Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.687 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 22:05:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 22:05:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Bocian
    [Σήμερα στις 19:19]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:26]

από AKISSSS
    [Σήμερα στις 13:15]

από spirost
    [Χθες στις 22:56]

[Χθες στις 09:28]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 21 Ιουν 2026, 19:58:57]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309687
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 1070
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 55
    Συνολικά: 56
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 12     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες  (Αναγνώστηκε 45153 φορές)
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #105 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 13:58:39 »

Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόστος.

3,78lt X 20% = 0.756 lt
    0.756 lt X 12.50 euro = 9.45 euro  κόστος το λάδι + 3,00 euro methanol = 12.45 euro κόστος το γαλλόνι.

Το έτοιμο κοστίζει 17,00 + 1,50 ναύλα μεταφορικών 18,50.
    Τα ναύλα είναι ανάλογα με τα κέφια της εταιρίας και κυμαίνεται από 6,00 - 8,00 ευρώ.

Η διαφορά πυ προκύπτει είναι της τάξης άνω του 50%, ήτοι με το ίδιο κόστος αντί να έχω τέσσερα (4) γαλλόνια, έχω έξι (6) !!

Το λάδι που θα έχω όμως μέσα δεν θα είναι 17%, αλλά 20% και επιπλεόν θα είναι σπιτικό. Να μην το ξαναλέμε. To home made πάει καλύτερα.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 14:28:12 από Κυρμπέσης Νίκος » Καταγράφηκε
    nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #106 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 14:06:35 »

οπως λεει και ο θειος jkon το παραπανω νιτρομεθανιο δεν 8α μας δωσει και απαραιτηρως μεγαλυτερη ιπποδυναμη.
    http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-105b.htm

Καλυτερα να εχουμε τα ελικοπτερα-αεροπλανα,πιο καλορυθμισμενα,ζυγισμενα,ισως πιο ελαφρια,παρα να κηνυγαμε το τελευταιο χιλιοστο ιπποδυναμης.
    Η παρασκευη μεθανολης μπορει να ειναι σχετικα ευκολη ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ,και οχι για καποιον που ξυπνα ενα πρωι και λεει ''σημερα θα φτιαξω καυσιμο''.Δεν συνισταται, υπαρχει σοβαρος κυνδινος εκρηξης.
    Ας αφησουμε λοιπον τις αλχημιες για προηγουμενους αιωνες!!!
    και οπως ειπε πολυ λογικα ο vtr δεν αξιζει για λιγα ευρο διαφορα.
    Η καλυτερη λυση για μενα ειναι η βενζινα σε μεγαλα κυβικα η και το πετρελαιο για μικροτερα.

Γνωμη μου παντα.
    Καταγράφηκε
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #107 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 14:12:04 »

Νικο ασε το πετρελαιο ειναι ασυμφορο ενα υλικο που λεγεται αιθερας για την προσμιξη οπως το νιτρομεθανιο για τα αλλα
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #108 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 14:27:10 »

Νικο ασε το πετρελαιο ειναι ασυμφορο ενα υλικο που λεγεται αιθερας για την προσμιξη οπως το νιτρομεθανιο για τα αλλα
    Ειναι ο ιδιος αιθερας που πωλειται στα φαρμακεια?
    η βαση του καυσιμου παντως το πετρελαιο ειναι πιο φτηνο ακομα και απο την βενζινα.Ανα καιρους εχω διαβασει και εχω δει βιντεακια με μετατροπες glow σε diesel.
    Ασε μη λεμε πολλα γιατι την βλεπω να πηγαινουμε σε καταργηση καυσιμων νιτρου.μολυνση περιβαλοντος , κ.τ.λ
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #109 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 14:39:42 »

Το θέμα της σπιτικής απόσταξης που έθεσα στον φίλο μου Ηλία, ήταν φυσικά ένα καλοπροαίρετο αστείο.

Προσωπικά την στροφή σε βενζίνη την έχω κάνει ήδη από πέρσι (σε άλλο ποστ οι λεπτομέρειες). Όταν θα ολοκληρωθεί σύντομα και πάρω τα πρώτα στοιχεία, νομίζω πως δεν θα ξαναγυρίσω στο νίτρο.

Λόγω εμπλοκής μου στους αγώνες F3C, το ένα Ε/Π πιθανά να παραμείνει νίτρο με χαμηλό (ή μηδενικό) ποσοστό. Άλλωστε οι αγώνες για μένα είναι μία ευκαιρία να συνατηθώ με γνωστούς και φίλους.  Ακόμα και να πέσει η τιμή από το καύσιμο δεν νομίζω να αλλάξει κάτι.

Η ηλεκτροκίνηση είναι και αυτή στα υπόψη. Ο νέος κανονισμός της FAI έχει προβλέψει σχετικά, χωρίς ωστόσο να ξέρω ακόμη τις λεπτομέρειες.

Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #110 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 16:44:49 »

Για 'μενα προσωπικα η ηλεκτροκινηση δεν αποτελει λυση. Τον χρονο που μας περασε εκαψα  με το 50αρι μου μεσο ορο δυο γαλονια το μηνα. Με την παλια τιμη του cp15% το ετησιο κοστος ειναι 396 ευρω και με την καινουρια 564 ευρω. Αν παμε σε 600αρι ηλεκτρικο για 5 μπαταριες θελουμε κοντα 1000 ευρω, περιπου το διπλασιο κοστος. Δεν νομιζω αυτες οι μπαταριες να βγαλουν πανω απο χρονο και μπορει να φουσκωσει και καμια και να την κλαις. Ασε που με το νιτρο οτι ωρα μου καπνησει περνω το γαλονακι μου και φευγω ενω με τα τουβλα θα πρεπει να φορτιζω ενα εικοσιτετραωρο πριν και να κανω και τον χωροφυλακα μην σκασει καμια και παρω καμια φωτια. Και το βασικο με τα ηλεκτρικα... δεν καπνιζουν δεν μυριζουν!!! Cheesy
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Dimitris76
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #111 στις: Δευτέρα, 23 Μαρ 2009, 17:14:41 »

Πολλές πληροφορίες εδώ
    http://www.rcuniverse.com/forum/m_8422272/tm.htm

και η μητέρα όλων των thread σχετικά με σπιτικό καύσιμο εδώ:

http://www.rcuniverse.com/forum/m_199379/tm.htm

με 324 απαντήσεις μέχρι τώρα και όποιος αντέξει να διαβάζει!!!  buck2

Δημήτρης

Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #112 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 13:47:21 »

Ερώτημα προς τους ειδικούς της χημείας :

Τι θα γίνει αν τοποθετηθεί μία πλαστική φιάλη έτοιμου καυσίμου στο ψυγειοκαταψύκτη για να πιστοποιηθεί η περιεκτικότητα του νερού (ή ακόμη και να αφαιρεθεί) με τη μορφή πάγου   ?

Καταγράφηκε
    bleriot
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #113 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 17:11:53 »

Εδώ λέει οτι γίνεται. Επίσης λέει οτι μπορείς να τρέξεις μηχανή με ως και 20% νερό στο καύσιμο.
    Οπότε η μεθανόλη 97% καθαρότητας είναι μια χαρά

http://www.rcuniverse.com/forum/m_3470544/tm.htm

άλλη μέθοδος είναι σκόνη γύψου που θα αντιδράσει με το νερό και θα κατακαθίσει
    Καταγράφηκε
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #114 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 17:34:14 »

Καλησπέρα Νίκο,

Χημικώς δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Αν πάντως βάλεις πλαστικό μπουκάλι στον καταψύκτη και το μπουκάλι είναι γεμάτο μέχρι πάνω, ώστε το περιθώριο που θα απομένει για να "παρει" την διαστολή που θα συμβεί όταν παγώσει, το πιθανότερο είναι ότι το μπουκάλι θα σπάσει και ότι έχεις μέσα στον καταψύκτη θα κάνει ένα καλό μπανάκι. Δεν είναι και ότι το καλύτερο για τα τρόφιμα.

Το οτι η μεθανόλη είναι υγροσκοπική και μαζεύει την υγρασία είναι γνωστό. Το οτι μπορείς με την μέθοδο της κατάψυξης να σχηματίσεις πάγο είναι και αυτό σωστό. Το τι θα απομείνει όμως στην συνέχεια ώς αναλογία μίγματος μετά την επαναφορά στην κανονική θερμοκρασία δεν έιναι σίγουρο.

Αντώνης Παπαδόπουλος

Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #115 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:20:18 »

Γεια σου Αντώνη και bleriot.

Ότι τελικά γίνεται φάνηκε (όσο μου επιτρέπουν τα αγγλικά μου) από την παραπομπή που μας έκανε ο φίλος bleriot.

Τώρα όσο για το ποσό της ολικής διαστολής, αυτή λογικά θα πρέπει να περιοριστεί στο ποσoστό του νερού και μόνο. Εφόσον τo λάδι και η μεθανόλη έχουν πολύ πιο χαμηλότερο σημείο πήξης, αυτά δεν θα στερεοποιηθούν.

Άλλωστε διαστολή νομίζω παρουσιάζεται μόνο στο νερό και όχι στα υπόλοιπα υγρά τα οποία συστέλλονται με την μείωση της θερμοκρασίας τους (ή κάνω λάθος ?).

Επιπλέον,  εφόσον η φιάλη είναι πλαστική, έχει την ικανότητα να ανεχθεί αυτή την μερική διαστολή.

Συμπερασματικά καταλήγουμε πως μάλλον είναι μία καλή μέθοδο για να αφαιρούμε από τη "απλή" μεθανόλη εμπορίου το ποσοστό νερό που περιέχει.
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #116 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:24:23 »

Επίσης λέει οτι μπορείς να τρέξεις μηχανή με ως και 20% νερό στο καύσιμο.

Αμααααάν. Την πατήσαμε. Τώρα θα το μάθουν (αν δεν το ξέρουν ήδη) και οι βενζινάδες των Α/Π και Ε/Π μας !!!!
    Καταγράφηκε
    dapan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #117 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:27:02 »

Καλησπέρα
    Πάρα πολύ ωραίο θέμα, με μεγάλη συμμετοχή και φυσικά πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις.
    Προσωπικά με ενδιαφέρει το θέμα ειδικά τώρα που θέλω να τρέξω της Nelson μηχανές των Q500 με straight καύσιμο, 80/20 κάτι που δυστυχώς πια δεν υπάρχει στο Ελληνικό εμπόριο. Παλαιότερα 10-15 χρόνια αγοράζαμε μεθανόλη από τα Χημικά Μοσχολιός καθώς και κικινελαιο και φτιάχναμε το δικό μας καύσιμο για τις super tigre μηχανές που δεν χρειαζόταν και νίτρο, από τότε πέρασε πολύς καιρός αλλά θυμάμαι για να δω την καθαρότητα της μεθανόλης είχα γεμίσει ένα πλαστικό 1,5 λίτρο μπουκάλι στα 3/4 του και το είχα στην κατάψυξη για δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα θεαματικό, δεν είδα το παραμικρό ίχνος κρυστάλλου μέσα στο μπουκάλι.
    Κάτι ακόμη ποιο θεαματικό που συνέβη είναι ότι είχα αφήσει έναν super tigre 60άρι πάνω από 3 χρόνια χωρίς after run oil μετά από πτήση με το συγκεκριμένο καύσιμο-λάδι Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να το ελέγξω ο κινητήρας να είναι κολλημένος, αλλά μετά από πολύ καλό καθάρισμα με μεθανόλη το μοτέρ καλαηδάει χωρίς να χρειαστεί να αντικατασταθεί  ούτε ρουλεμάν μιας και δούλευαν άψογα.
    Αυτές είναι οι εμπειρίες μου με το σπιτίσιο καύσιμο.
     Αν τώρα κάποιος μπορεί να μου πει που μπορώ να βρω καστορέλαιο,όχι συνθετικό, (το ξανθό), μιας και μεθανόλη θα χρησιμοποιήσω αυτή που έχω από τότε τον ευχαριστώ εκ των προτέρων

Φιλικά
    dapan
    Καταγράφηκε

Όποιος μαθαίνει από τα λάθη του είναι έξυπνος,
    όποιος μαθαινει από τα λάθη των άλλων είναι σοφός
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #118 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:42:56 »

Εκτιμώ πως (χωρίς μαγικό τρόπο) φτάνουμε στα παρακάτω συμπεράσματα :

- To nitro δεν είναι απαραίτητο (εντάξει, υπάρχουν και εξαιρέσεις).
    - Το nitro κάνει ζημιά.
    - Με το σπιτικό καύσιμο δεν υπάρχει εξάρτηση από τον κάθε εισαγωγέα (τώρα μου τελείωσε, αλλά.....θα φέρω).
    - Είναι πιο οικονομικό.
    - Δεν αφήνει κατάλοιπα.
    - Δεν κάνει ζημιά και να αφήσουμε τον κινητήρα στο ράφι για 20 χρόνια.
    - Ξέρεις τι βάζεις στο τεποζιτό σου.
    - Είναι μοντελιστικώς πιο "ΙΝ".
    - Δεν χρειάζονται εγκαταστάσεις φυγοκεντρισμού όπως μας τα παρουσιάζουν μερικές εταιρίες.
    - Μπορείς να "παίξεις" με τις αναλογίες για να καταλήξεις πιο ταιριάζει στον κινητήρα σου.
    - Βάζεις το νιτρομεθάνιο όταν πραγματικά το απαιτήσουν πραγματικά οι συνθήκες.

Μήπως ο τίτλος πρέπει να αλλάξει και να γίνει : "Eπιπτώσεις από τη χρήση των εμπορικών καυσίμων στους κινητήρες μας ?"-
    Καταγράφηκε
    nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #119 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:58:05 »

Άλλωστε διαστολή νομίζω παρουσιάζεται μόνο στο νερό και όχι στα υπόλοιπα υγρά τα οποία συστέλλονται με την μείωση της θερμοκρασίας τους (ή κάνω λάθος ?).

Αν δεν κανω λαθος ολα τα υγρα-στερεα συστελλονται με μειωση της θερμοκρασιας τους.
    εχουμε ηδη κανει καταληψει στο ψυγειο (συντηρηση) με τις li-po μπαταριες να κανουμε και στην καταψηξη με καυσιμο.Με βλεπω να με χωριζει η γυναικα!!!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 12     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες
    Μεταπήδηση σε: