Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.695 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 16:35:36

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 16:35:36

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309695
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 153
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 102
    Συνολικά: 105
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Align RCE-BL35X 35A Heatsink Mod  (Αναγνώστηκε 3255 φορές)
    MarD
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 30 Οκτ 2008, 17:15:00 »

Έχω το εν' λόγω ESC και όπως και πολλοί άλλοι απ' όσο διαβάζω στα ξένα φόρουμ έχουν προβλήματα με την θερμοκρασία που ανεβάζει.
    Έχει κάνει κάποιος αυτή την τροποποίηση από εδώ;
    Αν ναι, με την ίδια ψύκτρα και απλώς προσέθεσε θερμικό γράσσο (σαν αυτό που χρησιμοποιούν στα pc) ή με καινούρια ψύκτρα μεγαλύτερη;
    Επίσης τέτοιες ψύκτρες που βρίσκουμε(κοίταξα σε μητρικές από pc αλλά είναι αρκετά μεγαλύτερες από το ESC);

Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 30 Οκτ 2008, 21:04:50 »

Πριν κάνω το εγχείρημα να ανοίξω το ESC για να ενισχύσω την ψύξη του, αποφάσισα να συνδέσω ένα external UBEC για να τροφοδοτώ με ρεύμα τα σερβό και τον δέκτη. Έτσι λοιπόν έφτιαξα έναν αντάπτορα για να συνδέω ταυτόχρονα το ESC και το UBEC από την μπαταρία. Δεν είχα όμως θερμοσυστελλόμενα κι έτσι κάλυψα τις κολλημένες επιφάνειες στα βύσματα (DEANS) με μονωτική ταινία. Φοβάμαι όμως μην ξεκολλήσει, σκέφτομαι να ρίξω εποξική αλλά θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω αν η εποξική των 5' αρκεί για αυτή την δουλειά...
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 10:39:07 »

Θα εβαζα κατι πιο ελαστικο απο epoxy!!
    Σιλικονη,Φλατζοκολλα(αντεχει στη θερμοκρασια)!!
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

www.aeromodelistis.gr Moderator

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 12:27:12 »

Εγώ έχω κάνει Μάριε το ίδιο με σένα αλλά έβαλα θερμοσυστελλόμενο, και κάθετε μια χαρά.
    Θα σε συμβούλεβα να κάνεις το ίδιο, καλή η ιδέα του VTolias, για πάκτωμα, πάντως έχω δεί να βάζουν και epoxy 5άλεπτη
    Αλλά θα πρέπει να την φτιάξεις έτσι ώστε να κάτσει ομοιόμορφα.

Για μένα πάντως το θερμοσυστελλόμενο είναι η καλύτερη λύση, απλό, γρήγορο, και μονωτικό.

Μέγεθος για Deans θα βρείς πολύ εύκολα σε καταστήματα ηλεκτρονικών, ως "Θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι"
    Για καλό και για κακό πάρε και ένα Deans μαζί για να είσαι σύγουρος ότι χωράει άνετα.
    Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 12:34:43 »

Σιγουρα το θερμοσυστελλομενο θα κανει την καλυτερη δουλεια Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 15:23:10 »

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Το έκανα τελικά με μονωτική ταινία και 5' εποξική. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία. Από το μπροστά μέρος φαίνεται να έχει δέσει καλά και δεν νομίζω να πάει πουθένα.

Όταν πάρω θερμοσυστελλόμενα θα το φτιάξω πιο προσεγμένο...

* adaptoraki_gia_bec_sized.JPG (43.45 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 313 φορές.)
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 16:09:00 »

Μάριε υπάρχει καλύτερος τρόπος να το φτιάξεις.

Εάν θέλεις και μπορείς να πεταχτείς προς Ρέντη μεριά ή ΣΕΦ μετά απο τηλέφωνο,
    μπορώ να σου δείξω πως θα το κάνεις τέλειο και να σου δώσω και λίγο θερμοσυστελλόμενο.

Σου περνάω το κινητό μου σε PM.

Εάν δεν μπορείς θα ποστάρω φωτό απο το δικό μου για να πάρεις την ιδέα.

Στείλε μου την διεύθυνση σου να σου ταχυδρομίσω λίγο θερμοσυστελλόμενο.

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 16:19:23 από Peterpanta » Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 31 Οκτ 2008, 17:10:59 »

Δυστυχώς είμαι Έδεσσα όπως σου είπα και στο pm και έτσι θα πρέπει να αρκεστώ εδώ στο νετ...

Μόλις πριν κανά μισάωρο τα τοποθέτησα επάνω στο ελικόπτερο και έκανα και μια δοκιμαστική πτήση περίπου 6-7 λεπτών. Χωρίς BEC το ESC κυριολεκτικά έκαιγε και η μπαταρία επίσης. Τα αποτελέσματα με χρήση του BEC ήταν να έχω ένα ESC σε θερμοκρασίες που ίσα που νιώθεις μια ελάχιστη θερμότητα στο χέρι, ένα δροσερό BEC (Hextronic UBEC 5-6V/3A, στα 6V το δουλεύω) και μια δροσερή επίσης μπαταρία.

Είμαι πραγμαιτκά ενθουσιασμένος με την διαφορά αλλά δεν αρκούμαι στο hover, όλα θα δείξουν σε μια δύσκολη πτήση με αέρα...

Επίσης να πω πως άλλαξα θέση του ESC (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) το οποίο πριν βρισκόταν κάτω από την μπαταρία και το τοποθέτησα πλάγια στο main frame για να δροσίζεται από τα blades. Όπως ακόμα και το BEC από την άλλη μεριά. Κάτω από την μπαταρία τοποθέτησα τον αντάπτορα δεμένο καλά με δεματικό.

Υ.Γ.: Όσο για το θερμοσυστελλόμενο ευχαριστώ πολύ αλλά δεν χρειάζεται. Θα πάω από Δευτέρα να πάρω κι άλλα πράγματα, μεταξύ άλλων αν κάνω την τροποποίηση στην ψύξη του ESC τελικά, θα πρέπει να έχω θερμοσυστελλόμενο μεγάλο για να το τυλίξω και πάλι.

* heli_with_bec4_sized.JPG (44.59 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 295 φορές.)

* heli_with_bec5_sized.JPG (42.31 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 283 φορές.)
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 1 Νοε 2008, 01:13:59 »

ωραία !!! μπράβο...

Στην ουρά ποιό σέρβο χρησιμοποιείς ?  Εγώ έχω ένα που δουλεύει στα 4,8V
    και μπορώ να βάλω bec με ρύθμιση στα 5V, ενώ όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα δουλεύουν
    κανονικά με 6V.

Εάν μπορείς στείλε με με pm το λίνκ του bec να δώ ποιο λές...
    Καταγράφηκε

www.aeromodelistis.gr/
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 1 Νοε 2008, 01:46:40 »

Αυτό είναι το BEC: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idproduct=3735

Στην ουρά χρησιμοποιώ το Futaba S9257 που ως γνωστόν δουλεύει στα 4.8V σε αντίθεση με τα Hitec HS-65HB που χρησιμοποιώ στο cyclic και δουλεύουν μόνο στα 6.0V. Μέχρι τώρα δούλευα χύμα χωρίς step down. Δεν είχα πρόβλημα με το 9257 αλλά αν θυμάμαι κάποιος έλεγε πως δουλεύει στα 6V απλά δεν αποδίδει όσο θα απέδιδε στα 4.8 που είναι σχεδιασμένο. Επίσης κάπου αλλού είχα δει πως ο AR6100 δεν δίνει πολύ παραπάνω από τα 5V αλλά με το BEC ρυθμισμένο στα 6V ανησύχησα λίγο κι έτσι του έβαλα step down στο 9257.
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 2 Νοε 2008, 20:19:02 »

Τελικά το τελικό test ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Η χρήση του BEC έδωσε άλλον αέρα στο ελικόπτερο. Πέταξα αρκετές φορές με αέρα, με μεγάλες ταχύτητες με full throttle, απότομες μανούβρες και stall turns (όχι inverted, loops και rolls για την ώρα επειδή έχω να πετάξω αρκετό καιρό). To ESC, η μπαταρία και το μοτέρ ήταν χλυαρότατα ενώ στο BEC δεν αντιλήφθηκα οποιαδήποτε αύξηση θερμοκρασίας (όλα αυτά με το χέρι χωρίς χρήση θερμόμετρου). Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο (10 λεπτά πτήσης, με timer) είχα την ίδια συμπεριφορά και την ίδια απόδοση ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμουν σε σχέση φυσικά με το πριν που το ESC λόγω θερμοκρασίας ή μεγάλου φορτίου έκοβε γύρω στο 50%.

Τέλος λοιπόν, σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιώ εξωτερικό BEC! 
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Align RCE-BL35X 35A Heatsink Mod
    Μεταπήδηση σε: