Το θέμα δεν είναι αν το σύστημα εκπομπής FH είναι καλύτερο από το DSSS, αλλά αν η Futaba είναι καλύτερη από τη Spektrum. Το ερώτημα αυτό δεν έχει απάντηση πολύ απλά γιατί και τα δύο συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και είναι ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ.
Θα πρέπει (για να μην επαναλαμβάνω αυτά που έχω γράψει πιο πριν (μερικές σελίδες πίσω)) να λάβουμε υπόψη μας ότι αν και
θεωρητικά το FH είναι ασφαλέστερος τρόπος ΕΚΠΟΜΠΗΣ από το DSSS για χρήση στον αερομοντελισμό, η ΛΗΨΗ και η υλοποίησή της στον δέκτη του κάθε συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο. Η Spektrum μάλλον υπερτερεί σε αυτό τον τομέα με τους διπλούς δέκτες που χρησιμοποιεί και την τεχνολογία DSM2.
Ακόμα, το FH απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ εκπομπής σε σχέση με το DSSS, και το DSSS επιτρέπει μεγαλύτερο throughput που πρακτικά σημαίνει ότι σαν σύστημα έχει μεγαλύτερο processing gain.
Εγώ πιστεύω πως και τα δύο συστήματα (Spektrum & Futaba) είναι εξίσου αξιόπιστα σήμερα (που όπως και να το κάνουμε τα μοντελοδρόμια δεν είναι γεμάτα με ασύρματες κάμερες που εκπέμπουν με απόσταση συχνοτήτων 10 MHz και που ο "Αβέρωφ" δεν ασχολείται με το να μου παρεμβάλει το μοντέλο μου).
Προσωπικά επέλεξε Spektrum κυρίως γιατί ήταν διαθέσιμο νωρίτερα από το Futaba και γιατί το model-match θεωρώ ότι παρέχει πολύ μεγάλη ασφάλεια - ποιος από εσάς δεν έχει ΠΟΤΕ πετάξει μοντέλο με ενεργοποιημένη τη λάθος μνήμη και είναι 100% σίγουρος πως δεν θα κάνει ποτέ αυτό το λάθος?
Σε 3-4 χρόνια, που θα αλλάξω τ/κ (ίσως) θα αποφασίσω αν θα πάω σε Futaba, Spektrum ή άλλο, ανάμεσα στα συστήματα που θα έχουν βγει τότε και λαμβάνοντας υπόψη τις ασύρματες κάμερες που θα υπάρχουν στα μοντελοδρόμια (για να μην πω και τον παλαβό που θα πάρει jammer για να μου παρεμβάλει το μοντέλο - κι αν πάρει δίκανο που είναι και φτηνότερο?
Ειρήνη υμίν!
Β.