Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.375 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 15:07:18

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 15:07:18

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 14:21]

[Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309375
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 34
    Συνολικά: 36
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ελληνικό outrunner μοτέρ  (Αναγνώστηκε 21312 φορές)
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #30 στις: Πέμπτη, 1 Νοε 2007, 13:55:09 »

zero ,

έχεις δίκιο για τα βάρη γενικά . Όσο πιό βαριά θα είναι η καμπάνα , τόσο θα υπάρχουν θέματα ζυγίσματος κ.λ.π.
    Ήδη έχω αλλάξει την κοπή του κωνικού τμήματος απο 50 μοίρες που ήταν σε 60 .
    Υλικό σίγουρα μπορεί να αφαιρεθεί πολύ . Θα μπορούσε ακόμη και να μήν υπάρχει κωνικό τμήμα που είναι και πιό εύκολο κατασκευαστικά  Wink  . Ήθελα όμως μιά καμπάνα Αντοχής . Έχω δοκιμάσει ήδη μία απο αυτές και είμαι Ευχαριστημένος .

Όσο για τα αυλάκια που γράφεις , δέν είμαι σίγουρος πως χρειάζονται . Δέν έχω ξαναδεί σε άλλο μοτέρ . Το έχεις δεί κάπου ?
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #31 στις: Πέμπτη, 1 Νοε 2007, 14:37:25 »

Εγω θα συνεχιζω να θαυμαζω το Ελληνικο μυαλο που με τις ιδεες του κανει θαυματα και μεσα απο αυτο το μηνυμα θελω να συνχαρω τον Αποστολο για τις ωραιες κατασκευες και ας θελουν και λιγο περισοτερο ψαξιμο για το τελικο αποτελεσμα και σιγουρα για να γινη αυτο μετραει και η βοηθεια που δινουν οι υπολοιποι γνωστες του αντικειμενου μπραβο λοιπον και στα υπολοιπα παιδια και σε ολους

Φιλικα Ηλιας Ξανθη
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #32 στις: Πέμπτη, 1 Νοε 2007, 17:10:37 »

Γεια σου Αποστολε!

Τωρα το ειδα το θεμα με τα μοτερ Undecided
    Βλεπω οτι εχεις κανει καλη δουλεια.Μερικα πραγματα που θα σε βοηθησουν ν'αυτοματοποιησεις λιγο την παραγωγη και να επιτυχεις ιδια αποτελεσματα σε ολα τα μοτερ σου (καμπυλες,γωνιες,κλπ) με σχετικη γρηγοραδα.Πρωτον πρεπει να βαλεις καλο τσοκ στον τορνο αυτοκεντραριζομενο με πολυ μικρο Runout(αυτο που σου ειπα για το prop adapter)ωστε να πιανεις τα κομματια και ισια και αναποδα χωρις να σου κανουν δοντι στην αλλαγη και ουτε να χρειαζεται να κεντραρεις καθε δαγκανα ξεχωριστα το οποιο παιρνει ωρα.Ασε που θα εισαι πιο κοντα στο σωστο ζυγισμα(λογω του τσοκ).

Δευτερο και σημαντικοτερ ειναι να μετατρεψεις τον τορνο σε CNC με Ballscrews και μονο γιατι αφου πας για ενα ειδος παραγωγης
    δεν θες οι διαστασεις ν'αλλαζουν καθε πεντε μοτερ  laugh
    Αν τον μετατρεψεις σε CNC θα εχεις μεγαλυτερη ταχυτητα λογω των μη ασκοπων κινησεων που κανει το CNC,θα εχεις ιδιες γωνιες,καμπυλες σε ολες τις καμπανες.
    Πρεπει να φτιαξεις ενα συστημα περιελλιξης με βαση κλπ(εαν γινεται και αυτο CNC???  laugh )
    Και γενικα ν'αυτοματοποιησεις το τροπο κατεργασιας των μοτερ οχι μονο με τα διαθεσιμα μηχανηματα αλλα και με τον τροπο που θα κατασκευαζεις
    (Πχ. κεντραδορος-τρυπανι-boring-εξοδος απο το τσοκ,αλλο κομματι κ.ο.κ)
    Ισως να χρειαστεις και Auto tool change το οποιο το ειχαμε σαν θεμα στο τοπικ των μηχανουργικων μαζι με τον Ομηρο.

https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=781.msg32797#msg32797

Αυτα.Φανταζομαι εχω παραλειψει και αλλα πραγματα...αλλά σιγα σιγα
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 03:38:34 από The machinist » Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #33 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 12:32:58 »

Ηλία , ευχαριστώ .

Πάνο , είσαι Αρχηγός ...  Thumbs up     Βασικά ήθελα να μήν πειράξω αυτόν τον Τόρνο με μετατροπές κ.λ.π. ...
    Απλά σκέφτομαι κάποια στιγμή να φτιάξω έναν δικό μου cnc ...  Cheesy   laugh

Eντάξει , καλά είναι όλα αυτά , αλλά έχουμε ανάγκη απο απλές λύσεις προς το παρόν . Η τσέπη μας δέν είναι πολύ καλά Ραμμένη ... !

Όσο για το Κεντράρισμα στο Τσόκ (ή RunOut όπως το έχεις πεί) , όντως είναι προβληματάκι . Πρέπει αρχικά να καθαριστεί το κομμάτι που θα χρησιμοποιηθεί και απο τις δυό μεριές για να 'πατάει' σωστά και να γίνουν όλα όπως πρέπει ...

Πάνο , στείλε μου σε παρακαλώ συνδέσεις να δώ για αυτά τα αυτόματα τσόκ που προείπες . Με ενδιαφέρει πολύ ... 
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #34 στις: Παρασκευή, 2 Νοε 2007, 22:20:57 »

Φρέέέέέσκο   πράμα  ... 

Έφτιαξα και μία καμπανίτσα χωρίς κωνικό τμήμα . Εν συγκρίση με την έτοιμη (εμπορίου) , έχει 6 γραμμάρια διαφορά .
    14 γραμ. είναι η έτοιμη και 20 η δικιά μου . Έχω κατασταλάξει στις τρύπες εξαερισμού που είναι 6 χιλιοστά (ανά 60 μοίρες) και στο εμπρός τμήμα όπου βιδώνονται οι μικρές Alien βίδες 4 χιλιοστών (για να στηρίζεται ο άξονας) που θα είναι πάχους 12 χιλιοστά .

Η Κωνικότητα τελικά καθιερώθηκε (!) στις 60 μοίρες (φωτό 3)  .   

* KampanesDouble05.JPG (21.57 KB, 582x383 - εμφανίστηκε 1172 φορές.)

* KampanesDouble06.JPG (14.61 KB, 515x355 - εμφανίστηκε 976 φορές.)

* KampanesDouble07.JPG (16.48 KB, 463x397 - εμφανίστηκε 1178 φορές.)
    Καταγράφηκε

bleriot
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #35 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2007, 01:10:18 »

από τί υλικό είναι η καμπάνα φίλε deltaman? μασίφ ατσάλι?
    μόνο το "δαχτυλίδι", εκεί που θα μπούν οι μαγνήτες, χρειάζεται να είναι από σίδηρο, το κωνικό τμήμα μπορεί να είναι από αλουμίνιο και να "κουμπώνει" με ένα χείλος στο σιδερένιο δαχτυλίδι.
    Το πολύ ενισχυμένο κωνικό τμήμα δε νομίζω να προσθέτει τίποτε, μόνο βάρος.
    Δεν έχω δεί ούτε άκουσα καμπάνα να στραβώνει σε πτώση, ο άξονας την πληρώνει συνήθως.
    Αν φτάσειι να στραβώσει η καμπάνα, από το αεροπλάνο δε θα μείνει ούτε "κολυμπηθρόξυλο"
    άλλοι κάνουν το πάν (με cnc)  για να ελαφρώσουν αυτό το κομμάτι. 

* prod_bell.gif (5.55 KB, 100x100 - εμφανίστηκε 923 φορές.)
    Καταγράφηκε
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #36 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2007, 03:02:35 »

Φιλε Αποστολε,

Sorry αν καταλαβες λαθος,αλλα αυτοκεντραριζομενο εννοω αυτο που με ενα κλειδι σφιγγεις και τις 3(4 ή 6) δαγκανες του τσοκ και οχι την καθε μια ξεχωριστα.Βεβαια οπως ειναι γνωστο εαν εχεις φτηνο τσοκ με ανεξαρτητο σφιξιμο και ενα dial indicator μπορεις να εισαι πολυ κοντα στο 0.Αυτο ομως παιρνει αρκετη ωρα.Γι'αυτο ειπα ενα  "καλο" αυτοκεντραριζομενο τσοκ.Γιατι εαν ειναι φτηνο και ειναι εκκεντρο δυστυχως δεν μπορεις να κανεις τιποτα.Βεβαια εαν θες την ΑΠΟΛΥΤΗ ακριβεια (πιο πολυ για παραγωγη πλεον) θα παρεις Collets και θα αντικαταστησεις το τσοκ και εκει χωρις πολλα πολλα μπορεις να εχεις ακριβεια περιστροφης 0.01.Παρα πολυ καλο για την δουλεια που το θες.
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Σάββατο, 3 Νοε 2007, 13:19:07 »

bleriot ,

το 'πίσω' τμήμα είναι απο μεταλλικό σωλήνα του εμπορίου . Είναι ακριβώς αυτό όπου 'πιάνουν' οι μαγνήτες και έχει αρκετή δουλίτσα μέχρι να έρθει στις διαστάσεις που το θές έσω και εξωτερικά ... Είναι πράγματι αξιοπρόσεχτο το φινίρισμα που παίρνει όταν το τελειώσεις και το περάσεις με 250 γυαλόχαρτο στην αρχή και μετά με 800άρι ... Γυαλίζει !
    Το μπροστινό τμήμα , είναι Αλουμίνιο και κουμπώνει ακριβώς όπως περιέγραψες στο υπόλοιπο . Σίγουρα συμφέρει να είναι ελαφρύ και απο άποψη σπατάλης υλικού και απο άποψη ζυγίσματος .

Πάνο ,

Αυτοκεντραριζόμενο είναι λοιπόν και το δικό μου . Με μία κίνηση σφίγγουν όλοι οι σιαγόνες , άν και συνήθως το περιστρέφω γρήγορα και 'μοιράζω' το σφίξιμο και στις τρείς υποδοχές με το κλειδί του ...
    Τώρα , Νέα απορία ...  Τί είναι τα Collets ?? 
    Καταγράφηκε

The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #38 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2007, 02:37:58 »

Γεια σου Αποστολε μαστορα!!

Δυστυχως το να σφιγγεις με το κλειδι και στα τρεια σημεια του τσοκ ειναι ανουσιο.Μου το ειχε πει και μενα ενας τορναδορος οτι παιζει ρολο.Στην αρχη το εκανα χωρις να βλεπω καποια διαφορα(ελεγα ιδεα μου ειναι, γινεται δουλεια).Μετα ομως απο καιρο που αναγκαστηκα να λυσω το τσοκ για καθαρισμο και γρασσαρισμα ειδα οτι με τον τροπο που ειναι φτιαγμενο,δεν παιζει ρολο απο που θα το σφιξεις.Εχει μεσα ενα σπειροειδες γραναζι που περναει απο τις τρεις δαγκανες και τις σφιγγει ταυτοχρονα.Οι τρεις υποδοχες του κλειδιου εφαπτονται μεσω γωνιακων γραναζιων.Οποτε σε οποιο σημειο και να το σφιξεις η δυναμη θα μεταφερθει και στα αλλα.Η μονη περιπτωση να επαιζε ρολο η ανεξαρτητη συσφιξη ειναι να ηταν το σπειροειδες γραναζι ελαστικο  idiot2
    Και για του λογου το αληθες οταν το ξαναδεσα εβαλα ενα ρεκτιφιαρισμενο αξονα που τον μετρησα σε βαση V με το indicator και ειχε runout 0.Τον εβαλα στο τσοκ και εκανα δοκιμες με σφιξιματα(ξερεις,μια απο δω,μια απο κει,κλπ) το αποτελεσμα? Βλεπε εικονιδιο>
    Τωρα οσο για το collet,βλεπε φωτο.Με αυτον τον τροπο λειτουργουν το 90% των μηχανηματων που παιρνουν εργαλεια προς συγκρατιση(κονδυλια κλπ)
    Collet παιρνει η φρεζα μου.Εγω χρησιμοποιω τον τυπο ER25 και ER16 τοποθετημενα στο collet holder με κωνο ΜΤ2.Το δυνατο σημειο των collets(σφιγκτηρων κατα μια ελευθερη μεταφραση) ειναι η δυναμη συγκρατησης λογω μεγαλης επιφανειας επαφης με το κοπτικο και η μικρη εκκεντροτητα.Το κοπτικο μου εχει max runout +0.009.

Το σημειο που με βαζει σε πολλες σκεψεις(σε μελλοντικη αγορα τορνου) και παιζει το Α και το Ω επιλογης τορνου ειναι το τσοκ του(οχι εαν ειναι καλο,δεν υπαρχει τετοια περιπτωση λογω κινας)αλλα κατα ποσο ευκολα/συμβατα θα αλλαζει με αλλο ποιοτητας.ΑΝ εχεις καλο τσοκ στον τορνο εχεις λυσει το 80% των προβληματων σου!

Ελπιζω να βοηθησα...

Φωτογραφιες

1 Τσοκ τορνου με collet
    2 Κομματι μπρουντζου πιασμενο σε τσοκ(τορνου/κεντρου κατεργασιας) με collet
    3 Collet ER25 με τη φωλια του(collet holder)
    4 Μεθοδος μετρησης του Runout (εκκεντροτητας ενος κυκλικου εξαρτηματος)

* 5c-collet-closer-1.jpg (65.52 KB, 504x601 - εμφανίστηκε 1104 φορές.)

* clt.JPG (15.35 KB, 490x368 - εμφανίστηκε 869 φορές.)

* c08a_1_b.JPG (17.11 KB, 400x344 - εμφανίστηκε 1050 φορές.)

* runout.JPG (15.71 KB, 460x421 - εμφανίστηκε 893 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2007, 08:28:47 »

Πολύ Ενδιαφέρον Πάνο .

Και τα είχα δεί αυτά τα τσόκ στο διαδίκτυο δεξιά - αριστερά . Φαντάζομαι πως το προς κατεργασία αντικείμενο σφίγγει πάνω τους όπως στα κοινά έ ?

Πάνο , στην 3η φωτό όπου μετράς την εκκεντρότητα , περιστρέφεις το τσόκ (και το αντικείμενο) αργά με το χέρι και με την ελπίδα να μήν κουνηθεί η βελόνα ??
    Τέτοιο όργανο βρίσκω εύκολα ?
    Καταγράφηκε

SoT
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #40 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2007, 08:51:18 »

Σε όλα τα καταστήματα εξοπλισμού συνεργείων αυτοκινήτου ας πούμε τα Facom είναι ότι καλύτερο υπάρχει
    Ωρολογιακό μικρόμετρο βάσης έτσι να το ζητήσεις.
    Καταγράφηκε
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #41 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2007, 09:58:32 »

Καλημερα,

Αποστολε, μαλλον σε καταστηματα εξοπλισμου μηχανουργειων θα πρεπει να ψαξεις.
    Και μια και εισαι ιντερνετικος τυπος ψαξε για Dial Indicator κατα προτιμηση της Mitutoyo.
    Μαζι με το οργανο θα χρειαστης και μια μαγνητικη βαση.

http://cgi.ebay.com/NEW-MAGNETIC-BASE-DIAL-TEST-INDICATOR-MADE-IN-JAPAN_W0QQitemZ260176967843QQihZ016QQcategoryZ58240QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

* Mituto7dialin.jpg (5.02 KB, 135x217 - εμφανίστηκε 803 φορές.)
    Καταγράφηκε

DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Κυριακή, 4 Νοε 2007, 10:52:56 »

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες .

Μάλλον θα ζητήσω απο τοπικό κατάστημα να μου φέρει . Μ'αρέσει να προτιμώ την τοπική αγορά . ’λλωστε απο εκεί πήρα και τον τόρνο και όλα τα εργαλεία μου ... Και να δείτε πως τους χρειάστηκα αμέσως ...
    Μία βδομάδα αφού τον πήρα , κάτι χάλασε στο μοτέρ του ...    Κόντεψα να τρελαθώ .
    Ήρθαν όμως σαν κύριοι , μου το έβγαλαν , το στείλαν Αθήνα και αφού ήρθε το καινούργιο , ήρθαν και μου το επαναεγκατέστησαν ... ’ψογοι ! Έμ , 1500 ευρώπουλα πήρανε μονοκοπανιάς . Λεφτά απ'το γάμο μου !!  laugh

Καταγράφηκε

The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #43 στις: Δευτέρα, 5 Νοε 2007, 00:09:41 »

Ωρολογιακό μικρόμετρο βάσης έτσι να το ζητήσεις.
    Επιτελους μια σωστη Ελληνικη μεταφραση για το Indicator Thumbs up

Παντως ο Χαρης εχει δικιο.Σε μηχανουργικα θα το αναζητησεις.Οσο για την μαρκα ειναι μια!!
    MITUTOYO  Thumbs up (Μονο σε παρακαλω μην ζητησεις MITUTOYO σε Ελληνικο μαγαζι laugh )
    Και τα αμερικανικα της Starret ειναι καλα.Αλλα σαν τον Ιαπωνα...ουδεις
    Οσο για τα collet των τορνων τα απλα σφιγγουν με κλειδι εφαρμοζοντας παντα το collet με τις διαστασεις για το κατεργαζομενο κομματι.Στα κεντρα κατεργασιας τα collets σφιγγουν υδραυλικα!Το μειον με τα collets ειναι οτι
    για καθε διαμετρο χρειαζεσαι και το αναλογο collet(εχουν βεβαια ενα ευρος πιασηματος,αλλα περαν αυτου για αλλη διαμετρο θελει και αλλο collet)
    Οντως μαζι με το Indicator θες και ενα μαγνητικο βραχιονα.Γυρνας αργα το τσοκ και οντως "ελπιζεις" να μην κουνηθει η βελονα γιατι εαν κουνιεται περαν του επιτρεπτου δεν μπορεις να κανεις τιποτα!
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #44 στις: Πέμπτη, 15 Νοε 2007, 01:20:07 »

Φιλε Αποστολε

Να υποθεσω οτι το σχεδιο του στατορα για το οποιο μιλαμε ειναι αυτο?
    Ή στο περιπου,χωρις καμπυλη πριν ανοιξει το δοντι...
     Sad

* stator.JPG (6.29 KB, 258x258 - εμφανίστηκε 726 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Σελίδες: 1 2 [3] 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: ελληνικό outrunner μοτέρ
    Μεταπήδηση σε: