Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.904 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 07:02:49

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 07:02:49

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από TheLurker
    [Χθες στις 23:17]

από Markhelis
    [Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 14:38:00]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309904
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 109
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 84
    Συνολικά: 84
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Futaba servo προβλημα  (Αναγνώστηκε 7908 φορές)
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 10:08:07 »

Γιατί έχω την εντύπωση ότι το σερβάκι δεν είχε τίποτα και απλά συμπεριφερόταν περίεργα επειδή ήταν συνδεδεμένο στο γυροσκόπιο?
        Οταν θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα σερβό αν δουλεύει σωστά ,το "καρφώνουμε" κατευθείαν πάνω στο δεκτη χωρίς να μεσολαβεί ούτε γυροσκόπιο ούτε τίποτα. Ειδικά αν το γυροσκόπιο είναι σεταρισμένο ΗΗ και με μεγάλη ευαισθησια, το σερβό θα συμπεριφερεται περίεργα. Αν μάλιστα το γυροσκόπιο δεν έχει ρυθμιζόμενα τέρματα ή τα τέρματα δεν έχουν ρυθμιστεί ,υπάρχει και ο κίνδυνος (ειδικά στα πιεζοηλεκρτικά που γλυστράνε) να τερματίσει το σερβό προς τη μια μεριά , να ζοριστεί και να κουνήσει μαντήλι. Οταν λοιπόν θέλουμε, να δοκιμάσουμε αν το σερβό δουλεύει σωστά, ή θα παρακάμψουμε το γυροσκόπιο ή θα το βάλουμε στο "νόρμαλ" με χαμηλό gain. Αλλιώς δεν βγαίνει άκρη.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 11:43:43 »

Γιατί έχω την εντύπωση ότι το σερβάκι δεν είχε τίποτα και απλά συμπεριφερόταν περίεργα επειδή ήταν συνδεδεμένο στο γυροσκόπιο?
        Οταν θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα σερβό αν δουλεύει σωστά ,το "καρφώνουμε" κατευθείαν πάνω στο δεκτη χωρίς να μεσολαβεί ούτε γυροσκόπιο ούτε τίποτα. Ειδικά αν το γυροσκόπιο είναι σεταρισμένο ΗΗ και με μεγάλη ευαισθησια, το σερβό θα συμπεριφερεται περίεργα. Αν μάλιστα το γυροσκόπιο δεν έχει ρυθμιζόμενα τέρματα ή τα τέρματα δεν έχουν ρυθμιστεί ,υπάρχει και ο κίνδυνος (ειδικά στα πιεζοηλεκρτικά που γλυστράνε) να τερματίσει το σερβό προς τη μια μεριά , να ζοριστεί και να κουνήσει μαντήλι. Οταν λοιπόν θέλουμε, να δοκιμάσουμε αν το σερβό δουλεύει σωστά, ή θα παρακάμψουμε το γυροσκόπιο ή θα το βάλουμε στο "νόρμαλ" με χαμηλό gain. Αλλιώς δεν βγαίνει άκρη.

Πέστα Χρυσόστομε!!!!!!!!!!!!! Thumbs up  Thumbs up
    Εγώ τους τα λέω και μου λένε κάνεις λάθος. 
    Ήμαρτον.    Grin
    Καταγράφηκε
    mastelios
    Aeromodeller Hero Member

ElyQ/O.S.50H/s9452/DX7/GY611/SAB/B6X

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 12:50:45 »

Τι ενωεις "δεν σταματαει να δουλευει; Τα γρηγορα ψηφιακα σερβο (οπως ειναι και το δικο σου) δεν σταματανε να "γουργουριζουν" ποτε.

Δεν είναι θέμα γρήγορου ψηφιακού σέρβου αλλά θέμα γυροσκοπίου και μόνο, παραθέτω μια μετάφραση από gy401.

Γυροσκόπιο AVCS
    Τα συμβατικά γυροσκόπια στέλνουν τα σήματα ελέγχου στο σέρβο του πηδαλίου μόνο όταν κινείται η ουρά του ελικοπτέρου. Όταν η ουρά σταματήσει να κινείται, το σήμα ελέγχου από το γυροσκόπιο γίνεται μηδέν. Αντιθέτως, το γυροσκόπιο AVCS συνεχίζει να στέλνει τα σήματα ελέγχου στο σέρβο ακόμα και όταν σταματά η ουρά του ελικοπτέρου.
    .

Για αυτό συνεχίζει να γουργουρίζει το σέρβο όταν η ουρά είναι ακίνητη.  Thumbs up
    Μα ήταν δυνατόν το σέρβο να γουργούριζε από μόνο του αν δεν δεχόταν κάποια εντολή (σήμα);  Azn

Oχι φιλε μου εχει δικιο ο Δημητρης... Γουργουριζουν μερικα σερβο 8717 610 BLS σου λεω απο αυτα που εχω δοκιμασει και χωρις να δωσεις εντολη...!
    φίλε Markhelis έχει δίκιο ο PaNt..
    Και s9452 γουργουρίζουν..ίσως γιατί προσπαθούν να βρουν ακριβώς το κέντρο τους..άσχετα με γυροσκόπιο εννοείται..επίσεις κάποια servo ουράς ΔΕΝ δουλεύουν κατευθείαν στον δέκτη λόγο διαφορετικού παλμού λειτουργίας..ενημερωτικά το λέω.. Thumbs up
    Καταγράφηκε

When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes
       turned skyward, for there you have been, and you will always long to return.
                                        &n
    Hobbitakos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 12:54:44 »

Συμφωνω μια παρατηρηση το καινουριο BLS 252  δεν λειτουργει ακομα και αν το βαλεις πανω στο δεκτη θελει παλμο απο το γυροοσκοπιο να σημειωθει οτι ο δεκτης ηταν high frame 6014  αυτο σαν παρατηρηση
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 14:45:55 »

Προφανώς εννοείς κάποια ψηφιακά σέρβο ουράς που κεντράρουν με 760μς αντί 1520μς οπότε ο δέκτης που δίνει κέντρο 1520 δεν μπορεί να τα δουλέψει. Εκεί ναι ,θα χρειαστεί το γυροσκόπιο και θα πρέπει από τη μία να σεταριστεί για ψηφιακό σερβό 760μς (αν έχει αυτή τη δυνατότητα αλλιώς δεν μπορεί να μπει τέτοιο σερβό σε γυροσκόπιο που δεν έχει τέτοια επιλογή) και από την άλλη να τεθεί το γυροσκόπιο σε νόρμαλ.
       Απλά το σερβό που χρησιμοποιεί το παλικάρι είναι το (9254) που είναι  1520μς οπότε μπορεί να πάει απευθείας στο δέκτη για δοκιμή.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 14:49:15 »

Παιδες εχω και εγω προβλημα με το σερβο της ουρας μου το Futaba 9254...

Το προβλημα υπηρχε απο οταν το πηρα γιατι το μοτερακι δεν σταματουσε να δουλευει καθολου...Ακομα και οταν το στικ ηταν σε νεκρη θεση αυτο ακουγοταν πως δουλευε..

Το ανοιξα και το ειδα και ανοιχτο...Απλα δεν εβρησκε σημειο για να τερματησει...

Μου ειπαν μηπως εχει χαλασμενα γραναζακια δεν μπορει να βρει θεση για να τερματησει..Το ελεγξα και ολα ειναι οκ..

Επισης μου ειπαν για το ποντισιομετρο που εχει και τελικα εκει κατεληξα...

Το γυρναω με το χερι και βρησκει αντισταση καπου μεσα του...Το γυρναω με το χερι και καπου στην μεση που παει να σταματησει το μοτερακι να γυρναει..Γυρναει απο την αντιθετη πλευρα μετα...Χωρις να το πειραξω και το στικ σε νεκρη θεση το μοτερακι παει μια δεξιοστροφα μια αριστεροστροφα...Το ποντιοσιομετρο φταει σιγουρα..

Το θεμα ειναι οτι το συγκεκριμενο ποντισιομετρο ειναι ενα κλασσικο ποντιοσιομετρο γενικης χρησης γιατι εχω παααρα πολλα απο αυτα για να το αντικαταστησω μονος μου αλλα το θεμα ειναι πως θα δουλεψει η θα εχω αλλα προβληματα???

Ολες οι γνωμες δεκτες

Ευχαριστω!!!  Thumbs up Thumbs up Thumbs up

Παιδιά όλη η συζήτηση ξεκίνησε για το συγκεκριμένο σέρβο S9254 του φίλου StAtHiZ. 
    Οσο αναφορά αυτό έχω δίκιο εγώ, όσο αναφορά όλα τα υπόλοιπα δεν τα έχω δουλέψει και δεν είμαι σίγουρος.  Thumbs up
    Άλλωστε είναι ανωτάτου επιπέδου και εγώ ακόμα δεν έχω φτάσει.  Azn  Grin  Grin
    Καταγράφηκε
    Hobbitakos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 15:10:38 »

Προφανώς εννοείς κάποια ψηφιακά σέρβο ουράς που κεντράρουν με 760μς αντί 1520μς οπότε ο δέκτης που δίνει κέντρο 1520 δεν μπορεί να τα δουλέψει. Εκεί ναι ,θα χρειαστεί το γυροσκόπιο και θα πρέπει από τη μία να σεταριστεί για ψηφιακό σερβό 760μς (αν έχει αυτή τη δυνατότητα αλλιώς δεν μπορεί να μπει τέτοιο σερβό σε γυροσκόπιο που δεν έχει τέτοια επιλογή) και από την άλλη να τεθεί το γυροσκόπιο σε νόρμαλ.
       Απλά το σερβό που χρησιμοποιεί το παλικάρι είναι το (9254) που είναι  1520μς οπότε μπορεί να πάει απευθείας στο δέκτη για δοκιμή.

+1

Για το 9254 μπορει να παιξει και στον δεκτη μπριζωμενο
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 15:27:55 »

+1

Για το 9254 μπορει να παιξει και στον δεκτη μπριζωμενο

Αρα καλά το είπα εγώ πώς έχω δίκιο.  Thumbs up
    Τα 1520μς μπορούμε να τα τεστάρουμε στον δέκτη και θα δούμε όπως έγραψα πιο πάνω να μην γουργουρίζουν, άρα
    όταν γουργουρίζουν το κάνουν με εντολή του gyro.
    Τα 760μς δεν μπορούμε να τα τεστάρουμε στον δέκτη, άρα πως ήμαστε σίγουροι ότι γουργουρίζουν χωρίς εντολή του gyro;
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 15:36:31 »

Αν βάλεις το γυροσκόπιο σε νόρμαλ και το gain σε πολύ χαμηλή τιμή η επενέργεια του γυροσκοπίου είναι πρακτικά ανύπαρκτη και το σερβό ακούει στο rudder σαν να ήταν συνδεδεμένο κατεθυείαν στο δέκτη. Αυτό β'εβαια δεν σημαίνει απαρραίτητα ότι θα σταματήσει τελείως το γουργουρητό. Πολλές φορές τα ψηφιακά σερβό έχουν μια τάση να "ακούγονται" χωρις να σημαίνει αυτό απαρραίτητα κάποια δυσλειτουργία. Στον αέρα συμπεριφέρονται κανονικότατα.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 15:52:47 »

Αν βάλεις το γυροσκόπιο σε νόρμαλ και το gain σε πολύ χαμηλή τιμή η επενέργεια του γυροσκοπίου είναι πρακτικά ανύπαρκτη και το σερβό ακούει στο rudder σαν να ήταν συνδεδεμένο κατεθυείαν στο δέκτη. Αυτό β'εβαια δεν σημαίνει απαρραίτητα ότι θα σταματήσει τελείως το γουργουρητό. Πολλές φορές τα ψηφιακά σερβό έχουν μια τάση να "ακούγονται" χωρις να σημαίνει αυτό απαρραίτητα κάποια δυσλειτουργία. Στον αέρα συμπεριφέρονται κανονικότατα.

Εχω την εντύπωση πως όσο μικρότερη τιμή βάλεις στο νορμάλ, τόσο πιο πολύ γίνεται ευαίσθητο το gyro.
    Οσο μεγαλύτερη τιμή τόσο αδρανοποιήτε το gyrο στο νορμάλ, κάνε μια δοκιμή και θα δείς.
    Τώρα για να μην κάνω τον ξύπνιο, το έχω διαβάσει από διάφορα post και manual  gyrο.
    Αλλά και πάλι δεν αδρανοποιήτε τελείως το  gyrο. Τέλος γιατί νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από το θέμα
    και θα βγεί ο vtr ή ο Pant και θα μας κοκκινίσουν.    police
    Τώρα που είπα  Pant, που έχει χαθεί σήμερα το παλικάρι; 

Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 16:11:50 »

Μην μπερδεύεις το gain του γυροσκοπίου με το σετάρισμα του καναλιού που ελέγχει το gain του γυροσκοπίου. Μιλάμε για χαμηλό gain στο γυροσκόπιο (δεν χρειάζεται να αδρανοποιηθεί τελείως) και σε normale mode. Τώρα το πως θα σετάρεις το κανάλι του γυροσκοπίου στην τηλεκατεύθυνση αυτό είναι άλλο θέμα και διαφέρει από τηλεκατεύθυνση σε τηλεκατεύθυνση. Σε άλλες βάζεις απλά μια τιμή που από 0-50% είναι νόρμαλ με φθίνουσα ευαισθησία όσο ανεβαίνεις και από 50-100% ΗΗ με αύξουσα ευαισθησία, ενώ σε άλλες βάζεις το απαιτούμενο gain καθώς και το αν θέλεις να δουλεύει σε νόρμαλ ή σε ΗΗ.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 16:46:31 »

Μην μπερδεύεις το gain του γυροσκοπίου με το σετάρισμα του καναλιού που ελέγχει το gain του γυροσκοπίου. Μιλάμε για χαμηλό gain στο γυροσκόπιο (δεν χρειάζεται να αδρανοποιηθεί τελείως) και σε normale mode. Τώρα το πως θα σετάρεις το κανάλι του γυροσκοπίου στην τηλεκατεύθυνση αυτό είναι άλλο θέμα και διαφέρει από τηλεκατεύθυνση σε τηλεκατεύθυνση. Σε άλλες βάζεις απλά μια τιμή που από 0-50% είναι νόρμαλ με φθίνουσα ευαισθησία όσο ανεβαίνεις και από 50-100% ΗΗ με αύξουσα ευαισθησία, ενώ σε άλλες βάζεις το απαιτούμενο gain καθώς και το αν θέλεις να δουλεύει σε νόρμαλ ή σε ΗΗ.

Ας πάρουμε ένα gyro  που είναι σε όλους μας γνωστό το gy401, o κατασκευαστής λέει ότι όταν χρησιμοποιούμε ψηφιακό
    σέρβο το gain του gyro να το έχουμε στο 0. Το gyro βάζοντάστο στο νορμάλ  δεν αδρανοποιήτε και μπορείς να το δεις κουνώντας την ουρά, εξακολουθεί να δίνει εντολές στο σέρβο. Είναι έτσι ή όχι;  Και ακούνητη η ουρά πάλι δίνει σήμα.
    Πάντως το θέμα που είχα έρθει σε αντιπαράθεση με κάποιους φίλους δεν μου το ξεκαθαρίζεις και μιλάμε συνέχεια
    γύρω από αυτό και όχι αυτό.  idiot2
    Τώρα για το σετάρισμα του καναλιού του gyro αυτό το ξέρω πάρα πολύ καλά, μπερδεύτηκα
    μόνο στο ότι εννοούσες αυτό και όχι το gaih πάνω στο γυροσκόπιο. 
    Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 21:09:25 »

Markhelis, το 401 δεν εχει πανω gain, μαλλον ενωεις το delay, αυτο βαζουμε 0 οταν εχουμε ψηφιακο σερβο.
    Αλλο πραγμα το ενα, αλλο το αλλο.
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #28 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 21:21:25 »

Markhelis, το 401 δεν εχει πανω gain, μαλλον ενωεις το delay, αυτο βαζουμε 0 οταν εχουμε ψηφιακο σερβο.
    Αλλο πραγμα το ενα, αλλο το αλλο.

Εχεις δίκιο έχω κάνει λάθος τοποθέτηση, σε ευχαριστώ που με διόρθωσες.    Thumbs up
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 12 Φεβ 2010, 22:31:49 »

Δεν είπε κανένας ότι το γυροσκόπιο αδρανοποιείται όταν το βάλεις σε νόρμαλ. Απλά, σε νόρμαλ αν δώσεις rudder δεξί ή αριστερό το σερβό θα κινηθεί στην αντίστοιχη κατεύθυνση αλλά μόλις αφήσεις το στικ θα επανέλθει στη θέση ηρεμίας ,ενώ αν είναι σε ΗΗ ΔΕΝ θα επανέλθει. Επίσης, τόσο στο νόρμαλ όσο και στο ΗΗ ,το gain μπορείς να το χαμηλώσεις όσο θέλεις και ο λόγος που βάζεις χαμηλό gain, είναι να μην κινείται έντονα το σερβό όταν μετακινείς το ελικόπτερο. Γιατί αν έχεις μεγάλο gain με την παραμικρή ,ακόμη και ανεπαίσθητη κίνηση του ελικοπτερου, το σερβό της ουράς θα παίζει οπότε δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα αν το παίξιμο του σερβό προκαλείται από το γυροσκόπιο ή αν το σερβό έχει θέμα.
       Στο 401 συγκεκριμένα, το αν θα δουλέψει νορμαλ ή ΗΗ καθώς και με τι gain, ρυθμίζεται από την τηλεκατεύθυνση. Δεν υπάρχει τριμεράκι. Το τριμεράκι που λες ,όπως σου είπε και ο Δημήτρης, είναι για το delay στην περίπτωση που χρησιμοποιείς αναλογικό σερβό, και για ψηφιακό σερβό το βάζεις μηδέν. Δεν έχει καμια σχέση με gain.   Το πως ρυθμίζεις το mode (νορμαλ ή ΗΗ) καθώς και το gain σε τετοια γυροσκόπια σου το έγραψα παραπάνω.
        Θα έλεγα να διαβάσεις μερικά θεματάκια στο φόρουμ, που αφορούν τη ρύθμιση των γυροσκοπίων, για να βάλεις τις διάφορες έννοιες σε μία τάξη γιατί βλέπω ότι κάπου υπάρχει μπέρδεμα.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Futaba servo προβλημα
    Μεταπήδηση σε: