Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.903 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 15:29:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 8 Αυγ 2026, 15:29:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 14:38]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309903
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 137
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 74
    Συνολικά: 76
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου  (Αναγνώστηκε 4865 φορές)
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 3 Νοε 2008, 19:50:51 »

Καλησπερα κι απο μενα! Προσφατα "κληρονομισα" ενα συναρμολογουμενο 4channel ελικοπτερακι το οποιο με "εχωσαν" να φτιαξω και τελικα μου το αφησαν.Αφου ψαχτηκα λιγο και καταλαβα ποσο περισσοτερα χρηματα χρειαστηκαν για την αποκτηση του απο την πραγματικη του αξια, (εγω το απεκτησα δωρεαν), κουτσα στραβα το εφτιαξα, και βρισκομαι στην φαση τησ πρωτης ανυψωσης. Ηθελα λοιπον να σας παρακαλεσω αν καποιος γνωριζει να μου πει εφοσων τα main rotor blades του εχουν σταθερη κληση, πως μπορω να την ρυθμησω. Με μοιρες, με καποιον αλλο τροπο? Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 3 Νοε 2008, 21:57:09 »

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορείς να ρυθμίσεις το βήμα σε ελικόπτερα σταθερού βήματος. Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν πριν το "σηκώσεις" είναι να ελέγξεις αν είναι ζυγισμένο αναφορικά με το κέντρο βάρους του, αν είναι ισορροπημένα τα blades, αν είναι κάθετο το swash plate στον κύριο άξονα και κάνε και τον σταυρό σου. Χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών, θεωρώ ότι δύσκολα θα καταφέρει να το ελέγξεις αν πρώτα δεν περάσεις αρκετές ώρες στον εξομοιωτή και ίσως και σε ένα lama.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 16:26:10 »

Φιλε Skynet! Κατ'αρχιν ευχαριστω για την απαντηση σου.Θα ηθελα αν γνωριζει να μου πεις, τα blades, δεν πρεπει να εχουν μια κληση για να σηκωθει το ελικοπτερο? Απ'οτι εχω καταλαβει, εχει μια σταθερη κληση και ανεβαζοντας ή κατεβαζοντας τις στροφες,πετυχαινεις ανοδο ή καθοδο αντιστοιχα.Αυτη την σταθερη κληση ψαχνω να βρω! Στον εξομοιωτη και σε πολλων ειδων εξομοιωτες για μοντελα και μη,εχω φαει ατελειωτες ωρες τοσο σε αεροπλανα οσο και σε ελικοπτερα! Αν λοιπον εχεις να μου προτεινεις κατι,ανυπομονω να το διαβασω καθως ερχεται (μαλλον) και χειμωνας και το βλεπω χλωμο να τα καταφερω με αερα κτλ! Σε ευχαριστω πολυ και παλι! CU! worry
    Καταγράφηκε
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 16:37:59 »

Καλησπερα!Δεν εχω δει ελικοπτερακι σταθερου στροφειου με δυνατοτητα ρυθμισης βηματος..Δεν ξερω βεβαια ισως και να υπαρχει.

Κατι που μπορουμε να κανουμε και δεν ξερω αν θα σε ενδιεφερε ειναι ενα ειδος μικρορυθμισης.

Για παραδειγμα αν θες να ευθυγραμμισεις τα blades μεταξυ τους,ωστε να κατα την ανυψωση να μην εχουν διαφορα υψους λογο διαφορών στην κληση του καθε ενος.
    Αυτο στα ελικοπτερα λεγεται blade tracking.Η διαφορα αυτη δηλαδη.

Ετσι ενω στα μεγακυτερα ε/π ρυθμιζεται μηχανικα,στα μικρα μπορουμε με ενα σεσουαρ για μαλια να ζεστανουμε τα blades καταλληλα για να πετυχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.Αν για παραδειγμα κοιτωντας το ε/π απο το πλαϊ σε πτηση,στο επιπεδο του στροφειου,και δεν δουμε εναν 'δισκο' αλλα ξεχωριζουν μεταξυ τους τα blades,το ενα ειναι πιο ψηλα απο το αλλο,τοτε αυτο που ειναι χαμηλα,το ζεσταινουμε και του δινουμε με παραλληλες κινησεις με το χερι μας κατα το μηκος του,και συγχρονως το συστρεφουμε δινοντας του περισσοτερη κλιση.

« Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 19:46:32 από orestis » Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 21:52:03 »

Ορεστη καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση σου. Μαλλον δεν περιεγραψα εγο σωστα το προβλημα μου. Οι ρυθμησεις που μπορω να κανω εγω με την 4καναλη τ/κ ειναι 1. κινηση επμρος-πισω, 2. Κινηση αριστερα δεξια, 3. ουραιο στροφειο, 4. Αυξομειωση στροφων. Τωρα, με την αυξομειωση στροφων,και,υποθετω με μια καποια κληση στα main blades, το μοντελο ανεβαινει και μειωνοντας αυτες τις στροφες, λογω του βαρους,κατεβαινει. Αυτη η κληση που μπορω να την ρυθμισω με δυο, δεν ξερω πως να τα πω, ας τα πω συνδετηρεςι βιδονοντας ή ξεβιδονοντας τα,ενα για καθε blade μπορει να αυξομειωθει απο ευθεια εως περιπου 30 μοιρες. Δεν ξερω λοιπον ποσες μοιρες πρεπει να ειναι. Ευχαριστω πολυ και παλι! Sad
    Καταγράφηκε
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 21:58:54 »

Ξερεις να μου πεις  τον τυπο του ελικοπτερου?
    Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:07:05 »

Ναι, EP Concept SR Schweizer 300 C της KYOSHO.
    Καταγράφηκε
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:16:33 »

Πες μου κατι ακομα.....αφου ΞΕΣΥΝΔΕΣΕΙΣ  το μοτερ....δωσε γκαζι με το στικ του γκαζιου....παρατηρεις μια κινηση των σερβο τετοια ωστε ενα δισκακι κατω απο το στροφειο (το swashplate) κινηται προς τα πανω?
    Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:23:08 »

για να σε διευκολινω....μπορει να μοιαζει με αυτο εδω....

* HM-053-Z-15.jpg (15.6 KB, 400x400 - εμφανίστηκε 353 φορές.)
    Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:25:22 »

Οχι Ορεστη! Το μονο που κανει το γκαζι ειναι να ανεβαζει στροφες! Servo εχει μονο τρια. για το ουραιο,κινηση εμπρος πισω και αριστερα δεξια.
    Καταγράφηκε
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:25:51 »

Sorry, exei,exei!
    Καταγράφηκε
    ShadowMan72
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:31:00 »

Αλλα οντως, με τη ρυθμηση του γκαζιου,δεν βλεπω να μεταβαλλεται τιποτα. Το μονο που κανει ειναι να ανεβαζει στροφες στο μοτερ.
    Καταγράφηκε
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:32:34 »

τα πραγματα δυσκολευουν!

εκει που πιανουν τα blades....φανταζομαι ειναι κατι πλαστικα,αυτα λεγονται blade holders...ειναι σαν αυτα της φωτο λογικα. (σωστα?)

θελω να μου πεις κατι ακομα.....σε αυτα τα εξαρτηματα ,καταληγουν σε καποιο σημειο αυτα που εννοεις συνδετηρακια....με σηρμα στην μεση και δυο πλαστικακια στην ακρη με τρυπα?

* blade_holders.jpg (2.9 KB, 150x150 - εμφανίστηκε 330 φορές.)
    Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 23:13:42 »

Ναι, EP Concept SR Schweizer 300 C της KYOSHO.

Ωχ, το ελικόπτερο του περιοδικού!!! έχεις μπλέξει λίγο.  Undecided  https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=5824.0

Λοιπόν άκου, έκανα κάτι και είχε επιτυχία σε έναν πελάτη μου. Η μπαταρία που δίνει το περιοδικό ΔΕΝ επαρκεί να σηκώσει το μοντέλο. Θα αναζητήσεις μπαταρία Lipo 11,1Volt 1000mAh (αυτή που δίνει η E-Sky για τα φοαμένια αεροπλανάκια αρκεί). Θα έχει αρκετή ισχύ το μοτέρ και έτσι θα σηκωθεί το μοντέλο σου. Μην ξεχάσεις όμως να πάρεις και ΕΙΔΙΚΟ φορτιστή γιαυτή την μπαταρία (αν πάρεις αυτήν της E-Sky πάρε και τον αντίστοιχο φορτιστή που δίνει γιαυτή, είναι φτηνός και καλός). Καλή ΤΥΧΗ (τη χρειάζεσαι) angel
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 23:24:39 από sfyris » Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    Οrestis
    Aeromodeller Hero Member

Ορέστης Γιαννούκος

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 4 Νοε 2008, 23:22:39 »

Εγω πιστευω πως το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να ξεκουμπωσεις αυτα τα συνδετηρακια που λες (ball links τα λεμε εδω) και να τα ξεβιδωσεις ας πουμε αρχικα μια στροφη.Κανε και τα δυο,το ενα δηλαδη απο το ενα blade και απο το αλλο ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ.Μετα ξανακουμπωσε τα πανω.Φορτισε καλα μπαταρια,βαλε το τριμ του γκαζιου στην μεση και δοκιμασε να σηκωσεις το σκαφος απο το εδαφος.
    Αν σου κανει τα ιδια ξεβιδωσε το λιγο ακομα,μιση στροφη...μια....παραπανω αν γινεται.

Κανονικα στα ελικοπτερα τα ρυθμιζουμε αυτα με ειδικα εργαλεια....αλλα στην συγγεκριμενη περιπτωση μιλαμε για ενα πολυ ιδιεταιρο ελικοπτερο,και δυστυχως οσο και να ψαχνω δεν βρησκω πληροφοριες για ρυθμισεις......

Υποθετω λοιπον οτι απλα πρεπει να μειωσεις το βημα στις λεπιδες σου.Πειραματισου....νομιζω πως δυστυχως μονο ετσι θα βγαλεις ακρη απο μονος σου και μεσα απο το φορουμ. Thumbs up
    Καταγράφηκε

Φτιάξ΄το μόνος σου! Wink
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου
    Μεταπήδηση σε: