Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.421 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 12:10:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 12:10:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από DIGI
    [Σήμερα στις 10:30]

από UH-1H
    [Σήμερα στις 09:02]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:12]

από vtr
    [Χθες στις 20:45]

[Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 22:01:54]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309421
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 104
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 101
    Συνολικά: 102
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 9 10 11 [12] 13     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: spectrum DX7 2.4 Ghz VS futaba 7c 2.4 Ghz  (Αναγνώστηκε 35535 φορές)
    cvoli
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #165 στις: Κυριακή, 31 Μαΐ 2009, 17:58:41 »

Στο αρχικό κείμενο είχα κάνει λάθος πράξη.

Στην μπάντα των 2.4G  για 5MHz κανάλι βγαίνουν κάπου 12 slots
    και όχι 30 !  idiot2

Στην πράξη θα μου έκανε εντύπωση άν τα συστήματάς μας χρειάζονταν
    πάνω απο 2MHz ....
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #166 στις: Κυριακή, 31 Μαΐ 2009, 23:14:49 »

Η καναλοποίηση που κάνουν οι τηλεκατευθύνσεις είναι 1ΜΗΖ. Αυτός είναι και ο λόγος που η σπέκτρουμ για παράδειγμα λέει στα διαφημιστικά της ότι μπορούν να δουλέψουν μέχρι 40 τηλεκατευθύνσεις μαζί . Κάθε τηλεκατεύθυνση πιάνει δύο κανάλια οπότε στα 80 συνολικά κανάλια χωράνε 40 ζευγάρια. Με την προυπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχουν πιασμένα κανάλια από άλλες πηγές όπως κάμερες για παράδειγμα.
        Το θέμα είναι αλλού. Σε αρκετές ιστο σελίδες έχω δει ότι το processing gain της σπέκτρουμ είναι 18db. Η ισχύς των τηλεκατευθύνσεων αυτών ,τουλάχιστον για ευρώπη, δεν ξεπερνά τα 100 μιλιβάτ. Αρα λοιπόν μια εκπομπή, που εμπίπτει στο εύρος του καναλιού και έχει ισχύ περίπου 4 βατ,σημαίνει ότι μετά την αποδιεύρυνση της πληροφορίας στο δέκτη, ο σηματοθορυβικός λόγος γίνεται μηδέν. Λαμβανομένου υπόψη ότι κάθε σύστημα για να δουλέψει σωστά χρειάζεται έναν ελάχιστο σηματοθορυβικό λόγο, μια εκπομπή που δίνει 1 βατ ή και λιγότερο μέσα στο παράθυρο του καναλιού ,είναι αρκετή για να διακόψει τη ζεύξη. Και ακριβώς εδώ είναι η διαφορά. Οτι σε ένα σύστημα, που η συχνότητά του είναι σταθερή ,αυτό σημαίνει πλήρη απώλεια ελέγχου, ενώ σε ένα σύστημα που αλλάζει συχνότητες 500 φορές το δευτερόλεπτο η απώλεια δεδομένων θα κρατήσει 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
        Πλεονέκτημα λοιπόν υπάρχει. Δεν είναι απλά θέμα μάρκετινγκ...Δεν είναι τυχαίο ότι και η airtronics επέλεξε την αναπήδηση συχνότητας. Επίσης και το aurora της hitek στην αναπήσηση συχνότητας θα βασίζεται και μάλιστα σε μια πιο εξελιγμένη μορφή που θα περιλαμβάνει αμφίδρομη επικοινωνία και διαρκή ανίχνευση των ελευθέρων καναλιών ώστε η αναπήδηση να περιορίζεται στα ελεύθερα κανάλια και να αποφεύγονται έτσι όσο το δυνατό τα collisions.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #167 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:00:28 »

ισως γιατι οπως ειπε και το παλικαρι που το δουλευει οτι ειναι λιγο δυσκολο να εξηγησουμε το συστημα της JR?
    λεω μηπως..! Τεσπα αρκετα ειπαμε κατεμε ολες καλες ειναι... και αμα θελει και κανεις τον προκαλω να μου παρεμβαλει στο μοντελοδρομιο καμια τηλεκ να το δω και εγω με τα ματια μου δλδ να δω το ποσο ευκολα παρεμβαλεται η JR και ας το σπασω το heli... βεβαια Futaba εχω αλλα θα βρω και JR
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #168 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:10:44 »

Μην προκαλείς γιατί θα πάθεις ζημιά. Οχι από μένα βέβαια γιατί δεν είμαι κανένας κομπλεξικός που άλλη δουλειά δεν έχω από το να πάω να ρίχνω τα μοντέλα του κοσμάκη αλλά από κανέναν άλλον αν του μπουν ιδέες. Και δυστυχώς δεν χρειάζεται κανένας ειδικός εξοπλισμός για να παρεμβάλεις μια τηλεκατεύθυνση στα 2.4 που χρησιμοποιεί δύο σταθερές συχνότητες. Το πως μπορώ να σου το εξηγήσω αλλά μόνο σε ΠΜ αν ενδιαφέρεσαι γιατί δεν έχω καμία διάθεση να δώσω ιδέες σε κανέναν κομπλεξικό χασομέρη που μας διαβάζει αυτή τη στιγμή.
         Οταν λέμε ότι το σύστημα της σπέκτρουμ είναι δύσκολο να εξηγηθεί δεν εννοούμε για τον κάθε κατασκευαστή αλλά για το φόρουμ. Η εξήγηση του DS περιλαμβάνει μαθηματικά και όρους και ο σκοπος εδώ δεν είναι να μιλάμε και να καταλαβαινόμαστε δυο τρεις...
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #169 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:13:09 »

Μην προκαλείς γιατί θα πάθεις ζημιά. Οχι από μένα βέβαια γιατί δεν είμαι κανένας κομπλεξικός που άλλη δουλειά δεν έχω από το να πάω να ρίχνω τα μοντέλα του κοσμάκη αλλά από κανέναν άλλον αν του μπουν ιδέες. Και δυστυχώς δεν χρειάζεται κανένας ειδικός εξοπλισμός για να παρεμβάλεις μια τηλεκατεύθυνση στα 2.4 που χρησιμοποιεί δύο σταθερές συχνότητες. Το πως μπορώ να σου το εξηγήσω αλλά μόνο σε ΠΜ αν ενδιαφέρεσαι γιατί δεν έχω καμία διάθεση να δώσω ιδέες σε κανέναν κομπλεξικό χασομέρη που μας διαβάζει αυτή τη στιγμή.

δεν κατλαβες φιλε οταν μιλαω παντα ειμια καλυμενος... παρεμβολη στο μοντελοδρομιο υπο κανονικες συνθηκες... οχι με μηχανηματα και τεχνικες γιατι ετσι ειναι απλο...

Υπο ΚΑΝΟΝΙΚΕ΅ΣΥΝΘΗΚΕΣ΅>...!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #170 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:16:50 »

Αυτό το "υπό κανονικές συνθήκες" είναι πολύ σχετικό. Και δεν μιλάω για εργαστηριακές γεννήτριες.
         Για παράδειγμα "υπο κανονικές συνθήκες" ούτε στα 35ΜΗΖ υπάρχει πρόβλημα.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #171 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:17:48 »

Αυτό το "υπό κανονικές συνθήκες" είναι πολύ σχετικό. Και δεν μιλάω για εργαστηριακές γεννήτριες.

ε ναι εγω την θελω για να πεταω σε ενα μοντελοδρομιο... υπο κανονικες συνθηκες...!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #172 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:22:05 »

Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Στα Δερβενοχώρια που πετάω εγώ το "υπό κανονικές συνθήκες" σημαίνει ότι σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χιλιομέτρων δεν υπάρχει καμία εκπομπή ουτε στα 2.4 γίγα ούτε σε άλλες μπάντες. Οταν όμως μετά από κάποιον καιρό αρχίσουν να διαδίδονται τα συστήματα FPV με κάμερες στα 2.4 γίγα πάνω στο μοντέλο αναρωτιέμαι πως θα είναι τότε οι "κανονικές συνθήκες". Γιαυτό σου λέω ότι είναι κάτι το πολύ σχετικό.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #173 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:23:31 »

Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Στα Δερβενοχώρια που πετάω εγώ το "υπό κανονικές συνθήκες" σημαίνει ότι σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χιλιομέτρων δεν υπάρχει καμία εκπομπή ουτε στα 2.4 γίγα ούτε σε άλλες μπάντες. Οταν όμως μετά από κάποιον καιρό αρχίσουν να διαδίδονται τα συστήματα FPV με κάμερες στα 2.4 γίγα πάνω στο μοντέλο αναρωτιέμαι πως θα είναι τότε οι "κανονικές συνθήκες". Γιαυτό σου λέω ότι είναι κάτι το πολύ σχετικό.

οχι τα 2.4 ειναι κανονικες συνθηκες... εγω πεταω σε Τει πληροφορικης απο πανω ακριβως οπου υπαρχουν 4 ασυρματα δικτυα και παραπανω... απλα τα 4 ειναι παντα ενεργα... και με DX7 δεν ειχα ποτε προβλημα...!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #174 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:33:19 »

Το ασύρματο δύκτυο αν η ισχύς εκπομπής του είναι μέσα στα νόμιμα όρια δεν πρόκειται να σου προκαλέσει παρεμβολή γιατί παρόλο ότι έχει περίπου την ίδια ισχύ με τον πομπό σου η ισχύς αυτή διασπείρεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Η κάμερα πάνω σε μοντέλο όμως είναι άλλη ιστορία.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #175 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:35:07 »

Το ασύρματο δύκτυο αν η ισχύς εκπομπής του είναι μέσα στα νόμιμα όρια δεν πρόκειται να σου προκαλέσει παρεμβολή γιατί παρόλο ότι έχει περίπου την ίδια ισχύ με τον πομπό σου η ισχύς αυτή διασπείρεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Η κάμερα πάνω σε μοντέλο όμως είναι άλλη ιστορία.
    ναι οι πολυκατευθιντικες που εχουν δεν νομιζω, ειναι αρκεταααα DB.....!απλα τωρα τελευταια τα περιορισαν πριν μισω χρονο εξεπεμπαν παντου..!χαχαα
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #176 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 00:48:07 »

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια αμιγώς αερομοντελιστική μπάντα συχνοτήτων για να λειτουργούν αποκλειστικά τηλεκατευθύνσεις με τεχνικές "διάχυτου φάσματος" και όχι μια μπάντα γενικής χρήσης όπου λειτουργούν και ασύρματες οδοντόβουρτσες που λέει κι ο λόγος. Μια που τα έφερε έτσι όμως η κατάρα προτιμώ να φυλάω τα ρούχα μου κατά παντός κινδύνου για να έχω τα μισά.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #177 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 01:45:07 »

Απο οτι μου ειπε ενα φιλαρακι τα 5 βηματα που κανει η Futaba ειναι πολυ απιθανο να καλυφθουν ολα και ετσι να φαει παρεμβολη το συστημα αλλα λεει και αλλο τοσο απιθανο ειναι να φαει παρεμβολη η μια και μοναδικη συχνοτητα του DSM 2 λογω πολυ μεγαλυτερης ισχυς κατι...
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #178 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 10:42:51 »

Αν με τη λέξη βήματα εννοείς καναλια ,τότε η φουτάμπα δεν κάνει αλισφερίσι σε 5 κανάλια αλλά σε 72. Νομίζω η κορόνα είναι αυτή που κάνει αναπήδηση μόνο σε 5 ελεύθερα κανάλια. Τώρα για την ισχύ δεν είναι ότι το DSM έχει μεγαλύτερη ισχύ εκπομπής τουλάχιστον για Ευρώπη. Απλά λόγω του DS, θα χρειαστεί 18 ντεσιμπέλ (περίπου 70 φορές ) περισσότερη ισχύ για να παρεμβληθεί απότι αν δεν χρησιμοποιούσε διεύρυνση φάσματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισχύς των τηλεκατευθυνσεων είναι περιορισμένη λόγω κανονισμών, η ισχύς που χρειάζεται για να ταπωθεί δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη.
      Επίσης και η φουτάμπα κάνει διεύρυνση φάσματος άλλο αν δεν το αναφέρει σαφώς. Γιαυτό το λόγο άλλωστε κάνει κι αυτή καναλοποίηση 1ΜΗΖ ,τη στιγμή που το απαιτούμενο φάσμα για τη μετάδωση των αναγκαίων δεδομένων δεν θα ξεπερνούσε τα 30ΚΗΖ. Υπάρχουν μάλιστα κάτι τηλεκατευθύνσεις με σκέτη αναπήδηση χωρίς διεύρυνση και κάνουν εκπομπή στενής ζώνης, προβάλοντας σαν πλεονέκτημα ότι δουλεύουν 250 τηλεκατευθύνσεις μαζί. Φυσικά αυτό είναι καθαρά θεωρητικό γιατί στην πράξη τα collisions θα πάνε σύννεφο. Επομένως κάνει και η φουτάμπα διεύρυνση και έχει και την επιπλέον δικλείδα ασφαλείας ότι η συχνότητα αλλάζει συνεχώς.
        Βέβαια ,αν βρεθεί καμία πολύ ισχυρή πηγή όπως ραντάρ ,καμιά τηλεκατεύθυνση δεν γλυτώνει. Το γεγονός όμως ότι ένας αποφασισμένος και διαβασμένος διαρήκτης μπορεί να παραβιάσει οποιαδήποτε πόρτα ,δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε το σπίτι ξεκλέιδωτο.
    Καταγράφηκε
    cvoli
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #179 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 14:49:03 »

Μάλιστα. Απο ότι βλέπω και ο blade έχει τεχνικό υπόβαθρο

Αν τα στοιχεία του είναι όντως σωστά (τα 18dB processing gain) τότε και τα υπόλοιπα συμπεράσματά του
    είναι έγκυρα.
      Να σημειώσω μονάχα ότι frequency hoping με 72 slots για real time applications όπως η δικιά μας κατα την
    γνώμη μου μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα-αξιόπιστα το πολύ 20 άτομα στον ίδιον χώρο. Πιθανότατα αυτό δεν
    αποτελεί πρόβλημα αλλά απλά θα ήθελα να το αναφέρω.

Τέλως είναι αλήθεια ότι από την στιγμή που η 2.4G είναι unregulated band δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα προστασίας
    απο παρεμβολές. Αυτο το αναφέρω με την έννοια ότι δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει κάποιον να έρθει σε αυτη την μπάντα
    και να εκπέμψει 80MHz σήμα στα 10Watt. Σε μια τέτοια περίπτωση τα μαζεύουμε όλοι ότι συστημα και να εχουμε και πάμε
    σπίτι μας Sad

Υ.Γ. Τα 10W είναι ενδεικτικό νούμερο. Μπορεί η νομοθεσία να θέτει όρια στην μέγιστη ισχύ εκπομπής στην μπάντα αυτή.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 ... 9 10 11 [12] 13     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Η τηλεκατεύθυνση και τα αξεσουάρ (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: spectrum DX7 2.4 Ghz VS futaba 7c 2.4 Ghz
    Μεταπήδηση σε: