01:29 από Μάνος Κουμιώτης » Καταγράφηκε

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 16:48:53 »

Καλησπέρα,

Ο Γιάννης προτείνει κάτι σωστό κατά βάση. Αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά σίγουρο στην κατασκευή του, σχεδόν κουμπώνει το ένα κομμάτι με το άλλο ώστε μόνο αν σου έχει φύγει πάρα πολύ η άτρακτος στην κατασκευή θα έχεις πρόβλημα με τον κινητήρα. Αλλά τότε δεν θα είναι το μόνο που θα σε προβληματίζει.

Με την προυπόθεση λοιπόν ότι ακολουθείς πιστά το σχέδιο τότε εφόσον έχεις καταλήξει και στον κινητήρα τότε θα ξέρεις πόσο μπροστά ή πίσω πρέπει να τον τοποθετήσεις.

Στην συνέχεια όπως βλέπω και από την φωτογραφία που έχεις βιδωμένη την βάση στο firewall, κολλάς στην βάση masking tape(χαρτοταινία). Μετά με ένα μαρκαδόρο ή μύτη από μηχανικό μολύβι σημειώνεις τις τρύπες. Στην χαρτοταινία αποτυπώνονται εύκολα.

Μετά το καλύτερο είναι πριν κάνεις τις τρύπες με ηλεκτρικό δράπανο, αν δεν έχεις σταθερή κάθετη βάση, να πάρεις είτε μία αυτόματη πόντα είτε ένα χειροκίνητο δράπανο. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις πολύ εύκολα πάνω στο πλαστικό τον "οδηγό" ας πούμε της κάθε τρύπας και έτσι το ηλεκτρικό δράπανο στην συνέχεια δεν θα σου ξεφύγει. Αν θα χρησιμοποιήσεις 4 τρυπάνι για τις βίδες τότε το αρχικό "ποντάρισμα" θα το κάνεις με 1,5 ή 2 τρυπανάκι.

Αφού τελειώσεις τις τρύπες με ένα μεγαλύτερο τρυπάνι (ας πούμε 6) με το χέρι φρεζάρεις λιγάκι τις τρύπες πάνω και κάτω από την βάση, κυρίως από κάτω, ώστε να καθαρίσουν εντελώς τα υπολείματα από το τρύπημα.

Και είσαι έτοιμος.

Υπάρχουν σίγουρα και άλλοι τρόποι. Θα σου πρότεινα πάντως τις τρύπες να μήν τις κάνεις πάνω στο firewall και μάλιστα όταν είναι κολλημένο. Θα το καταπονήσεις χωρίς λόγο.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #25 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 17:06:34 »

Αντώνη ευχαριστώ, οι καλές συμβουλές διαδέχονται η μία την άλλη και όχι μόνο είμαι υπόχρεος γι' αυτές, αλλά εκτιμώ ακόμη περισσότερο το θησαυρό που προσφέρεται απλόχερα στο forum για όλους μας, από όσους κάνουν τον κόπο. 
    Καταγράφηκε

Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 22 Φεβ 2008, 12:44:52 »

Προχώρησα χτες στη συναρμολόγηση της ατράκτου:
    Δεν έχω κολλήσει ακόμη τίποτα και ολόκληρη η άτρακτος συγκρατείται με λαστιχάκια και σελοτέιπ ώστε να γίνει έλεγχος της εφαρμογής και τρίψιμο - σκάψιμο όπου τυχόν χρειάζεται:

Επιτέλους, ένας σωρός από ξυλάκια μοιάζει με αεροπλάνο!

Εκτός απροόπτου σήμερα θα ξεκινήσει το κόλλημα.

Καταγράφηκε

Μάνος Κουμιώτης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #27 στις: Πέμπτη, 6 Μαρ 2008, 11:50:21 »

Η κατασκευή συνεχίζεται. Μετά την ολοκλήρωση της ατράκτου, σειρά είχε το οριζόντιο σταθερό.

Πρώτα κόπηκαν όλα τα ξύλα και δοκιμάστηκαν για εφαρμογή, και στη συνέχεια κολήθηκαν με UHU Balsa.

Επόμενο στη σειρά το κάθετο σταθερό, ελπίζω τις επόμενες μέρες.
    Καταγράφηκε

Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #28 στις: Πέμπτη, 6 Μαρ 2008, 22:50:58 »

Ωραια κατασκευη.
    Συνεχησε να στελνεις φοτο. Ειναι πολυ ενδιαφερον το σχεδιο.
    Καταγράφηκε
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 7 Μαρ 2008, 16:10:44 »

Συγγνώμη αλλά να ρωτήσω  και εγώ κάτι που μου κάνει εντύπωση στην κατασκευή του αεροπλάνου μπορούμε να εμπιστευτούμε την UHU balsa  για κολλήσεις όπως το κάθετο σταθερό το οριζόντιο σταθερό Huh νομίζω ότι εγώ δεν θα το έκανα και δεν το έχω κάνει φυσικά μέχρι τώρα που τελειώνω όπου νάνε και το νέο μου αεροπλάνο από κιτ για να μου πει κάποιος πιο ψαγμένος 
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Εκπαιδευτικά - Πως θα ξεκινήσω  |  Θέμα: Κατασκευή του πρώτου μου αεροπλάνου - SIG Kadet LT 40
    Μεταπήδηση σε: