Έκανα την πρώτη μου αγορά - χωρίς καμμία απολύτως εμπειρία, ούτε γνωστό, ούτε διάβασμα σε forum και μου πασάρανε ένα Esky HoneyBee (130€ + spares = 180€) που από ότι διάβασα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.
Σε αυτό το χόμπι ειδικά φίλε μου, εάν δεν ρωτήσεις και δεν ψάξεις κάνεις άσκοπες αγορές που σου τρώνε τα χρήματα και τελικά δεν κάνεις αυτό που θέλεις.
Το χόμπι αυτό είναι ακριβό οπότε φροντίζουμε να αγοράζουμε, αφου συμβουλευτούμε αρχαιότερους, σωστά.
Με λίγότερα χρήματα θα είχες πάρει ένα E-sky Lama και τώρα θα πετούσες.
Τέλος πάντων, μέσα στις γιορτές το παίδεψα (μέσα στο σπίτι πάντα), μαζί με simulator (realflight) και σε 3 μέρες κατάφερα να κάνω το πρώτο hover αλλά από τότε (1 εβδομάδα) μικρή βελτίωση. Για nose-in ούτε κουβέντα. Tail-in μόνο γιατί και ο χώρος είναι μικρός. Έξω δεν το έχω βγάλει ακόμα.
Το ότι κατάφερες να κάνεις αιώρηση είναι καλό σημάδι, αλλά θέλει υπομονή, και μικρά βήματα για να πετύχεις στο ελικόπτερο.
Εξακολουθώ να σου προτείνω να αγοράσεις ένα λάμα, θα μάθεις πολλά για τα ελικόπτερα, και μετά θα είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.
Απορία 1η: Αξίζει να παιδεύομαι με το HB, θα κάνω τελικά καλύτερα χέρια ή είναι καλύτερα να το βάλω αγγελία και να πάρω κάτι άλλο?
Εάν είσαι πεισματάρης θα καταφέρεις να μάθεις μετα απο κόπο να πετάς με αυτό, βέβαια μετά τα υπόλοιπα ελικόπτερα θα σου φαίνονται αρκετά πιο εύκολα ώς και παιχνίδι γιατί ειναι πολύ πιο σταθερά. Επίσης θα μπορείς να πετάς ελικόπτερο έστω και εάν δεν είναι σωστά ρυθμισμένο ή ζυγισμένο, η ακόμα και εάν το γυροσκόπιο σου κάνει προβλήματα. Όμως θα κοπιάσεις αρκετά και μπορεί τελικά εάν δεν είσαι πολύ πεισματάρης να τα παρατήσεις.
Απορία 2η: Αξίζει να βάλω ένα καλύτερο gyro στο HB και να το έχω και για αργότερα?
Μη βάλεις τίποτα επάνω του δεν αξίζει... ένα καλό που μπορώ να πω επειδή εγώ με τέτοιο έμαθα, είναι ότι φτιάχνεται εύκολα, και τα ανταλλακτικά του είναι πάμφθηνα, οπότε όσες φορές και να το σπάσεις το συνολικό κόστος παραμένει χαμηλά.
Εάν τελικά θελήσεις να μάθεις με αυτό να πετάς αγόρασε 2 - 3 μοτεράκια ουράς γιατί καίγονται εύκολα.
Απορία 3η: Αξίζει να βάλω καλύτερο moter στο HB (ΕΧ380) ή δεν θα κερδίσω τίποτα?
Όπως είπα παραπάνω αφησε το όπως είναι, το καλύτερο μοτέρ στο κεντρικό στροφείο θα σου κάνει πρόβλημα μετά στην ουρά.
Απορία 4η: Πολλές φορές στο hover καταλήγω να κάνω αργούς αριστερόστροφους κύκλους στον αέρα - φταίνε τα χέρια μου ή μπορεί να φταίει και το ζύγισμα του μοντέλου?
Το H/B δεν είναι σταθερό ελικόπτερο είναι πολύ ελαφρύ και τα κύματα του αέρα ακόμα και αυτά που παράγονται απο τις έλικες, χτυπάνε σε τοίχους και γυρίζουν πίσω το επειρεάζουν. Εφόσον τώρα ξεκινάς σίγουρα και τα δάχτυλα σου δεν θα προλαβαίνουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.
Απορία 5η: Για να είναι σχετικά σταθερό στο hover, πρέπει το δεξιό δεξιο-αριστερό trim (cyclic?) να είναι αρκετά δεξιά με αποτέλεσμα να φαίνεται και με το μάτι η έλικα να γέρνει δεξιά - φταίει το ζύγισμα και πως το διωρθώνω?
Πρέπει να διαβάσεις σε ξένα φόρουμ πως το ζυγίζεις και πως το ρυθμίζεις, έχει λίγο δουλίτσα που δεν μπορούμε να πούμε τώρα.
Απορία 6η: Σαν επόμενο βήμα να υποθέσω ότι όλοι προτείνετε belt-cp?
Το Belt CP εάν θέλεις ένα καλό φθηνό ελικόπτερο, εάν θέλεις ποιοτικό ελικόπτερο, για ηλεκτρικό class 450 θα πάς σε T-rex 450SE ή Mini Titan E325SE,
για θερμικό, T-rex 600 Nitro, ή Raptor 50
Απορία 7η: Αν ναι, ποιές οι διαφορές ανάμεσα στο απλό και το V2?
Η πείρα έχει δείξει ότι τα metal upgrades της Esky δεν βελτιώνουν την πτητική εικόνα του Belt-cp αυτό που θα σου κάνει την διαφορά στο Belt είναι το Metal Swashplate και οι Carbon έλικες που πρέπει να πώ για τους τελευταίους πως η σχέση ποιότητα/Τιμή είναι φοβερή.
Απορία 8η: Το carbon edition είναι ελαφρύτερο και πιο συμπαγές ή είναι απλά θέμα ομοφριάς?
Το carbon σαν υλικό είναι ελαφρή και ταυτόχρονα πολύ άκαμπτο με αποτέλεσμα να κρατάει καλύτερα στα ζόρια, έχει και ωραία όψη η οποία είναι το τελευταίο που μετράει όταν κάνεις ακροβατικά στον αέρα.
Απορία 9η: Τι παραπάνω προσφέρει μία 7κάναλη από μία 6κάναλη Τ/Κ?
Συνήθως καλύτερα μενού και ένα κανάλι παραπάνω είναι υπόθεση ειδικά όταν το γυροσκόπιο μπορεί να ρυθμίζει το gain του απο την τ/κ
Απορία 10-12η: Όπως ίσως ήδη φάνηκε προσανατολίζομαι να παιδευτώ κανένα μήνα ακόμα με το HB και μετά τα πάω σε Belt CP με 6κάναλη 2.4G Τ/Κ (Futaba ή Spectrum ή Esky - τι προτείνετε???) και αναβαθμισμένο gyro. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να δώσω τα παραπάνω € για το GY410 ή το GY240 φτάνει???. Και τί λένε και τα υπόλοιπα (Hitec HG5000, zoom κλπ). Υπάρχουν άλλες αξιόπιστες και ίσως οικονομικότερες και ελαφρύτερες προτάσεις από τα 2 futaba?
Εάν θα πάρεις τ/κ σίγουρα θα πάς σε 2,4GHz Futaba ή Skektrum JR, αλλά θα σου συνιστούσα την 7κάναλη. Όχι Esky ούτε κάτι άλλο, γιατί οι περισσότεροι έχουν μια απο αυτές που προανέφερα και θα σε βοήθήσουν στις ρυθμίσεις
.
Για το γυροσκόπιο, το GY401 είναι πολύ καλύτερο απο το GY240 και η διαφορά τους είναι μόνο 25-30 ευρώ.
Εναλλακτικά υπάρχει το Logitech LTG-2100T το οποίο είναι ισάξιο ίσως και καλύτερο του GY401 σε φθηνότερη τιμή.
ΟΥΦ.... τελειώσαμε ?
Ένοιωσα σαν να έδεινα προφορικές εξετάσεις ...

Καλά ξεμπερδέματα φίλε, απλά σου λέω ότι τα ελικόπτερα θέλουν ποιότητα, η ποιότητα θέλει χρήματα, και δηστυχώς τσιγκουνιές τα ελικόπτερα δεν δέχονται.
Ότι και εάν διαλέξεις καλή επιτυχία, και πάνω απο όλα
Δώσε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια την δική σου και των υπολοίπων που θα βρίσκονται κοντά σου!!!