Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.362 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 11:56:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 11:56:45

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από ILIASDJ
    [Σήμερα στις 10:47]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:21]

[Χθες στις 17:09]

[Χθες στις 12:22]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309362
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1108
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 661
    Συνολικά: 661
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: 1 2 [3] 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ  (Αναγνώστηκε 14352 φορές)
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #30 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 20:13:36 »

Για να γινω πιο σαφης στο προβλημα που εχω με τον κιν.της delta(46) ποσες στροφες να δωσω στην βιδα των καυσιμων και ποσες στην βιδα του αερα...

Αγαπητέ GoRanZi,
    διάβασε το κεφάλαιο για τα καρμπυρατέρ, στο http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-103.htm
    Από εκεί μπορείς να σερφάρεις και στα υπόλοιπα συναφή κεφάλαια, εκκίνηση, στρώσιμο κινητήρα κ.λ.π.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #31 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 20:58:50 »

Φιλε Γιαννη σε ευχαριστω για το ενδιαφερον και για την βοηθεια σου. Τον κινιτηρα τον εχω στρωσει αλλα το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι στην ρυθμιση της βαλβιδας των καυσιμων και του αερα μετα το στρωσιμο, με αποτελεσμα να μου σβηνει και να μου καταστρεφει το μπουζι συνεχεια. Αν γνωριζει καποιος συγκεκριμενα αυτες τις ρυθμισεις για τον κινιτηρα DELTA 46 ας με βοηθησει, διοτι νομιζω πως αυτες οι ρυθμισεις ειναι διαφορετικες σε διαφορετικους τυπους κινιτηρων αν δεν κανω λαθος.....Και παλι σας ευχαριστω......
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #32 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 21:12:42 »

Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο διαφέρουν οι ρυθμίσεις ανάλογα με τον τύπο, αλλά και για τον ίδιο τύπο δεν είναι ίδιες οι ρυθμίσεις, εξαρτώνται από την έλικα, το καύσιμο, ακόμα κι από την κατασκευή του κάθε κινητήρα.  Δεν μπορεί κάποιος να σου πει στάνταρ στροφές για τις βελόνες.  Πρέπει να γίνουν στην πράξη κάποια πράγματα.

Σεραφείμ
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 21:26:25 από Serafim » Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #33 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 21:22:24 »

Το ξερω οτι το καλυτερο ειναι στην πραξη αλλα ελεγα μηπως θα μπορουσα να τα καταφερω μονος με καποιες συμβουλες η μηπως ειχε καποιος το συγγεκριμενο κινιτηρα και θα μπορουσε να με βοηθησει.
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #34 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 21:33:49 »

Αν διαβάζεις αγγλικά ρίξε μια ματιά στην παρακάτω διαδικασία, είναι αρκετά καλή:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=205602

Αν και φοβάμαι ότι για να σου καίει τα μπουζί ίσως να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.  Δεν έχω ακούσει κινητήρα να καίει μπουζί από λάθος ρύθμιση, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν και δεν τα έχω ακούσει ποτέ  Grin

Σεραφείμ
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 21:37:53 από Serafim » Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #35 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 22:05:48 »

Μου φαινεται περιεργο οτι καιγεται το μπουζι..
    Εγω τι κανω σε ολους τους κινητηρες μου:
    Ανοιγω τη βελονα 2-3 στροφες(ολοκληρες).
    Βαζω μπροστα και αφου δουλεψει για λιγο ο κινητηρας ανοιγω σιγα-σιγα τερμα το γκαζι.
    Με τερμα το γκαζι(και αφου ειμαι πισω απο το μοντελλο) αρχιζω και κλεινω τη βελονα.
    Θα αρχισει να ανεβαζει στροφες.
    Βγαλε τη μπουζοπιπα.
    Οταν σφυριξει σταματαω να κλεινω τη βελονα(θα ακουσεις να κανει εναν χαρακτηριστικο ηχο σαν να σφυριζει).
    Εχω καποιον να κραταει την τηλ/ση!Σημαντικο για να ειμαι οσο πιο πολυ μπορω προστατευμενος.
    Με τερμα γκαζι σηκωνω το μοντελλο κατακορυφα.
    Αν ανεβασει στροφες,ανοιγω λιγο τη βελονα(δινω πιο πολυ καυσιμο) 1-2 κλικ
    Αν ριξει την κλεινω λιγο 1-2 κλικ.
    Αυτη  τη διαδικασια την κανω μεχρι να κραταει σταθερα στροφες οριζοντια και καθετα!
    Μεχρι τωρα αυτη η λυση μου ηταν πολυ αξιοπιστη!
    Απλα ακου τη μηχανη........
    Τελος,ποτε να μην ειναι η ελικα στο υψος του σωματος σου!Παντα ψηλα πανω απο το κεφαλι σου,ειδικα οταν ρυθμιζεις uglystupid2 uglystupid2 uglystupid2
    Το μοντελλο μπορει να σβησει οταν το σηκωσεις κατακορυφα.Εκει ανοιξε λιγο τη βελονα!
    Υπαρχει πιθανοτητα να μην δουλευει καλα ακομα και τοτε!Τι μπουζι χρησιμοποιεις?
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #36 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 22:13:49 »

Φιλε v_tolia σε ευχαριστω για τις συμβουλες ειμαι καινουργιος και προσπαθω σιγα σιγα να μπω στο πνευμα του αερομοντελισμου laugh laugh laugh
    δεν θυαμαι την μαρκα αλλα ισως να μην καιγεται απλα να νομιζω οτι καιγεται διοτι μολις βγαζω την μπουζοπιπα σβηνει...Πως μπορω να καταλαβω οτι το μπουζι φταιει....?
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 23:04:14 »

Αν κοιταξεις το μπουζι λεει ενα αριθμο επανω!αυτο δηλωνει ποσο ζεστο ειναι το μπουζι(συνηθως οσο μικροτερο νουμερο,τοσο πιο ζεστο)!!Ειχα και εγω τετοια προβληματα,πειραματιστικα με διαφορα μπουζι και κατεληξα συτο πιο ζεστο που βρηκα που ειναι και το πιο αξιοπιστο τουλαχιστον στις μηχανες μου.Τελος εχεις πειραξει καποια αλλη βιδα στο καρμπυρατερ?π.χ. την βελονα των χαμηλων!!
    Για να δεις αν το μπουζι ειναι καμενο βγαλτο και συνδεσε το στη μπουζοπιπα!!Αν κοκκινισει σημαινει οτι δεν εχει καει(οχι ομως οτι ειναι και καταλληλο για τη ωστη λειτουργια της μηχανης σου)..
    Διαβασε οτι λεει ο jkon στο βιβλιο του και αφορα τις μηχανες και σημειωσε σε ενα χαρτι αυτα που σε ενδιαφερουν για τη μηχανη σου Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #38 στις: Τετάρτη, 6 Σεπ 2006, 23:34:40 »

εννοεις πανω στο κουτι του μπουζι η πανω στο μπουζι?Επιδη δεν βλεπω τιποτα πανω στο μπουζι... idiot2
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 00:41:36 »

Λογικα και στα δυο!Tα μπουζι το γραφουν σε καποια πλευρα απο το εξαγωνο που πιανει το μπουζοκλειδο..Γυρνα το και θα το βρεις αλλα..............
    Δες και εδω http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-104.htm Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #40 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 08:57:16 »

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

α) Τι καύσιμο βάζεις, και πόσο ΠΑΛΙΟ είναι. Υπάρχει περίπτωση να είχε μείνει ανοικτό το μπουκάλι και να πήρε υγρασία;

β) Σίγουρα όταν βγάζεις το πιπάκι και σβήνει το μπουζί, αυτό είναι ψυχρό. Αγόρασε ένα μέτριο προς θερμό μπουζί.

γ) Δηλαδή αν αφήσεις το πιπάκι επάνω στο μπουζί, λειτουργεί η μηχανή;

δ) Τι έλικα έχεις ;

ε) που βρίσκεται η δεξαμενή ως προς το καρμπυρατέρ (ψηλά; -χαμηλά;)

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #41 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 11:47:21 »

Φιλε Γιαννη
    Οι οδηγιες του κινιτηρα λενε να χρησιμοποιησω 5-15 ποσοτητα nitro και για στρωσιμο βρηκα λογικοτερο να του βαλω το 10 και δεν ειναι πολυ παλιο .

Ναι, οταν το αφηνω με την μπουζοπιπα λειτουργει κανονικα αλλα οταν δινω γκαζι παραπανω απο το μισο δεν υπαακουει καλα και σαν να μπουκωνει Undecided Undecided αγορασα ενα μπουζι σημερα με τον αριθμο θερμοτητας 3 διοτι χρησιμοποιουσα 4αρη.

Η προπελλα μου ειναι 11x6 συμφωνα με τον 46αρη κινιτηρα

Η δεξαμενη ως προς το καρμπυρατερ ειναι στην μεση αλλα αντιμετοπιζω αλλο ενα προβλημα τωρα που ειπες δεξαμενη, οταν ειναι αδεια το ζηγισμα του αεροπλ.ειναι οκ, αλλα οταν ειναι γεματη γερνει μπροστα, ειναι ενταξει δηλαδη?Huh Και το ζηγισμα των φτερων πρεπει να γινει αναποδα του αεροπλανου?Huh Διοτι οταν το εχω κανονικα γερνει απο την πλευρα του πιστονιου....

Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 14:44:41 »

Φιλε Γιαννη
    Οι οδηγιες του κινιτηρα λενε να χρησιμοποιησω 5-15 ποσοτητα nitro και για στρωσιμο βρηκα λογικοτερο να του βαλω το 10 και δεν ειναι πολυ παλιο .

Ναι, οταν το αφηνω με την μπουζοπιπα λειτουργει κανονικα αλλα οταν δινω γκαζι παραπανω απο το μισο δεν υπαακουει καλα και σαν να μπουκωνει Undecided Undecided αγορασα ενα μπουζι σημερα με τον αριθμο θερμοτητας 3 διοτι χρησιμοποιουσα 4αρη.

Η προπελλα μου ειναι 11x6 συμφωνα με τον 46αρη κινιτηρα

Η δεξαμενη ως προς το καρμπυρατερ ειναι στην μεση αλλα αντιμετοπιζω αλλο ενα προβλημα τωρα που ειπες δεξαμενη, οταν ειναι αδεια το ζηγισμα του αεροπλ.ειναι οκ, αλλα οταν ειναι γεματη γερνει μπροστα, ειναι ενταξει δηλαδη?Huh Και το ζηγισμα των φτερων πρεπει να γινει αναποδα του αεροπλανου?Huh Διοτι οταν το εχω κανονικα γερνει απο την πλευρα του πιστονιου....

ΜΠΟΥΖΙ

Τα νούμερα των μπουζί ΔΕΝ είναι ίδια για όλες τις μάρκες.

1.Σε κάποια μικρότερο το νούμερο => Ψυχρότερο το μπουζί
    2.Σε άλλα το αντίστροφο => Μικρότερο το νούμερο θερμότερο το μπουζί.
    3.Σε άλλα τα νούμερα ΔΕΝ έχουν σημασία με την ευαισθησία του ΑΛΛΑ συμβολίζουν τον τύπο που πρόκειται να μπει (Αεροπλάνο εώς π.χ 20κυβ, Ελιικόπτερο εώς 6.5 κυβ κλπ)
    4.Κάποια δεν έχουν καθόλου νούμερα άλλα γράμμα. (H, C, M,T)

΄Αρα από όπου αγοράσεις μπουζί ΖΗΤΑ πληροφορίες από τον πωλητή!

ΚΑΡΜΠΥΡΑΤΕΡ

1.  Η Βελόνα του μίγματος => Κλείσιμο σταδιακά μέχρι ο η μηχανή να μπορεί να σου δώσει περισσότερες στροφές από τώρα. Όταν το παρακάνεις τότε θα σβήσει απότομα που αυτό σημαίνει ότι την έκλεισες πολύ.
    2. Βελόνα του "αέρα". ΔΕΝ είναι αέρα (εκτός από μερικούς τετράχρονους και κάποιους μεμονωμένους. Είναι και αυτή μίγματος απλά ρυθμίζει το καυσιμο που θα πέσει όταν το βαρελάκι είναι σε θέση ρελαντί (σχεδόν κλειστό). Αυτή εάν την πείραξες ΠΟΛΥ τότε πιθανώς να μην μπορείς να βαλεις καν μπροστα.

Από την στιγμή που λες ότι δουλεύει η μηχανή αλλά όταν βγάζεις την πίπα σβήνει τότε

α. Αναγνώρισε τι τύπο μπουζί έχεις. (Μάρκα,Τύπο κλπ)

β. Ξεβίδωσε το μπουζί και να δεις ότι η αντίσταση από κάτω είναι εντάξει. Οριζόντια σε σχέση με το πάτο του μπουζιού και ΟΧΙ στραβή και πιεσμένη προς τα μέσα (από υδραυλική συμπίεση).Εάν ΝΑΙ τότε το μπουζί είναι καλό ποιοτικώς αλλά ΔΕΝ ξέρω εάν είναι κατάλληλο σας τύπος. (πές μας τι είναι)
        γ. Εάν όχι τότε άλλαξε μπουζί

3.Ρύθμισε την βελόνα μίγματος σταδιακά και τσέκαρε ότι η μηχανή σου δίνει (ακουστικά) πολλές στροφές (σαν ένα κουνούπι στο αυτί σου που πάσχει από φαρυγγίτιδα!) σε σχέση με τις ενάυσεις που έκανες και έσβηνε.

4.Βγάλε την μπουζόπιπα ΠΡΙΝ από τις μέγιστες στροφές ώστε να μην ρισκάρεις να κάψεις άλλο ένα μπουζί.

5.Από εκέι και πέρα είναι πολλά πράγματα που πρέπει να κάνειος αλλά πρώτα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα υπόλοιπα απάρτια είναι σωστά τοποθετημένα. Η παρατήρηση του τεποζίτου από τον Κ Γιάννη είναι πολύ σημαντική. Ειδικά για την ορθή λειτουργία της μηχανής σου με το γκάζι κάτω από το 60%..

6. Διάβασε το βιβλίο του Κ Γιάννη (όταν έχεις χρόνο και όρεξη) και έτσι θα κάνεις ένα άλμα ποιο επάνω στα σκαλοπάτια γνώσης σχετικά με τον μοντελισμό.

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ

Τι αεροπλάνο έχεις? Μάρκα, Τύπο? Ώστε να σου δώσουν τα μέλη οδηγίες. Παρά ταύτα το γεγονός ότι είναι οριζόντιο με το τεπόζιτο άδειο είναι καλλό σημάδι!.Συμπληρωματικά το ότι γέρνει μπροστά δεν είναι φυσιολογικό. ΠΟΣΟ? είναι το ερώτημα και σε αυτό πάλι παίζει ρόλο εάν έχεις βάλει τεπόζιτο που είχε το κιτ ή τεπόζιτο μεγαλύτερο ώστε να σε βγάζει έξω από τον φάκελλο πτήσης.

Είναι τόσα πολλα που θα ακούσεις μέσα από το φόρουμ....και άλλα τόσα που μαθαίνω και εγώ  κάθε φορά που πετάω και κάτι καινούριο μετά από 25 χρόνια με αρρώστια στο χόμπυ!

Μάνος

Καταγράφηκε
    Μιχάλης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #43 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 15:28:20 »

Εχω δοκιμασει πολλα μπουζι αλλα ισως να μην φταινε αυτα.Το συγκεκριμενο ειναι της kyosho με αριθμο 3 και απο οτι μου ειπαν κανει για τον συγκεκριμενο τυπο κινιτηρα DELTA 46.Το προβλημα μου ειναι να συνδιασω την βαλβιδα καυσιμων και μιγματος διοτι πιστευω πως αν δεν ειχα πειραξει την βαλβιδα μιγματος ισως να μην ειχα κανενα προβλημα.

Η μαρκα του μοντελου μου ειναι το SUPER DECATHLON της PHOENIX MODEL(δεν ξερω αν το γνωριζεται?) και το ντεποζιτο που εχω τοποθετησει ειναι το δικο του,το προβλημα μου ειναι οτι ζυγισα το μοντελο με αδειο ντεποζιτο και ειναι οκ, αλλα οτα το ζυγιζω με γεματο γερνει λιγο μπροστα οχι ιδιαιτερα...

Σας ευχαριστω για τις συμβουλες Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #44 στις: Πέμπτη, 7 Σεπ 2006, 15:55:02 »

Goranzi,

To ζύγισμα εάν το κάνεις στην απόσταση που αναφέρει ο κατασκευαστής( συνήθως από το κέντρο του φτερού και το χείλος προσβολής, τότε είσαι μια χαρά. Το ότι γέρνει λίγο μπροστά είναι φυσιολογικό απλά είναι φρόνημο να ελέγξει το μοντέλο σου και καποιος άλλος μιας και από ότι διάβασα είσαι αρχάριος.

Όσο για το μπουζί... H kyosho βγάζει ένα μπουζί που από ότι γνωρίζω δεν έχει νούμερο επάνω! Πάντως σύμφωνα με το πρόβλημα σου κράτα ένα σταθερό μπουζί ώστε να έχεισ μόνο τις βελόνες να εππηρεάζουν αρχικά την ρύθμιση.

Σχετικά με τις βελόνες για το καύσιμο, ξεκίνα με την κυρίως όπως ενέφερα πριν και παρατήρησε την διαφορά.Μετά μπορείς να σχοληθείς με του ρελαντί και θα σου δώσω πληροφορίες την κατάλληλη στιγμη για να μην μπερδευτείς.

Μάνος

ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω μονος σου plz!Επιβάλεται και 2ο άτομο για βοήθεια!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ
    Μεταπήδηση σε: