Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.430 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 3 Μαΐ 2026, 23:28:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 3 Μαΐ 2026, 23:28:42

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:40]

από carapis
    [Χθες στις 11:31]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

από DIGI
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 10:30:08]

[Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 22:01:54]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309430
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 305
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 87
    Συνολικά: 91
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Διαπίστωση κέντρου διαδρομής stick  (Αναγνώστηκε 6861 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 04:02:16 »

Γεια σας φίλοι αερομοντελιστές
    παλαιότερα είχα δει στο φορουμ ένα θέμα που αφορούσε στο πως μπορεί κανείς κάνοντας μια μικρή εγκοπή νομίζω στο λαμάκι που σφίγγει τη διαδρομή του stick στην τηλεκατεύθυνση να μπορεί να αισθάνεται στην κίνηση τη μετάβαση πάνω από το κέντρο της διαδρομής.
       Προφανώς και θέλω να καταλαβαίνω το σημείο με pitch 0 καθώς κάνω τις πρώτες προσπάθειες για invert πτήση σε ελικόπτερο.
       Θυμάται κανείς το σχετικό link γιατί έψαξα αλλά δεν το βρίσκω. Έχετε να σχολιάσετε μήπως το θέμα? Η τηλεκατεύθυνση είναι DX7.

Ευχαριστώ.

Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    STRATOS77
    Aeromodeller Hero Member

Λυμπερης Ευστρατιος.

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 09:22:23 »

φιλε μου ειναι πολυ απλο...κανε το εξης...

γυρισε την τηλ/νση απο την πισω πλευρα....ξεβιδωσε τις βιδες που εχει,βγαλε το καπακι,και μεσα θα δεις απο την δεξια σου πλευρα το στικ του γκαζιου...θα δεις λοιπον ενα μικρο λαμακι που εχει καθετα στο μηκος του στικ..εαν δηλαδη  κουνησεις το στικ πανω η κατω θα δεις οτι γλυστραει επανω σε ενα μικρο λαμακι...προσεξε επεισης οτι το λαμακι εχει και στις 2 πλευρες βιδακια...εσυ θα σφιξεις την μια πλευρα,ετσι θα σφιξει το στικ,η το αντιθετο για να μαλακωσει...

μην το φοβασαι ειναι ευκολο... Thumbs up
    Καταγράφηκε

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ MATRIX ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΩΝ
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 09:36:26 »

Δεν θέλει να κάνει τα στικ πιο σκληρά, αλλά να ξεχωρίζει που είναι το κέντρο χωρίς να κοιτάει την τηλ/ση!

Skynet..
    Αυτό που ψαχνεις ειναι εδω:
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=10933.0
    Η εγκοπή γίνεται στο πλαστικό και όχι στο λαμάκι!
    Αλλά....Για μένα παίξε σε sim και νομίζω οτι δεν θα χρειάζεται να ξέρεις που έιναι οι 0 μοίρες!
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 10:19:15 »

Δεν θέλει να κάνει τα στικ πιο σκληρά, αλλά να ξεχωρίζει που είναι το κέντρο χωρίς να κοιτάει την τηλ/ση!

Skynet..
    Αυτό που ψαχνεις ειναι εδω:
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=10933.0
    Η εγκοπή γίνεται στο πλαστικό και όχι στο λαμάκι!
    Αλλά....Για μένα παίξε σε sim και νομίζω οτι δεν θα χρειάζεται να ξέρεις που έιναι οι 0 μοίρες!
    ακριβως... στο κατω κατω γιατι να ξερεις τις 0 μοιρες... πας ψηλα γυρνας invert απο εκει και πετα κανεις προποονηση το  χερι 5-6φορεσ και εχεις μαθει το γκαζι..!
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 11:45:41 »

Αλλωστε για να κανεις hover ξέρεις που είναι η μέση?
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 16 Οκτ 2009, 15:07:10 »

Θα συμφωνησω οτι δεν χρειαζεται εγκοπη στο κεντρο. Προσωπικα εχω μαλακωσει το αριστερο στικ και δεν νιωθω καθολου τα δοντακια. Γυρνα το ελικοπτερο ψιλα, κανε τις προβες σου και σιγα σιγα θα εξικιωθεις και θα βρισκεις το κεντρο αυτοματα.  Αν το χαραξεις στο μελλον οταν προχωρισεις μαλλον θα ειναι ενοχλητικο.
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Σάββατο, 17 Οκτ 2009, 00:57:04 »

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Με πείσατε και μάλλον δεν θα κάνω την εγκοπή. Σήμερα Σάββατο θα ανέβω κατα Βαρυμπόπη μερια. Ατέλειοτα γρασίδια και καθόλου κόσμος. Θα το γυρίσω ανάποδα φορώντας μια χύτρα ταχύτητας στο κεφάλι για προστασία.
    Μετά από δυό τρία  Σ/Κ θα επιστρέψω στο ΣΕΦ. Ελπίζω τότε να μήν χρειάζεται ανάλογη προστασία. Απλά θα βάζω μία φωνή: Καλυφθείτε γιατί σηκώνομαι ... Cheesy
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Σάββατο, 17 Οκτ 2009, 01:03:09 »

Βλέποντας το προηγούμενο post που έστειλα νιώθω πως πρέπει να σοβαρευτώ. Με την ασφάλεια δεν παίζουμε. Θα περάσει πολύς καιρός, πολλές ώρες στον αέρα και δεκάδες ώρες στο sim πριν επιχειρήσω οτιδήποτε ανάποδο με κόσμο γύρω.

Καλές πτήσεις σε όλους μας!
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 17 Οκτ 2009, 01:06:21 »

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Με πείσατε και μάλλον δεν θα κάνω την εγκοπή. Σήμερα Σάββατο θα ανέβω κατα Βαρυμπόπη μερια. Ατέλειοτα γρασίδια και καθόλου κόσμος. Θα το γυρίσω ανάποδα φορώντας μια χύτρα ταχύτητας στο κεφάλι για προστασία.
    Μετά από δυό τρία  Σ/Κ θα επιστρέψω στο ΣΕΦ. Ελπίζω τότε να μήν χρειάζεται ανάλογη προστασία. Απλά θα βάζω μία φωνή: Καλυφθείτε γιατί σηκώνομαι ... Cheesy

φιλε μου μην τρελενεσαι... αν θες να εισια ασφαλης εσυ και οι γυρω σου τοτε υπαρχει μια πολυ καλη μεθοδος...
    Δλδ σε καθε νεο ακροβατικο και αφου πλεον το μαθεις τελεια στον εξομοιωτη και ειδικα αν εχεις τους καλους μοιωνεις το Physics kai παιζεις στο 60% τοτε μαθαινεις και βαζεις καλα στο μθαλο σου την μεθοδο διαφυγης αν κατι δενπαει καλα...
    ΠΧ οταν πρωτο εκανα invert εκανα invert me moyri προς εμενα αυτο με βολευει κιολας τοτε ηξερα οτι αν κατι σταβωσω θα δωσω το elevator προς τα πανω δλδ down και το γκαζι προς τα κατω ετσι και θα σοθω εγω και οι γωρο μου σιγουρα αλλα και 70% το ελικοπτερο...
    Ακομα και τωρα σε καθε τι που δοκιμαζω κανω το ιδιο..

Πχ πριν κανενα διμηνο με τα inverted backwards επειδη οσο να ειναι ειναι λιγο επικινδυδνο οταν κανεις τον κυκλο να σου ερθει με χιλια ανεκξελεκτο εκανα προπονηση θυμαμαι συγκεκριμενα την διαφυγη αν γινει μλκια... και πιστεψε με το χρειαστικα και μαλιστα δεν αγχωθηκα καθολου...!

Τι ελικοπτερο εχεις/!
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 17 Οκτ 2009, 01:24:39 »

Επίτιδες στα post μου δεν αναφέρω το ελικόπτερό μου γιατί οι περισσότεροι θα το καταφρονίσετε γιατί προκειται για το ταπεινό king 2. Όμως ύστερα από περίπου 1 χιλάρικο που του έχω ρίξει σε πολύ καλά ηλεκτρονικά, upgrades, μηχανικά μέρη από άλλα ελικόπτερα, εξαρτήματα που του έχω φτιάξει στον τόρνο και γύρω στα 80 ολόκληρα μεροκάματα στον πάγκο πετάει εξόσου καλά με το mini Titan που έχω. Ξέρω είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά νομίζω πως όσοι το βλέπουν στο ΣΕΦ εντυποσιάζονται με τη σταθερότητά του στον αέρα (ελπίζω).
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 17 Οκτ 2009, 01:42:56 »

Επίτιδες στα post μου δεν αναφέρω το ελικόπτερό μου γιατί οι περισσότεροι θα το καταφρονίσετε γιατί προκειται για το ταπεινό king 2. Όμως ύστερα από περίπου 1 χιλάρικο που του έχω ρίξει σε πολύ καλά ηλεκτρονικά, upgrades, μηχανικά μέρη από άλλα ελικόπτερα, εξαρτήματα που του έχω φτιάξει στον τόρνο και γύρω στα 80 ολόκληρα μεροκάματα στον πάγκο πετάει εξόσου καλά με το mini Titan που έχω. Ξέρω είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά νομίζω πως όσοι το βλέπουν στο ΣΕΦ εντυποσιάζονται με τη σταθερότητά του στον αέρα (ελπίζω).
    τπτ δεν ειναι δυσκολο.. απλα χαρας την υπομονη σου...

ΤΕσπα κανε αυτο που σου ειπα και δεν εχεις να φοβηθεις τπτ...!
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 18 Νοε 2009, 21:31:50 »

Τελικά έβαλα πίσω το λαμάκι επαναφοράς στη διαδρομή του throttle και τώρα το stick του γκαζιού κεντράρει όπως και το stick του cyclic. Στο κέντρο έχω τις 0 μοίρες του στροφείου και πάνω κάτω θετικές αρνητικές μοίρες με γκάζι 90 75 90 με 75 στο κέντρο. Στον εξομοιωτή δείχνει πολύ βολικό το στήσιμο της τηλεκατευθυνσης με αυτό τον τρόπο. Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι ανάλογο, δηλαδή Τ/Κ σε mode 2 με επαναφορά ακόμη και στη διαδρομή του γκαζιού?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 18 Νοε 2009, 21:48:23 »

με τπτ δεν μπορεις να το κανεις αυτο θεωρειται βεβαιη πτωση αυτο...
    Γιατι πολυ απλα στην επαναφορα του στικ επαναπροσδιοριζεις και τις μοιρες και το γκαζι...!
    Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 18 Νοε 2009, 21:48:43 »

Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι ανάλογο, δηλαδή Τ/Κ σε mode 2 με επαναφορά ακόμη και στη διαδρομή του γκαζιού?
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Αν εννοείς ότι έχεις επαναφορά με "ελατήριο" να κεντράρει στο αριστερό stick, τότε παίζεις με την τύχη σου φίλε μου...
    Μάλλον η υπογραφή σου θα επαληθευτεί.....
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 18 Νοε 2009, 22:06:07 »

Με έχετε τρομάξει και δεν καταλαβαίνω γιατί.
    Σήμερα έκανα την μετατροπή στην Τ/Κ. Το γάζι επαναφέρει στο κέντρο όπου το στροφείο έχει 0 μοίρες και περίπου 2200 rpm (πετάω εντελώς συμμετρικά στo γκάζι και τις μοίρες επάνω και κάτω). Από το απόγευμα που το δοκιμάζω στον phoenix κάνω loop που δεν μπορούσα με τίποτε να βγάλω πριν. Φτάνω δηλαδή στο κατακόρυφο stall. Αφήνω το αριστερό stick,που βρίσκει μόνο του το σημείο με 0 μοίρες βήμα στην κεφαλή, και μόνο με το cyclic και ενώ είμαι σε stall κάνω ένα σωρό στροφές - φιγούρες.. Στη συνέχεια όταν το ελικόπτερο αρχίσει να βυθίζεται πάλι προς το έδαφος διορθώνω και το φέρνω οριζόντιο σηκώνω το γκάζι και είμαι πάλι σε ελεγχόμενη πτήση.
    Άν γίνει κάτι πολύ στραβό θα πατήσω τον διακόπτη throtle hold για να σταματήσει σίγουρα ή κεφαλή. Μπορείτε να μου περιγράψετε καλύτερα τους κινδύνους που βλέπετε για να προφυλαχθώ?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Η τηλεκατεύθυνση και τα αξεσουάρ (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Διαπίστωση κέντρου διαδρομής stick
    Μεταπήδηση σε: