Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.901 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 02:29:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 02:29:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Stargazer
    [Χθες στις 16:11]

από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309901
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 122
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 64
    Συνολικά: 65
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Jabo II ...το ζόρικο  (Αναγνώστηκε 8345 φορές)
    Majesty
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 30 Αυγ 2008, 20:21:33 »

Μπήκα λοιπόν κι εγώ στο club αγοράζοντας ένα jabo II. Παρά την προτροπή του καταστήματος να πάρω κάτι πιο απλό και εύκολο στο χειρισμό. Τελοσπάντων στο ψητό. Είχα κάποιες μικρές απώλειες, ας πούμε έσπασε ο έλικας της ουράς, αλλά γενικά είμαι σε καλό δρόμο. Το πρόβλημά μου είναι ότι κινείται σε μια κατεύθυνση ακόμα και με τα τριμεράκια τερματισμένα, οπότε πρέπει να δουλεύω και το μοχλό συνέχεια. Αυτό όμως δεν βολεύει. Το πήγα στο μαγαζί για καμια συμβουλή και το πέταξε ένας τύπος-πιλότος από διπλανό κατάστημα. Μου είπε γενικά ότι εγώ πρέπει να το κεντράρω, με βαράκια, σλοτέιπ και αλχημίες. Οπότε κατάλαβα ότι δεν γίνεται "θείε, πάρτο και δώσε μου άλλο, 150 ευρώ έδωσα". Δε βαριέσαι... Λοιπόν ποίος θα με κατευθύνει για να το σενιάρω και να μην κρέμονται πράματα απο πάνω του για να ισορροπεί;  idiot2  Μπορώ να κάνω κάποιες ρυθμίσεις και να έχω τα τριμεράκια στη μέση, ώστε να έχω μεγαλύτερα περιθώρια για αλλαξές;

ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 30 Αυγ 2008, 20:54:18 »

Φίλε Majesty καλησπέρα.

Προσωπικά θα σού πώ δύο τρία  πραγματάκια, και άν θές τα ακούς άν θές όχι.

Αυτό τό (πράγμα) που πήρες, είναι σάν τήν άλλη τήν αηδία το Honey Bee cp 2.

Αν είσαι πρωτάρης μήν τό ξεκινήσεις καθόλου.
    Μόνο ζημιές θα κάνεις και τίποτε άλλο. Θά σου φεύγουν λεφτά χωρίς νόημα.

Αυτα τά ελικοπτεράκια θέλουν κάποια εξοικείωση, και τό συγκεκριμένο δέν συνιστάτε.

Οχι βέβαια ότι άμα εξοικειωθείς θα πετάει, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει ή ψευδαίσθηση ότι πετάς.

Ο πωλητής κατά περίεργο τρόπο καλά στά είπε.
    Αν έχεις τήν δυνατότητα να τό αλλάξεις και να πάρεις κάτι πιό απλό, κάντο.

Αυτού του τύπου τα ελικοπτεράκια είναι στό συνολό τους  99% ρυθμίσεις και 1% πτήση.

Πάρε ένα οποιδήποτε ελικοπτεράκι με διπλό στροφείο (4 έλικες), να κάνεις τόν χαβαλέ σου
    και άν δείς ότι κολλάς με τό σπόρ, τότε ξανασυζητάμε.

Ούτε σελοτέιπ ούτε ταινίες ούτε χαιμαλιά θα σέ σώσουν.
    Ξαναβάλτο στήν κούτα του και τήν Δευτέρα πίσω. Πάρε κάτι πιό απλό για αρχή. 

Ενα lama ένα robins ένα Blade CX2.

Οτιδήποτε με διπλό στροφείο. Ξέρω ότι όλα αυτά τα ακούς κάπως, αλλα τήν έχουν πατήσει πολλοί, και μέσα σε αυτούς
    και ο εαυτούλης  μου.

Βέβαια εγώ είχα τήν τύχη να ξεκινήσω με lamaκι, οπότε δέν προβληματίστηκα ιδιαίτερα με τό Honey Bee.
    Απλά κατάλαβα στήν πορεία ότι αυτού του τύπου τα ελικοπτεράκια,  είναι μόνο για να σού τραβάνε λεφτά.

Δέν νομίζω ότι έχω να πώ κάτι παραπάνω. Καλή επιτυχία σέ ότι αποφασίσεις.

Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 31 Αυγ 2008, 03:47:24 »

Φίλε μου έτσι όπως τα λες είναι. Κουμπαράς είναι αυτό όχι ελικόπτερο και διστυχώς δεν μπορώ να το αλλάξω. Απλά για να μην αρχήσω να κλαίω τα φράγκα ας μου πείτε καμιά ιδέα να το κάνω να πετάξει τουλάχιστον. Ευχαριστώ.
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 31 Αυγ 2008, 10:45:52 »

Κάνε ένα κόπο να διαβάσεις τά post, που αφορούνε τό honey Bee CP2.

Θά βρείς αρκετές απαντήσεις σέ διάφορα προβλήματα. Είναι τα ίδια πράγματα.

Αλλιώς γίνε πιό συγκεκριμένος όσο αφορά τό πρόβλημα. Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο να σου εξηγήσει κάποιος
    μέσα απο ένα forum, όλες τις ρυθμίσεις μέ τήν μία.
    Καταγράφηκε

Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 00:08:30 »

Λοιπόν θέλω να πετύχω μια συμπαθητική αιώρηση με τα τριμεράκια όλα στο κέντρο. Αυτό.
    Θέλω να μου πείτε πως πρέπει να ψαχτώ. Πρέπει να αρχίσω να πειράζω βιδάκια και πλαστικά, να κρεμάω βαράκια ή να πειράζω ηλεκτρονικά εξαρτήματα;
    Καταγράφηκε

Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 07:44:45 »

Δεν ασχολούμαι με ελικόπτερα, είχα φέρει όμως από Κίνα ένα Jabo II κάπου στο τέλος του 2004. Το κίνητρο της επιλογής ήταν η συμβατότητα σε ανταλλακτικά με το Dragonfly της GWS, είναι σχεδόν το ίδιο.

Δεν πέταξε σωστά ποτέ, δεν μπορώ να πω οτι το προσπάθησα και πολύ. Μεγάλη αστάθεια στην ουρά, έβγαινε συνέχεια μια ασφάλεια από τον άξονα του μικρού μοτέρ της ουράς, έκαψε και ένα και το παράτησα.

Το προσπάθησα λίγο και αφού απέκτησα άνεση με ένα Lama V3 αλλά το παράτησα πάλι.

Χρησιμοποιώ μερικές φορές τον πομπό του για το FMS.

Αν το παλαίψεις θα πετάξει, εύχομαι να τα καταφέρεις. Μην ξοδευτείς όμως πολύ σε ανταλλακτικά για το συγκεκριμένο.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 10:44:22 »

Λοιπόν θέλω να πετύχω μια συμπαθητική αιώρηση με τα τριμεράκια όλα στο κέντρο. Αυτό.
    Θέλω να μου πείτε πως πρέπει να ψαχτώ. Πρέπει να αρχίσω να πειράζω βιδάκια και πλαστικά, να κρεμάω βαράκια ή να πειράζω ηλεκτρονικά εξαρτήματα;

Πριν αρχίσεις να πειράζεις βιδάκια και πλαστικά, πρέπει να ξέρεις το εξής. Αν εξαιρέσουμε τα εκπαιδευτικά ελικόπτερα με διπλό στροφείο όπως είναι το λάμα, ολα τα άλλα ελικόπτερα και ειδικά αυτά τα μικρά ηλεκτρικά, όσο καλά τριμαρισμένα κι αν είναι δεν πρόκειται να αιωρηθούν από μόνα τους. Χρειάζονται συνέχεια διορθωτικές μικροκινήσεις με τα στικ για να ισοροπούν.
      Αν θες τη συμβουλή μου, βάλε αυτό το ελικόπτερο στην άκρη για την ώρα πριν το καταστρέψεις και πάρε ένα λάμα για να λυθούν τα χέρια σου και να καταλάβεις τι εστί ελικόπτερο. Ακούγομαι λίγο κάπως αλλά σου τα γράφω χύμα και σταράτα γιατί έτσι την πάτησα κι εγώ με το πρώτο ελικόπτερο. Αντί να ακούσω τον Καλφάκη και να πάρω το λάμα εγώ ήθελα σώνει και καλά το wasp v1 γιατί μου άρεσε στο μάτι. Κακό του κεφαλιού μου. Εκανα ένα σωρό πατέντες νομίζοντας ότι μου φταίει το ελικόπτερο (όχι ότι ήταν και το πιο ευσταθές) μέχρι που κατάλαβα ότι φταίει απλά η απειρία μου και πήρα το walkera 5#4 (coaxial) που μου έλυσε τα χέρια αλλιώς ακόμη θα παιδευόμουνα.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 11:05:25 »

Παρε ενα λαμα να ευχαριστηθεις πτησεις και μετα πετας το jambo να ευχαριστηθεις πτωσεις Grin
    Καταγράφηκε
    Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 15:33:10 »

Αυτά με τις μικρορυθμίσεις τα έχω καταλάβει γι αυτό μίλησα για "συμπαθητική αιώρηση". Τώρα για 2ο ελικόπτερο δεν το βλέπω. Να έχω δώσει τόσα λεφτά για 2 μέτρια; Μπα. Κ απο την άλλη δεν είμαι φανατικός των ελικοπτέρων. Δώρο μου το έκαναν. Αεροπλανάκι θα τσιμπήσω εγώ Cheesy
    Όλα αυτά που λέτε βέβαια είναι σωστά και μου τα είπε και ο καταστηματάρχης αλλά "εγώ ήθελα σώνει και καλά το jbo II γιατί μου άρεσε στο μάτι". Υπολογίζοντας λοιπόν πως είμαι ξεροκέφαλος αλλά κι ότι έχω μεγάλη υπομονή, ας ξεκινήσετε να μου λέτε καμιά συμβουλή επι του θέματος.

ευχαριστώ 
    Καταγράφηκε

bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 15:56:07 »

Αφού δεν θες να πας σε λάμα, μία λύση υπάρχει. Πάρε ένα training set (τα γνωστά μπαλάκια) αν δεν το έχεις κάνει ήδη και στη συνέχεια ξεκίνα να δίνεις προοδευτικά γκάζι μέχρι που το ελικόπτερο να ειναι έτοιμο να σηκωθεί αλλά να παραμένει στο πάτωμα. Σε πρώτη φάση, το ελικόπτερο θα γλυστρά σαν hovercraft στο παρκέ και εσύ θα προσπαθείς να το κρατάς σταθερό. Σιγά σιγά με την εξάσκηση, θα δίνεις όλο και περισσότερο γκάζι και το ελικόπτερο θα γίνεται όλο και πιο ελαφρύ στα μπαλάκια κι εσύ θα προσπαθείς να το κρατάς σταθερό ,μέχρι που κάποια στιγμή θα διαπιστώσεις ότι το ελικόπτερο δεν πατάει πλέον στο πάτωμα αλλά κάνει χαμηλή αιώρηση.
       Σε αντίθεση με το λάμα που αιωρείσαι από την πρώτη στιγμή ,με αυτό το ελικόπτερο θα πρέπει να ακολουθήσεις την πιο πάνω διαδικασία, που μπορεί να σου φαίνεται βαρετή και χρονοβόρα αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσεις με ένα τέτοιο ελικόπτερο.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 16:20:37 »

Τα έχω πάρει αυτά τα μπαλάκια και έχω σκανάρει όλο το σαλόνι και το γκαράζ!  Thumbs up Είπαμε έχω υπομονή και δεν είμαι τζομπάνης τελείως. Το πρόβλημα είναι ότι για να το κρατήσω σε κάποια ισορροπία πρέπει να έχω τα 2 τριμεράκια τερματισμένα και τους μοχλούς στα 3/4 της διαδρομής. Άρα χρειάζονται κάποιες ρυθμίσεις για να το κεντράρο με μικρότερες κινήσεις και τα τριμεράκια κάπου στη μέση. Να έχω περιθώριο για αλλαγές βρε αδερφε. Αυτές λοιπόν τις ρυθμίσεις πως θα τις κάνω;
    Καταγράφηκε

bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 16:36:02 »

Φέρε τα τρίμερ του δεξιού στικ στη μέση και παρατήρρησε προσεκτικά τον μικρό πλαστικό στρογγυλό δίσκο που λέγεται swash plate και πάνω του καταλήγουν οι ντίζες των σερβό. Οταν το στικ είναι στο κέντρο και τα τρίμερ επίσης στο κέντρο θα πρέπει αυτός ο δίσκος να είναι επίπεδος. Αν όχι θα ρυθμίσεις τις ντίζες.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 21:27:53 »

Επιτέλους, μια απάντηση!

1. Υποθέτω ντίζες εννοείς ένα μεταλικό εξάρτημα (άκαμπτο) που συνδέεται σε έναν άσπρο μεταλικό βραχύονα (σέρβο) *. Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε κατεύθυνση (μπροστά-πίσω και δεξιά-αριστερά) υπάρχει ένα τέτοιο. Επιπλέον υπάρχουν 3 δυνατές θέσεις και εργοστασιακά είναι στην τελευταία. Άρα εγώ πως θα το "σπρώξω" το swash plate στην αντίθετη πλευρά από αυτή που βρίσκεται το σέρβο; (Εκτός και αν βιδώνει-ξεβιδώνει το πλαστικό με το μέταλικό, οπότε αλλάζει το μήκος του)

2. Για το θέμα του έλικα στην ουρά τι κάνουμε; Πρέπει και εκεί να μεταβάλω την ταχύτητα  του.

* Επισυνάπτω και μια φωτογραφία

* DSC00673.JPG (87.31 KB, 725x813 - εμφανίστηκε 375 φορές.)
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 22:11:35 »

Ο φίλος bladekiller, σου αναφέρει ότι αυτό στόν μπλέ κύκλο (swaseplate)
    πρέπει να είνα ίσιο ώς πρός τίς κόκκινες κουκίδες. (άν με βοηθάει ή φωτό).

Τά ντιζάκια όπως αναφέρεις, (μαυρος κύκλος) μπορούν να βιδώσουν και να ξεβιδώσουν ανάλογα, μέχρι να έρθει όσο πιό παράληλα γίνεται.

Τά στίκ στό κέντρο, και προχωράς στίς ρυθμίσεις. (μοτέρ ξεσυνδεδεμένο).

Οσο αφορά τήν ουρά διαφέρουν λίγο οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο ελικόπτερο.

Λογικά, και με φορτωμένη μπαταρία, πρέπει να πετάς χωρίς μεγάλη μετατόπιση του αριστερού στίκ. (τουλάχιστον για τα πρώτα λεπτά)............................

Δές μέχρι εκεί και τά λέμε.

* rtjrrds.jpg (84.51 KB, 725x813 - εμφανίστηκε 346 φορές.)
    Καταγράφηκε

Majesty
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 1 Σεπ 2008, 22:32:36 »

Ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Κάποιες διευκρινίσεις:
    1. Δεν καταλαβαίνω το "πρέπει να είνα ίσιο ώς πρός τίς κόκκινες κουκίδες". Μήπως εννοείς, να είναι πλήρως οριζόντιο;

2. "Μοτέρ ξεσυνδεδεμένο" ή μπταρία ξεσυνδεδεμένη;

...την ουρά την φτιάχνουμε αργότερα Wink
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Jabo II ...το ζόρικο
    Μεταπήδηση σε: