Αγαπητοί φίλοι ελικοπτεράδες.
Δεν έχω ιδέα από ελικόπτερο. Ομως νομίζω ότι οι κινητήρες OS έχουν αντλία, ενώ οι κινητήρες YS έχουν σύστημα προώθησης του καύσιμου μέσω υπερπίεσης στη δεξαμενή. Αυτό δεν είναι αντλία.
Διορθώστε με αν έχω κάνει λάθος.
jkon
Κυριε Γιαννη συμφωνω απολυτα, βεβαια το συστημα προωθησης μεσω υπερπιεσης στη δεξαμενη προσπαθησαν να το αντιγραψουν και αλλοι κατασκευαστες με οχι τοσο μεγαλη επιτυχια (αναφερομαι σε αεροπορικους 4χρονους κινητηρες παντα).
Η ΥS δεν εχει αντλια, η λειτουργια της βασιζεται σε ενα regulated κλειστο κυκλωμα προωθησης καυσιμου οπως και γραφτηκε. Παραθετω μερικα γενικα σημεια για να καλαβουν πως δουλευει αυτοι που δε γνωριζουν, ειμαι σιγουρος οτι οι φιλοι ελικοπτεραδες της F3C ξερουν.
- Στο πισω μερος του στροφαλου υπαρχει ενα δισκος με μια οπη, χωρις να μπαινουμε σε λεπτομεριες καθως περιστρεφεται, το συστημα στελνει παλμους αερα στο τανκ μεσω μιας ημιπερατης βαλβιδας (check valve) η οποια ειναι ημιπερατη για να μην υπαρχει ροη αερα απο το τανκ προς τον κινητηρα.
- Η αυξημενη πιεση στο τανκ δημιουργει ροη καυσιμου προς το carburater, η πιεση που αναπτυσσεται ειναι αναλογη των στροφων.
- Ο ρολος του regulator: O regulator που εχει η YS ειναι κανει regulation στο καυσιμο που ερχεται λογω της αυξησης της πιεσης στο τανκ. Ειναι fuel regulator και οχι pressure. Mε λιγα λογια μεταβαλει τη ροη καυσιμου αναλαγα με την πιεση που αναπτυσσεται και εχει 2 καταστασεις on και off οι οποιες εξαρτωνται παλι απο τη θεση του περιστρεφομενου δισκου που προανεφερα.
- Το συστημα ειναι regulated στο midrange στροφων και οχι χαμηλα. Χαμηλα αναλαμβανει η βελονα του ιdle ενω στο midrange ο regulator.
- Ο regulator εχει μια μεμβρανη (silicon diaphragm) η οποια αναλογα με το αν πιεζεται απο την πιεση που αναπτυσεται στο crankcase δημιουργει τις καταστασεις ροης καυσιμου ΟΝ και ΟFF που προανεφερα.
Υπαρχει καποιος καλος φιλος στο forum που ειχε γραψει μια πολυ λεπτομεριακη περιγραφη για το πως δουλευει το συστημα αυτο της ΥS και μαλιστα ειχε γινει sticky post απο τον Dave Shadel στο RCU, αν σας ενδιαφερει μπορω να στειλω το link.
Τα λεμε,
Νικος