Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.694 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 16:23:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 16:23:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Χθες στις 00:24]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309694
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 125
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 95
    Συνολικά: 96
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Νέος στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα  (Αναγνώστηκε 3259 φορές)
    Markosz
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 4 Μαρ 2009, 20:31:21 »

Καλησπέρα σας,

Πριν πετάξω (κυριολεκτικά) τα λεφτά μου, μήπως μπορεί κανείς να μου εξηγήσει μερικά πραγματάκια;

1. Brusless motor: Ποιά τα χαρακτιριστικά ενός τέτοιου μοτέρ και πώς ερμηνεύονται; 
    2. ESC: Ποιά τα χαρακτηριστικά και ποιές οι λειτουργίες που μπορεί να εχουν; (τα Α που τραβάει το μοτέρ ή τα Α που μπορεί να βγάλει η μπαταρία θα πρέπει να λάβω υπόψην; και τι είναι αυτά τα 8 και 16 κHz;)
    3.Μπαταρίες Li Po: Τι πρέπει να ξέρω για να τροφοδοτήσω το όποιο μοτεράκι επιλέξω. Επίσης τι χαρακτηριστικά έχουν αυτές οι μπαταρίες και τι σημαίνει το καθένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 4 Μαρ 2009, 20:45:09 από Markosz » Καταγράφηκε

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 5 Μαρ 2009, 13:01:23 »

Καλησπέρα σας,

Πριν πετάξω (κυριολεκτικά) τα λεφτά μου, μήπως μπορεί κανείς να μου εξηγήσει μερικά πραγματάκια;

1. Brusless motor: Ποιά τα χαρακτιριστικά ενός τέτοιου μοτέρ και πώς ερμηνεύονται; 
    2. ESC: Ποιά τα χαρακτηριστικά και ποιές οι λειτουργίες που μπορεί να εχουν; (τα Α που τραβάει το μοτέρ ή τα Α που μπορεί να βγάλει η μπαταρία θα πρέπει να λάβω υπόψην; και τι είναι αυτά τα 8 και 16 κHz;)
    3.Μπαταρίες Li Po: Τι πρέπει να ξέρω για να τροφοδοτήσω το όποιο μοτεράκι επιλέξω. Επίσης τι χαρακτηριστικά έχουν αυτές οι μπαταρίες και τι σημαίνει το καθένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σε γενικές γραμμές.

1. Τα brushless motors είναι ηλεκτρικά μοτέρ τριών φάσεων τα οποία έχουν:

1. Καλύτερη απόδοση
    2. Αξιοπιστία
    3. Λιγότερο θόρυβο
    4. Μεγαλύτερο χρόνο ζωής

Τα Κv που έχει κάθε μοτέρ είναι οι στροφές ανά λεπτό που μπορεί να δώσει ένα μοτέρ ανάλογα πάντα με την μπαταρία που χρησιμοπηείς.

2. Τα esc λειτουργούν δίνοντας οδηγίες στο μοτέρ με πόσες στροφές να γυρίσουν καθορίζοντας το ρεύμα που θα στείλουν στο μοτέρ. Τα A που έχει το κάθε Esc είναι ο μέγιστος αριθμός A που μπορεί να τραβήξει από τη μπαταρία και να στείλει στο μοτέρ χωρίς να πάθει κάποια βλάβη. Επίσης μπορούν να σώσουν την μπαταρία σου κόβοντας την παροχή αν η χωριτικότητα αυτής πέσει κάτω από το κατώτατο όριο.

3. Οι μπαταρίες li-po

Δίαβασε αυτό http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073e.htm

Τώρα σε ποιο πρακτικό επίπεδο πες μας το μοντέλο στο οποίο θες να βάλεις brushless set-up για να σε βοηθήσουμε.
    Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να επιλέξεις set-up είναι ανάλογα με το βάρος του μοντέλου σου να επιλέξεις το ανάλογο μοτέρ. Οι κατασκευαστές των μοτέρ σου δίνουν στοιχεία για το πόσο βάρος μπορεί ένα μοτέρ να σηκώσει στον αέρα πάντα σε συνάρτηση με την προπέλα. Ακόμα θα σου δώσουν στοιχεία και για το τι A χρειάζεται αυτό το μοτέρ έτσι ώστε να επιλέξεις και το ανάλογο ESC. Πολλοί προτιμούν να παίρνουω λίγο μεγαλύτερο ESC απότι τραβάει το μοτέρ για να είναι σίγουροι ότι κατί δεν θα πάει στραβά. Τελός ανάλογα με το μοτέρ επιλέγεισ μπαταριες σύμφωνα με τα volt που μπορούν να τροφοδοτήσουν και ανάλογα με τα A που χρειάζεται το μοτέρ επιλέγεισ τα C που μπορούν να δώσουν.

Γενικά θα βρείς πολλές απαντήσεις εδώ http://jkon.aeromodelling.gr/

Καταγράφηκε
    Markosz
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 8 Μαρ 2009, 18:10:27 »

Σ' ευχαριστώ για την βοήθεια, αλλά μήπως θα μπορούσαμε να πούμε μερικά πραγματάκια παραπάνω για το κάθε ένα.

Δηλαδή γίνεται να χαλάσω κάποιο μοτέρ brusless; (χρησιμοποιώντας λάθος ESC ή μπαταρία;)
    και τα μπριζάκια που θα κολλήσω θα πρέπει να έχουν κάποιες προδιαγραφές;
    Καταγράφηκε

j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 8 Μαρ 2009, 19:15:37 »

Σ' ευχαριστώ για την βοήθεια, αλλά μήπως θα μπορούσαμε να πούμε μερικά πραγματάκια παραπάνω για το κάθε ένα.

Δηλαδή γίνεται να χαλάσω κάποιο μοτέρ brusless; (χρησιμοποιώντας λάθος ESC ή μπαταρία;)

Αν βάλεις σε ένα μοτέρ που τραβάει 15Α ένα esc 10A θα κάψεις το esc.

Επίσης μπορεί να χαλάσεις μια μπαταρία αν τραβήξεις από αυτήν παραπάνω Α απότι μπορεί αυτή να δώσει. Αν μια μπαταρία είναι 1000mAh 20c  τότε αυτή μπορεί να δώσει 1χ20= 20Α. Αν το μοτέρ τραβήξει περισσότερο από 20Α τότε η μπαταρία θα ζορίζεται μέχρι να χαλάσει.

Το μοτέρ μπορεί να το κάψεις αν βάλεις μεγαλύτερη προπέλα από αυτή που  συνιστά ο κατασκευαστής. Ακόμα μπορείς να το χαλάσεις αν σε ένα μοτέρ που λειτουργεί με τρίσελλη μπαταρία 11,1v βάλεις μπαταρία με περισσότερα cell πχ. 14,8v.

Τα μπριζάκια αν εννοείς πως θα συνδέσεις το μοτέρ με μια μπαταρία είναι αυτά.

http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=6_56&products_id=644
    Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 8 Μαρ 2009, 20:00:58 »

Αν βάλεις σε ένα μοτέρ που τραβάει 15Α ένα esc 10A θα κάψεις το esc.

Επίσης μπορεί να χαλάσεις μια μπαταρία αν τραβήξεις από αυτήν παραπάνω Α απότι μπορεί αυτή να δώσει. Αν μια μπαταρία είναι 1000mAh 20c  τότε αυτή μπορεί να δώσει 1χ20= 20Α. Αν το μοτέρ τραβήξει περισσότερο από 20Α τότε η μπαταρία θα ζορίζεται μέχρι να χαλάσει.

Το μοτέρ μπορεί να το κάψεις αν βάλεις μεγαλύτερη προπέλα από αυτή που  συνιστά ο κατασκευαστής. Ακόμα μπορείς να το χαλάσεις αν σε ένα μοτέρ που λειτουργεί με τρίσελλη μπαταρία 11,1v βάλεις μπαταρία με περισσότερα cell πχ. 14,8v.

Τα μπριζάκια αν εννοείς πως θα συνδέσεις το μοτέρ με μια μπαταρία είναι αυτά.

http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=6_56&products_id=644

Αυτα τα βισματα ειναι για την συνδεση του μοτερ με το esc και για την συνδεση της μπαταριας με το esc αυτα:
                                     http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=popup_image&pID=642
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Markosz
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 9 Μαρ 2009, 13:50:44 »

Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο  Thumbs up.Με καλύψατε πλήρως.  Σκευτόμουν να πάρω το Su 29S 50E της Sebart και είχα κάποιες απορίες σχετικά με μπαταρίες, ψιψιψίνια και κοκοκόψαρα. Θα είναι το 2ο ηλεκτοκήνιτο μοντέλο μου μιας και το 1ο (Kyosho Jet Illusion) μου το είχαι στήσει άλλος.
    Καταγράφηκε

Markosz
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 13 Μαρ 2009, 15:37:16 »

Α! κάτι τελευταίο(πιστεύω). Στα αεροπλάνα που πετούσα μέχρι τώρα, η ταχύτητα και η torque που είχαν τα servo μου, εξαρτιόταν απο τη μπαταρία που τροφοδοτούσε τον δέκτη μου ( 4.8 ή 6 volt). Τώρα το ESC τι θα δίνει στον δέκτη; πως  θα κινούνται τα servo;
    Καταγράφηκε

j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 13 Μαρ 2009, 15:59:32 »

Α! κάτι τελευταίο(πιστεύω). Στα αεροπλάνα που πετούσα μέχρι τώρα, η ταχύτητα και η torque που είχαν τα servo μου, εξαρτιόταν απο τη μπαταρία που τροφοδοτούσε τον δέκτη μου ( 4.8 ή 6 volt). Τώρα το ESC τι θα δίνει στον δέκτη; πως  θα κινούνται τα servo;

Θα παίρνουν ρεύμα από τη μπαταρία που τροφοδοτεί και το μοτέρ.
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 13 Μαρ 2009, 16:12:03 »

Για την ακρίβεια ο ρυθμιστής ταχύτητας περιλαμβάνει ένα υπόσύστημα που λέγεται BEC (battery eliminator circuit) το οποίο τροφοδοτείται από την τάση της μπαταρίας και στην έξοδό του δίνει συνήθως 5 βολτ για την τροφοδοσία δέκτη και σερβό. Η τάση αυτή φτάνει στο δέκτη και τα σερβό μέσω του καλωδίου ελέγχου του ρυθμιστή ταχύτητας που συνδέεται με το δέκτη.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Markosz
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 13 Μαρ 2009, 18:58:40 »

Αυτό ακριβώς έψαχνα bladekiller Thumbs up, ίσως να μην έθεσα σωστά την ερώτησή μου. Δηλαδή πόσα βολτ πάνε στον δέκτη.

Αλλά το BEC που μου λες νόμιζα πως είναι ένα συστηματάκι που απλός προστατεύει την μπαταρία σου από αποφόρτηση. Αν για παράδειγμα ένα στοιχείο από μία μπαταρία LiPo πέσει κάτω απο τα 3 βολτ τότε δεν μπορεί να ξαναφορτίσει βγάζοντας την μπαταρία σου άχρηστη.
    Το BEC λοιπόν θα σου κόψει το ρεύμα(όταν αυτό φτάσει στα 3 βολτ) του ηλεκτροκινητήρα και θα δίνει μόνο στον δέκτη για dead stick landing.
    Σε κάποια ESC μπορεί ακόμα και να ρυθμήσεις στα πόσα βολτ θα στο κάνει αυτό και αν θα σου νεκρώσει τον ηλεκτρτοκινητήρα η απλώς θα λειτουργεί με μειωμένές στροφές.

Αυτά με κάθε επιφύλαξη. Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτήσει ας το κάνει παρακαλώ.
    Καταγράφηκε

Markosz
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 22 Μαρ 2009, 19:24:01 »

Α! Δημήτρη, τα μπριζάκια που μου έστειλες τα έχω δουλέψει, αλλά είναι πολύ σκληρά στο να τα ενώσεις και το ίδιο σκληρά για να τα αποσυνδέσεις. Φοβάμαι μην μου μείνει κανένα καλώδιο  στο χέρι (Έιμαι και ολίγον τι ...χρυσοχέρης  ).
    Έχω δει κάτι άλλα με κλιψάκι, αλλά δεν ξέρω αν είναι το ίδιο καλά με αυτά που μου έδειξες.
    Καταγράφηκε

qw
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 22 Μαρ 2009, 20:42:23 »

εγώ βάζο αυτά

http://www.coolmodels.gr/-c-24_44.html
        PolyMax 3.5mm Gold Connectors 10 PAIRS (20PC) 
    Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 22 Μαρ 2009, 22:02:12 »

Α! Δημήτρη, τα μπριζάκια που μου έστειλες τα έχω δουλέψει, αλλά είναι πολύ σκληρά στο να τα ενώσεις και το ίδιο σκληρά για να τα αποσυνδέσεις. Φοβάμαι μην μου μείνει κανένα καλώδιο  στο χέρι (Έιμαι και ολίγον τι ...χρυσοχέρης  ).
    Έχω δει κάτι άλλα με κλιψάκι, αλλά δεν ξέρω αν είναι το ίδιο καλά με αυτά που μου έδειξες.

Στα ηλεκτροκινητα μοντελα τα ρευματα ειναι πολυ μεγαλα και το κεντρικο φις πρεπει να αντεχει τα πολλα αμπερ. Σιγουρα υπαρχουν και αλλοι τυποι φις, απλα αυτα ειναι δοκιμασμενα και τα χρησιμοποιουν παρα πολυ. Οσο για τα καλωδια, μην φοβασε, ειναι και αυτα μεγαλης διατομης και αν προσεξεις λιγο στο κολλημα δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 22 Μαρ 2009, 22:09:24 »

Επειδή είχα και εγώ αυτό το πρόβλημα σε σημείο που δεν έμπαιναν και φοβόμουν μη μου μείνει στο χέρι με μια μικρή πένσα λύγισα στο αρσενικό ένα συρματάκι από την καμπύλη προς τα μέσα και τώρα μπαίνει πιο εύκολα.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Νέος στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα
    Μεταπήδηση σε: